Vodafone Smart N9
recenze

Vodafone Smart N9

Už to není, co bejvávalo
6

Nabídku základních chytrých telefonů s Androidem již po několik let pravidelně obohacuje také náš nejmladší operátor Vodafone. Letošním základem nižší třídy je model Smart N9, který reflektuje aktuální trendy a má protáhlý displej s malými rámečky. Zbylá výbava je již zcela obyčejná. Nechybí 16GB interní paměť, 13megapixelový fotoaparát či čtečka otisků prstů.

Před lety jsme každý rok nadšeně čekali na nové portfolio telefonů s logem Vodafonu. Ve většině případů šlo o zajímavé kousky, které často nabízely hodně muziky za málo peněz. Konkurence je však rok od roku silnější a Vodafone má situaci mnohem složitější. Prozatím to však s chytrými telefony nevzdal, byť jejich počet omezil. Definitivně se vytratil zástupce nižší střední třídy a my si dnes proklepneme nový Vodafone Smart N9, který výbavou i cenou 3,5 tisíce korun spadá do nižší třídy. Přesto nabízí slušný displej, čtyřjádrový procesor, 16GB interní paměť s podporou paměťovek nebo nejnovější Android 8.1 Oreo. Vyložené lákadlo, snad kromě ceny, chybí.

Technické parametry Vodafone Smart N9

Kompletní specifikace
Konstrukce147,1 × 68,8 × 8,7 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6739, CPU: 4×1,28 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2018, 3 577 Kč

Obsah balení

V malé krabičce se kromě samotného telefonu nachází základní příručky a dále koncovka nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Vodafone tedy přibalil vše, co uživatel do začátku potřebuje.

Vodafone Smart N9 a N9 lite – unboxing a první pohled

Konstrukční zpracování: lesklý plasťák

V kategorii levných telefonů nelze čekat zázraky a ani Vodafone je neumí. Novinka je tedy plastová a kombinuje lesklé a matné plochy. Lesklá je samozřejmě čelní strana, kterou překrývá sklo displeje. Zadní strana je zcela lesklá, a to buď laděná do černého či stříbrného odstínu – z těchto dvou barevných variant si můžete vybírat. Dle očekávání na této ploše ulpívají otisky prstů, avšak nejde o enormní problém. Boky telefonu jsou naopak zcela matné a nezvykle zkosené. Toho si všimnete ihned při prvním uchopení zařízení.

Do ruky padne Vodafone Smart N9 velmi dobře, za což může nejen ono zkosení, ale také rozumná tloušťka 8,7 milimetrů nebo nízká hmotnost 145 gramů. Telefon není ani extra široký a například jej lze snadno nosit i v kapse u kalhot, kdy o mobilu v podstatě ani nevíte. V dnešní době jde o příjemnou změnu.

Telefon je lehký a tenký. Dobře padne do kapsy i ruky.

Na pravém boku se nachází nezbytná tlačítka. Nejdůležitější odemykací tlačítko je barevně i povrchově odlišeno, čímž jej snadno nahmatáte. Stisk je pohodlný a jistý. K odemčení dobře poslouží i čtečka otisků prstu na zadní straně. Funguje přesně tak, jak si představujete. Postačí pouze přiložit prst a telefon se odemkne. Rychlost je slušná, jisté prodlevy si však všimnout lze. To nicméně levnému telefonu můžeme odpustit.

Levý bok je domovem šuplíčku, pro jehož otevření je potřeba malý klíček. Ten samozřejmě najdete v balení společně s telefonem. Po otevření získáte přístup ke slotu pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Konektorová nabídka je zcela tradiční. Horní hrana je domovem 3,5mm jacku, spodní microUSB konektoru. Zde lze opět přimhouřit oko, u levného telefonu ještě nelze očekávat moderní USB-C.

Ke zpracování telefonu nemáme žádných výtek. Ačkoliv jde o převážně plastové zařízení, je pevné, nikde nic nevrže a celkově se nebojíme říci, že Smart N9 působí bytelným dojmem. A přesně to budou uživatelé očekávat.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • lesklá zadní plocha je magnetem na otisky

Displej: solidní nabídka

V samotném úvodu jsme naznačili, že Vodafone nasadil protáhlý displej s poměrem stran 18:9. Díky tomu zde může být IPS displej s 5,5palcovou úhlopříčkou, aniž by byl telefon přehnaně velký. Současně rámečky nejsou nijak markantní. Rozlišení se zastavilo na hodnotě HD+, což znamená 1 440 × 720 pixelů. Jde o dostatečnou hodnotu, jednotlivé pixely rozhodně nemáte šanci rozpoznat. Rozsah jasu je vcelku široký, velmi napomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Dostalo se též na funkcí nočního displeje, který jej zbarví do oranžova – podání je pro oči příjemnější. Režim si můžete ručně zapnout, nebo nastavit plán automatického spínání. O zmeškaných událostech vás může informovat malá informační LED dioda vpravo nad displejem. Lze ji však pouze vypnout a zapnout, nikoliv již podrobněji nastavit.

Vodafone Smart N9
Líbilo se nám
  • slušný displej
  • malé rámečky
  • informační dioda

Zvuk: solidní standard

Průduchy na spodní hraně obklopují microUSB konektor z obou stran, avšak reproduktor se ukrývá jen vpravo od konektoru. Hraje hlasitě a také vcelku kvalitně. Na sledování videí či hraní her rozhodně postačuje. Dlouhodobý poslech hudby však příjemný není. Výstup pro sluchátka uspokojí všechny nenáročné uživatele, což ale neplatí při použití dodávaných peckových sluchátek, která nehrají příliš dobře a ani nedrží pohodlně v uších.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
Nelíbilo se nám
  • nekvalitní dodávaná sluchátka

Výkon hardwaru: nezbytný základ

Levný telefon nemá v popisu práce spouštět aplikace rychle a zvládat i ty nejnáročnější hry. Vodafone do modelu Smart N9 nasadil čtyřjádrový procesor MediaTek 6739 a 2GB operační paměť. Kombinace postačí na běžné operace a současně i jednoduché hry. V případě těch náročnějších již budete narážet na limity procesoru i operační paměti. Pro vaše data je připravena 16GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá přibližně 8,5 GB prostoru pro vaše data. Rozšíření je možné skrze paměťovou kartu o velikosti až 32 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná paměť
Nelíbilo se nám
  • slabší výkon

Výdrž baterie: průměr neurazí

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 900 mAh. S ohledem na displej a hardware jde o slušnou hodnotu. Při středně náročném používání je reálné se dostat na dvoudenní výdrž. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační kanály jsou vaším druhým domovem, budete nabíjet minimálně jednou denně. Dnes to však zřejmě nikoho nepřekvapí. Nabíjení dodávanou nabíječkou zabere bezmála dvě hodiny.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 7 hodinách 39 minutách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: LTE podporováno

V datové výbavě Vodafone Smart N9 boduje a závidět by mu mohly mnohé dražší telefony. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech a podporuje technologii VoLTE pro kvalitnější hovory. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí VoWi-Fi, která umožňuje volání přes Wi-Fi, a Bluetooth 4.0. Nezapomnělo se dokonce ani na NFC, které je v této cenové hladině stále spíše vzácností. Nechybí ani nezbytné GPS s GLONASS, které funguje svižně a vaši polohu promptně nalezne a následně nepustí.

Vodafone Smart N9

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici pouze obligátní Chrome od Googlu. Funguje bezproblémově a prohlížeč pracuje plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE s VoLTE
  • NFC

Fotoaparát: na momentky stačí

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce, tahem prstu přejdete na manuální režim, kde si můžete zvolit hodnotu expozice, ISO, vyvážení bílé či režim ostření. Paradoxně se však tento režim jmenuje „Příručka“. Fotoaparát pracuje vcelku svižně a neměl by vás nijak brzdit.

Vodafone Smart N9

Kvalita výsledných snímků i přes vysoké rozlišení nijak nenadchne. Za dobrého světla pořídíte ostrý snímek, avšak barevně má k realitě poměrně daleko. Nedokonalosti vyniknou při sebemenším přiblížení pořízené fotografie. V interiérech se objevují již mnohem větší problémy. Dlouhý expoziční čas se zcela zákonitě podepíše na ostrosti a dost často je výsledkem pouze jedna velká mazanice. V noci lze s pevnou rukou snímek pořídit, avšak nijak vysoké nároky nemějte.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka má 5megapixelové rozlišení, a dokonce i přisvětlovací LED diodu, což rozhodně potěší. Vaše selfies tak pořídíte v rozumné kvalitě i například v noci, když se vracíte z večírku domů.

Vodafone Smart N9
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je určen pouze pro nenáročné, neboť maximum představuje Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pro přehrání na telefonu dostatečné, jinde bychom to nedoporučovali.

Vodafone Smart N9 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • manuální režim
  • čelní kamerka s přisvětlením
Nelíbilo se nám
  • nijak oslňující fotovýkony

Software: nejnověji a nedokonale

Vodafone již léta vsází na v zásadě čistou podobu Androidu a nejinak je tomu i v letošním roce. Smart N9 nabízí vůbec nejnovější Android 8.1 Oreo, který můžete již velmi dobře znát. Není zde nijak zásadní počet aplikací navíc. Ty přímo od Vodafonu můžete případně odinstalovat. Operátora chválíme, že do telefonu předinstaloval aplikaci Záchranka, která patří mezi vůbec nejužitečnější aplikace a může vám i zachránit život. Přesto i tu můžete v případě potřeby odinstalovat.

Bohužel se tentokrát nijak dobře nepovedla optimalizace. Prostředí je celkově velmi líné a dává si se vším dost na čas. Hardware přitom není nijak tragický a čistý osmičkový Android by mu neměl činit problém. Snad ještě závažnější je fakt, že pravidelně padají aplikace. Nám se například i přes veškerou snahu nepodařilo dokončit benchmark AnTuTu, neb vždy došlo k pádu a ukončení aplikace. Obdobná věc se čas od času stala také s aplikací YouTube. Nezbývá než doufat, že se prostředí zlepší nějakou aktualizací.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android 8.1
Nelíbilo se nám
  • špatná optimalizace
  • pády aplikací

Vodafone to nadále zkouší se svými telefony, které meziročně nijak zásadně nemění. I to může být důvodem, proč již nejsou produkty s jeho logem viděny ve vyšších kategoriích. Především střední a nižší střední třída je v posledních dvou letech nabitá k prasknut a prosadit se je čím dál těžší. V nižší třídě je přeci jen stále více prostoru. I zde se však situace mění a letos je to díky Vodafonu Smart N9 nejvíce patrné. Novinka „od Červených“ na to nejde špatně. Telefon vcelku dobře vypadá, pohodlně se drží a nabízí kvalitní displej. Nechybí čtečka otisků prstů a nejnovější Android. Za vyzdvihnutí stojí konektivita, kde je oproti konkurenci NFC či podpora VoLTE. Tím pozitiva nicméně končí a žádná zajímavá funkce navíc se nekoná.

Vodafone Smart N9

Naopak se potýkáme jen s průměrným hardwarem i fotoaparátem a nepříliš povedeným prostředím, kde však šance na zlepšení ještě žije. Cena 3 477 Kč se pak možná jeví příjemně, jenže stačí se podívat ke konkurenci a rázem má Vodafone Smart N9 vážné problémy.

Začněme další horkou novinkou, kterou je Honor 7S. Ten má v podstatě úplně shodnou výbavu i procesor. Ústupkem je pouze absence čtečky otisků prstů. Trumfem Honoru je však o podstatných 700 Kč nižší cena.

Honor 7S

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 020 mAh

V podstatě totéž v bleděmodrém můžeme říci o novém Huawei Y5 (2018), který má opět shodnou výbavu, ale dokáže si poradit se dvěma SIM kartami. Cena je pak o pět set korun nižší.

Huawei Y5 Prime (2018)

Rozměry146,5 × 70,9 × 8,3 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
Procesor4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh

Za zmínku stojí i Xiaomi Redmi 5, který má o něco výkonnější procesor, a disponuje kvalitnějším fotoaparátem. Cena Xiaomi je přitom shodná s tou Vodafonu.

Xiaomi Redmi 5 16 GB

Rozměry151,8 × 72,8 × 7,7 mm, 157 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin

Výsledkem pohledu ke konkurenci je, že se Vodafone Smart N9 příliš nevyplatí. Obdobně vybavené telefony dnes stojí jednoznačně do tří tisíc korun. Za 3,5 tisíce korun pak již můžete být náročnější a dopřát si nejen více výkonu, ale i lepší fotoaparát.

vodafone-smart-n9
Klady
  • vcelku líbivý vzhled
  • pohodlně padne do ruky
  • solidní displej
  • čtečka otisků prstů
  • podpora VoLTE
Zápory
  • nepříliš výkonný hardware
  • jen velmi průměrný fotoaparát
  • nepovedená optimalizace prostředí
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 22. 6. 2018 11:39
Vdf telefony už nikdy víc. Vypadá (teda dřív vypadalo) to jako rozumná koupě, ale poměrně rychle z toho člověk vystřízliví.
Joachim
CHybka v textu.
Redmi 5 myslím nemá dualní foťák.
mrtva_zizala
ajajajaj.... tak nam z toho vznikla solidni drbka, jedine cim laka je cena ale dostanete za ni uplne minimum, inu zlate Xiaomi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze