Xiaomi Pad 6
recenze

Xiaomi Pad 6

Když se tablet podaří
7

Najít dobře vybavený tablet střední třídy je obtížné. Letošní situaci se ale rozhodl zachránit Xiaomi Pad 6. Má slušný výkon, příjemné prostředí a dostalo se i na 11" displej. Vhodně nastavená cena dělá z novinky zajímavou nabídku. Potvrdí smělé ambice i náš test?

Segment tabletů je i přes jisté zlepšení stále spíše opomíjený. Pokud nechcete špičkový pracovní nástroj za desítky tisíc korun, nemáte mnohdy příliš na výběr. Cenově dostupné kousky sice obchody nabízí, ale často jde buď o staré kousky, modely s nepříliš dobrou výbavou či rovnou výrobce, o kterých mnozí slyší prvně. Xiaomi Pad 6 přitom míří do střední třídy, stojí do 10 tisíc korun, láká solidní výbavou a navíc k němu existuje i oficiálně dostupné příslušenství, které jeho schopnosti vylepší.

Technické parametry Xiaomi Pad 6 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce254 × 165,2 × 6,5 mm, 490 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11" (2 880 × 1 800 px)
Fotoaparát13 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 870,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 13
Akumulátor8 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2023, 8 999 Kč

Xiaomi Pad 6 (RECENZE) - Když se tablet podaří

Obsah balení: nezbytný základ

V prodejním balení se kromě samotného tabletu příliš dalších věcí nenachází. Jde o USB kabel a 33W nabíjecí adaptér. Je nutné dodat, že veškeré další příslušenství, což představuje pouzdro, pouzdro s klávesnicí a pero, je nutné dokoupit případně zvlášť.

Líbilo se nám
  • nabíjecí adaptér

Konstrukční zpracování: sympatický a tenký

Tablet má hliníková záda a oblé rohy, díky čemuž nevypadá nijak přerostle. Zaujme rovněž tloušťkou pouhých 6,5 mm, díky čemuž se snadno přenáší. Hmotnost 490 gramů je pak poměrně příjemná. Líbí se nám robustní zpracování, ale zvýšená odolnost se samozřejmě neděje.

Rozmístění dvou tlačítek je vcelku standardní a jsou dobře po ruce ve vertikálním i horizontálním režimu. Na zadní straně vás mohou upoutat piny, které slouží k přichycení klávesnice, respektive pouzdra s klávesnicí a následnou komunikaci s tabletem.

Xiaomi Pad 6

Na horní hraně v režimu na šířku je plocha nápadně připomínající čtečku otisků prstů. O tu však tentokrát nejde, bohužel chybí. V tomto bodě dochází k přichycení dotykového pera od Xiaomi, které se zde o dobíjí. Ačkoliv je prostor magnetický, pero na svém místě nijak dobře nedrží a doporučuji dávat velký pozor na to, abyste jej neztratili.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníková záda
  • tenké tělo

Displej: spokojenost na místě

Hlavní chloubou novinky je 11" IPS displej s jemným rozlišením, 144Hz obnovovací frekvencí i velmi dobrým jasem. Rámečky jsou přiměřeně velké a chválíme nasazení odolného sklíčka Gorilla Glass 3. Displej je dostatečně velký na konzumaci multimédií a velmi dobře čitelný.

Xiaomi Pad 6
Líbilo se nám
  • opravdu povedený IPS panel
  • 120Hz obnovovací frekvence

Zvuk: klasická čtveřice

Na těle jsou v součtu čtyři reproduktory, dva na každé boční straně. Výsledný zvuk je skutečně působivý. Potěší, že je kladen důraz na hloubky. Kaňkou na kráse je absence 3,5mm jacku, což znamená, že poslech hudby do sluchátek je nutné provádět skrze redukci nebo bezdrátově.

Xiaomi Pad 6
Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní podání 4 reproduktorů
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: solidní výbava

O výkon se stará již mírně postarší Snapdragon 870 společně s 6GB RAM a 128GB úložištěm. I na českém trhu však můžete za příplatek tisícovky sáhnout verzi 8+256 GB. Výkonu má však tablet dostatek, nijak vás neomezuje, aplikace zbytečně nezavírá a na nic se nečeká. V AnTuTu pak dosahuje na více než 830 tisíc bodů. Pakliže nehledáte to nejlepší, což by ani v této cenové relaci nešlo, budete spokojeni. Verzi s větší pamětí dobře zvažte, paměťovky tablet totiž neumí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: plně dostačující

Baterie má kapacitu 8 840 mAh a přináší velmi dobrou výdrž. Při sledování videa tablet vydržel bez obtíží více než 10 hodin, což je skvělá hodnota. Když na tabletu budete pracovat třeba dvě hodinky denně, budete nabíjet maximálně dvakrát týdně. To mimochodem netrvá až tak dlouho, je podporováno 33W nabíjení. Úplné nabití zabere maximálně hodinku a půl.

Xiaomi Pad 6
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž

Prostředí: uživatelsky příjemné

Prostředí má pod palcem Android 13 s červencovými záplatami a prostředí MIUI 14 upravené pro potřeby tabletu. Hlavní obrazovka je obohacena o panel s rychlými zástupci, nastavení využívá velký displej na více částí a nechybí ani vylepšené poznámky pracující s dotykovým perem od Xiaomi. To mimochodem není nijak těžké, příjemně se s ním píše i kreslí a má na sobě dvě tlačítka. Umožnují rychle spustit poznámky, případně vybrat konkrétní část displeje. Dodejme, že pero je k dispozici jako dokoupitelné příslušenství za 2 tisíce korun.

Za stejnou částku můžete dokoupit i již zmíněné pouzdro s klávesnicí. To chrání tablet, snadněji jej přenesete a získáte i klávesnici s pohodlnými tlačítky. K dokonalosti chybí podsvícení nebo české rozložení kláves. To znamená, že diakritiku na klávesnici rovnou nenapíšete, stejně tak vás může iritovat QWERTY rozložení.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • perfektní optimalizace

Konektivita: na GPS zapomeňte

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0 je samozřejmostí, stejně jako USB-C. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Ještě více zamrzí absence 5G a celkově jakákoliv podpora mobilních sítí. Na internet se tak dostanete výhradně přes Wi-Fi. Když už jsme u absencí, chybí GPS.

Nelíbilo se nám
  • nenabízí 5G ani LTE
  • chybí GPS

Fotoaparát: překvapivě dobrý

Ačkoliv to pro mnohé je u tabletu zbytečné, jsou na těle dva fotoaparáty. Hlavní je 13megapixelový a zdánlivě mu dělá společnost ještě jeden, ale není to tak. Druhý je pak na čelní straně a má 8 Mpx. Hlavní snímač fotí až překvapivě slušně a nijak výrazně nezaostává za telefony střední třídy. Čelní snímač je zde primárně pro potřeby videohovorů.

Xiaomi Pad 6

Záznam videa zadním fotoaparátem je umožněn až ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Platí takřka totéž co pro fotografie. Výsledek je obstojný, avšak velké využití této funkce nepředpokládáme.

Ukázkové fotografie
Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát

Zhodnocení: povedený kousek

Xiaomi Pad 6 se na českém trhu nabízí za 9 tisíc, respektive za 10 tisíc korun v lépe vybavené verzi, kterou lze spíše doporučit. Novinka je po všech stránkách velmi dobře vybavena. Tablet je svižný, má dostatek výkonu, kvalitní displej i reproduktor. Zamrzí především absence verze s mobilními daty či chybějící slot pro paměťovou kartu. K lepšímu využití je také vhodné zvážit příslušenství. Celkově však můžeme Xiaomi Pad 6 označit za veskrze povedený tablet, který je ve střední třídě jasnou volbou.

Xiaomi Pad 6

Konkurence

Na současném trhu nemá Pad 6 od Xiaomi v podstatě konkurenci. Poblíž je pouze starší model Pad 5 a v tomto případě se rozhodně vyplatí si připlatit za letošní kousek.

Xiaomi Pad 5 128+6 GB

Rozměry254,7 × 166,3 × 6,9 mm, 511 g
DisplejTFT IPS, 11" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 860, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor8 720 mAh

Zmínit můžeme ještě postarší Samsung Galaxy Tab S6 Lite, který stojí stejně a má dokonce GPS, jenže využívá výrazně slabší procesor a má menší interní/operační paměť.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Rozměry244,5 × 154,3 × 7 mm, 467 g
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 040 mAh
xiaomi-pad-6
Klady
  • kvalitní displej
  • dostatečně výkonný hardware
  • dobře fungující prostředí
  • výdrž baterie
  • tenká konstrukce
  • praktické dokoupitelné příslušenství
Zápory
  • nezvládá mobilní data
  • chybí GPS
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 12. 8. 2023 09:11
Jak sem psal minule. Pad 5 sem měnil především kvůli RAM, která už někdy byla na hraně. Kor když člověk využívá víc oken a tak. Za litr víc RAM a dvojnásobek úložiště je v dnešní době zadarmo a určitě se vyplatí tu trošku přihodit.
Jinak super kousek. Do 10k top...
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Jak by jste tento tablet srovnali s One Plus Padem?
Pc Wifi
Pc Wifi
skoda ze je potlaceno 4K/60, ktere CPU umi... jinak me prijde SD870 stale v pohode pro ucel tablety. Nepritomnost GPS je ale zarazejici, marne tapu jaky tablet za trojku apod. nema GPS...
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Dovedu si představit, že vzhledem k šetření, mohli vynechat to, co se nepoužívá nebo minimálně. Dat na to mají dost.

V recenzích tabletů, bych ocenil test hry Fortnite. Je to rozšířená hra, člověk ny měl trochu povědomí o tom jak je tablet na hry použitelný. Nejen snímky, ale výdrž a zahřívání.

Toto není recenze, spíš rozepsaná tabulka z materiálů výrobce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze