Toshiba Excite Pro
recenze

Toshiba Excite Pro

špičkový displej a Tegra 4 v plastu

Testu jsme podrobili další tablet, tentokrát se jednalo o Toshiba Excite Pro s BT keyboard cover. Tento tablet nabídne špičkovou výbavu, vysoké rozlišení displeje 2 560 × 1 600 a výkonnou Tegru 4. Bude to na plynulý chod a běžné používání stačit? Kromě tabletu jsme otestovali i přídavnou klávesnici.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl


Toshiba Excite Pro vypadá na papíře velmi slibně, pojďme se podívat na technické parametry.

DSC_7258ikonka

Toshiba Excite Pro 

Operační systém: Google Android 4.2.1 Jelly Bean 
Displej: 10,1", rozlišení 2 560 x 1 600 pixelů
Procesor: NVIDIA Tegra 4 (Cortex-A15) o taktu 1,8 GHz, 4 jádra
Paměť: 2 GB RAM, 16 GB interní paměť, podpora microSD karet (až 32 GB)
Fotoaparát: zadní 8 MPx (AF), přední 1,2 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11ac a/b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microHDMI výstup, microSD slot
Senzory: G-senzor, digitální kompas, gyroskop, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 261 × 179 × 10,5 mm, 630 gramů
Baterie a výdrž: Lithium-iontovo-polymerová, 2 články, 8 500 mAh, 9 hodin
Cena a dostupnost: listopad 2013, 10 500 Kč, BT keyboard cover – 2 600 Kč

 

Videopohled:

 

Obsah balení

DSC_7228 DSC_7247 DSC_7238


Samotná krabice nepodlehla dnešním trendům a je až nezvykle veliká (to oceníte u případného zpětného balení do krabice). I přesto v ní nenalezneme žádnou nadstandardní výbavu.

Obsah balení:

  • tablet
  • nabíječka
  • krátký návod
  • BT klávesnice – nutno dokoupit
  • micro usb – micro usb

 

Základní balení je poměrně strohé. U tabletu v této cenové kategorii bychom již mohli očekávat sluchátka nebo obal. Nic takového se však neděje, Toshiba výběr tohoto příslušenství nechává jen a jen na vás. 

Praktická BT klávesnice je k dispozici za 2 600 Kč a z tabletu udělá téměř plnohodnotné pracovní zařízení. Navíc dokáže nahradit obal. Škoda, že neprodlouží výdrž tabletu na nabití, baterie je totiž určena pouze k napájení klávesnice. Na klávesnici se rozhodně píše mnohem lépe, než pouze na její softwarové podobě, ale máme k ní několik výhrad. Tablet s ní citelně ztěžkne a dostane se až na 1 072 gramů. Váhově se tak dostaneme na 11palcové ultrabooky (Macbook Air 11“ váží  například 1 080 gramů). Vyšší hmotnost bychom ještě dokázali akceptovat, ale náladovou funkčnost, respektive nefunkčnost, již ne. 

DSC_7250 DSC_7251 DSC_7252
DSC_7253 DSC_7254 DSC_7257

Klávesnici jsem zrovna využíval, následně jsem tablet přenesl, napsal jednu větu, po které následovala asi minutová odmlka, a to dopoledne jsem již více nenapsal. Restart tabletu, vypínání/zapínání klávesnice… Nic nepomohlo a klávesnice jedno dopoledne nekomunikovala. Problém se již v tomto rozsahu neopakoval, ale krátkodobé obtíže přetrvávaly během celého testu. Klávesnice by šla celkově zpracovat lépe a osobně mi na dlouhé psaní nevyhovovala, přičemž na délku má obal klávesnice 26,5 centimetrů. Klávesnice, na které běžně píši má 27 centimetru. Rozdíl v délce minimální, v pocitu a zpracování obrovský. 

DSC_7259 DSC_7260 DSC_7262

Klávesnice umožňuje magnetické podepření tabletu a je skutečně praktická, ale v našem případě jsme měli zásadní problémy s její funkčností a za cenu 2 600 Kč bych rozhodně nebyl spokojen. 


Konstrukce a vzhled

Toshiba vsadila na klasický plastový obal i vzhled tabletu. Zadní strana je sice stříbrná a s vroubky, které hodnotíme kladně, ale plast se prostě nezapře a Excite Pro na první pohled plastově působí. Zadní strana zřejmě měla působit luxusně, u nás tento pocit nevyvolala. 

DSC_7234 DSC_7238 DSC_7242

S rozměry 261 × 179 × 10,5 mm a hmotností 630 gramů tablet řadíme mezi průměr. Již zmíněné plastové tělo ovšem nedělá dobrý dojem a nemáte pocit, že držíte skutečně pevný a drahý tablet. Uprostřed zadní strany lze plast dokonce i jemně promáčknout.

Zadní strana nabízí již zmíněný stříbrný plast s vroubky. Dále se zde nachází dva reproduktory - Harman Kardon s výstupním výkonem 1 W a zvukovým vylepšením DTS Sound. Reproduktory od sebe dělí rovných 24 cm, hrají velmi dobře a jsou dostatečně hlasité. Při poslechu hudby nebo u sledování filmu jejich kvalitu jistě oceníte. Na zadní straně pak najdeme i fotoaparát s přisvícením. 

Na bocích tabletu se standardně nachází ovládání hlasitosti a na druhé straně tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Po stranách Toshiba Excite Pro nalezneme i konektory. Všechny jsou umístěny na straně s ovládáním hlasitosti. Jedná se o 3,5mm jack, napájecí adaptér a následně zakrytovaný slot na microSD kartu, microUSB port a HDMI výstup. Toshiba počítá s tím, že tyto konektory nebudete často využívat. Uchycení krytky na mě rozhodně nezapůsobilo dobře a dle mého názoru není přizpůsobeno na časté používání. Po dvou letech bych očekával odlomení opotřebením (při častém používání zřejmě dříve). 

DSC_7235 DSC_7236
DSC_7244 DSC_7245

 

V této cenové relaci byste možná hledali slot na SIM kartu, bohužel marně. Toshiba se ho snaží nahradit jinými kvalitními prvky, především skvělým displejem a vynikajícími reproduktory.  

Displej

Přední strana mimo 10,1" IPS displeje s rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů nenabízí nic převratného (displej je v poměru 16:10, tedy vhodný především na hry a filmy). Za zmínku zde stojí maximálně jedna užitečná drobnost. Okraj tabletu je mírně vyvýšen, pokud tedy položíte tablet na stůl displejem na desku, nic se nestane a drobné nečistoty a podobně displej nepoškodí.

DSC_7233

Displej je skutečně na vysoké úrovni, zde nemáme co vytknout. Má skvělé pozorovací úhly, poměrně málo se špiní díky kvalitní oleofobní vrstvě, ale hlavně je úžasně jemný. Displej je nejsilnější stránkou Toshiby Excite Pro, mezi tablety jsou konkurencí snad jen Samsung Galaxy Note 10.1 2014, Google Nexus 10 nebo Apple iPad Air. Pro zobrazování fotek, hraní her či pouhém čtení PDF dokumentů opravdu oceníte kvality 10,1" displeje s rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů.


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon a výdrž

Nvidia Tegra 4, frekvence procesoru 1,8 GHz, 2 GB RAM, grafika Nvidia GeForce (72 shaderů, 672 MHz) vypadá velmi dobře. Jak si Toshiba Excite Pro s touto výbavou povede v benchmarcích a následně v praxi?

Pro benchmark jsme využili AnTuTu, NenaMark 2, Quadrant Standart Edition a Geekbench. V prvním zmíněném – AnTuTU Toshiba zůstala těsně pod hranicí 30 000 bodů. Celkově překonala Samsung Galaxy S4, na Note 3 ovšem nemá. V NenaMarku, který testuje grafiku, získal Excite Pro 54,5 bodů. To znamená zobrazovací schopnost 55 snímků za vteřinu. Skvělých výkonů dosáhla Toshiba i v Quadrant Standart Edition – 11 929 bodů. Poslední na řadu přišel Geekbench, kde jsme získali celkem 2 416 bodů (tímto výsledkem poráží například iPad 4. generace, iPad Air dosáhne na 2 668 bodů).

antutu nenamark quadrant geekbench

 

V praxi jsme výkon využili u her. K testování byly vybrány následující tituly Real Racing 3, FIFA 14 a Dead Trigger. Pokud hry běžely, tak plynule. Někdy ovšem padaly a byly nestabilní. V průběhu hraní máte výkonu dostatek a vše je maximálně plynulé, bohužel nevíte, kdy hraní přeruší neočekávaný pád aplikace. 

Po prvním zapnutím máte na hry a další k dispozici celkem 11,03 GB volného místa. 

Výdrž 

Na výdrž jsem se těšil. Udávaných 9 hodin s tímto displejem? To je skvělé, ovšem jen do doby, než si to ověříte. V našem testu, kdy tablet přehrává video ve smyčce na jas i hlasitost (do sluchátek) 50 % vydržela Toshiba Excite Pro pouze těsně přes 5 hodin. To je o celé 4 hodiny méně než udává výrobce. Navíc při hraní her a plném využití displeje na maximální jas výdrž rapidně klesá. Při běžném denním využití, kdy navštěvujete internetové stránky, hledáte a čtete dokumenty, tablet vydrží celý den, respektive 9 hodin. 

baterie

 

Je jasné, že takový displej bude velmi energeticky náročný, a také je. Výdrž by tedy celkově mohla být lepší. Spotřebu baterie lze přizpůsobit v nastavení a to nejenom jasem, ale i nastavením celkového výkonu a času, za který má být tablet uspán. Celkovou spotřebu ovlivní především nastavení výkonu systému (maximální, vyvážený), režim spánku, optimalizace Wi-Fi a vysoce kvalitní video (zapnuto/vypnuto).

Konektivita

Toshiba Excite Pro nabízí Wi-Fi 802.11ac. Pokud tedy máte patřičnou rychlost internetu (včetně routeru) můžete ji využít. S Wi-Fi nebyl po celou dobu testu problém a to i v případech připojení přes stěnu a podobně. Excite Pro nabízí Bluetooth ve verzi 4.0. S Bluetooth připojením jsme se během testu trápili v případě klávesnice. V komunikaci s jinými zařízeními i Bluetooth sluchátky problém nebyl. Toshiba Excite Pro by mohla nabídnout více, chybí nám například NFC.  

Systém a aplikace

V tabletu naleznete Android 4.2.1 Jelly Bean. Klasické Android prostředí, které je poměrně intuitivní a je základem pro většinu Androidů, bylo mírně rozšířeno. Jedná se o již zmíněné nastavení výkonu a řízení spotřeby energie (vysoce kvalitní video, výkon systému…). V horní části obrazovky vám také přibyde druhý notifikační šuplík. Klasický se nachází v levém horním rohu, ten od Toshiby v pravém horním roku. Nabídka je rozšířena o již zmíněné režimy spotřeby, videa a zvuku. Notifikační panely měly tendenci zamrzat, a to především, pokud jsem chtěl z klasického šuplíku spustit právě nainstalovanou aplikaci, či ho jinak aktivně využít. 

DSC_7232

 

Systém překvapí svoji leností a neplynulostí a to ihned po zapnutí. Mírné zamrznutí není výjimkou ani u úvodní animace Toshiba. Pohyb v samotném Androidu je plynulý. Aplikace se spouštění svižně, ale jsou poněkud nestálé. Vše je plynulé, ale jednou až dvakrát denně počítejte s neočekávaným ukončením aplikace. Ovšem s nedostatkem výkonu či neplynulostí v aplikacích se nesetkáte. 

Kalendář, Gmail, webový prohlížeč a další zřejmě netřeba představovat. Toshiba Excite Pro má v základní nabídce navíc tyto aplikace

  • ThinkFree – práce s dokumenty MS Office
  • PrintHand – tisk přes Wi-Fi nebo Bluetooth
  • Zinio – čtení časopisů
  • eBay – mobilní verze aukčního serveru
  • Skitch – grafické úpravy

 

Fotoaparát a webkamera

Od fotoaparátu tabletu zřejmě neočekáváte zázraky. Fotoaparát zde příjemně překvapí. Zadní 8Mpx pořizuje slušné snímky a zaostří i na krátkou vzdálenost. Problém nebudete mít s focením dokumentů ani krajiny. Plnohodnotný fotoaparát to samozřejmě není, ale na nutné focení je dostačující. Přední kamera téměř jako vždy pokulhává, 1,2 Mpx zde hodnotím jako dostačující, ale žádný zázrak to není. Fotografie byly pořízeny při špatných světelných podmínkách, fotoaparát jsme tedy skutečně nešetřili a výsledek můžete posoudit sami. 

IMG_20131117_135058 IMG_20131117_135155 IMG_20131117_151035

 


Zhodnocení a závěr

Toshiba Excite Pro se s námi pomalu loučí a je čas na rekapitulaci. Během testu nám ukázala své kladné i stinné stránky. Mezi hlavní pozitiva rozhodně patří displej. Rozlišení 2 560 x 1 600 pixelů mluví za vše. Skvělé pozorovací úhly a nízká náchylnost k zašpinění (zanechávání otisků) je velkým bonusem. U chvály nezůstaneme jenom u obrazu, ale i u zvuku. V tomto ohledu je Toshiba na špičkové úrovni, ale její pozitiva tím tak nějak končí.

Tegra 4 sice dodává dostatek výkonu, ale Excite Pro si s ním bohužel neumí poradit tak, jak by se slušelo a patřilo. Zadrhnutí najdete již při první animaci u spuštění a následně se s ním setkáte častěji, než je zdrávo. Notifikační šuplíky, aplikace (hry, webový prohlížeč) a celková plynulost systému není dobrá. Zde Toshiba nefunguje tak, jak bych si představoval. Něco podobného by možná bylo možné tolerovat u low-endů, u tabletu s cenou 11 000 Kč v žádném případě. Negativně hodnotím i předražené a nefunkční příslušenství v podobě Bluetooth klávesnice. Na cenu bych nahlížel jinak, kdyby vše stoprocentně fungovalo. 

DSC_7247 DSC_7238 DSC_7258

 

Přijde mi, že Toshiba Excite Pro vsadila na tři parametry: rozlišení displeje 2 560 x 1 600 pixelů, procesor nVidia Tegra 4 a kvalitní reproduktory. To se také povedlo, ovšem zbytek silně pokulhává. Vidím zde i velkou konkurenci a to v podobě levnějšího tabletu Samsung Galaxy Nexus 10 ve 32 GB variantě, o 4 000 dražšího Galaxy Notu 10.1 2014 a také v dražším Apple iPadu Air (dražší o 1 300 Kč). Celkově mě Toshiba Excite Pro příliš nenadchla, a to především kvůli častým problémům. Raději bych si připlatil za tablet, na který se mohu vždy spolehnout. Nebýt některých problémů, mohlo se jednat hodně zajímavý tablet, který bychom mohli doporučit. Takto jsou lepší volbou spíše konkurenti. 


Plusy

Mínusy

+ velmi kvalitní displej                

+ reproduktory            

+ výkonný hardware    

+ stabilní a rychlá Wi-Fi 802.11ac

+ LED přisvícení fotoaparátu                                     

- plastové tělo (působí levně)

- design

- skromné balení

- microUSB nenabíjí

- nestabilní systém

- vysoká cena

- horší výdrž než udává výrobce      

- za danou cenu absence slotu na SIMkartu