Xiaomi Redmi Note 6 Pro
recenze

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Hliníková placka se čtyřmi fotoaparáty
8

Řadu Redmi Note má Xiaomi vyhrazenou pro modely střední třídy s velkým displejem. Nejnovějším přírůstkem je pak Xiaomi Redmi Note 6 Pro, které nabízí kvalitně zpracované hliníkové tělo, 6,2palcový displej a hned čtveřici fotoaparátů, které využívají umělou inteligenci. Jak si telefon vedl v našem testu?

Jednou z největších změn proti předchozí generaci, která se na českém trhu prodávala jako Redmi Note 5, je čtveřice fotoaparátů. Duální fotoaparát tak již není pouze vzadu, ale i vepředu. Všechny selfie maniaky navíc potěší rozlišení 20 Mpx u hlavního předního fotoaparátu. Aplikace fotoaparátu navíc používá AI pro určení fotografického režimu.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro
Oficiální fotografie Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Uživatele potěší také 6,26palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením a Snapdragon 636. Na výběr jsou pak dvě varianty, které se liší velikostí RAM a interní paměti. V základu jsou to 3 GB RAM a 32GB úložiště, vyšší verze, kterou jsme měli k dispozici na test, pak nabízí 4 GB RAM a interní paměť s kapacitou 64 GB. Slabinou se pak zdá absence NFC a také USB-C. Za nižší verzi si výrobce řekne necelých šest tisíc korun, za vyšší RAM a úložiště se pak připlácí přibližně osm set korun. Vyplatí se za tyto peníze?

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce157,9 × 76,4 × 8,2 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostzáří 2018, 6 700 Kč

Xiaomi Redmi Note 6 Pro – videorecenze

Obsah balení

V typické oranžové krabičce naleznete kromě telefonu, špendlík, nabíječku, datový/nabíjecí kabel a obvyklou sadu manuálů. Naopak sluchátka výrobce nepřibalil. Pochvalu však zaslouží praktické silikonové pouzdro.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Konstrukční zpracování: chladivý hliník

Přestože má telefon 6,26palcový displej, je díky jeho podlouhlému formátu a poměrně úzkým rámečkům celkem kompaktní. Pokud máte větší ruce, tak obsáhnete celou šířku displeje. Díky svým zaobleným bokům dobře padne do dlaně, do které se nijak nezařezává. V rozporu se současným trendem skleněných zad, který proniká i do střední třídy, použilo Xiaomi matný hliník, který chladí do dlaně.

Redmi Note 6 Pro nabízí Xiaomi ve čtyřech barevných provedeních: světle modré, růžové, červené a černé, kterou jsme testovali. V černé barvě vypadá telefon nejméně výrazně a ocení ho především konzervativnější uživatelé.

Upřednostníte ovládání gesty, nebo virtuálními tlačítky?

Přední straně dominuje již zmiňovaný podlouhlý displej s úzkými rámečky. U horního okraje je výrazně vykousnutý, aby se tam vešly všechny senzory, nekonfigurovatelná notifikační dioda a především dvojice čoček předního fotoaparátu. Ty nicméně nenabízí odemykání pomocí obličeje. Tuto funkci v současnosti Xiaomi nabízí u modelu Redmi Note 6 Pro pouze v Číně a Indii. Některá z příštích aktualizací by to však mohla změnit.

Pod displeji již nezbylo místo pro ovládací tlačítka. Na výběr máte mezi virtuálními tlačítky, které si můžete v nastavení zrcadlově otočit, a gesty. Ta jsou při ovládání takto velkého displeje jednou rukou přece jen pohodlnější.

Většina zad telefonu je vyrobená z hliníku, pouze nahoře a dole výrobce použil plastové pásky, které mají zajistit prostupnost signálu k anténám. Jsou však téměř neznatelné a nepůsobí nijak rušivě. Zádům pak v levém rohu dominuje lehce vystouplý ovál s čočkami duálního fotoaparátu, které svírají přisvětlovací LED diodu. Kvůli tomu se položený telefon na stole mírně kolébá. Kromě toho je na zádech mírně zapuštěná velice rychlá a přesná kruhová čtečka otisků prstů. Při jejím používání jsem nezaznamenal jediný problém. Dále pak již záda zdobí jen gravírované logo Xiaomi.

Na pravém boku nalezneme pouze typickou sestavu podlouhlého regulátoru hlasitosti a vypínače. Tlačítka, která vystupují jen mírně, mají stejnou barvu jako zbytek telefonu, jsou dobře nahmatatelná a stejně dobře se i tisknou.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Na protějším boku se nachází hybridního slot se šuplíkem. Do něj tak můžete umístit buď dvojici nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu paměťovou kartu. Spodní hranu okupuje starší microUSB konektor, telefonní mikrofon a po stranách mřížky hlasitého reproduktoru. Levá mřížka je však pouze na efekt – zvuk se ozývá jen z té pravé. 3,5mm sluchátkový konektor je pak na horní hraně.

Zpracování je i díky použitému hliníku a nesnímatelným zádům příkladně bytelné. Ani při hrubším zacházení se nikde nic neprohýbá ani nevrže. Další pochvalu zaslouží i již zmiňovaný matný povrch.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníková záda
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • ovládání pomocí gest
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot
  • chybí odemykání tváří

Displej: podlouhlých 6,26palců

Přestože se již displej se svou úhlopříčkou 6,26 palce blíží k hranici, která byla ještě před pár lety vyhrazena pro tablety, je díky podlouhlému formátu vcelku kompaktní. Dostal rozlišení Full HD+, což nám dává solidní jemnost 403 PPI. S viditelným rastrem se tak při běžném používání nesetkáte.

Displej se však nechlubí pouze dostatečnou jemností, ale díky použité technologii IPS nabízí i široké pozorovací úhly a věrné barevné podání. Rovněž potěší dobrá čitelnost na přímém slunci. Adaptivní jas přitom funguje spolehlivě, ale samozřejmě si ho můžete upravit i manuálně. O ochranu displeje před poškozením se pak stará odolné sklo Corning Gorilla Glass neznámé verze.

Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly
  • jemné rozlišení

Zvuk: průměr s náznakem basů

Hlasitý reproduktor, který se nachází na spodní straně, dostává svému jménu. Zvuk není úplně plochý a můžeme u něj pozorovat i náznak basů, avšak stereo se nekoná. Na to musíte použít vlastní sluchátka s 3,5mm jackem.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro
Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý zvuk reproduktoru
  • náznaky prokreslení s basy

Výkon hardwaru: silný procesor i velká paměť

Výrobce u Note 6 Pro použil osmijádrový Snapdragon 636, který v porovnání s předchozí generací 625 nabízí o 30 procent vyšší výkon a současně je i úsporný. Testovaná verze pak byla vybavena 4 GB RAM. Telefon tak disponoval dostatečným výkonem nejen pro běžné používání, ale i hraní her.

Interní paměť má u této varianty solidní kapacitu 64 GB, ze které je uživatelsky dostupných 50,4 GB a při prvním spuštění máte k dispozici 45,7 GB. Štědrá to porce volného místa. Pokud by vám to přesto nestačilo, hybridní slot podporuje microSD karty až do kapacity 128 GB. Jak však bylo řečeno, musíte obětovat Dual SIM funkcionalitu.

Líbilo se nám
  • moderní procesor
  • 4 GB RAM
  • velké interní úložiště

Výdrž baterie: energie na rozdávání

Uvnitř se skrývá nevyměnitelný akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se bez obtíží dostanete na 2,5 dne. Samozřejmě záleží na tom, jak intenzivně telefon používáte. Při častém hraní her nebo navigování ale budete rádi za jeden den.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 11 hodin 46 minut. Co se týče nabíjení, tak na 80 procent se Xiaomi dostalo za 1 hodinu 29 minut a plný stav hlásilo za 2 hodiny 18 minut.

Líbilo se nám
  • velká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž

Konektivita: NFC chybí

Z bezdrátové konektivity máte k dispozici samozřejmě LTE ve všech u nás podporovaných pásmech, dále Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, které podporuje 2,4GHz i 5GHz pásmo, Bluetooth 5.0 a infraport využitelný při ovládání další spotřební elektroniky. Na NFC bohužel výrobce zapomněl. Kabelově se pak připojíte přes dnes již obstarožní microUSB. Slabou náplastí je pak alespoň podpora USB OTG.

Pro navigování nabízí telefon maximální výbavu. Kromě amerického GPS je zde ruský GLONASS, čínské BeiDou i nejnovější evropský GALILEO. Nalezení a zafixování polohy je skutečně záležitostí sekund a svou polohu si telefon drží i při horším výhledu na oblohu. Při pěší turistice oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 5.0
  • infraport
  • OTG
  • GALILEO
  • elektronický kompas
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB
  • chybějící NFC

Fotoaparát: duální fotoaparát vpředu i vzadu

Hlavní snímač zadního fotoaparátu má rozlišení 12 Mpx a sekundární 5 Mpx. Druhá čočka zde slouží pouze k vytváření rozmazaného pozadí. To platí i v případě předního fotoaparátu, který kombinuje rozlišení 20 + 2 Mpx. Zadní fotoaparát ale oproti přednímu disponuje automatickým ostřením a přisvětlovací dvoutónová LED diodou a optickou stabilizací. Vepředu se musíte spokojit s fixním fokusem a přirozeným světlem.

Vestavěná fotoaplikace nabízí jednoduché a přehledné prostředí. Najdete zde sice i manuální režim, ale síla fotoaparátu je v automatice, která k přiřazení vhodného režimu na základě snímané scény používá umělou inteligenci. Ta by měla zvládnout rozpoznat 206 různých typů scén ve 25 kategoriích. V praxi jsem však výraznější rozdíl mezi zapnutou a vypnutou umělou inteligencí nepozoroval.

Kvalitu fotek z hlavního fotoaparátu lze v dané cenové relaci označit za dobrou. Platí to však především za dostatku světla. Takové snímky jsou dokonce velice dobré, s prokreslenými detaily a věrnými barvami. Při nedostatku světla však rychle přibývá šumu a detaily se ztrácí. Na noční fotografování se pak již vůbec telefon nehodí.

Slušné jsou i fotografie z předního fotoaparátu, i když u nich při nedostatku světla dochází ke zhoršování kvality a přibývání šumu rychleji než u zadního fotoaparátu.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro – 1080p, exteriér

Nahrávané video může mít maximální rozlišení Full HD s 30 snímky za vteřinu. Ukládá se ve formátu MP4. Na výběr máte rovněž zpomalené, zrychlené a časosběrné video. Barevné podání i ostrost videa jsou dobré a stabilitě pomáhá i elektronická stabilizace. Bohužel jsem se při jeho přehrávání setkal se sekáním.

Líbilo se nám
  • solidní obrazová kvalita
  • duální přední fotoaparát
  • AI
Nelíbilo se nám
  • horší obrazová kvalita v noci
  • slabší video

Software: Oreo s MIUI

Jako operační systém použilo Xiaomi Android 8.1.0 Oreo, který doplnilo o svou vlastní nadstavbu MIUI 9.6.6. Výrobce však garantuje brzkou aktualizace na Android 9 Pie a MIUI 10. Pokud jste již někdy měli telefon značky Xiaomi, nebude to pro vás nic nového. V prostředí mimo jiné chybí seznam aplikací, které se umísťují podobně jako u Applu či dalších čínských launcherů přímo na domácí obrazovku. Výrazně přepracovaná je i notifikační lišta a nastavení systému.

Ve verzi 9 přináší MIUI i některé zajímavé funkce, jako je již zmiňované ovládání gesty nebo druhý prostor, který umožňuje vytvořit v telefonu zcela oddělený uživatelský profil, takže si můžete například oddělit práci a soukromí. Praktická je pak rovněž funkce Duální aplikace, která umožňuje používat aplikace pod dvěma různými účty. S bloatwarem to výrobce nijak výrazně nepřehání. Do telefonu předinstaloval především své vlastní aplikace, ale i například aplikace od Microsoftu, které můžete jednoduše odinstalovat.

I přes poměrně robustní nadstavbu je systém velice dobře optimalizovaný. Telefon běžel zcela plynule bez jakéhokoli zpomalování a zasekávání. Stejně tak jsem se nesetkal s žádným pádem aplikací nebo restarty.

Líbilo se nám
  • Android 8.1.0 Oreo
  • propracovaná nadstavba
  • dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • někomu nemusí vyhovovat chybějící seznam aplikací

Zhodnocení: vyvážená výbava za dobrou cenu

Xiaomi Redmi Note 6 Pro nabízí povedený design a kvalitní displej, který ozvláštňuje dnes stále populárnější výřez. Ten však má i nemálo odpůrců a pro někoho může být úhlopříčka 6,26 palce přece jen příliš velká. Ovládání jednou rukou však usnadňují gesta. Potěší rovněž úsporný, ale přesto výkonný procesor, velká baterie a dvojice duálních fotoaparátů s umělou inteligencí.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Najdou se však i některé slabiny. Mezi ně patří například hybridní slot nebo chybějící NFC. Rovněž zamrzí, že výrobce vybavil telefon starším microUSB namísto USB-C. S tím je spojené i pomalé nabíjení i přenos dat.

Za přibližně 5 900 korun, kolik stojí verze s 3 GB RAM a 32GB interní pamětí, se však jedná o atraktivní nabídku, kdy lze nad těmi několika nedostatky přimhouřit oko. Přesto se však vyplatí si připlatit 800 korun za 4 GB RAM a 64 GB interní paměti.

Konkurence

Jako nejbližší konkurent se nabízí loňské Xiaomi Redmi Note 5, které můžete mít v kombinaci 3+32 GB už za 4 500 korun. Jeho výbava je přitom srovnatelná – nabízí stejný procesor, velikost RAM, interní paměť i kapacitu akumulátoru. S 5,99palci má však nepatrně menší displej a duální fotoaparát, navíc bez umělé inteligence, najdete pouze vzadu.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Z jiných značek můžete mít za podobných 5 300 Kč například ASUS ZenFone Max Pro M1. Za tuto cenu nabízí 5,99palcový displej s Full HD+ rozlišením, Snapdragon 636, 4 GB RAM, interní paměť 64 GB, obří baterii s kapacitou 5 000 mAh nebo čistý Android 8.1. Nechybí mu NFC a má dedikovaný slot pro microSD. Duální fotoaparát však opět nabízí pouze vzadu.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Rozměry159 × 76 × 8,6 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:25 hodin
xiaomi-redmi-note-6-pro
Klady
  • kvalitní konstrukce s hliníkovými zády
  • ovládání pomocí gest
  • kvalitní displej
  • Snapdragon 636
  • velká RAM a interní paměť
  • dlouhá výdrž na baterii
  • dva duální fotoaparáty s AI
Zápory
  • hybridní slot
  • chybí odemykání pomocí obličeje
  • průměrný zvuk
  • chybí NFC
  • pomalé a zastaralé microUSB
  • horší výsledky fotoaparátů v noci
Diskuze ke článku
rumik
Bez NFC (což bych ještě v této třídě pochopil) ale bez USB-C???!!! Halooooo za 2 měsíce rok 2019
Marduch
Pane Škopku, telefon OIS opravdu nemá, prosím opravte tuto dezinformaci v článku. Pouze video disponuje EIS.
ales
na telefonu Xiaomi se da zapnout ctecka obliceje, ale musi se u nej zmenit OBLAST, na INDONEZII, nebo HONG KONG.. A POKUD CHCETE VYUZIVAT TEMATA A MENIT JE, MUSI SE OPET ZMENIT OBLAST, NA SVYCARSKO CI CERNA HORA. TOHLE UZ JE OD XIAOMI REDMI 5. JDE TO I NA REDMI 6, NA NOTE 5, TAK TO MUSI JIT I TADY NA TOMTO.
pešek A
pešek A
Jsem uživatelem tohoto telefonu již přes 2 roky. Musím říct že až teď s ním začaly být problémy. Od rychlejšího vybíjení baterie přes neustálé odpojování od WiFi až po občasné odpojení od SIM karty. Telefon má také problémy s bluetooth. Častokrát se stalo že abych připojil bezdrátová sluchátka musel jsem restartovat telefon, a ne jednou. Častokrát se ani neozve když přijde SMS a často ani nezvoní budík. Takže abych to shrnul. Před 2 lety jsem z něho byl nadšený protože jsem před tím používal Samsung Galaxy Young 2. Dnes bych si však tento telefon nekoupil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze