Rychlé řešení komunálních problémů přes aplikaci. To je novinka Zlepšeme Česko

2
Rychlé řešení komunálních problémů přes aplikaci. To je novinka Zlepšeme Česko
  • Nová aplikace má za cíl usnadnit komunikaci s radnicí či starostou i propojit sousedské komunity
  • Jejím prostřednictvím lze například nahlásit nalezený předmět, zaběhlého psa, autovrak, černou skládku, špatně osvětlený přechod či rozbitou zastávku hromadné dopravy
  • Autorem aplikace je zakladatel Mobilního rozhlasu Ondřej Švrček

Zjednodušit komunikaci s radnicí či starostou, propojit sousedské komunity bez zásahu samosprávy, ale také rychleji vyřešit běžné komunální problémy prostřednictvím anket nebo participativních projektů v místě bydliště. To vše s celorepublikovým pokrytím. To jsou ambice nového projektu Zlepšeme Česko, který spouští zakladatel Mobilního rozhlasu Ondřej Švrček. Iniciativa, která vznikla s podporou největší české úklidové akce Ukliďme Česko, by měla podle tvůrců dokázat ušetřit desítky milionů z obecních kas a do tří let se stát běžným standardem českých smartphonů a největší specializovanou sociální sítí pro řešení komunálních problémů.

Projekt si vzal za úkol zbavit zbytečné byrokracie celou řadu důležitých občanských úkonů. Nahlásit nalezený předmět, zaběhlého psa, autovrak, černou skládku, špatně osvětlený přechod či rozbitou zastávku hromadné dopravy už nebude znamenat nutnost navštívit úřad nebo stáhnout aplikaci města, na jehož území se zrovna nacházíte. Díky přímému propojení s ostatními uživateli aplikace na základě geolokace, s majitelem pozemku nebo samosprávou, na jejímž katastru se nacházíte, se informace ihned dostane přímo k odpovídající osobě nebo úřadu.

Češi mají obrovskou chuť pomáhat a zlepšovat svět kolem sebe. Největší bariérou je však byrokracie, která je s tím spojená a z ní vyplývající časová náročnost. Doručit samosprávě běžný občanský podnět bývá složité a ne vždy to vede k výsledku,“ myslí si Ondřej Švrček, CEO Neogenia a autor platformy Zlepšeme Česko. „V době, kdy takřka každý vlastní chytrý telefon, chceme ukázat cestu, jak může každý zanechat otisk na kvalitě života v Česku. A to doslova – nic jiného než displej telefonu a chuť pomáhat k tomu nebude potřebovat.

Zlepšeme Česko + MobilníRozhlas

Největší know-how aplikace podle Švrčka tkví ve schopnosti propojovat zájmové skupiny tak, aby byla vždy zachována relevance sdělení – tak jak je to dnes standardem u sociálních sítí. Tak to požaduje i evropská charta pro SMART komunikaci, kterou Zlepšeme Česko respektuje. Pokud se tedy například někde zaběhne pes, uvidí tuto zprávu pouze lidé z katastru obce a okolí, kteří v aplikaci nahlásili zájem o pomoc s pátráním po ztracených zvířatech. Zprávy navíc prochází manuální kontrolou, která vyřazuje případný spam. Do budoucna by je měla vyhodnocovat umělá inteligence.

Zlepšeme Česko + MobilníRozhlas

Takto komunitně nastavená sousedská výpomoc je výrazně efektivnější a úspěšnější. Ty jednoduché problémy si lidé dokáží zpravidla vyřešit mezi sebou a nezaplavují s nimi úřady a instituce,“ vysvětluje Švrček. „Za dva roky fungování chytré komunikace v České republice máme vyzkoušeno, že tímto přístupem dokážeme ušetřit desítky milionů korun z obecních pokladen za jedinou dekádu. Z průzkumu Asociace moderně komunikujících občanů a starostů navíc vyplývá, že lidé o takový způsob komunikace v naprosté většině stojí. Bez nadsázky budujeme ‚facebook‘ pro obyvatele měst a obcí, kteří se chtějí zapojovat do společného dění.

Zlepšeme Česko zároveň umožní propojit všechny existující podnětovače do jedné platformy. Zapojí se do ní i mobilní rozhlasy jednotlivých obcí, kterých je již více než 350. Odpadne tak komplikované hlášení podnětů přes vzájemně nekompatibilní městské aplikace, kterých jsou dnes již desítky. Konsolidace pomůže i při integraci záchranných nebo bezpečnostních složek do celé infrastruktury chytré komunikace.

Zlepšeme Česko + MobilníRozhlas
Vytvořit si vlastní aplikaci pro hlášení podnětů je tak trochu obecní móda. Bohužel takové aplikace pak slouží pouze pro rezidenty, v případě, kdy chce nahlásit podnět někdo jiný, třeba turista, musel by si ji do telefonu jednorázově instalovat,“ vysvětluje Švrček. „Iniciativa Zlepšeme Česko proto nabídne otevřené API, které umožní propojit všechny obecní a občanské aplikace do jedné.

Stáhnout Zlepšeme Česko + MobilníRozhlas

Google Play App Store

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Sam
Tak držím palce a přeji autorům mnoho úspěchů. Aplikace vypadá dobře.
Red Moon
Tady je největším problémem Blue Sun a jeho hloupé připomínky k čemukoli. Kde ho můžu nahlásit, aby ho odvezli do útulku a dali mu tam injekci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze