Sony WH-CH710N
recenze

Sony WH-CH710N

Fajn cesta k bezdrátové hudbě s NFC navíc
4

Hudbu dnes stále častěji posloucháme bezdrátově. Přijde proto vhod, že se v portfoliu Sony letos na jaře objevila nová circumaurální sluchátka, která máte přes hlavu a současně obklopí vaše ušní boltce. Mezi jejich výhody patří snadné ovládání, moderní funkce a především příznivě nastavená cena.

Sony je v hudebním průmyslu neodmyslitelně zapsané. Ať už jde o legendární značku Walkmann či zařízení pro přímý poslech hudby. Portfolio značky čítá několik různých sluchátek. A pokud to s poslechem myslíte skutečně vážně, budete hledat „hlavová“, která vám obepnou a utěsní ušní boltce. Ne každý chce však utratit polovinu výplaty. Takoví zájemci jistě přivítají i cenově dostupnější sluchátka, jako jsou Sony WH-CH710N. Šetří například na materiálech, ale přesto dokážou nabídnout moderní funkce v čele s aktivním potlačením okolního hluku s umělou inteligencí. Vhod přijde NFC či dlouhá výdrž. Cena se přitom drží až překvapivě nízko, na českém trhu kolem hranice 4 tisíc korun.

Technické parametry Sony WH-CH710N

Hmotnost 223 gramů
Výdrž s ANC zhruba 35 hodin
Možnost vypnutí ANC ano
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 5.0 a NFC
Frekvenční rozsah 20 Hz až 20 000 Hz
Obsah balení sluchátka, nabíjecí USB kabel, jack audiokabel, manuály
Barevné varianty černá, šedá, modrá
Cena 4 200 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Cesta k úsporám vede i přes balení, která vypadá spíše obyčejně a najdete v něm jen nezbytně potřebné věci. Jsou to samozřejmě sluchátka samotná, avšak uložená jen do ochranného pytlíčku, který s sebou určitě brát nebudete. Jakékoliv cestovní pouzdro chybí. Je zde ale datový kabel pro nabíjení a také nezbytný kabel s 3,5mm jack pro poslech v případě, že by se sluchátka vybila.

Konstrukční zpracování: líbivá, ale méně pohodlná

Sony WH-CH710N zaujmou na první pohled. Výrobce sice nabízí i obyčejné varianty – šedou a černou – avšak nabídku doplnil modrým odstínem, který se k nám dostal na test. Sluchátka vypadají moderně a svěže. V tmavě modrém odstínu jsou kompletně. V rámci úspor ale Sony sáhlo k nasazení vcelku obyčejně vypadajících plastů – matných a lehce zdrsněných. Výsledek se sice nemusí každému líbit, ale v praxi sluchátka omylem jen tak nepoškodíte. Napomůže tomu i fakt, že hlavový most má vnitřní část kovovou.

Sony WH-CH710N
Kompletně modrá sluchátka vypadají svěže.

Chválíme výrobce, že dokázal nalézt cestu rozumného šetření a například se dostalo alespoň na čalounění přes hlavu, díky čemuž se sluchátka pohodlněji nosí.

Po vzhledové stránce zde máme tradiční kulaté mušle, které obepnou celé vaše uši. Je však nutné počítat s menší 30mm velikostí, což nemusí každému vyhovovat. Ačkoliv jsou mušle vcelku masivní, při nasazení jsem na pravé straně již cítil vnitřní část sluchátek skrze membránu, která nepříjemně tlačí do ucha. Hloubka mušlí proto není vůbec ideální. S tím nejde nic moc udělat – záleží na konkrétním tvaru vašich uší. Doporučuji proto v případě možnosti sluchátka předem alespoň krátce nasadit a vyzkoušet.

Sony WH-CH710N

Na těle matných plastových mušlí najdeme i několik ovládacích prvků. Na pravé mušli jde o ovládání, ke kterému se dostaneme. Konektorová nabídka se sdružila na levé mušli, jde o klasický 3,5mm jack a také USB-C. Jsme skutečně rádi, že Sony ani u levnějších sluchátek nezkouší nasazovat zastaralý microUSB konektor.

Líbilo se nám
  • vydařený vzhled
  • měkký hlavový most
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály
  • menší hloubka mušlí

Ovládání: jistota s klasikou

Zapínání je řešeno tlačítkem na levé mušli, stačí jej několik sekund přidržet a ve sluchátka uslyšíte informaci o zapnutí/vypnutí. Klíčové ovládání pak obstarává sestava tlačítek na pravé mušli. V tomto ohledu musím Sony pochválit, neboť obyčejné tlačítko je stokrát lepší než dotykové ovládání, u kterého nikdy nevíte, zda jste požadované gesto provedli správně. Tentokrát jednoduše stisknete tlačítko a díky ideálnímu zdvihu ihned víte, že správně.

Ačkoliv si Sony vystačilo se čtyřmi tlačítky na pravé mušli, dokážete pomocí nich obsloužit vše důležité. Krajními ovládáte hlasitost, to je zcela jasné a pro jednoduchost nemají tyto dvě klávesy další funkce. Naopak středové tlačítko nabízí funkcí hned několik. Krátký stisk spustí/pozastaví hudbu/přijme příchozí hovor. Dvojitý stisk přeskočí na následující skladbu, trojitý skočí na skladbu předcházející. Poslední klávesa přepíná mezi ambientním režimem a aktivním potlačením hluku s umělou inteligencí.

Líbilo se nám
  • ovládání klasickými klávesami

Výdrž baterie: nabíjení jen občas

Výhodou Sony WH-CH710N bude jistě výdrž, kterou ocení všichni, kteří neradi řeší, zda minulý den sluchátka nabíjeli, či nikoliv. Samotný výrobce slibuje 35 hodin přehrávání s aktivním potlačením okolního hluku. Pokud tuto funkci nebudete používat, výdrž ještě o několik hodin naroste. V praxi není výrobcem udávaných hodnot problém dosáhnout a během testování s aktivním potlačením okolního hluku my sluchátka po zhruba 20 hodinách poslechu na 80% hlasitost hlásila 50 % baterie.

Sony WH-CH710N

Nabíjení rovněž potěší, už tím, že je zajištěno USB-C. Pouhých 10 minut na nabíječce přinese hodinu poslechu hudby. Pakliže byste sluchátka nechali zcela vybít, zabere opětovné nabití do 100 % necelých 7 hodin. Procento nabití baterie zjistíte až ve vašem telefonu, kdy se zobrazí v menu nastavení Bluetooth připojení.

Pokud se vám po celém dlouhém dni sluchátka vybijí a vy přesto chcete poslouchat dále, lze poslouchat přes kabel. V takovém případě jste již závislí jen na výdrži propojeného zařízení.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž na nabití

Zvuk: pro méně náročné

Cenou jsou sluchátka předurčena spíše pro méně náročné posluchače a výrobce musel někde ubrat. Konektivita je zajištěna skrze Bluetooth 5.0 fungující spolehlivě na vzdálenost až 15 metrů a radost nám udělalo NFC, s jehož pomocí je párování otázkou několika málo vteřin. Stačí telefon jen přiložit k levé mušli a je hotovo. Přenos zvuku se spoléhá pouze na kodeky SBD a AAC, což je trochu škoda. Kvalitnější přenos skrze LDAC bohužel není podporován. Pokud byste chtěli co nejkvalitnější zvuk, budete muset využít starý dobrý kabel o dostatečné délce 1,2 metru.

Sony WH-CH710N

Můžete si přitom vybírat z několika režimů poslechu. Někdy se bude vyloženě hodit ANC, tedy aktivní potlačení okolního hluku s umělou inteligencí, kdy sluchátka skutečně odcloní veškeré dění v okolí a vy se můžete ponořit pouze do poslechu. Netřeba dodávat, že tento režim vás dokáže dokonale odtrhnout od reality a například venku může být i nebezpečný. Sluchátka využívají svých směrových mikrofonů a dokážou okolní zvuky vcelku úspěšně vyrušit. Nepřítelem je vítr, který za jakéhokoliv nastavení nepříjemně ovlivňuje kvalitu reprodukce.

Pakliže naopak potřebujete zůstat v centru dění, využijete režim ambientního zvuku, kdy uslyšíte i ruchy okolí, což přijde vhod, pokud sluchátka využíváte při chůzi. Oba režimy fungují spolehlivě. Ale jestli jste zvyklí na dražší sluchátka, najdete v tomto směru občas rezervy. V rámci své cenové kategorie však Sony WH-CH710N podávají nadprůměrné výkony.

Sony WH-CH710N

Zvukové podání sluchátek působí příjemně vyváženým dojmem, kdy to Sony nepřehání s hloubkami a v reprodukci se neztrácí klíčová spektra, respektive konkrétní nástroje u složitějších skladeb. Sony se, zdá se, snažilo přijít s vhodným nastavením pro širokou škálu různých hudebních stylů, uživatel tudíž bude spokojen. Více než dostatečná je též maximální hlasitost, přičemž dosažení nejvyšší úrovně je oznámeno pouze diskrétním pípnutím a nikoliv otravným oznámením, které by přerušilo přehrávání hudby.

Líbilo se nám
  • poslech bezdrátově i skrze kabel
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • praktické NFC
Nelíbilo se nám
  • chybí kvalitnější kodeky

Zhodnocení

Sony WH-CH710N jsou velmi příjemná sluchátka, u nichž se výrobce vydal cestou praktičnosti. Pro udržení přijatelné ceny je konstrukce převážně z matného plastu, ale o to více jsou sluchátka odolná vůči běžnému opotřebení. Ovládání je svěřeno klasickým tlačítkům, tím pádem je spolehlivé. Sluchátka dobře sedí na hlavě, vcelku pohodlně se přenáší a potěší například NFC či velmi dobrou výdrží. V této cenové hladině lze mezi plusy stále zařadit aktivní potlačení okolního hluku.

Několik kaněk na kráse se ale přeci jen najde. Menší průměr sluchátek asi nikomu vadit nebude, uši obepnou dobře, ale malá hloubka samotné mušle již komplikací být může. Postrádat byste mohli také cestovní pouzdro, avšak jeho přítomnost by byla skutečně velkým nadstandardem.

Konkurence

Letošní jarní novinku od Sony pořídíte na českém trhu zpravidla za cenu nepatrně převyšující 4 tisíce korun, což považujeme za velmi zajímavou nabídku. V této cenové hladině samozřejmě najdete nespočet konkurenčních sluchátek, rozhodně je tedy z čeho vybírat. Nabízí se například JBL Tune 750BTNC, kterým rovněž nechybí aktivní potlačení okolního hluku a za nižší cenu mají 40mm mušle. Na druhou stranu cena není výrazně nižší a vy se budete muset spokojit s výrazně slabší výdrží či absencí NFC. Pokud máte rádi čistší vzhled, dotykové ovládání a vyžadujete snadnější přenášení, můžete sáhnou po modelu Philips TAPH805BK, který je nepatrně dražší. Smířit se však budete muset s absencí NFC i starším typem konektoru.

Klady
  • svěží modrá
  • lehká a dobře padnoucí konstrukce
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • párování skrze NFC
  • jednoduché a přesné ovládání
  • USB-C
Zápory
  • menší hloubka mušlí
  • nemožnost sluchátka více složit
Diskuze ke článku
Jiřina Novotná
Jiřina Novotná
Dobrý den,
máte chybu v kodeku, je to SBC, ne SBD.
Jinak zvukově je to bída, stejně jako oba větší bráchové Sony WH-H910N i Sony WH-1000XM3.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze