Poco M5
recenze

Poco M5

Hodně muziky za málo peněz?
17

Pokud toužíte po novém smartphonu s cenovým limitem 4 tisíc korun, nabízí se z kandidátů také nové Poco M5. Novinka sází na zajímavý design, velkou baterii i 90Hz displej, bude to ale stačit na úspěch?

Společně s dříve testovaným modelem Poco M5s výrobce představil rovněž ještě levnější Poco M5. Ve výbavě najdeme velký displej s 90Hz obnovovací frekvencí, 6nm čipset od MediaTeku, ale také 5 000mAh baterii či 3,5mm jack. Jak se novinka osvědčila v testu?

Technické parametry Xiaomi Poco M5 64+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164 × 76,1 × 8,9 mm, 201 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,58" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 3 999 Kč

Obsah balení: tentokrát s adaptérem

Zatímco Poco M5s dorazilo v dané cenové třídě tak trochu netradičně bez napájecího adaptéru, u modelu Poco M5 jej již najdeme. Stejně tak výrobce nezapomněl na kabel USB-C/USB-A a ochranné pouzdro.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: není si nač stěžovat

Poco M5 dorazilo na test v černém barevném provedení, které však doplňuje také žlutá a modrozelená (Teal). U každé verze pak platí, že na zádech najdeme imitaci kůže, která zlepšuje komfort držení, a také „fotomodul“ táhnoucí se z jednoho boku na druhý. Výrobce si mohl odpustit snad jen výrazné logo Poco, i když to zde alespoň působí méně rušivě než u modelu Poco M5s. Přítomnost plastového rámečku se standardním rozmístěním ovládacích prvků na pravé straně, pouze základní haptická odezva a absence jakékoliv certifikace zvýšené odolnosti v dané cenové třídě nijak nepřekvapí. Do podlouhlého slotu na levém boku je možné vložit dvě nanoSIM + jednu microSD kartu, za což chválím. Stejně tak jsem nezaznamenal žádný problém u čtečky otisků prstů ve vypínacím tlačítku. Ta totiž funguje spolehlivě navzdory nepatrně delší reakci na přiložení prstu.

Líbilo se nám
  • matná záda
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD
  • v nabídce tři barevné varianty

Displej: 90Hz IPS s výřezem

Na rozdíl od Poco M5s se u modelu Poco M5 výrobce rozhodl nasadit IPS LCD panel s kapkovitým výřezem, zato však s vyšší 90Hz obnovovací frekvencí. Bohužel je zde pro tento druh displejů typický efekt prosvítání u okrajů, v dané cenové třídě to však lze odpustit. Potěší naopak velká uhlopříčka 6,58" i Full HD+ rozlišení či Gorilla Glass 3. Panel nezklame ani v oblasti maximálního jasu, který rozhodně nijak neohromí, ale je dostatečný i pro používání venku. S ohledem na cenu 4 tisíce korun se tak celkově jedná o obrazovku, za kterou se telefon rozhodně stydět nemusí.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • velká uhlopříčka
  • dostatečně vysoký jas
  • jemné rozlišení
Nelíbilo se nám
  • prosvítání u okrajů typické pro IPS LCD

Zvuk: nezklame vás

Poco M5 je osazeno pouze jedním hlasitým reproduktorem na spodní straně, který navíc bohužel zní trochu „plechově“. Potěší alespoň přítomnost 3,5mm jacku na horní straně, tudíž není problém si hudbu pustit do vašich oblíbených drátových sluchátek.

Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: dostačující

U takto levného zařízení se výrobce rozhodl vsadit na 6nm procesor MediaTek Helio G99, což byla podle mě vcelku dobrá volba, neboť na běžné používání má zařízení dostatek výkonu a výrazný problém mu nedělají ani hry jako například Call of Duty (které je na druhou stranu dobře známé svou optimalizací i pro méně výkonné smartphony). Během používání si rozhodně budete všímat o něco pomalejších reakcí, především třeba na spuštění fotoaplikace, kdy si počkáte jednu a někdy i dvě sekundy, ovšem vzhledem k nízké ceně zkrátka nelze očekávat žádné zázraky. Menší 64GB úložiště lze naštěstí rozšířit pomocí již zmíněné paměťové karty, pouhé 4 GB RAM by však do budoucna nemusely postačovat.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu (vzhledem k ceně)
Nelíbilo se nám
  • místy pomalejší reakce

Výdrž baterie: výdrž, která nezklame

Poco M5 je osazeno 5 000mAh baterií, která (při plném nabití) zvládne v průměru zhruba 1,5 dne a výrazný problém by nemusela být ani meta dvoudenní. Nabíjení probíhá maximálním výkonem 18 W (i když má přibalený napájecí adaptér výkon 22,5 W) a trvá zhruba dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: s výjimkou 5G budete mít vše

V oblasti konektivity neschází NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 5 ani navigační systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. Jediné, co by tak mohlo někomu chybět, je podpora 5G. U takto levného telefonu to však podle mého názoru lze pochopit.

Líbilo se nám
  • vše důležité telefon zvládá

Fotoaparát: dvakrát dva plus padesát

Zadní strana modelu Poco M5 je domovem pro 50Mpx primární snímač o světelnosti f/1.8 s podporou fázového automatického ostření a také dvojici 2Mpx senzorů (makro a bokeh), které jsou zde klasicky pouze do počtu a osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby je výrobce vynechal a místo toho nasadil kvalitnější hlavní snímač, případně je nahradil ultraširokoúhlým objektivem. Samotná kvalita výsledných fotek naštěstí (nutno podotknout, že opět s ohledem na cenu) tristní není. Během dne se dočkáte dostatečného množství detailů, líbivých barev, bezproblémového kontrastu i správně nastavené expozice. Při focení v noci si pak nelze nevšimnout většího množství šumu, ale žádnou zásadnější kritiku nemám. Čelní kamerka má překvapivě pouze 5 Mpx, avšak kvalitou zcela dostačuje pro pořízení občasných selfies. Stejně jako hlavní snímač má pěkné barevné podání i dostatek detailů. Video lze pak natáčet maximálně ve Full HD s 30 FPS.

Poco M5 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušný hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory

Software: klasika v podobě MIUI

Smartphony Poco, přestože se rády prezentují jako samostatná značka, využívají Android 12 + nadstavbu MIUI ve verzi 13.0.5 (v tomto případě se zářijovými bezpečnostními záplatami). S tím se pojí i pro Xiaomi běžné široké možnosti nastavení, možnost samostatné roletky pro notifikace a ovládací prvky, ale také pestrobarevné menu.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení

Zhodnocení

Pokud máte opravdu omezený rozpočet s hranicí 4 tisíc korun, jeví se Poco M5 jako solidní volba. Zařízení nabízí dlouhou výdrž na nabití, slušný hlavní fotoaparát i velký 90Hz displej. Zamrzí ale pouze jediný hlasitý reproduktor či místy pomalejší reakce, které jsou však daní právě za nízkou cenu.

Konkurence

Za stejnou cenu lze pořídit například Xiaomi Redmi 10C, které nabídne 128GB úložiště, větší displej a procesor Snapdragon 680 od Qualcommu.

Xiaomi Redmi 10C 128+4 GB

Rozměry169,6 × 76,6 × 8,3 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,71" (1 650 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680, 4×32,4 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor5 000 mAh

Alternativou může být rovněž Motorola Moto G32 se Snapdragonem 680, hned 6 GB RAM a rychlejším 30W nabíjením. Výhodou tohoto modelu může být rovněž v podstatě čistý operační systém Android.

Motorola Moto G32

Rozměry161,8 × 73,8 × 8,5 mm, 184 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680, 4×2,4 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

xiaomi-poco-m5
Klady
  • slušný hlavní snímač
  • dostatek výkonu i pro hraní her
  • dlouhá výdrž na nabití
  • 90Hz velký displej
Zápory
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • místy pomalejší reakce zařízení
  • pouze jeden reproduktor
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Výbava za ty prachy rozhodně super. Co ale SW? Poslední dobou se to Xiaomi sype jako domeček z karet. V létě jsem xkrát řešil mizející přepínače ve stahovací liště, samovolné vypínání, mizející kontakty, výpadky signálu atd. u hooodně telefonů v okolí. Když už jsem si myslel že se v Xiaomi vzpamatovali, tak mi nedávno začali psát a volat kamarádi a známí že jim po aktualizaci kompletně chcípnul telefon nebo se začal chovat divně. Jedná se o telefony od 8 řady dál.
Jan Kasik
Jan Kasik
No mám služební Samsung min. 1x za den se samovolně vypnou data (pomůže restart telefonu) týká se to 50 % telefonů co máme na internetu je o tom popsáno dost XY, aktualizací a žádná to nevyřešila.
To jen že každá značka má svoje telefony, který mají svoje mouchy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze