Sony SmartWatch 3
recenze

Sony SmartWatch 3

Ty, co nemají konkurenci

Už téměř každý známější výrobce se snaží o svoji představu wearables, ať už jde o různé sportovní doplňky nebo právě chytré hodinky. Sony je v tomto odvětví už matadorem a třetí generace hodinek od Sony s označením SmartWatch stojí někde uprostřed dnešní nabídky. Svým sportovním vzhledem a přítomností GPS jsou jako dělané pro aktivní jedince.

Za zapůjčení Sony SmartWatch SW3 děkujeme e-shopu CZC.cz, kde můžete chytré hodinky zakoupit.

Sony SmartWatch SW3 na produktových snímcích

Chytré hodinky jsou v dnešní době vcelku vyhledávaný artikl. Každý trochu známější výrobce chce ukázat právě tu svoji představu, ať už jde o inteligentní náramek nebo o luxusně vyhlížející a špičkově vybavené chytré hodinky. Dá se říci, že chytré příslušenství, tzv. wearables, zaplnilo chybějící místo na trhu. V dnešní recenzi se zaměříme na SmartWatch SW3, tak zní celý název třetí generace chytrých hodinek od Sony. Ty míří především na aktivní uživatele, což dokazuje nejen vcelku ojedinělá přítomnost vlastního GPS čipu, ale také sportovně vyhlížející design. Sony je v oblasti chytrých hodinek už veteránem a v nabídce je má již mnoho let, vždy ale šlo o exotickou část nabídky, kterou vyhledávali jen největší geekové. Změní se to nyní?

Sony SmartWatch 3

Sony SmartWatch 3 – videopohled

Technické parametry Sony SmartWatch 3 SWR50 1287-4372

Kompletní specifikace
Konstrukce36 × 36 × 10 mm, 72 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,6" (320 × 320 px), tvar: hranatý
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: micro USB, doba nabíjení: 1:12 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 5 500 Kč

Design a konstrukce: sportovní elegance

Na produktových fotografií nevypadají SmartWatch 3 zrovna luxusně nebo nějak výjimečně, „osobní setkání“ s hodinkami je však příjemným překvapením. Hodinky zkrátka nejsou příliš fotogenické, což je u tohoto segmentu zařízení vcelku typické. Co se týče vzezření, hodinky můžeme zařadit spíše k těm sportovním, což dokazuje, nejenom pro tyto hodinky, typický čtvercový vzhled, ale také silikonový pásek. Pokud hledáte univerzální hodinky, které je možné vzít i běžně ke košili či do společnosti, nebudou SmartWatch 3 dobrou volbou, sportovní zaměření je u nich zřejmé. Modul hodinek je navíc v silikonovém pásku uchycen pomocí dvou zobců, nejedná se tedy o standardní úchyt, což nepotěší zájemce o vlastní pásek, díky kterým by se z hodinek mohl stát elegantnější kousek. Je to škoda, konkurence to umí.

Sony SmartWatch 3

Sony sice nabízí i další barevné varianty a také kovový pásek, flexibilita v možnosti použít svůj vlastní pásek však citelně chybí, cena naopak roste, zhruba někam okolo 1 tisíce korun za silikonovou verzi. Kovová verze pásku u nás standardně není k dostání. Když už jsme u pásku, zaměříme se na jeho pohodlnost. Vzhledem k silikonovému povrchu jsou hodinky na ruce poměrně příjemné a ani se nijak zvlášť pod povrchem pásku nepotí ruka.

Zapínání pásku je velice podobné tomu ze Samsungu Gear S. Uchycení je tedy zajištěno pomocí kovové přezky, prodloužení nebo naopak zkrácení řemínku probíhá pomocí kovového hrotu, který se zabodne do jednoho z přednastavených výřezů. Strach nemusí mít ani dámy, protože flexibilita umístění hrotu je opravdu velká, hodinky jdou tedy zkrátit opravdu na minimum, stejně tak i naopak. Dodáme, že ukotvení spony je opravdu příkladně pevné, což je vzhledem ke sportovnějšímu zaměření hodinek v podstatě nutnost. Drobnost, kterou bychom přezce však mohli vytknout, je zbytečně vystupující spona, která trochu stěžuje běžnou práci například na PC. Hmotnost hodinek je velice příjemných 45 gramů, samozřejmě s kovovým páskem hmotnost znatelně povyskočí. Hodinky jsou velikostně takřka ideální, kýčovitě nepůsobí ani na dámském (a tedy subtilnějším) zápěstí.

Sony SmartWatch 3

Na přední straně nalezneme 1,6palcový displej a na pravé straně nalezneme jediný ovládací prvek hodinek, a to tlačítko pro aktivování displeje, případně pro návrat na domovskou obrazovku. Tlačítko je součástí pásku, ne modulu hodinek, po jeho odejmutí tedy chybí. Podíváme se na zadní kovovou stranu, kde pod záslepkou nalezneme ukrytý microUSB konektor. Ano, Sony jde příkladem, k nabíjení nepotřebujete žádné speciální kolébky ani další příslušenství, stačí obyčejný kabel, který máte ke svému telefonu.

Sony SmartWatch 3

Aby vše nebylo pouze růžové, krytka jde od těla hodinek poměrně špatně odejmout, stejně tak umístění nabíječky do konektoru chce trochu cviku. Záslepka jednoduše překáží. Má to ale své opodstatnění, hodinky jsou certifikované dle normy IP68, takže jsou zcela prachuvzdorné a voděodolné. To oceníte nejenom při sportovních aktivitách, ale samozřejmě také ve sprše nebo při silném lijáku.

Displej: transreflexní TFT

1,6palcový čtvercový displej s rozlišením 320 × 320 pixelů nám dává výslednou jemnost 283 pixelů na palec. To je vzhledem k rozměrům displeje naprosto dostatečná, respektive nadprůměrná, hodnota Zajímavostí je však především technologie zobrazení. Sony totiž vsadilo na transreflexní TFT displej. O co jde? Jednoduše řečeno o displej, který má rád slunce. Světlo samotné totiž prostupuje do displeje, a díky tomu nemusí hodinky čerpat svoji energii na podsvícení. U Sony SmartWatch 3 tedy platí v podstatě opak většiny běžných displejů, tedy, čím více světla, tím lépe.

Sony SmartWatch 3

Problémem je opak, tedy šero a temné prostory. V takovém případě jsou hodinky v ambient módu velice tmavé a je tedy téměř nutností aktivovat podsvícení – a to poklepáním, případně gestem, kdy se společně s otočením ruky na hodinky podíváte. Co se týče podsvícení, to můžete nechat buď na automatice, nebo nastavit vlastní intenzitu, a to celkem v 5 krocích. Senzor okolního jasu funguje spolehlivě, za což chválíme.

Hodinky Sony SmartWatch SW3 Motorola Moto 360 Apple iWatch 42 mm Samsung Gear 2
Rozměry 36 × 36 × ? mm 46 × 46 × 11,5 mm 42 × 36,4 × 12,6 mm 36,9 × 58,4 × 10 mm
Hmotnost 45 gramů 49 gramů ? gramů 68 gramů
Tvar displeje hranatý kulatý hranatý hranatý
Úhlopříčka displeje 1,6" 1,56" 1,65" 1,63"
Rozlišení displeje 320 × 320 px 320 × 290 px 312 × 390 px 320 × 320 px

Baterie a výdrž: záleží na vás

Sony SmartWatch 3 nabídnou baterii na poměry wearables s vcelku nadstandardní kapacitou 420 mAh. Důvodem je nejen integrovaná GPS, se kterou musí hodinky něco vydržet. Při běžném používání s neustále zapnutým displejem se lze dostat na 2 dny provozu, vypnutý displej pak znamená ještě o půl dne navíc, stejně ale musíte druhý večer již nabíjet. To se se ovšem bavíme o výdrži v případě deaktivované GPS, jakmile totiž do hry zapojíte i ji, výdrž baterie se dá počítat na pár hodin, což je očekávané. Výdrž se v takovém případě pohybuje na hranici 3 až 4 hodin.

Sony SmartWatch 3

Jak již víme, Sony jde se svými SmartWatch 3 konkurenci vzorem. Pro nabíjení totiž nabídne rovnou microUSB konektor, přes který je samozřejmě možné hodinky také nabíjet. Ten je umístěn pod pryžovou krytkou na zadní straně hodinek. Celé toto řešení kvitujeme s povděkem, Sony odpouštíme i poměrně obtížnější odejmutí krytky od těla modulu. Alespoň na svém místě drží poctivě, což je vzhledem k voděodolnému tělu nezbytné.

Hodinky Sony SmartWatch SW3 Motorola Moto 360 Apple iWatch 42 mm Samsung Gear 2
Kapacita baterie 420 mAh 320 mAh cca 250 - 275 mAh 300 mAh
Způsob nabíjení microUSB konektor bezdrátové indukční bezdrátové indukční proprietární kolébka
Nabíjení do 100 % cca 1:12 hod. cca 1:30 hod. cca 2:30 hod. cca 1:45 hod.
Běžná výdrž baterie 2 dny 1 den 1 den 2 dny

Hardware: ladně a jistě

Tento model pohání čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, paměť RAM dosahuje kapacity 512 MB a běžně je volná zhruba polovina z ní. Abyste si do hodinek mohli instalovat aplikace nebo ukládat hudbu, je k dispozici také vnitřní 4GB paměť, ze které máte ale po prvním spuštění k dispozici zhruba 3,2 GB. Tato paměť slouží výhradně pro instalaci aplikací, případně také pro vaši hudbu, kterou chcete poslouchat nezávisle na mobilním telefonu, a která se do hodinek synchronizuje náhodně (bohužel) z Google Play z vaší hudby. Na sportovní radovánky jako dělané. Systém jako takový je plynulý, jen občas se setkáte se sekanými animacemi.

Pro prvotní připojení hodinek budete potřebovat telefon nebo tablet alespoň s Androidem 4.3 a vyšším. Jinak už ale kompatibilita není nijak omezena a hodinky budou fungovat se zařízením libovolné značky, které podporuje Bluetooth 4.0. Podpora konkurenčních operačních systémů zatím úplně chybí.

Android Wear

Také Sony vsadilo u svých nejnovějších chytrých hodinek na operační systém Android Wear, který se stává jakýmsi nepsaným standardem pro chytré hodinky mnoha výrobců. Díky jednotnému systému prostředí Wear je rozložení na všech takových zařízeních stejné, nejinak je tomu i u Sony SmartWatch 3. Vše se tedy nese v duchu přehlednosti a hlavně oznámení, které hodinky získávají skrze Bluetooth 4.0 a propojený smartphone s operačním systémem Android. Notifikace jsou zobrazovány skrze karty Google Now, pokud tedy chytré karty používáte i na svém smartphonu, žádné překvapení vás nečeká. I pro neznalé je prostředí hodinek intuitivní a během pár minut nebude ovládání činit problémy ani méně zdatným jedincům. V tom de facto tkví celé gró operačního systému Android Wear.

Android Wear

Každá notifikace, kterou povolíte pro prohlížení na hodinkách skrze aplikaci Android Wear na propojeném smartphonu je oznámena krátkou vibrací a také rozsvícením displeje. Mezi notifikacemi procházíte jako mezi chytrými kartami, směrem doprava zahazujete ty, které už nepotřebujete a ty tak zmizí bez možnosti jejich obnovení. Pokud ovšem omylem „odhodíte“ takovou notifikaci, kterou jste ještě nedočetli, do sedmi vteřin lze vrátit zpět. Swipenutím doleva se pak dostanete k doplňkovým informacím o notifikaci, případně k volbám, které můžete udělat. Například vymazat email, zobrazit počasí na další dny nebo rychle odpovědět na SMS zprávu. Pokud vám notifikace některé aplikace nejsou přínosné, je možné je skrze hodinky okamžitě zablokovat. Této možnosti většinou využijete v průběhu používání hodinek, zjistíte totiž, jaké notifikace jsou pro vás důležité a jaké si stejně prohlédnete pouze na mobilním zařízení.

Android Wear

V chytrých kartách se zobrazují i kontextové informace z Google Now, jako například počasí, program kin v okolí nebo dojezdová doba do práce či domů. Všechny tyto informace se stahují z telefonu, kde máte karty Google Now zprovozněny, opět tedy žádné novoty či přidanou hodnotu navíc nečekejte. Bohužel zároveň občas narazíte na problém, že karty se vám zobrazují jen tehdy, kdy Google Now chce, ručně si například počasí nebo odjezdy z blízké zastávky nezobrazíte. Co se týče příchozího hovoru, hodinky v průběhu vyzvánění na telefonu citelně vibrují a nabídnou možnost hovor odmítnout či přijmout. Samozřejmě se zobrazí i fotka volajícího, pokud je tedy u daného kontaktu přiřazena. Pokud hovor přijmete, samozřejmě ho musíte obsloužit z telefonu, případně přes Bluetooth sluchátko. Reproduktor hodinky nemají, pouze integrovaný mikrofon, který funguje pouze pro naslouchání vašich povelů.

Android Wear

Co se týče režimů, zvolit můžete buď zcela tichý režim, nebo režim divadlo, u kterého se navíc vypne také displej, a to zcela. V tu chvíli tak na zápěstí hodinky dřímají a čekajína opětovné uvedení do provozu, kromě vás je neaktivuje vůbec nic. Příjemnou funkcí aktualizace Lollipop je také možnost rychlé aktivace zmíněného režimu, stačí dvakrát za sebou zmáčknout hardwarové tlačítko na pravém boku zařízení. V tu chvíli hodinky lehce zavibrují a informují vás o tom, že pro znovu uvedení do provozu je nutné hodinky odemknout ručně a režim vypnout. Co se týče dalších funkcí, ty přinese až aktualizace 5.1.1, která je aktuálně mezi všechny chytré hodinky pod taktovkou Android Wear šířena. Do námi testovaných hodinek však ještě aktualizace nedorazila, odkázat vás tedy můžeme na náš článek, který změny a novinky popisuje podrobněji.

Android Wear 5.1.1 – novinky

Aplikace a „watchfaces“

Jak už víme, platforma Android Wear je vcelku striktní, co se zásahů do ni týče. Je to vcelku logické, Google chce udržet podobné prostřední především z důvodu snadného přechodu na jiný typ zařízení, případně také pro snazší aktualizaci takových zařízení. Co ovšem nezakazuje je instalace doplňkových aplikací. Instalace probíhá skrze mobilní telefon, respektive skrze Obchod Play. V tom je i samostatná kategorie aplikací, které jsou pro chytré hodinky dostupné. většinou se jedná o různé doplňky, případně miniaplikace, které mají pomoci s ovládáním.

Aplikace Android Wear

Mezi ty zajímavé patří například různé launchery, jež umožní seskupovat nainstalované aplikace pod jednu složku, případně aplikace typu kalkulačka, telefon (vytáčení hovoru) a další, nejčastěji sportovně zaměřené aplikace typu Endomondo, Moje trasy, atd... Počet aplikací se postupně rozrůstá, přesto je dobré rozlišovat mezi aplikacemi, které mají podporu pro hodinky a aplikacemi, které lze přímo na hodinkách spustit. V dedikované sekci Google Play pro hodinky toto nepoznáte, maximálně podle screenshotů a Google vše zobrazuje dohromady.

Aplikace Android Wear

Například taková aplikace Facebook. V kategorii Android Wear sice je, ovšem pokud ji máte nainstalovanou v telefonu, pochopitelně vám Obchod Play neumožní její opětovné stažení. V takovém případě aplikace funguje jenom jako prostředník, kdy hodinky zobrazí příchozí notifikaci, vy ale stejně nemůžete nic, maximálně si prohlédnout oznámení, odhodit ho nebo otevřít aplikaci skrz hodinky přímo v telefonu. Ne vždy jsou tedy aplikace užitečné a z velké části slouží jen jako notifikační prostředník.

Android Wear

Co se týče možnosti změny ciferníku, v Obchodě Play naleznete mnoho různých typů, a to jak pro kulaté displeje, tak také pro čtvercové, většina aplikací navíc umí prostředí změnit dle typu hodinek. Mnoho aplikací pro změnu ciferníku je placených. Většinou se naštěstí nejedná o závratné sumy. I těch neplacených ale pár naleznete, ovšem většinou se jedná o nějakým stylem omezené aplikace, které stejně pro detailnější nastavení požadují zaplatit. Přímo od Sony naleznete v menu nastavení hned několik alternativních ciferníků, konkrétně 15. Většina je však stejně spíše na okrasu, respektive při rychlém pohledu na displej hodinek vám toho ciferník moc neřekne. Nejčastěji tak budete využívat klasický digitální ciferník, případně jednoduchý analogový. Co se týče změny ciferníku, stačí na odemčené obrazovce dlouze podržet prst právě na ciferníku, přičemž automaticky budete odkázáni právě do nastavení, kde můžete vzhled hodinek pozměnit.

Ok Google... nebo ne?

Ok Google, to je fráze, kterou budete ve spojitosti s chytrými hodinkami používat celkem často. Slouží k tomu, aby zařízení začalo naslouchat vašim povelům. Samozřejmě v angličtině. Text pro diktování odpovědí na oznámení však může být v češtině. Pokud vám tedy přijde na Hangouts zpráva, odpovědět můžete česky, ovšem v takovém případě musíte zase zapomenout na diktování povelů v angličtině. Ano – musíte si vybrat, jedno s druhým bohužel nejde. Hodinky nerozumí českým povelům, pouze diktovanému textu, naopak při diktování povelů v angličtině hodinky nerozeznají česky diktovanou odpověď na zprávu. Bohužel, paradox, kterého se chytré hodinky s Android Wear stále nezbavily.

Android Wear

Jaký je tedy kompromis? Diktování textu v češtině a místo zadávání povelů se musíte smířit s manuálním otevíráním aplikací. Základní funkce jsou umístěné v dlouhém seznamu, který lze vyvolat stiskem kdekoliv na ciferníku. Nainstalované aplikace jsou ale až úplně dole v další složce, zde tedy přichází na řadu alternativní launcher. Prostředí hodinek nabídne také 4 poslední aplikace a funkce úplně nahoře a dostanete se tak k nim celkem rychle. Sami si ale nemůžete zvolit, které funkce a aplikace se tam objeví, ani si nemůžete seznam nijak upravovat. Pokud začínáte jásat, že se nakonec nic tak strašného neděje a manuální spouštění aplikací není nic náročného, po pár dnech vás tento styl začne tak trochu otravovat. Displej je malý a například za chůze je takový styl ovládání téměř nereálný. Naštěstí s přicházejícím updatem je spouštění aplikací mnohem snadnější. Některé aplikace navíc nejsou zcela přizpůsobené pro manuální ovládání, například budík – ten totiž nabídne možnost probuzení pouze v 15minutových intervalech, v případě hlasového povelu však nastaví buzení „dle libosti“. Dalším problémem je také (ne)možnost vytočení kontaktu hlasem v případě aktivního anglického jazyka. Říct „call“ zvládne asi každý, ale zkuste vyslovit česká jména tak, aby je anglická mutace systému rozpoznala... Většinou to vzdáte. Zde se má Android Wear ještě hodně co učit.

Trochu těch multimédií

Jak už víme, hodinky mají integrovanou paměť o velikosti 4 GB, kterou využijete v případě poslechu hudby skrze Bluetooth sluchátko, a to nezávisle na telefonu. Hudbu do telefonu dostanete skrze aplikaci Hudba Play, kde v nastavení povolíte možnost synchronizace s Android Wear. Ano, bez možnosti detailního výběru skladeb, které se budou synchronizovat, telefon zkrátka synchronizuje to, co se do hodinek s přístupnou pamětí 3,2 GB vejde a co uzná za vhodné. Pokud tedy více hudby, je to bohužel o náhodě, co vám zrovna Google do hodinek pošle, což je hodně nepraktické. Poté už jen stačí připojit Bluetooth sluchátka a můžete vyrazit například na běhání bez telefonu s hudbou v uších.

Co se týče her, v Obchodu Play jich pár naleznete, většinou se ale jedná o různé variace na hry, jako je Flappy Bird, případně piškvorky. Výhodou je, že většina takových „hříček“ je dostupná zdarma, na ukrácení dlouhé chvíle například v čekárně postačí.

Navigace a GPS čip: téměř spokojenost

Hodinky mohou pomoci také při navigování na neznámém místě, opět je ale zapotřebí telefon. Zde naplánujete trasu, na hodinkách se následně objeví povely. V případě nutnosti změny směru hodinky lehce zavibrují.

GPS čip můžete využít pro záznam pohybových aktivit

To ovšem není vše, hodinky na rozdíl od většiny konkurence nabídnou i vlastní GPS modul. Ten funguje tak, že pokud nejste připojeni k telefonu (ze kterého si hodinky standardně polohu přebírají), automaticky přepnout na svůj vlastní GPS čip. Ten je jinak neaktivní a nespotřebovává energii, i když je v nastavení tato funkce povolena. Integrovaný GPS čip můžete využít například s aplikacemi, jako je Endomondo, respektive i u dalších, které podporují chytré hodinky a zároveň jejich interní GPS čip (RunKeeper, Moje Trasy, iFit). My jsme v rámci testu vyzkoušeli aplikace Endomondo a Moje trasy od Googlu. Obě aplikace fungují spolehlivě, telefon budete potřebovat pouze při stažení aplikací, následně už vše obsloužíte z hodinek. Co se týče rychlosti nalezení satelitů a přesnosti, jsme spokojeni. V případě přímého výhledu na oblohu dostanete signál zhruba do 10 až 30 sekund, následně se signál drží i při horším výhledu, například když běháte v parku pod stromy. I s přesností to není vůbec zlé, odchylky od smartphonu jsou minimální, což jistě potěší všechny sportovní nadšence. Pokud tedy vlastníte Bluetooth sluchátko, smartphone vůbec nepotřebujete – hodinky vám přehrají vaše oblíbené skladby a díky internímu GPS modulu navíc poslouží i jako inteligentní „sports tracker“. Naměřené výsledky si pak snadno prohlédnete buď na smartphonu nebo na webové stránce dané aplikace.

Sony SmartWatch 3
Ukázka záznamu z aplikace Endomondo skrze GPS čip v hodinkách

Co ovšem velmi chybí, je senzor tepové frekvence. Ten nabízí většina z konkurenčních modelů a u SmartWatch 3 se sportovním zaměřením by si jistě své opodstatnění našel. Bohužel, Sony se nakonec rozhodlo nepochopitelně senzor do svých hodinek nedosadit. Ze senzorové výbavy můžeme zmínit podporu gyroskopu, akcelerometru a kompasu, kupříkladu takový barometr ale chybí.

TIP: Pokud máte odpojeny hodinky od telefonu, ale přesto vám odmítají najít GPS signál skrze integrovaný GPS čip, doporučujeme zkontrolovat nastavení dané aplikace. Například aplikace Endomondo vyžaduje, abyste v nastavení aktivovali možnost: „použití GPS ve vašich hodinkách“. Bez této změny se budou hodinky tvářit tak, že signál GPS hledají, ale bohužel – nikdy ho nenajdou. U aplikace Moje trasy od Googlu není podobné nastavení potřeba.

Závěrečné zhodnocení: tak někde mezi

Hodiny Sony SmartWatch 3 jsou těžko uchopitelné. Nabídnou sice zajímavou technologii displeje a vlastní GPS čip, paradoxně však nenabídnou například senzor tepové frekvence, který se postupem času stal již téměř samozřejmou součástí většiny chytrých hodinek. Nešťastné je také uchycení pásku, kdy Sony upustilo od standardního 22milimetrového uchycení. Nejde pouze o pohodlnost, ale také o cenu. Standardní pásky seženete všude, u Sony SmartWatch 3 budete muset sledovat aktuální nabídku, kterou si Sony připravilo. Co se týče designu jako takového, sportovní zaměření je sice patrné na první pohled, přesto ve spojitosti s dokoupitelným kovovým páskem mohou působit částečně i elegantně. Cena Sony SmartWatch se pohybuje v rozmezí 5 ž 6 tisíc Kč, v závislosti na pásku.

Sony SmartWatch 3

Za zapůjčení Sony SmartWatch SW3 děkujeme e-shopu CZC.cz, kde můžete chytré hodinky zakoupit.

Rada pro nakupující je téměř stejná, jako u ostatních zařízení s Android Wear. Pokud jste ochotni smířit se (v našich podmínkách) s ne zcela plnohodnotným způsobem ovládání a prahnete po tom mít něco inovativního, nákup vám rozmlouvat rozhodně nebudeme. V případě Sony SmartWatch 3 navíc do rovnice vstupuje GPS, protože se jedná o jediné hodinky s Android Wear s touto výbavou. Pokud je pro vás například běhání bez telefonu důležité, jinou možnost v podstatě nemáte. Pak ale budete muset překousnout chybějící senzor tepu.

Hledáte-li naopak univerzální Android Wear hodinky, které lze vzít i do společnosti a GPS pro vás není prioritou, jsou na trhu vhodnější a mnohem lépe vypadající alternativy. Všem ostatním však doporučujeme zamyslet se i nad tím, jaký přínos pro ně tento typ příslušenství bude v praktickém životě vůbec mít.

Alternativy: Motorola Moto 360, LG G Watch R, Asus ZenWatch

Pokud se vám chytré hodinky líbí, pouvažovat můžete také o konkurenci. Zaujmout by vás mohly například povedené Moto 360 od Motoroly, které za cenu zhruba 6 000 Kč nabídnou luxusní kovové zpracování, kulatý ciferník a nebo platformu Android Wear. Alternativou k Motorole Moto 360 pak mohou být G Watch R od LG, které nabídnou celo-kulatý displej, avšak s mnohem širšími rámečky okolo displeje. U obou modelů navíc nechybí senzor tepové frekvence. Sony SmartWatch 3 však jsou svoji cestou. Za cenu okolo 5 000 Kč se jedná o velmi zajímavé příslušenství, jehož existenci byste rozhodně měli brát v potaz.

sony-smartwatch-3
Klady
  • vcelku příjemný design
  • pohodlný silikonový řemínek
  • kvalitní přezka a možnost změny délky
  • podpora GPS
  • čitelnost displeje na sluníčku, jemnost zobrazení
  • nabíjení skrze microUSB konektor
  • odolnost dle certifikace IP68
Zápory
  • absence senzoru tepové frekvence
  • sporná výdrž baterie
  • transreflexní displej má i své nevýhody
  • nestandardní typ uchycení pásku
Diskuze ke článku
Vyko Just
Vyko Just
škoda že nevydrží jako SW2, ty mi vydrží většinou kolem týdne, někdy i víc, záleží jak je používám
Ami
Vcelku nečekaná recenze, abych se přiznal, avšak také sem vložím nějaké své postřehy... Hodinky užívám již takřka půl roku a musím říci, že nechat telefon doma a jít si zaběhat se sluchátky jen s nimi je něco, co mi dlouhou dobu chybělo, a jsem velmi rád za své učiněné rozhodnutí si jej pořídit - GPS je až překvapivě spolehlivá, výdrž také velmi dobrá na dnešní poměry (někdy se zadaří i 3 dny výdrže, pokud s nimi jen vyřizuji notifikace) a celkově panuje pouze spokojenost. Musím však uznat, že na začátku jsem byl hodně nešťastný ze zmíněného USB konektoru, který je pod krytkou a který jsem neustále ohýbal, takže jsem se poté bál také o voděodolnost, mno, naštěstí to nějakým zázrakem mé užívání přežilo a dnes už mi to nedělá problém. Jako velkou nevýhodu vidím pásky samotné, které u nás v ČR jsou velmi těžko dostupné mimo černé a růžové varianty, což je vcelku limitující. Za co musím Sony, potažmo spíše Google pochválit je Android 5.1.1, který vdechl hodinkách zcela nový život. :)
František Zbořil
Mám je šest měsíců a za mě nejlepší hodinky. Výdrž je 3 až 4 dny, takže třeba moto 360 může jen závistivě koukat. Displej má skvělou viditelnost. Není problém venku psát sms, být na hodinkách na netu nebo si třeba i číst knihu. Velký plus je tvar displeje oproti těm šíleným kulatým. Někomu se může zdát, že ten gumový pásek je čistě jen sportovní záležitost, ale mám ho vyzkoušené i k obleku a tím jak jsou hodinky celé černé, tak působí velice elegantně a zároveň přirozeně. GPS funguje také moc dobře. Další plus je, že nemusíte nosit nějaké úchylné nabíjecí kolíbky proto kdo je zvyklý nosit externí powerbanku ze které dobijí telefon, tak z ní jednoduše může dobít i hodinky. Snad jen souhlasím s předchozím příspěvkem, že ta gumová záklopka působí, že se časem urve, ale zatím jsem s tím neměl jediný problém. Absence senzoru tepové frekvence je určitě škoda na druhou stranu i jako trenér fitness to nevnímám jako mínus. Stačí umět naslouchat tělu a časem každý svůj aktuální tep rozpozná sám.
Pavel
... byt na NETu nebo si cist knihu... Opravdu divna doba

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze