Vodafone Smart V8
recenze

Vodafone Smart V8

Šedá myška v davu
11

Vodafone loni uvolnil do prodeje pár opravdu povedených telefonů vlastní značky, které vyrábí ve spolupráci s výrobci. Této spolupráci není konec ani letos, kdy si pro nás ve spolupráci se ZTE připravil nový model Smart V8. Ten představuje letos prozatím vrchol modelové řady Vodafonu a míří do vod nižší střední třídy. Dokáže však zaujmout stejně jako loňské modely?

Loni nás Vodafone potěšil modelem Smart platinum 7. Podle všeho ale prodeje nešly tak dobře, a tak to Vodafone zkouší znovu s levnějším telefonem, modelem Smart V8. Ten se bude snažit zaujmout zákazníky v nižší střední třídě. Nabídnout i tak může kvalitní kovové tělo, 5,5palcový Full HD displej, Snapdragon 435, nejnovější Android 7.1.1 nebo 16Mpx fotoaparát. Zůstává však otázkou, jak si povede s agresivní konkurencí pohybující se kolem 6 tisíc, kam se dostávají stále kvalitnější zařízení.

Technické parametry Vodafone Smart V8

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 76 × 8 mm, 166,9 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, CPU: 4×1,1 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:11 hodin
Dostupnostčerven 2017, 5 977 Kč

Vodafone Smart V8 – videopohled

Obsah balení: překvapení se nekoná

V krabičce nic navíc Vodafone nepřidává. Máme tu samotný model Smart V8, obligátní nabíjecí adaptér a microUSB kabel pro nabíjení a propojení s PC. Nechybí samozřejmě ani spousta příruček a dostanete k telefonu i pecková sluchátka. My jsme k telefonu dostali také dvojici speciálních pouzder, avšak ta se budou prodávat zvlášť. V koženém telefon kupodivu v ruce klouže více než bez něj. Druhé flipové pouzdro z plastu kryje i displej.

Vodafone Smart V8

Design a konstrukce: až na pár chybek skvělý

Na první pohled vypadá Smart V8 jako kvalitně vyrobené zařízení a v ruce se tento pocit rozhodně potvrdí. Tělo je vyrobeno z velké části z kovu a v horní a dolní části zad máme jen panely z měkčeného plastu, které kryjí antény. Onen plast působí jako výrazně drážkovaná pryž, perfektně lícuje s kovem a telefon díky němu neklouže ani po skleněném povrchu. On ostatně telefon neklouže ani v ruce, jelikož je kov neskutečně příjemný a prsty na něm zkrátka drží jako přibité. Není divu, že Smart V8 vyhrál díky své kovové konstrukci a elegantnímu vzhledu cenu IF Design Award 2017.

Vodafone Smart V8

Díky rozvržení hmotnosti a zakulaceným zádům padne telefon krásně do dlaně. Zdá se menší, než ve skutečnosti je. Na zádech si lze všimnout také čtečky otisků prstů, která relativně často rozpozná prst až na druhý pokus. Také samotné odemknutí zařízení zabere vždy nějakou tu vteřinu. Zkrátka ani ve své třídě se nejedná o nijak skvělou čtečku. Někoho může zklamat také ze zad lehce vyčnívající fotoaparát, na kterém bude telefon vždy odpočívat, pokud jej někam položíte.

Co jsem osobně po celou dobu testování každý den proklínal, je umístění vypínacího/zapínacího tlačítka na levé hraně. Telefon byl tentokrát podle všeho navrhován samotným Vodafonem v Německu a ZTE pouze zařízení na zakázku vyrobilo, takže se nejedná jen o prosté převzetí designu. Proč tedy Vodafone umístil vypínací tlačítko na jedno z nejhorších možných míst doprostřed levé hrany, je mi záhadou. Navíc má tlačítko dost mělký stisk a je výrazně zapuštěno do rámu, takže se špatně nahmatává. Sice můžete pro zamykání využívat automatické zhasnutí displeje a pro odemčení stačí pouhé přiložení prstu na čtečku, ale osobně jsem telefony zvyklý zamykat ručně tlačítkem. A zde je to značně nepohodlné. Alespoň že kolébka hlasitosti je naprosto v pořádku.

Na levém boku telefonu nalezneme krom vypínacího tlačítka také hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, nebo SIM kartu a paměťovou microSD kartu. Vespod klasicky najdete nabíjecí konektor a otvory pro mikrofon a reproduktor. Samozřejmě nemůže chybět ani 3,5mm jack konektor pro sluchátka, jenž má své místo na horní hraně telefonu. Tím už však naše obhlídka končí. Jednoznačně se jedná o bytelný kousek, který ani nevypadá špatně a především se skvěle drží. Jen škoda špatně umístěného tlačítka a faktu, že si můžete V8 koupit jen v námi testované černé variantě, která je však spíše takovou tmavě šedou. V žádné jiné barvě se telefon na trhu prodávat nebude.

Líbilo se nám:

  • kvalitní kovová konstrukce
  • velmi pohodlné držení
  • nechybí čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • špatně umístěné vypínací tlačítko
  • pomalejší odemykání čtečkou

Displej: slušná podívaná

Větší 5,5palcový Full HD displej se slušnými pozorovacími úhly a dobrým rozsahem jasu mě velmi příjemně překvapil. Ani na přímém slunci nebyla čitelnost špatná a reprodukce barev také neurazí, i když se mohou občas zdát trochu více saturované. Velkou pochvalu ovšem zaslouží ukázkové využití tvrzeného 2.5 skla Dragontrail, které hezky obtéká boky telefonu a vede až do kovového rámu. Jen škoda poměrně velkých rámečků.

Vodafone Smart V8

Ty boční ještě nejsou úplný hřích, ale čelo a obzvláště brada bije více do očí – brada nemá ani senzorová tlačítka, která by velikost rámečku ospravedlnila. Nechybí ani notifikační LED dioda, kterou však nelze nijak nastavovat, a rovněž tu najdeme i filtr modrého světla do tmy. Ten už plně nastavitelný je, přičemž lze upravit časovač spuštění/vypnutí a jeho intenzitu. Jen varuji, že na maximální hodnoty jde obraz spíše do zelena než do žluta, jak u těchto filtrů bývá jinde zvykem.

Líbilo se nám:

  • pěkný Full HD obraz
  • dobrý rozsah jasu
  • 2.5D sklo Dragontrail
  • notifikační LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • větší rámečky

Zvuk: nijak nevybočuje

Zvukový výstup jediného hlasitého reproduktoru umístěného vespod není nijak oslnivý a řadí se jednoznačně k průměru své třídy. Zvuk hraje dostatečně hlasitě a třeba takové zvonění není problém uslyšet, ale hraní her či sledování filmů vám moc nezpříjemní. Jeho zvuk je poněkud plochý a na maximální hlasitost až plechový. Kvůli umístění si ho navíc velmi snadno omylem zakryjete. Rozhodně se tedy vyplatí zapojit do 3,5mm jacku sluchátka. Zvuk z něj jde dostatečně kvalitní, ale mohl by být lehce hlasitější. Vodafone přidá navíc vlastní pecková sluchátka, která sice neohromí, ale je hezké, že si nemusíte sluchátka dokupovat.

Vodafone Smart V8

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý zvuk
  • 3,5mm jack hraje kvalitně

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrný zvuk

Baterie: moc z ní nedostanete

Výdrž baterie je na tom v případě V8 naprosto průměrně a možná i podprůměrně. S kapacitou 3 000 mAh dokázaly vykouzlit skvělou výdrž i výkonnější telefony s jemnějšími displeji. Není to sice tragédie, jelikož telefon vydrží bez problémů den běžného používání a ještě mu v noci zbude nějakých 20 % procent k dobru, ale oslnivá hodnota to není. Pokud telefonu zatopíte, budete v pozdějších odpoledních hodinách potřebovat nabíječku. Na dva dny se dostanete skutečně obtížně – musíte využít úsporný režim, držet jas na uzdě a telefon celkově minimálně používat.

Vodafone Smart V8

Ani v našem redakčním testu výdrže Smart V8 nezazářil. Streamovat Full HD video přes Wi-Fi na poloviční jas zvládl telefon „pouze“ 7:03 hodin, což je pro danou kapacitu baterie spíše zklamání. Nabíjení tu probíhá skrz starší microUSB, což je sice škoda a USB-C by bylo skvělou zprávou, v kategorii do 6 tisíc jej ale nelze úplně očekávat. Bohužel ani nabíjení není z nejrychlejších. S v balení přidanou nabíječkou se dostala baterie z 0 na 100 % zhruba za 2:11 hodin.

Líbilo se nám:

  • telefon vydrží bez problémů den používání

Nelíbilo se nám:

  • starší microUSB nenabíjí nejrychleji

Hardware: většinou postačí

Hardware tu zrovna závratnou rychlostí neoplývá, ale s během prostředí si poradil vždy vcelku snadno. Srdcem zařízení je totiž Snapdragon 435 z nižší řady osmijádrových procesorů, který podporují 3 GB RAM (k využití cca 1,9 GB po prvním spuštění). Animace, otevíraní aplikací i běžný multitasking běžely za normálních okolností bez větších záseků či zpomalení, avšak na náročnější hry procesor nestačí. Stejně tak skutečně náročný multitasking, třeba se zapnutou navigací, dával telefonu občas zabrat a některé animace se začaly lehce zpomalovat. Rád jsem však viděl 32GB interní úložiště (zhruba 23 GB volných) s možností rozšíření pomocí microSD karty, což je na danou cenu pěkná porce paměti.

Líbilo se nám:

  • spousta paměti k využití
  • microSD slot
  • plynulý chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor
  • náročné používání může dát telefonu zabrat

Systém a prostředí: skoro čistý Nougat

Všechny aplikace a prostředí celkově tu běží pod křídly prakticky čistého Androidu 7.1.1, za což lze Vodafone jen a jen chválit. Nechybí bohatší notifikace ani používání dvou aplikací najednou. Vodafone si k tomu přidal pouze pár vlastních aplikací, v nastavení jsou speciální gesta a na zamykací obrazovce zkratky pro vámi zvolené aplikace a dostalo se třeba i na nastavitelný noční režim. Hodí se i možnost přidat si oblíbenou aplikaci vedle domovské obrazovky, kde normálně u jiných launcherů sídlí Google Now. Sem si můžete dát Now či jakoukoli jinou aplikaci.

Zajímavé je, že krom klasických Google aplikací jsou tu předinstalovány i aplikace pro VR brýle Google Cardboard, Android Wear či Najít zařízení. Z aplikací třetích stran je tu potom překvapivě aplikace Záchranka. Někomu může vadit jen zdvojení aplikací pro volání a SMS zprávy, které tu máme jak od Vodafonu, které využívají speciálních funkcí jejich sítě (nejdou používat bez jejich SIM karty a tarifu), tak ty klasické od Googlu.

Ostatní aplikace jsou skutečně víceméně plně v režii Googlu. Jen hudební přehrávač a galerie jsou tu vlastní, přičemž zrovna mou často používaná hudba se bohužel moc nepovedla. Aplikace je velmi strohá, není nijak zvlášť pěkná a hlavně má podivně pomalé reakce. Přepnutí písničky zabere nějakou tu chvilku a tlačítka občas nereagují na klepnutí, nebo reagují s velkým zpožděním.

Líbilo se nám:

  • čisté prostředí
  • nejnovější Android 7.1.1
  • užitečné funkce

Nelíbilo se nám:

  • někomu může vadit zdvojení aplikací
  • horší přehrávač hudby

Fotoaparát: bohatě postačí

Velkou zbraní Smart V8 je rozhodně 16Mpx fotoaparát, který za dobrého světla pořizuje skutečně pěkné fotografie. Ostření je rychlé, snímky detailní a barvy více saturované. Šero či interiér však dokáže fotografie značně degradovat. Začne se objevovat výraznější šum a ostření už je zmatené a snímky lehce mázlé. Video lze potom natáčet v maximálním Full HD rozlišení při 30 FPS, ale kvalitou zrovna nenadchne, a navíc chybí jakákoli forma stabilizace, kterou však od telefonu za 6 tisíc těžko očekávat.

Ani fotoaplikace není z nejhorších. Nabídne manuální a spoustu dalších režimů, které kombinují dva snímky pro pomalou či vícenásobnou expozici a nechybí ani zpomalené video v HD rozlišení a 120 FPS. Ovládání aplikace však není pohodlné, nastavení vás večer praští do očí bílou barvou a prostředí se z velké části neotáčí na šířku.

Náladu může trochu spravit přední 8Mpx kamerka, která není vůbec špatná a nabídne vcelku pěkné, i když občas lehce rozmazané snímky. Nechybí jí ovšem režim krásy nebo dokonce i úprava expozice.

Líbilo se nám:

  • kvalita fotek za dobrých podmínek
  • rychlost ostření a množství detailů
  • mnoho režimů focení

Nelíbilo se nám:

  • horší snímky v šeru či interiérech
  • fotoaplikace se moc nepovedla
  • chybí pořádná stabilizace videa

Konektivita: dobroty od Vodafonu

Vodafone se samozřejmě činil a do svého telefonu vložil v rámci konektivity slušnou výbavu. Velkou předností má být zejména funkce VoLTE a volání pomocí Wi-Fi připojení. Nechybí ani podpora veškerých českých LTE pásem a máme tu i LTE+, na které jsem často v Praze narazil. Pro komunikaci mezi zařízeními musí postačit Bluetooth 4.1 nebo NFC. Výbavu završuje Wi-Fi 802.11b/g/n a GPS, která měla občas problémy s orientací. Naopak kvalita hovorů byla naprosto v pořádku, byť signál občas nepochopitelně kolísal. Potěšit může i přítomnost FM rádia.

Vodafone Smart V8

Líbilo se nám:

  • VoLTE a VoWi-Fi
  • nechybí NFC či dokonce LTE+

Nelíbilo se nám:

  • GPS měla menší problémy
  • kolísání signálu

Zhodnocení: bude těžké se prosadit

Vodafone Smart V8 představuje vcelku zajímavou volbu ve středí třídě a boduje zejména svou konstrukcí, od skvělého a příjemného kovového těla až po skvěle zakřivené 2.5 sklo kryjící povedený 5,5palcový Full HD displej. Také nasazení prakticky čistého Androidu 7.1.1 je skvělou zprávou, fotoaparát určitě neurazí a nechybí ani čtečka otisků prstů. Hardware na druhé straně určitě není z nejvýkonnějších, vypínací tlačítko je špatně umístěné, rámečky jsou větší a zvuk s baterií patří nepochybně mezi šedý průměr. V8 ale koupíte za velmi zajímavých 6 tisíc, což není vůbec špatná cena.

Smart V8 rozhodně stojí za zamyšlení. Má své výhody, především díky prozatím nejnovějšímu Androidu a kvalitní a příjemné konstrukci v poměru k ceně. Pokud se však porozhlédnete jinde, najdete lepší kousky a klidně i ušetříte. Jen se budete muset většinou vyrovnat s výraznými nadstavbami. Zůstává tedy jen na vás, zda vás Smart V8 dokáže přesvědčit. Mě osobně nechává chladným, ale Vodafone se rozhodně vydal správnou cestou.

Konkurence

Huawei P9 Lite

Za stejnou cenu můžete koupit loňskou verzi Huawei P9 Lite, která nabídne 5,2palcový Full HD displej, výkonnější procesor, mnohem lepší čtečku a fotoaparát a skvělou výdrž. Má však jen 2 GB RAM, 16GB úložiště a konstrukce není z kovu, byť kvalitní rozhodně je.

Huawei P9 Lite

Rozměry146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 650, 4×2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:50 hodin

Honor 6X

Pokud si připlatíte tisícikorunu, je tu velmi silná konkurence v podobě Honoru 6X. Ten má 5,5palcový Full HD displej s menšími rámečky, kovové tělo, skvělý duální fotoaparát, rychlejší čtečku otisků prstů a vetší baterii a výkon. Nemá však nejnovější Android a nadstavba EMUI může odradit.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Xiaomi Redmi Note 4

Podívat byste se měli rozhodně také po Xiaomi Redmi Note 4. Ten má 5,5palcový Full HD panel, krásně celokovové tělo, rychlou čtečku otisků prstů, vyšší výkon a obří baterii s kapacitou 4 100 mAh – to vše za 4 400 korun ve verzi se 3 GB RAM a 32 GB úložiště a za 5 400 korun v případě 4 GB RAM a 64 GB úložiště, takže v každém případě ušetříte.

Xiaomi Redmi Note 4 64 GB

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio X20, 10×2,1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin
vodafone-smart-v8
Klady
  • kvalitní kovová konstrukce
  • velmi pohodlné držení
  • pěkný Full HD panel
  • spousta paměti s microSD slotem
  • plynulé a čisté prostředí Androidu 7.1.1
  • dobrý fotoaparát
  • VoLTE a VoWi-Fi
  • nechybí čtečka otisků prstů
Zápory
  • slabší procesor
  • špatně umístěné vypínací tlačítko
  • přinejlepším průměrný zvuk
  • výdrž baterie není nejlepší
Diskuze ke článku
Pet
Oproti loňskému ušel jeden krok dopředu a pět kroků vzad..

Nesmyslne je větší a těžší a co nepochopím vůbec jsou přitom systémová tlačítka na displeji když je na ne tolik místa. Loňské mám ve firmě dva, ale letošní bych nebral ani zadarmo
SV
No ty rozměry už jsou moc kdyby toto bylo s 5ti palcovim dispejem. Je to dobra volba a konkurence pro Xiaomi 4X.
mrtva_zizala
na Xiaomi Redmi 4A stejne CPU a GPS no problem. Soudruzi to po SW strance nekde pofraly, coz je vec opravitelna, ale tak proc se snazit... Ze to ten VDF vlastne vubec bavi nechat si delat "privatní křápy"...
harry
Asi malá chybka, kde že je ve skuečnosti to vypínací tlačítko?? Článek citace : "Co jsem osobně po celou dobu testování každý den proklínal, je umístění vypínacího/zapínacího tlačítka na levé straně. .... Proč tedy Vodafone umístil vypínací tlačítko na jedno z nejhorších možných míst doprostřed pravé strany, je mi záhadou." konec citace :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze