Trojice telefonů Emporia
recenze

Trojice telefonů Emporia

Zaměřeno na seniory
1

V dnešní záplavě chytrých telefonů je těžké najít nějaký model, který by vyhovoval vašim rodičům či prarodičům. Drtivá většina současných telefonů má dotykový displej, který starším lidem nemusí vyhovovat. Dnes vám ale představíme trojici telefonů značky Emporia, které jsou pro seniory přímo určené.

Úvod

Dnešní recenze bude tak trochu netradiční. Nebude se týkat žádného moderního chytrého telefonu, kterých na nás výrobci chrlí desítky modelů ročně, ale tří „hloupých“ telefonů, které jsou určené hlavně pro seniory. Jsou to telefony značky Emporia, konkrétně modely Emporia Talk Comfort, Emporia Click a Emporia Elegance Plus.

Podobných telefonů moc na trhu není, senioři prostě nejsou cílové skupina majoritních výrobců a zaměřují se proto na ně výrobci méně známí. Jedním z nich je právě rakouská společnost Emporia.

Všechny tři dnes recenzované modely na nás zanechaly více než kladný dojem, jsou dostupné za odpovídající cenu a nabízejí snadné a srozumitelné ovládání kompletně v češtině.Pojďme se podívat na jednotlivé modely podrobněji.

Emporia Talk Comfort: úplný základ se snadným ovládáním

Emporia Talk Comfort je základním modelem pro nenáročné uživatele, kteří převážně jen telefonují.

Emporia Talk Comfort: oficiální fotografie

Obsah balení

  • Telefon Emporia Talk Comfort
  • Baterie
  • Nabíječka
  • Manuál
  • Záruční list

Technické parametry Emporia TALKcomfort

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 55 × 15,5 mm, 80 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,8" (128 × 64 px)
Fotoaparát,
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 900 Kč

Design a konstrukce

Telefon Emporia Talk Comfort má rozměry 114 x 55 x 15,5 milimetrů, jeho hmotnost je příjemných 80 gramů. Nízká hmotnost telefonu je dosažena díky plastové konstrukci. Plasty mají stříbrnou barvu, jen na obou bočních stranách je použitý pogumovaný vroubkovaný černý plast, aby se telefon lépe držel v ruce.

U moderních telefonů se na přední straně setkáte téměř výhradně jen s dotykovým displejem, u telefonu Emporia Talk Comfort je to jinak. Klávesnice zabírá více než 2/3 přední strany, celkem se skládá z 16 tlačítek. Alfanumerická tlačítka jsou umístěna v matici 3 sloupce x 4 řádky a jejich potisk je vyveden velkým, bílým a dobře čitelným písmem. Nad nimi je červené a zelené tlačítko pro příjem / odmítnutí hovoru, mezi nimi se nachází dvojice kláves s šipkou nahoru a dolů.

Další tlačítka najdete ještě na bočních stranách. Vlevo je to tlačítko pro zapnutí / vypnutí, kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a posuvné tlačítko zámku klávesnice. Na straně pravé je klávesa se symbolem žárovky, po jejímž stisku se rozsvítí vysocesvítivá dioda na horní straně, telefon pak slouží jako svítilna. Dále jsou vpravo dvě posuvná tlačítka, první z nich slouží pro přístup k SMS a Menu, druhé z nich má funkci aktivace / deaktivace budíku.

Toto řešení je zvoleno údajně proto, že hardwarové přepínače jsou pro seniory přirozenější a pochopitelnější, než se k funkcím proklikávat v menu. Všechna tlačítka na přední straně jsou intenzivně bíle podsvícená, jen tlačítka pro ovládání hovoru jsou podsvícena barevně.

Baterie se vkládá pod kryt na zadní straně, stejně jako SIM karta. Po vložení SIM karty a následném zapnutí telefonu budete vyzváni k výběru jazyka (čeština je samozřejmostí) a zadání data a času. Posléze můžete telefon ihned používat.

Konstrukčně je telefon zpracován dobře, všechny díly k sobě perfektně lícují, jen mi vadí všudypřítomné vrzání.

Displej

Displej není samozřejmě dotykový, je pouze dvoubarevný (černá + bílá, typ FSTN), jeho úhlopříčka je 1,8 palce. Má hodně hrubý rastr, jeho rozlišení je 128 x 64 bodů. Stejně jako klávesnice je displej hodně intenzivně podsvícený, v nastavení si můžete v několika krocích změnit jeho kontrast. Po vypnutí podsvícení je displej ještě nějakou dobu aktivní, i bez podsvícení na něm dobře vidíte hodiny. Poté se vypne úplně.

Baterie, výdrž

Baterie je typu Li-Ion, je vyměnitelná a má kapacitu 1000 mAh. Udávaná pohotovostní doba je 350 hodin, doba hovoru 240 minut. Při běžném použití tohoto telefonu, kdy většinu času byl v pohotovosti a občas se uskutečnil krátký hovor, klesl ukazatel baterie o jeden až dva dílky týdně, čili udávaná doba zhruba odpovídá. Nabíjet ho při tomto způsobu použití, který bude u seniorů nejčastější, budete dvakrát do měsíce.

Pro nabíjení telefonu budete muset kvůli nestandardnímu nabíjecímu konektoru použít dodávanou nabíječku. Konektor má podobu 3,5 mm jacku, který se používá u sluchátek. Je škoda, že není v telefonu implementován klasický microUSB konektor, šlo by ho pak dobíjet kdekoli z běžného USB portu. Během nabíjení bliká červeně tlačítko se symbolem hvězdičky. Jakmile je telefon nabitý, blikání se změní na trvalé svícení. Díky tomu uživatel snadno už z dálky pozná stav nabíjení a není potřeba, aby kontroloval displej. To je pro cílovou skupinu opět velmi praktická pomůcka.

Telefonování a SMS

Telefon je určen k provozu v sítích GSM 900 / 1800 MHz. Na displeji vidíte čas, datum, jméno operátora, na pravé straně je ukazatel síly signálu. Telefonní seznam pojme 250 míst, plus 5 míst pro „TOP“ čísla, které můžete rychle vytočit dlouhým stiskem tlačítka 1 až 5. SMS paměť pojme až 100 zpráv.

Telefon má velmi hlasitý reproduktor, s poslechem druhé strany nebudou mít tedy problém ani uživatelé s horším sluchem. Až extrémně hlasité je i vyzvánění, které nemáte na nejvyšší hlasitost šanci přeslechnout. Na výběr je osm různých polyfonních zvonění. Mimo vyzvánění umí i silně vibrovat.

SMS zprávy se na klávesnici píší docela dobře, díky rozměrům tlačítek málokdy dojde k překlepu, tlačítka mají velmi dobrou odezvu na stisk.

Prostředí a menu

Do menu se dostanete posunem příslušného bočního tlačítka směrem dolů. Prostředí telefonu je velmi jednoduché, skládá se ze čtyř hlavních voleb – Nastavení, Info o hovoru, Telefonní seznam a Služby SIM.

Chybí vám zde SMS? Jak jsem psal už na začátku, pro přístup k SMS zprávám slouží to samé tlačítko jako pro vstup do menu, jen ho musíte posunout směrem nahoru. Zde pak vidíte možnost psát novou zprávu, prohlížet si přijaté, odeslané a neodeslané zprávy nebo šablony zpráv. Zajímavá a netradiční možnost je blokování určitých čísel (SMS Blacklist), ze kterých pak SMS zprávy nebudete přijímat.

V nastavení si můžete zvolit ze dvou velikostí písma prostředí. To větší je opravdu hodně velké, na řádek displeje se pak vejde jen jeden řádek textu a tato velikost je vhodná pro osoby, které hůře vidí.

Ze speciálních užitečných funkcí nabídne telefon pouze kalkulačku. Podporuje ale ještě SIM Toolkit a operátoři skrze něj nabízejí mnoho různých, většinou ale placených, informací.

Zhodnocení

Emporia Talk Comfort je lehký telefon s dlouhou výdrží a velmi jednoduchým ovládáním. Pokud nepožadujete od telefonu žádné nadstandardní funkce, a chcete jen volat a psát SMS, je tím pravým modelem pro vás, či vaše rodiče nebo prarodiče.

Plusy

  • Výborná výdrž baterie
  • Jednoduché ovládání
  • Příznivá cena
  • Svítilna
  • Velká tlačítka

Mínusy

  • Vrzající konstrukce
  • Chybí nouzové tlačítko na zadní straně
  • Nutno použít pouze dodávanou nabíječku

Emporia Elegance Plus: s nádechem luxusu

Název tohoto modelu už sám o sobě napovídá, že se nesnaží být jen tak něčím obyčejným, ale snaží se uživateli nabídnout něco navíc. Tou přidanou hodnotou je lepší design, kvalitnější materiály a lepší hardwarová výbava.

Emporia Elegance Plus: oficiální fotografie

Obsah balení

  • Telefon Emporia Elegance Plus
  • Baterie
  • Nabíječka
  • Kolébka
  • Manuál
  • Záruční list

Technické parametry Emporia ELEGANCEplus

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 50 × 14 mm, 92 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 1,8" (160 × 128 px)
Fotoaparát,
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 2 500 Kč

Design a konstrukce

Telefon Emporia Elegance Plus má rozměry 109 x 50 x 14 milimetrů, jeho hmotnost je 92 gramů. Stejně jako ostatní modely Emporia je vyroben z plastu, ale najdeme na něm proužek z kartáčovaného kovu. Pod displejem přechází v tlačítka, na zadní straně je do něj vybroušeno logo Emporia.

Použité plasty jsou pro tentokrát lesklé, stává se tedy magnetem na otisky prstů. Konstrukčně je velmi podobný modelu Emporia Talk Comfort, na přední straně najdeme velká tlačítka, společně s klávesami pro příjem a odmítnutí hovoru a dvojicí kláves pro posun nahoru a dolů. Všechny prvky jsou ale mnohem elegantnějši zpracovány a na první pohled byste například při pohledu na telefon položený displejem dolů vůbec nehádali zaměření na seniory. Tváří se totiž jako stylový doplněk a možná by mohl být ideálním kandidátem pro ty, kteří sice seniorský telefon potřebují, ale nechtějí to dávat na první pohled najevo.

Podsvícení všech tlačítek není zdaleka tak intenzivní, jako u modelu Talk Comfort. Na druhou stranu jsou však podsvícená i boční tlačítka, což Talk Comfort nemá. Na levé straně je tlačítko pro zapnutí / vypnutí, tlačítka pro regulaci hlasitosti a posuvný zámek displeje. Vpravo se pak nachází klávesa pro aktivaci svítilny (LED dioda se nachází na horní straně), Bluetooth, vstup do menu a posuvné tlačítko pro aktivaci budíku.

Drobným šrámem na kráse telefonu je to, že tlačítka při zatřesení telefonem zachrastí. Je to dobře slyšet i při zavibrování.

Na zadní straně nalezneme speciální prohloubené tlačítko se symbolem srdce, po jehož dlouhém stisku dojde k odpočítávání 10 vteřin, a pak se vytočí číslo nouzového volání 112. Toto číslo je standardně nastaveno už z výroby, ale máte možnost ho změnit v Nastavení na nějaké jiné. Pokud toto nouzové tlačítko používat nechcete, nebo máte obavy že by ho daný uživatel mohl mačkat omylem, můžete ho deaktivovat.

Displej

Displej u modelu Elegance Plus je hodně povedený. Je vyroben technologií OLED, je barevný, má nízkou spotřebu a perfektní podání černé barvy. Úhlopříčka displeje činí 1,8 palců, rozlišení pak 160 x 128 bodů. V nastavení si můžete upravit jeho kontrast.

Baterie a výdrž

Baterie se nachází pod zadním krytem, je vyměnitelná a má kapacitu 1100 mAh. Udávaná doba výdrže je 300 hodin v pohotovosti a 240 minut hovoru a tyto údaje můžeme víceméně potvrdit. Ačkoli má telefon barevný displej, tak díky zmiňované technologii OLED je jeho spotřeba velmi nízká.

Pro nabíjení telefonu budete muset kvůli nestandardnímu nabíjecímu konektoru použít dodávanou nabíječku. Konektor má podobu 3,5 mm Jack, který se používá u sluchátek. Mimo nabíječky najdete v balení ještě šikovnou kolébku, do níž zapojíte nabíjecí konektor. Telefon se pak začne nabíjet vždy po vložení do kolébky.

Telefonování a SMS

Telefon je určen k provozu v sítích GSM 900 / 1800 MHz. Na displeji vidíte jméno operátora, na pravé straně je ukazatel síly signálu. Telefonní seznam pojme 100 míst, plus 5 míst pro „TOP“ čísla, která můžete rychle vytočit dlouhým stiskem tlačítka 1 až 5. SMS paměť pojme až 100 zpráv.

Většinu seniorů potěší to, že hlasitost reproduktoru je nadprůměrná, jiné obyčejné telefony jsou mnohem tišší. Stejně nadprůměrně hlasité je i vyzvánění, všech 8 polyfonních vyzvánění je dostatečně výrazných na to, abyste je neměli šanci přeslechnout. Příchozí hovor umí telefon oznámit i hodně silnými vibracemi.

Psaní SMS zpráv usnadní seniorům i dobrá klávesnice s rozměrnými tlačítky. Při psaní oceníte dobrou odezvu na stisk kláves.

Jak už jsem se zmiňoval, model Emporia Elegance Plus má i Bluetooth, které se aktivuje stiskem tlačítka na pravé boční straně. Jediné využití Bluetooth technologie v tomto telefonu je pro Bluetooth handsfree.

Prostředí a menu

Do menu se dostanete stiskem příslušného bočního tlačítka. Prostředí telefonu je velmi jednoduché, skládá se z pěti hlavních voleb – Nastavení, SMS zprávy, Info o hovoru, Telefonní seznam a Služby SIM.

V Nastavení si volíte melodii vyzvánění, hlasitost, velikost textu, jazyk, datum, čas a podobně. Je zde i několik nadstandardních funkcí, jako kalkulačka, kalendář a FM rádio.

FM rádio jde zapnout i bez připojených sluchátek, ovšem nic se mi na něm nepovedlo naladit. V nápovědě je psáno, že je tuner sice vybaven interní anténou, ale její citlivost lze zvýšit připojením headsetu. V balení se žádný nenachází, zkusil jsem proto použít běžná sluchátka, a připojit je do 3,5 mm Jack portu, který slouží pro nabíjení. Jakmile jsem je připojil, telefon se zaseknul, a opět začal reagovat až po odpojení sluchátek. Takže si patrně musíte sehnat nějaký originální headset Emporia…

Telefon nabízí komplexní práci se SMS zprávami, přijaté, odeslané a neodeslané zprávy jsou setříděny v příslušných složkách. Nechtěné odesílatele lze blokovat i formou SMS Blacklist.

V nastavení si můžete zvolit ze tří velikostí písma prostředí (malé, velké, jumbo). To největší je opravdu hodně velké, na řádek displeje se pak vejdou dva řádky textu. Tato velikost je velmi vhodná pro osoby, které hůře vidí.

Zhodnocení

Emporia Elegance Plus je vylepšený základní model Talk Comfort. Oba modely vypadají hodně podobně, Elegance Plus má však „luxusnější“ materiály, mnohem lepší displej a Bluetooth. To vše ale za vyšší cenu, takže zvažte, jestli vám vyjmenované vylepšení za to stojí.

Plusy

  • Výborná výdrž baterie
  • Jednoduché ovládání
  • Elegantní design
  • Svítilna
  • Úsporný OLED displej
  • Bluetooth
  • FM rádio

Mínusy

  • Chrastící tlačítka
  • Nutno použít pouze dodávanou nabíječku

Emporia Talk Comfort, Elegance Plus a Click – videopohled

Emporia Click: naučte seniory fotit

Emporia Click je díky své výbavě určen pro zdatnější uživatele, kteří nejen volají, ale i rádi posílají SMS či MMS zprávy.

Emporia Click: oficiální fotografie

Obsah balení

  • Telefon Emporia Click
  • Baterie
  • Nabíječka
  • Kolébka
  • Manuál
  • Záruční list

Technické parametry Emporia CLICK

Kompletní specifikace
Konstrukce99 × 51 × 17 mm, 121 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejCSTN, 2,2" (176 × 220 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480),
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Design a konstrukce

Jako jediný ze tří testovaných telefonů má Emporia Click véčkovou rozevírací konstrukci. Rozměry telefonu v zavřeném stavu jsou 99 x 51 x 17 milimetrů, hmotnost má 121 gramů. Je vyroben z plastu černé barvy, na přední a zadní straně je zhruba dva centimetry široký kovový proužek.

Na přední straně též vidíte čočku integrovaného fotoaparátu, kterému se budeme věnovat později. Každopádně je vidět, že i do seniorských telefonů postupně pronikají multimédia. Zdířka pro síťový adaptér je netradičně na straně horní, těsně vedle ní je vysocesvítivá LED dioda. Ta není určená jako náhrada blesku, telefon díky ní ale může v nouzi posloužit jako svítilna. Tlačítko pro její aktivaci je na pravé straně, společně s tlačítkem spouště fotoaparátu. Na straně levé je dvojice kláves pro regulaci hlasitosti.

Po otevření telefonu vidíme v horní části displej, a ve spodní části alfanumerickou klávesnici s černými tlačítky a kontrastním bílým potiskem. Klávesnice je samozřejmě podsvícená a opravdu velmi velká. Nad alfanumerickou částí se pak ještě našlo místo pro praktická tři tlačítka rychlé volby, k nimž můžete přiřadit ty nejpoužívanější kontakty. Nad nimi je červené a zelené tlačítko pro příjem / odmítnutí hovoru a dvojice kurzorových kláves.

Na zadní straně je tlačítko se symbolem srdce, slouží pro rychlé přivolání pomoci v nouzi.

Displej

Emporia Click je vybavena poměrně velkým displejem o úhlopříčce 2,2 palce. Jedná se obyčejný barevný displej, vyrobený technologií CSTN, na poměry seniorských telefonů je to ale přímo futuristický zobrazovač. Jeho rozlišení je 220 x 176 bodů. Pozorovací úhly jsou vzhledem k CSTN technologii vynikající, barvy jsou syté, podání černé barvy nadmíru dobré. V nastavení si můžete zvolit dvě různé velikosti písma (malé nebo velké).

Baterie a výdrž

Kapacita vyměnitelné Li-Ion baterie je 1000 mAh. Udávaná doba výdrže je 300 hodin v pohotovostním stavu nebo 300 minut hovoru. Stejně jako ostatní modely Emporia se nabíjí síťovou nabíječkou s 3,5 mm konektorem. V balení ale najdete i „kolébku“, která po připojení této nabíječky umí telefon v zavřeném stavu dobíjet po jeho vložení. Indikaci nabíjení / plného nabití nalezneme i mimo displeje na horním krytu, a to formou oranžové diody se symbolem baterie pod stříbrnou částí krytu.

Telefonování a zprávy

Telefon pracuje v sítích GSM 900 / 1800 MHz. Umí i GPRS, které se používá k odesílání / příjmu MMS. Pro přístup na web (ano, to už je u seniorského telefonu opravdu sci-fi) použít nelze.

Telefonní číslo můžete buď klasicky vyťukat na alfanumerické klávesnici nebo si ho vybrat z telefonního seznamu. Do toho se dostanete buď z menu nebo stiskem tlačítka se symbolem šipky dolů. Kontakty můžete vybrat z paměti na SIM kartě či z paměti telefonu, kde můžete mít uloženo až 500 kontaktů.

Na zadní straně telefonu ještě nalezneme typický znak seniorských telefonů, a sice nouzové tlačítko. Po jeho dlouhém stisku tohoto tlačítka se symbolem srdce se okamžitě začne vytáčet číslo 112 a telefon spustí velmi hlasitý zvuk sirény. Siréna samozřejmě po spojení hovoru již aktivní není. Toto standardně nastavené nouzové číslo si můžete v nastavení změnit, nouzové tlačítko lze ale i deaktivovat.

Hlasitost vyzvánění i zvuku reproduktoru je oproti běžným telefonům nadprůměrná, vynikající pro osoby, které hůře slyší.

Telefon umí čtyři vyzváněcí profily – Obecný, Tichý, Jednání, Maximum. Každý z nich si můžete upravit dle libosti, konfigurovat můžete hlasitost, melodie, zvuky a tóny kláves. Mimo hlasitého vyzvánění umí telefon i vibrovat. Telefon dokonce umožňuje připojení bezdrátového handsfree skrze Bluetooth.

Jak už jste z předchozího textu poznali, telefon umí kromě klasických SMS zpráv i obrázkové zprávy MMS. Text se píše na telefonu velmi dobře, tlačítka mají dobrou hmatovou odezvu a jsou pro lepší komfort při psaní lehce pogumovaná.

Do paměti telefonu můžete uložit až 200 SMS zpráv. Počet MMS zpráv není pevně dán, záleží na velikosti volného místa v interní paměti. Celková velikost interní paměti je 4 MB.

Fotoaparát

Emporia Click má jako jediný ze třech našich testovacích modelů fotoaparát. Ten je umístěn na horní části, která se vyklápí. Tlačítko pro spuštění fotoaparátu slouží zároveň i jako spoušť.

Snímky můžete pořizovat v rozlišeních 640 x 480, 352 x 440, 176 x 220 a 176 x 144 pixelů. Ukládají se do vnitřní paměti telefonu. Nikde není napsaná její velikost, pouze je v procentech vyznačeno zbývající volné místo.

Pořízené snímky si můžete prohlédnout v galerii obrázků. Obrňte se ale trpělivostí, načtení a zobrazení každé fotky trvá i několik vteřin. Fotky můžete posléze odeslat jako MMS, použít je jako pozadí nebo je přiřadit ke kontaktu. Vzhledem k omezeným možnostem telefonu je nelze odeslat e-mailem ani nijak zkopírovat do PC. Škoda, že chybí možnost je odeslat přes Bluetooth, když je jím telefon vybaven. Vzhledem k jejich (ne)kvalitě je to ale asi jedině dobře. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že se jedná o seniorský telefon a posílán souborů přes Bluetooth by velmi pravděpodobně jeho uživatel nikdy nevyužil.

Prostředí a menu

Na pohotovostní obrazovce vidíte datum, čas, jméno operátora, stav baterie a sílu signálu. Na pozadí si můžete umístit libovolný obrázek, který máte v telefonu uložený.

Do menu se dostanete z pohotovostní obrazovky stiskem červeného tlačítka pro ukončení hovoru, což je trochu neobvyklé. Menu je grafické, skládá se z šesti voleb – Zprávy, Prohlížeč snímků, Nastavení, Telefonní seznam, Info o hovoru a Nástroje.

Telefon obsahuje i nějaké speciální funkce, které najdete v sekci Nástroje. Jedná se o Narozeniny, Kalendář a Kalkulačku. Ze standardních funkcí nechybí Budík či SIM Toolkit.

Zhodnocení

Emporia Click je nejvybavenější telefon ze všech tří testovaných modelů. Má největší a docela kvalitní displej, umí Bluetooth, MMS a ve výbavě nechybí ani fotoaparát. Hodí se (nejen) pro seniory, kteří si s mobilní technikou rozumí spíše nadstandardně. Díky všem funkcím má o něco složitější ovládání.

Plusy

  • Výborná výdrž baterie
  • Svítilna
  • Bluetooth
  • FM rádio
  • Fotoaparát
  • MMS

Mínusy

  • Pro seniory má složitější ovládání
  • Nutno použít pouze dodávanou nabíječku
  • Fotografie lze odeslat jen skrze MMS

Pro který model se rozhodnout?

Dnes jsme vám v recenzi představili tři telefony pro seniory, pro který se ale rozhodnout? Já osobně bych pro své prarodiče zvolil Emporia Talk Comfort. Je to model s nejjednodušším ovládáním, líbí se mi na něm hodně intenzivně podsvícená klávesnice, která seniorům nebude dělat problém jak po stránce čitelnosti, tak po stránce ovladatelnosti. Pro seniory je celkově ovládání telefonu velmi snadno pochopitelné.

Emporia dokáže seniorům s výběrem telefonu i poradit

Po modelu Emporia Elegance Plus bych sáhl v případě, že by prarodiče byli poněkud náročnější, co se týče hlavně vzhledu telefonu, případně že by toužili po barevném displeji. Oceňuji nouzové tlačítko na zadní straně, které Talk Comfort nemá.

A nakonec ještě zbývá nejlepší model Emporia Click, ten je vhodnější pro pokročilejší a trochu znalejší seniory v oblasti mobilní techniky. Umí fotit, dají se s ním posílat a přijímat MMS zprávy, výhodou je i větší displej. Vzhledem k většímu množství funkcí je ale trochu složitější na ovládání.

Tip: Emporia učí seniory, jak zacházet s mobilem

Konkurence

Telefony značky Emporia nejsou samozřejmě jediné telefony pro seniory, co si můžete na našem trhu zakoupit. V minulém roce jste si mohli na našem serveru přečíst recenzi trojice telefonů značky Doro, doporučit dále můžeme Mivvy 112 či některý z modelů značky Aligator.

Telefony značky Doro
Diskuze ke článku
Zuzka
Telefon moji babičku potěšil do té doby než zavolala mě a z telefonu se ji začal ozývat zvuk sanitky. Zkusily jsme tedy zavolat někomu další a opět se nám stalo to samé. Nikde jsme se nedočetly co s tím a nikde v nastavení se tento zvuk při odchozím hovoru nedal vypnout. Nechť žije telefon, se kterým si ani žák ITE školy neporadí :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze