Realme 8 5G
recenze

Realme 8 5G

5G konektivita za pár kaček
1

5G konektivita je rychle na vzestupu a pozadu nechce zůstat ani čínský výrobce Realme. Ten s novinkou Realme 8 5G cílí na zákazníky, kteří kromě 5G připojení ocení velký displej a dlouhou výdrž nebo třeba 3,5mm jack. Dokáže si Realme 8 5G poradit v záplavě nemilosrdné konkurence?

Realme představilo v uplynulých měsících velké množství povedených telefonů, které tuzemské zákazníky nadchly skvělým poměrem cena/výkon. Realme 8 5G se, jak je patrné z názvu, pokusí zaujmout také podporou sítí páté generace. Jak si vedl telefon v redakčním testu?

Realme 8 5G – videorecenze

Technické parametry Realme 8 5G 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 74,8 × 8,5 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 700, CPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostkvěten 2021,

Obsah balení: pouzdro i nabíječka

V typicky žluté krabičce je kromě telefonu a příruček rovněž průhledné silikonové pouzdro, kabel typu USB-A/USB-C a 18W napájecí adaptér.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: modrá je dobrá

Mobil do redakce dorazil v líbivé světle modré variantě s lesklými zády, na kterých sice ulpívají otisky, ale vše se dá vyřešit nasazením dodávaného pouzdra. Realme 8 5G má vcelku klasickou konstrukci, kterou výrobce využil i u dalších modelů – spodní strana je domovem USB-C a 3,5mm jacku, na levém bokou je slot pro dvojici nanoSIM + microSD kartu i kolébka ovládání hlasitosti. Vypínací tlačítko je klasicky na pravém boku, ukrývá se v něm však zároveň i čtečka otisků prstů. S přesností odemykání jsem byl spokojen, stejně jako s velikostí dotykové plochy.

Rámečky zařízení pěkně ladí se zády a obdélníkový modul fotoaparátu nijak zvlášť nevystupuje. Pokud smartphone položíte na rovných povrch a poklepete na levý horní roh, zahoupe se, ale rozhodně nejde o něco vyloženě rušivého. Zpracování Realme 8 5G působí dostatečně bytelně, a to i přestože nedisponuje žádnou zvýšenou odolností. Novinka tedy ve svém segmentu ničím nepřekvapí, ale ani nezklame. Za (bez)významné plus lze považovat i absenci obrovského loga jako v případě Realme 8 Pro.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • slot pro dvojici nanoSIM + microSD kartu
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: kvalitní IPS LCD s 90 Hz

Výrobce tentokrát vsadil na 6,5palcovou IPS LCD obrazovku se zcela dostačujícím Full HD+ rozlišením a průměrně širokými rámečky s tlustší „bradou“. Plochý displej mě mile překvapil v oblasti prosvítání, které je běžné u většiny IPS LCD panelů. Zde je pouze mírně patrné u spodního okraje, jinak jsem jej však nepozoroval. Obrazovka má také dostačující jas pro použití venku (až 600 nitů) i vcelku pěkné barevné podání, které si může uživatel nastavit. Notifikační dioda schází, na co však výrobce nezapomněl, je ochranná fólie.

Realme 8 5G
Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • kvalitní displej takřka prost prosvítání
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: pouze mono

Hlasitý reproduktor je v případě Realme 8 5G pouze jeden a nachází se na spodní straně. Kvalita zvuku je průměrná a víceméně odpovídající konkurenci v tomto cenovém segmentu. Pro poslech do sluchátek dobře poslouží 3,5mm jack.

Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: procesor není problém

7nm procesor MediaTek Dimensity 700 5G zásobuje telefon dostatkem výkonu pro běžné používání, multitasking či případné hraní her. Průměrněji pak působí již konfigurace s 4/6 GB RAM a 64/128GB úložištěm. Ze 128GB úložiště zůstane po prvním zapnutí uživateli dostupných zhruba 110 GB a v případě potřeby lze využít microSD slotu s možností osazení až 1TB kartou.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • slot pojme až 1TB kartu
Nelíbilo se nám
  • v základu jen 4 GB RAM

Výdrž baterie: až dva dny

5 000mAh baterie s podporou 18W drátového nabíjení bez problémů zajistí jeden náročný den používání, při troše snaze se však můžete klidně dostat na 1,5 až 2 dny používání na jedno nabití. Rychlost nabíjení nijak neoslní a plné nabití z 0 do 100 % trvá zhruba dvě hodiny. Bezdrátové nabíjení se nepřekvapivě nekoná.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • bez podpory rychlého nabíjení

Konektivita: hlavně to 5G

V oblasti konektivity se Realme 8 5G nemá zač stydět, neboť nabízí časem ověřenou „klasiku“ v podobě Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 a také podpory GPS, GLONASS, BDS, QZSS či evropského systému Galileo. Ve výbavě dále najdeme NFC pro bezkontaktní placení či rychlé spárování a samozřejmě také podporu 5G sítí s chytrým přepínáním mezi 5G/LTE, ale také Wi-Fi, což se má pozitivně podepsat na výdrži.

Líbilo se nám
  • podpora 5G

Fotoaparát: jen pro nenáročné

Ve výbavě Realme 8 5G najdeme celkem čtyři fotoaparáty – 16Mpx selfie kamerku a trojici snímačů v zadním fotomodulu. Dva z nich jsou 2Mpx pro černobílé portrétní snímky a makro záběry, rozlišení je však natolik nízké, že je jejich přínos značně diskutabilní. Úsměvný je také nápis „AI“ v jednom z kroužků, v němž se běžně ukrývá senzor. Hlavní 48Mpx fotoaparát, jenž běžně skládá čtyři pixely do jednoho, pořizuje 12Mpx snímky. Díky vysokému rozlišení navíc dokáže zprostředkovat solidní dvojnásobné (digitální) přiblížení a špatná není ani světelnost f/1.8. Pokud je k dispozici alespoň trochu světla, umí pořídit fotoaparát vcelku ucházející fotografie (vzhledem k ceně), jestliže však chcete fotit v naprosté tmě, nebude mít aktivace nočního režimu téměř žádný účinek.

Fotky přes den jsou hodně saturované a barvy jsou občas až nereálně zvýrazněné, snímky však nevypadají úplně špatně a při troše štěstí můžete zachytit i pěknou fotku. Při bližším zkoumání si lze všimnout zbytečně uměle ostrých hran a občas i hůře nastavené expozice, což v konečném důsledku nepůsobí příliš dobře. Pro nenáročné uživatele, kteří potřebují vyfotit pár momentek během dne, však mobil postačí. Tomu, že Realme 8 5G cílí spíše na nenáročné fotografy, nasvědčuje i maximální Full HD rozlišení u videa. Kvalita snímků ze selfie kamerky rovněž neoslní, fotky jsou měkké a schází jim detaily.

Realme 8 5G Full HD 30 FPS

Líbilo se nám
  • 48Mpx hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • pouze Full HD video
  • slabší selfie kamerka

Software: Realme UI s Androidem 11

V čem se Realme v poslední době daří, to je nadstavba Realme UI, která nedávno prošla úpravou designu. I díky tomu působí vcelku vzdušně, přitom však nabízí možnosti vizuálních úprav a třeba také herní režim. Jedinou výtku mám k délce SW podpory, kdy výrobce garantuje pouze jednu velkou aktualizaci operačního systému. Během používání v telefony byly březnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba Realme UI
Nelíbilo se nám
  • garance pouze jednoho velkého updatu

Zhodnocení

Realme 8 5G cílí na uživatele, kteří chtějí těžit z výhod 5G připojení, ale zároveň nechtějí moc utrácet. Pokud se budeme na telefon dívat touto optikou, lze mu odpustit i horší fotovýbavu, garanci pouze jedné aktualizace operačního systému nebo třeba jen jeden reproduktor. Za přednost naopak považuji kvalitní 90Hz IPS LCD panel, který nesužuje výrazné prosvítání, dostatečně výkonný čipset i dlouhou výdrž na nabití. Pokud chcete 5G a váš rozpočet končí na 5,5 tisících Kč (v akci dokonce ještě o 500 Kč méně), pravděpodobně se také jedná o nejdostupnější 5G smartphone současnosti.

Konkurence

Preferujete-li spíše čistý Android, doporučuji zvážit nákup Motoroly Moto G 5G, která má 6,7" Full HD+ displej a Snapdragon 750G s 6 GB RAM a 128GB úložištěm v základu.

Motorola Moto G 5G

Rozměry166,1 × 76,1 × 9,9 mm, 212 g
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Přibližně za 7 tisíc korun lze zakoupit Xiaomi Mi 10 Lite s výrazně lepším 6,57" AMOLED displejem a Snapdragonem 765G. Nevýhodou může být naopak nižší kapacita baterie 4 160 mAh.

Xiaomi Mi 10 Lite

Rozměry163,1 × 74,7 × 8 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor4 150 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-8-5g
Klady
  • povedená nadstavba Realme UI
  • dostatečně výkonný procesor
  • 5G konektivita
  • kvalitní 90Hz IPS LCD panel
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • pouze jeden reproduktor
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • v základu jen 4 GB RAM
  • pomalejší nabíjení