Xiaomi Mi Smart Band 5
recenze

Xiaomi Mi Smart Band 5

Malý šikula na vašem zápěstí
3

Pokud bychom měli vybrat nejoblíbenější chytrý náramek, byl by to určitě některý z řady Mi Band od Xiaomi. Do rukou se nám dostalo nejnovější provedení Mi Smart Band 5, které láká na nové funkce. Nejzásadnější změnou je větší OLED displej či vylepšené nabíjení. Nadále se ale můžete spolehnout i na příznivou cenu a dlouhou výdrž.

V kategorii nositelné elektroniky v posledních letech kralují dva hráči. V oblasti hodinek je to Apple se svými Watch, mezi náramky naopak Xiaomi s řadou Mi Band. Čínský výrobce našel takřka ideální recept na malý náramek, který však dokáže nabídnout bohatou paletu chytrých funkcí. Spolehnout se můžete na kvalitní displej, dlouhou výdrž, spoustu sportovních aktivit i propojení s povedenou aplikací Mi Fit. Nejnovější model nese mírně krkolomnější název Mi Smart Band 5, ale vězte, že navazuje na svého úspěšného předchůdce Mi Band 4. Podaří se mu navázat na jeho oblíbenost?

Technické parametry Xiaomi Mi Smart Band 5

Kompletní specifikace
Konstrukce47 × 18,2 × 12,5 mm, 12,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: flexibilní materiál
DisplejAMOLED, 1,1" (126 × 294 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 1 MB, vnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor125 mAh, nabíjení: USB A
Dostupnostčerven 2020,

Xiaomi Mi Smart Band 5 a Mi Band 4 – v čem se liší?

Obsah balení: líbivá krabička

Nový Mi Smart Band 5 si domů přinesete v pěkné krabičce, ve které byste možná očekávali spíše ochranné pouzdro na telefon. Na každý pád v něm najdete kromě černého silikonového náramku také hlavní tělo, tedy samotný Mi Smart Band 5. Dále je zde samozřejmě nabíjecí kabel.

Konstrukční zpracování: co funguje, nemění se

Xiaomi již před lety našlo design, který chytrému náramku skvěle sedí. Pakliže byly změny mezi Mi Bandem 3 a Mi Bandem 4 takřka zanedbatelné, odlišnosti mezi loňskou a letošní generací jsou okem sotva postřehnutelné. Opět máme co do činění s oválným tvarem a o něco větší tloušťkou, na které by výrobce výhledově přeci jen mohl zapracovat. Velice příjemná je hmotnost necelých 12 gramů, respektive 22 gramů s páskem. Po několika dnech o náramků na zápěstí ani nebudete vědět, což je samozřejmě skvělá zpráva.

Xiaomi Mi Smart Band 5
O náramku na zápěstí ani nebudete vědět.

Mezigeneračně se nijak zásadně nezměnil nejen vzhled, ale ani rozměry. Okamžitě se tak nabízí otázka, zda bude kompatibilní příslušenství. V tomto případě buďte velmi obezřetní. Mi Smart Band 5 je totiž zhruba o milimetr až dva do všech směrů větší. Ačkoliv se to nemusí zdát, je to problém. Porovnávali jsme zaměnitelnost originálních pásků od Xiaomi a Mi Smart Band 5 jsme do pásku k Mi Bandu 4 nedostali. Naopak to samozřejmě možné je, ale Mi Band 4 v pásku pro Mi Smart Band 5 působí trochu volně.

Samotný silikonový pásek je matně černý a působí vcelku obyčejným dojmem. Samozřejmě si náramky můžete dokoupit a potěší, že je na nich dostatek zdířek – hodí se tak na větší i menší ruku.

Nemusíte se obávat ani vlhkého prostředí či vody. Náramek se chlubí odolností až do 5 ATM, což je ekvivalent ponoření do 50metrové hloubky. Na potápění však novinka rozhodně určena není. Určitě s ní však můžete plavat, zmoknout a podobně.

Líbilo se nám
  • velmi nízká hmotnost
  • pohodlné nošení
  • voděodolnost do 5 ATM
Nelíbilo se nám
  • tlustší tělo

Displej: vítané vylepšení

Displej prodělal drobná vylepšení, avšak v rámci všech novinek jde o tu zásadnější. Nadále před sebou máme barevný AMOLED panel, avšak nově má úhlopříčku 1,1 palce, což je přibližně o 20 % více než u Mi Bandu 4 (0,96 palce). Papírově to velká změna není, v praxi je však na displeji mnohem více místa pro cenné informace. Displej se chlubí jasem až 450 nitů a je skvěle čitelný i na ostrém slunci. Jas lze regulovat v 5 krocích, nadále však pouze manuálně. Potěší, že je displej samozřejmě dotykový a reaguje velmi dobře.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Rozlišení displeje činí 126 × 294 pixelů, což je velmi dobrá hodnota, opět více než dostatečná pro zobrazení i menšího fontu písma v čitelné formě. Celá čelní strana je chráněna nejmenovaným odolným sklíčkem, které svou práci odvádí spolehlivě a na zobrazovači není po dvou týdnech ani jeden škrábanec. Displej samozřejmě nesvítí pořád. K životu jej probudíte buď senzorovým tlačítkem pod ním, nebo gestem zvednutí ruky. V přidružené aplikaci Mi Fit je toto gesto nutné aktivovat a dále nastavit jeho citlivost ve dvou krocích. Na základní náramek takřka nereagoval, naopak na citlivou je probuzení displeje již 100%.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá čitelnost
  • vysoká úroveň jasu
  • velký a barevný AMOLED panel

Systém a výkon: mnoho věcí obslouží náramek

Proprietární systém Mi Smart Bandu 5 je pevně spjatý s aplikací Mi Fit, kterou si do telefonu s Androidem 5.0 či iOS 10 a novějšími musíte nainstalovat. Zde stojí za zmínku, že nároky mezigeneračně vzrostly, nicméně zmíněné nejstarší verze jednotlivých systémů bude splňovat zřejmě naprosto každý. Aplikace je potřebná již k samotnému párování přes Bluetooth. Párování je otázkou chvilky a následně můžete začít náramek využívat.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Prostředí působí velmi jednoduše a primárně se v něm pohybujete vertikálním směrem. Tímto pohybem opustíte hlavní obrazovku s hodinami + dalšími informacemi a přesunete se do menu. První položkou je Status, pod kterou se skrývají základní statistiky, kolik jste ušli kroků, kilometrů a kolik jste spálili kalorií. Druhá položka má nezvyklý název PAI. Jde o zkratku Personal Vitality Index, který na základě vámi zvolených údajů a denních aktivit vypočítává hodnotu zdravého pohybu.

Xiaomi Mi Smart Band 5
Úprava widgetů na hlavní obrazovce

Třetí položkou je měření srdečního tepu, Mi Smart Bandu 5 totiž nechybí potřebný senzor, a snadno si tak můžete změřit tep, případě nechat náramek, ať jej v pravidelných intervalech měří za vás. Nastavit lze také automatické zvýšení frekvence měření při zaznamenání fyzické zátěže. Podrobnější volby se vždy provádějí v aplikaci Mi Fit ve smartphonu.

Náramek umí i notifikace, které si ale nejprve opět musíte nastavit skrze aplikaci Mi Fit. Snadno si zvolíte, od kterých aplikací chcete notifikace na náramek dostávat. Upozornění pak skutečně chodí, dokonce můžete každé aplikaci přiřadit lehce odlišné vibrace. Na větším displeji jsou texty dobře čitelné a u některých aplikací nechybí ani jejich ikonka, okamžitě tedy víte, odkud vám dotyčný zasílá zprávu. Reagovat však nijak nelze, pouze příchozí hovor můžete z náramku odmítnout.

Xiaomi Mi Smart Band 5
Notifikace mají prozatím problém s českými znaky

Mi Smart Band 5 také dokáže měřit hladinu stresu i pomoct s dýcháním. Zvolíte si například minutové cvičení a náramek vás pomocí animace, vibrací a popisků vede k pravidelnému dýchání, které by vás mělo uklidnit. Jde o celkem příjemnou funkci, která je překvapivě skvěle zpracována. V hlavním menu narazíme také na události, které si vytváříte v aplikaci Mi Fit a pak je vidíte na náramku. Bez nutnosti mít telefon v ruce tak zjistíte, co vás například během dne čeká. Velmi pěkně je zpracováno počasí, které plně využívá velký a barevný displej a nabízí nejen předpověď na dnešní den, ale i výhled na dny následující. Podstatnou částí hlavního menu jsou sportovní aktivity, ke kterým se dostaneme v další části recenze.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Pod položkou „More“ pak najdete mnoho dalších šikovných funkcí. Například budík, světový čas, stopky, minutku, možnost na dálku najít váš telefon a nechybí ovládání hudebního přehrávače či fotoaparátu. Novinkou je, že ovládání hudby funguje i se Spotify, kdy na displeji náramku zvládnete přeskakovat skladby i regulovat hlasitost. V poslední položce pak najdete nezbytné nastavení, kde lze zvolit jas displeje, režim nerušit nebo celý náramek vymazat.

Barevný displej přitom přímo vybízí využít různé obrazovky s hodinami. V náramku jsou k dispozici tři vcelku konzervativní možnosti. Skrze aplikaci Mi Fit si vždy můžete jednu další stáhnout. V nabídce jich je několik desítek, bohužel většina je „čínsky extravagantní“, rozhodně tak nesednou každému. Na standardních displejích nově fungují widgety. Můžete si tak přizpůsobit, co chcete mít stále na očích. Zda je to informace o počtu kroků, graf srdeční frekvence, počasí, východ a západ slunce, či cokoliv jiného, co náramek dokáže měřit.

Celé prostředí funguje krásně plynule, na nic nečekáte a naopak si užíváte animací, které však nejsou nijak přehnané. Kaňkou na kráse je opět absence českého jazyka, stejně jako v loňském roce u Mi Bandu 4. Naštěstí na český jazyk dojde, dle našich informací zhruba v říjnu. Že je otázka lokalizace skutečně jen otázkou času, je patrné i z oficiálních stránek, kde čeština mezi podporovanými jazyky již figuruje. Aktualizace s češtinou vyřeší také špatné zobrazení českých znaků v notifikacích.

Aplikace Mi Fit

Plnými doušky si český jazyk můžete vychutnat alespoň v aplikaci Mi Fit. Ta se snaží o minimalistický design a přehlednost. V aplikaci získáte přehled o všem, co náramek posbíral. Již zmíněné kroky, kalorie nebo třeba také informace o vašem spánku, kdy náramek dokáže automaticky zaznamenat, že jste delší dobu v klidu a odpočíváte. Jakmile se vzbudíte, opět režim sledování spánku ukončí a vy získáte přehled o lehké/hluboké fázi a také REM části vašeho spánku.

Líbilo se nám
  • hlavní obrazovka s přizpůsobitelnými widgety
  • přehledné menu
  • plynulý chod
  • přehledná aplikace Mi Fit
Nelíbilo se nám
  • náramek prozatím nenabízí češtinu (srpen 2020)

Výdrž baterie: Co bývalo, už není

Řada Mi Band se vždy chlubila velmi dlouhou výdrží, jenže s postupným přidáváním funkcí a zvětšováním displeje se tato přednost pomalu vytrácí. Mi Smart Band 5 má navíc baterii s nevelkou kapacitou 125 mAh. Mimochodem meziročně jde o 10mAh pokles. Při náročnějším používání, kdy budete během dne využívat jas displeje na maximum, veškeré notifikace s vibracemi a měření srdečního tepu, bude nutné nabíjet zhruba po 5 až 6 dnech. Pakliže omezíte měření srdeční aktivity, rázem se výdrž protáhne o 2 až 3 dny. Ve výsledku je tak výdrž nadále slušná, nabíjení jedenkrát týdně nijak neobtěžuje.

Xiaomi Mi Smart Band 5 a Mi Band 4
Nová nabíječka pro Mi Smart Band 5

Tím spíše, když vám řekneme, že Xiaomi konečně zásadně vylepšilo nabíjení. Definitivně je konec nabíjecí kolébce, kvůli které jste Mi Band museli vyjmout z pásku. Nově je k dispozici magnetická nabíječka se dvěma piny. Ta se snadno přichytí ke spodní části náramku a nabíjení může začít. Drobnou zajímavostí je, že novou nabíječkou lze teoreticky nabíjet i starší Mi Band 4. Nefunguje však magnet, tudíž musíte nabíječku u náramku neustále držet. V nouzi to však někomu může pomoci. Samotné nabíjení skrze notebook probíhá vcelku svižně a Mi Smart Band 5 je plně nabitý za necelou hodinku.

Líbilo se nám
  • vylepšená nabíječka
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • nižší kapacita baterie

Sportovní funkce: vybavenější, než kdy dřív

S Mi Smart Bandem 5 můžete samozřejmě také sportovat. Přímo v hlavním menu naleznete spoustu aktivit. Nově jich je k dispozici celých 11, což je o 5 více než u předchozího modelu. Základem je prostá chůze. U venkovních aktivit vás náramek vyzve, ať si zapnete GPS. Tu sám bohužel nenabízí, což je s ohledem na cenu pochopitelné. Běhat můžete i bez GPS, avšak o trase nebudete mít přehled. Samozřejmě je zde možnost, že GPS nezapnete ani v telefonu, pokud jej budete mít i tak při sobě, náramek bude polohu určovat dle mobilního signálu a stanic BTS (vysílačů mobilních operátorů).

Nechybí samozřejmě běhání: venku i na pásu. Zvolit si můžete také jízdu na kole či klasické posilování. Jelikož je náramek odolný proti vodě, nechybí ani možnost plavání, kde lze zvolit délku bazénu. Na výběr jsou klasické vzdálenosti 25 a 50 metrů. Máte však i možnost si délku plavání navolit sami. Kaňkou na kráse je, že si činnost musíte vždy sami odstartovat, náramek automaticky počítá jen kroky a konkrétní „workout“ automaticky nespustí. Mezi nové režimy patří jízda na kole (venku i uvnitř), jóga, veslovací trenažer a skákání přes švihadlo.

Líbilo se nám
  • bohatý výběr činností
  • synchronizace s Google Fit
Nelíbilo se nám
  • každou činnost je zapotřebí ručně spustit
  • nutnost spoustu údajů manuálně upravovat či nastavovat

Zhodnocení

Xiaomi Mi Smart Band 5 důstojně navazuje na své předchůdce. Ponechává si v podstatě vše pozitivní a pouze vylepšuje. V prvé řadě zde tak máme neskutečně lehký náramek, který se pohodlně nosí. Designem sice příliš nenadchne, ale tomu budiž odpuštěno. Značným progresem prošel displej, který je mezi levnými chytrými náramky jednoznačně nejlepší. Barevný a dotykový AMOLED panel s perfektní čitelností je přesně to, co aktivní lidé, často se pohybující venku, potřebují.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Nechybí zvýšená odolnost, propracovaná aplikace Mi Fit a možnost měřit spoustu sportovních aktivit. Zde je sice nutné počítat s manuální obsluhou, ale opět platí, že před sebou máme náramek za zhruba 1 200 Kč. Vynikající je možnost být o všem informován, stejně jako přítomnost automatického měření srdečního tepu. Stinnou stránkou zůstává absence češtiny v rámci náramku, což se však nejpozději do konce roku změní. Za jednoznačné vyzdvihnutí stojí pohodlnější způsob nabíjení. Pokud hledáte chytrý náramek s nijak vysokou cenou, zjistíte, i po pohledu ke konkurenci, že Mi Smart Band 5 v tomto segmentu jednoznačně vládne.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Velkou konkurenci nacházíme přímo ve stáji Xiaomi. Loňský Mi Band 4 má totiž stále co říci a pokud si zvyknete na komplikovanější nabíjení, nabízí takřka shodnou výbavu. Z hlavních funkcí nepostrádá nic a o něco menší displej lze překousnout. Zejména v momentě, kdy zjistíte, že cena je nižší o téměř 500 Kč. Jedním dechem dodejme, že pokud k vlastní spokojenosti používáte Mi Band 4, určitě není nutné přecházet na novější generaci.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin

Zhruba stokorunu můžete ušetřit při nákupu Honor Bandu 5. Ten má však bohužel menší displej a ještě slabší baterii. Potěší však světelný senzor, díky kterému vás náramek neruší během spánku.

Honor Band 5

Konstrukce43 × 17,2 × 15 mm, 22,7 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (240 × 120 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin

Naopak o pár set korun dražší je Samsung Galaxy Fit, který vás bude moci zlákat zejména hezčím vzhledem. Smířit se budete muset s menším displejem a slabší baterií.

Samsung Galaxy Fit

Konstrukce45,1 × 18,3 × 11 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor120 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
xiaomi-mi-smart-band-5Doporučujeme
Klady
  • velmi nízká hmotnost
  • kvalitní a velký AMOLED displej
  • pohodlně se nosí
  • slušná výdrž na nabití
  • magnetický konektor pro nabíjení
  • podpora widgetů na hlavní obrazovce
  • 11 sportovních aktivit
  • skrze náramek lze ovládat Spotify i fotoaparát
Zápory
  • na notifikace nelze nijak reagovat
  • fádní vzhled
  • prozatím nepodporuje češtinu
Diskuze ke článku
Emil Pastelka
Emil Pastelka
Honor Band 5 vyměnitelný pásek má. Nevím, kde se ta mylná informace vzala. Zvláště na odborném magazínu.
Lipo Popo
Lipo Popo
Naposledy upraveno: 10. 8. 2020 10:38
Přidám si 500kč a mám Amazfit verge lite. Je to pro mě daleko výhodnější koupě. Větší displej s lepším rozlišením s automatickou regulací jasu, GPS, delší výdrž na baterii. Opravdu nevidím jediný důvod proč toto kupovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze