Powerbank Samsung 20 000mAh 45W
recenze

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W

Moderní v každém ohledu

Energii sbalenou na cesty mají ve svých nabídkách i běžní výrobci mobilních telefonů, Samsung nevyjímaje. Jihokorejský výrobce na to jde navíc velice moderně. Platí to pro konstrukci, výbavu i rychlost nabíjení. Cena pak sice není nejnižší, ale rozhodně není nesmyslně přepálená. Vyplatí se o modelu s kapacitou 20 000 mAh uvažovat?

Mít v záloze dodatečný zdroj energie se může hodit. Powerbank je na trhu nepřeberné množství, Samsung má v nabídce například líbivý model se solidní kapacitou 20 000 mAh a hned třemi konektory. Zaujme i podporou rychlého nabíjení o výkonu 45 W. Když se pak podíváme na cenu, 1 300 Kč nezní vyloženě špatně.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, provozující internetový obchod MP.cz. Pokud v košíku zadáte slevový kód „sleva20“ (bez uvozovek), získáte na produkt 20% slevu.

Technické parametry Samsung Powerbank 20 000 mAh 45 W

Rozměry 152 × 76 × 25,5 mm
Hmotnost 402 g
Kapacita 20 000 mAh (3,7 V, 74 Wh)
Materiál recyklovaný plast
Barevné varianty světlá
Zvýšená odolnost ne
Vstup 3× USB-C (9V; 3 A)
Výstup 3× USB-C
Signalizace LED
Cena cca 1 300 Kč

Obsah balení: jen nezbytnosti

V klasické papírové krabičce se nachází samotné powerbanka, nezbytné manuály a dále propojovací kabel na obou stranách zakončený USB-C. Zaujme jeho světle šedé zpracování ladící se samotnou powerbankou.

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Design a provedení: moderní a k přírodě citlivá

První seznámení s powerbankou od Samsungu přinese vcelku příjemné okamžiky. Materiálem je sice plast, ale opravdu decentně uhlazený, navíc recyklovaný, čímž se Samsung náležitě chlubí. Zaoblení powerbanky přispívá k neskutečně pohodlnému držení i přenášení. Dominantní barvou je šedá s drobnými neuspořádanými tečkami, které jsou pomyslným poznávacím znamením materiálu vzniklého z recyklovaných plastů.

Výrobce na tělo powerbanky umístil i nezbytná loga, avšak ve velice decentní formě. Jsou totiž vyražena přímo do těla. Týká se to nejen loga Samsung na zadní straně, ale i velké číslovky 20, která značí, že jde o model s kapacitou 20 000 mAh.

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W

Veškeré důležitý prvky jsou na horní hraně. Jde o překvapivě moderní a svým způsobem odvážnou sestavu USB-C, které jsou zde tři. Chválíme za odpoutání od microUSB, naopak alespoň jedno USB-A by se rozhodně hodilo. Vedle konektorů je malé tlačítko pro zjištění kapacity powerbanky, která je signalizována bohužel jen čtveřicí diod.

Líbilo se nám
  • vynikající zpracování těla
  • pohodlně se přenáší
Nelíbilo se nám
  • chybí displej

Výkonnostní testy: rychlost především

Většina zájemců vybírá powerbanku dle informací o kapacitě v mAh. Mnohem důležitější však je kapacita ve Wh. Důvod je jednoduchý, různé napětí powerbanky může zapříčinit, že reálná kapacita bude ve výsledku nižší a naopak. Samsung udává 20 000 mAh, napětí 3,7 V a podstatná informace je, že zde máme kapacitu 74 Wh. Pro účely testování jsme zvolili Samsung Galaxy A34 s baterií o kapacitě 5 000 mAh (19,4 Wh). Mimochodem, identickou baterii používá třeba i Samsung Galaxy A54.

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W

Zdánlivě by tak powerbanka sváděla k tomu, že testovaný telefon nabije klidně čtyřikrát. Alespoň dle údaje v mAh. Kapacita ve Wh už ale naznačuje, že tolikrát to nebude. K prostým hodnotám je navíc nezbytné připočíst i energetické ztráty a fakt, že telefon je během nabíjení zapnutý.

Již víme, že powerbanka má tři USB-C, které fungují jako výstupní i vstupní. Maximální výkon může být 45 W, avšak pouze v případě, že budete nabíjet jen jedno zařízení. Podporovány jsou standardy Super Fast Charge 2.0 a PD 3.0 PDO/PPS. Pokud budete nabíjet více zařízení současně, výkon samozřejmě poklesne. Při nabíjení dvou zařízení se má pohybovat kolem 20 W.

Kapacita v mAh (napětí) Kapacita ve Wh
Powerbank Samsung 20 000 mAh 45 W 20 000 mAh (3,7 V) 74 Wh
Samsung Galaxy A34 5 000 mAh 19,4 Wh

Před testováním výdrže jsme powerbanku dobili na plnou kapacitu. Telefon jsme měli po celou dobu zapnutý a test započal ve chvíli, kdy kapacita baterie klesla na 1 %. Podrobnější výsledky nabíjení a času můžete vidět v tabulce níže.

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W
Samsung Galaxy A34
Nabití na 10 % 7 minut
Nabití na 33 % 27 minut
Nabití na 60 % 48 minut
Nabití na 90 % 1 hodina a 16 minut
Nabití na 100 % 1 hodina a 34 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 3 diody

Nabití proběhlo poměrně svižně, přibližně za hodinu a půl bylo nabito. Po úspěšném nabití svítily na powerbance tři diody. To dle výrobce značí kapacitu 40 až 70 %. V případě všech diod je kapacita 70 až 100 %, u dvou diod jde o 20 až 40 % a u jedné 5 až 20 %. Tak alespoň hovoří oficiální data Samsungu. Po prvním nabití se tak zdálo, že dva další cykly zvládne powerbanka hravě.

Powerbank Samsung 20 000mAh 45W

Testovací telefon jsme následně vybili na 1 % kapacity baterie, powerbanka mezitím nebyla nijak používána. Druhé kolo nabíjení pokračovalo velice podobně, co se týče rychlosti, a ke kompletnímu dobití tentokrát došlo za 1 hodinu a 33 minut. Po druhém kole svítily na powerbance dvě diody, což značilo, že i třetí cyklus nabíjení by měl být kompletní..

Samsung Galaxy A34
Nabití na 5 % 3 minuty
Nabití na 20 % 13 minut
Nabití na 35 % 29 minut
Nabití na 60 % 47 minut
Nabití na 90 % 1 hodina a 9 minuta
Nabití na 100 % 1 hodina a 33 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 2 diody

I třetí nabíjecí cyklus proběhl úspěšně a powerbanka nabila celý mobil za 1 hodinu a 34 minut. Po tomto cyklu však na powerbance svítila již jen jedna dioda, navíc delší dobu. Značilo to tak spíše kapacitu maximálně kolem 15 %. Po přípravě čtvrtého cyklu už se mobil nabil jen na 29 %, tedy na necelou třetinu. Celkově jde však o velmi dobrý výkon.

Na závěr nás čekalo opětovné dobití powerbanky. Pokud máte dostatečně výkonný nabíjecí adaptér, zabere nabíjení zhruba 3,5 hodiny, což je opět velmi solidní.

Líbilo se nám
  • tři vstupní/výstupní konektory
  • rychlé nabíjení
  • vysoká kapacita

Zhodnocení: komplexní příslušenství

Předem by někdo mohl namítnout, že u powerbanky Samsung se bude připlácet za značku a na kvalitu či funkce se příliš hledět nebude. To by však byla jen částečná pravda. Model Powerbank 20 000 mAh 45 W totiž zaujme hned několikrát. V prvé řadě povedeným designem s citem pro detaily, kdy je barevný odstín sladěn i s dodávaným kabelem. Podstatné však je, že kapacita je reálně opravdu vysoká a telefon dobijete hravě třikrát. Na jednu stranu je také skvělé, že má powerbanka tři USB-C, nicméně jedno USB-A bychom tu přeci jen ještě rádi viděli. Powerbanka navíc patří mezi ty, co umí mobil nabít rychleji, což je také plus. K dokonalosti nám chybí jen lepší indikace stavu kapacity powerbanky. Diody opravdu nejsou vítané, tím spíše u modelu za 1 300 Kč.

Foto: Michal Pavlíček

Klady
  • velmi zdařilý a příjemný vzhled
  • trojice vstupních/výstupních USB-C
  • výkon až 45 W
  • možnost nabíjet tři zařízení současně
  • dostatečná kapacita
Zápory
  • chybí displej
  • alespoň jeden konektor USB-A by se hodil
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze