Scosche RHYTHM+
recenze

Scosche RHYTHM+

Už žádné hrudní pásy
2

Sportovní aplikace, měření tepu přes fotoaparát, vlastními senzory na telefonu nebo hrudním pásem. Možností je opravdu hodně. Pokud vám ale žádná nevyhovuje, vyzkoušet lze Scosche RHYTHM+. Na vašem předloktí zvládne monitorovat srdeční frekvenci přesně a údaje o ní zvládne poslat přes bluetooht do telefonu i ANT+ do sportovních hodinek.

Sportování často vyžaduje motivaci a právě monitoring vaší aktivity může být tou správnou volbou a to jak v případě redukce hmotnosti, tak i při nabírání svalové hmoty. Scosche RHYTHM+ se jeví jako univerzální pomocník pro sportovce, kteří nechtějí hrudní pás. Je ale RHYTHM+ tím pravým parťákem?

Technické parametry Scosche RHYTHM+

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 38 × 13 mm, 21 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: flexibilní materiál
Displej?, ?" (? × ? px), tvar: ?
Systém?, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost,

Obsah balení

  • senzor tepové frekvence
  • nabíjecí USB kolébka
  • dva pásky na ruku (26 a 38 cm)
  • stručný návod

Design: v jednoduchosti je síla

Samotný design vás nijak neuchvátí. Senzor s rozměry 43 × 38 × 13 mm a hmotností pouhých 21 gramů je zhotoven z plastu. Vrchní strana je pokryta gumovou vrstvou pro snadné ovládání, a to i v případech, kdy máte zpocené ruce a podobně. Scosche RHYTHM+ je hned na první pohled především praktický, samotný design je až na místě druhém.

Scosche RHYTHM+

Díky suchému zipu je variabilita pásku o délce 26 nebo 38 cm opravdu široká a pokryje snad každé předloktí. Vzhledem k nízké hmotnosti tak na RHYTHM+ při používání snadno zapomenete. Po chvíli sportování není od věci pásek jemně povolit, protože nabuzené svaly zvětšují objem ruky a monitor se najednou zařezává. Oba řemínky mají sice určitou vůli, ale někomu to stačit nemusí.

Na přední straně nalezneme pouze jedno tlačítko a LED diodu, která vás dle barvy upozorní na vybitou baterii (červená), vyhledávání zařízení skrz Bluetooth (modrá) a spárování (fialová). Jedním tlačítkem pouze RHYTHM+ zapnete. Vše je tak maximálně jednoduché. Na zadní straně se nacházejí samotné senzory monitorující tepovou frekvenci.

Odolnost: nebojí se ani vody

Scosche RHYTHM+ se může pochlubit certifikací IP67. V praxi to znamená, že bez problémů zvládne pobyt ve vodě do hloubky 1 metru až po dobu 30 minut. RHYTHM+ díky certifikaci IP67 i celkovému zpracování vydrží i hrubější zacházení, a to se u sportu může velmi hodit.

Baterie: na jeden sportovní den

Baterie vám ve Scosche RHYTHM+ vydrží 8 hodin. Jeden náročnější sportovní den tak s přehledem zvládne. Ovšem jedná se jen o senzor, který nemusí napájet žádný displej a výdrž by tak mohla být i lepší. Jeden pracovní den vydrží i chytré hodinky, které toho v porovnání se senzorem umí mnohem více. K nabíjení je navíc nutná speciální kolébka.

Scosche RHYTHM+

Senzory: HR monitor

Na zadní straně, směrem k ruce, nalezneme senzory, které měří tep. Určitě nelze přehlédnout jejich trojúhelníkové postavení a blikání dvou zelených a jedné žluté diody. Scosche RHYTHM+ se následně spoléhá na externí zařízení, kterým může být díky Bluetooth 4.0 telefon nebo i jiné fitness zařízení, s nímž RHYTHM+ komunikuje skrz ANT+.

Konektivita a kompatibilita: Android, iOS, Suunto, Garmin, Polar a další

Scosche RHYTHM+ je skutečně velmi univerzální. Komunikovat dokáže přes Bluetooth 4.0 s Androidem a iOS. Údaje z RHYTHM+ navíc umí spolupracovat s více než 100 fitness aplikacemi, jako je například RunKeeper nebo Endomondo. Tím ale komunikace rozhodně nekončí, spíše naopak. Scosche RHYTHM+ také připojíte ke sporttesterům běžně používaných značek, tedy od Garminu, Suunto nebo Polaru. Nahradit tím můžete klasický hrudní pás.

seznam dostupných aplikací

Po koupi Scosche RHYTHM+ si zřejmě do svého telefonu intuitivně stáhnete aplikaci se stejným názvem. Bohužel se nám ani u jednoho ze dvou testovaných kusů nepovedlo RHYTHM+ k této aplikaci připojit (na několika Android telefonech i na iOS) a využívat jsme tak museli sportovní aplikace, které RHYTHM+ podporují. Komunikace byla jinak bezproblémová, jednotlivé aplikace vám dle jejich určení nejčastěji zobrazí tepové maximum, průměr a vypočítají spálené kalorie. Vše ale záleží na aplikaci, kterou preferujete, případně na vámi vybraném sportu.

Screeny z aplikací

Přesnost měření: nikdo není dokonalý

Výsledky naměřené Scosche RHYTHM+ se zdají být ve většině případů v pořádku a shodovaly se i s tepovou frekvencí měřenou hrudním pásem. Bohužel při každém cvičení docházelo k výkyvům, které jsou nemožné. Maximální tep mi například na 20 vteřin překročil hranici 200 tepů za minutu, nebo i opačně jsem se při běhu dostal na 65 tepů za minutu. Podobné nesrovnalosti jsou ale naštěstí jen nahodilé a při hodinovém cvičení nedokážou celkový výsledek zásadně zkreslit. Připravíte se ale o hodnotu maximálního, případně minimálního tepu.

Závěr: není bez chyby

Scosche RHYTHM+ vás vyjde na 2 300 Kč. Za tyto peníze byste určitě očekávali bezchybný senzor s maximální podporou v podobě aplikací i zařízení. Bohužel Scosche RHYTHM+ naplňuje tento předpoklad jen z jedné poloviny. Připojit k němu můžete skutečně velké množství zařízení i aplikací, ale bezchybnost již není stoprocentní. Některé hodnoty během cvičení jsou nereálné. Za 2 300 Kč si můžete koupit i sporttester, tedy sportovní hodinky s hrudním pásem, které sice nabídnou přesnější měření, ale v mnoha případech, především v této cenové kategorii, z nich nedostanete tak přesný průběh celého záznamu. Scosche RHYTHM+ tak drobné nedostatky nahrazuje možnostmi v podobě grafického zpracování.

Samotnou otázkou také zůstává, zda je lepší řešení od Scosche s uchycením na ruku, nebo hrudní pás. Hrudní pás není vidět a ve sportu nijak neomezuje. Objem ruky se při sportu zvětší, náramek je nutné povolit, i když malou vůli má. Navíc u některých, především kontaktních, sportů není vyčnívající zařízení na ruce vhodnou volbou. Stejně tak ale někomu může vadit hrudní pás a výběr je čistě na základě osobních preferencí.

Za zapůjčení děkujeme Sunnysoftu.

Konkurence

Tep vám změří také Samsung Gear Fit. Navíc ale zvládne i další notifikace, které vám zobrazí i na displeji. Samotný tep ale nedokáže měřit po celou dobu a tento nedostatek tak musí kompenzovat dalšími funkcemi. Za Samsung Gear Fit zaplatíte 3 000 Kč.

4denní výdrž na baterii, malý displej s ukazatelem tepu a upozornění na příchozí hovory. To vše umí Fitbit Charge HR, který seženete za 3 000 Kč, stejně jako Samsung Gear Fit. Nutno podotknout, že Fitbit Charge HR vydrží 4 dny, ale rozhodně vám nebude po celou dobu měřit tep. /p>

Pokud vám jde především o přesné měření tepu, na místě jsou i sporttestery. Hodinky s hrudním pásem od Garminu, Suunto, Polaru, Sigmy či jiného výrobce mají často zpracované funkce pro sportovce a mimo přesného srdečního tepu se některé modely pochlubí i pamětí k zaznamenání celkové aktivity. Vše ale záleží na ceně, vybrat si můžete i sporttester se zabudovanou GPS, nebo v případě nové modelové řady Suunto Ambit 3 se nemusíte ochudit ani o notifikace z mobilního telefonu, Suunto totiž nově přechází na Bluetooth komunikaci a rozšiřuje celkový záznam i do mobilních zařízení. Za tento plný luxus si ale značně připlatíte. Obyčejný sporttester i s hrudním pásem seženete do 1 000 Kč, u sporttesteru s GPS a notifikacemi si připravte 8 700 Kč a více (v případě Suunto Ambit 3).

scosche-rhythm
Klady
  • Bluetooth 4.0 a ANT+
  • IP 67
  • umístění na ruce
Zápory
  • komunikace s některými aplikacemi
  • občasná nepřesnost měření
Diskuze ke článku
blue.sun
A kdo nepotrebuje neustalou buzeraci z mobilu, muze si za 4500 koupit perfektne zpracovaneho Garmina s GPS a spolehlivym pasem. Ty ulety v mereni jsou duvod, proc to u lidi, kteri to mysli jen trosku vazneji, nema sanci. Stejne jako nejaka manipulace s paskem v prubehu treninku. To jste nikdy nebyli fakt sportovat?
teofilix
jako konkurenci a produkt podobného ražení je MIO Link MI-56.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze