Paladins Strike
recenze

Paladins Strike

Overwatch a League of Legends měli dítě

Jak by asi vypadal potomek populárních her Overwatch a League of Legends? Paladins Strike je správnou odpovědí. Nabízí totiž akční hratelnost, ale nezapomíná ani na týmovou hru a taktiku. Zaujmout pak dovede i velkým výběrem hrdinů.

V současné záplavě nových her jen těžko narazíte na opravdu originální kousky. Většinou se autoři navzájem inspirují, ne-li rovnou kopírují. Otevřeně říkám, že dnešní hra skládá dohromady funkční principy, které hravě zvládneme přiřadit k jiným titulům. Dohromady však vytváří velmi zábavný mix. A jak už to dnes bývá, není nutné být nejoriginálnější, ale nejlépe zkombinovat již známé věci.

Paladins Strike – videorecenze

Online aréna

Paladins Strike má několik očividných vzorů, od kterých si ve velkém půjčuje. Ani z obrázků by vám asi neuniklo, že inspirace přišla z her Overwatch a nějakého MOBA titulu, pravděpodobně League of Legends. Při hraní samotném se deset hráčů rozdělí do dvou týmů a společnými silami se pokusí protivníky přemoci. Mapu vidíte shora. Levým palcem ovládáte pohyb svého hrdiny, pravým pak aktivujete speciální útoky a míříte střelbu.

Je to právě jednoduché a povedené ovládání, které dělá hru tak přístupnou. Tažením prstu po displeji míříte a jeho zdvihnutím vypálíte. Každý hrdina pak útočí jiným způsobem, což ovlivní i ovládání. Jedna hrdinka kupříkladu vypálí salvu šípů, někdo jiný zase zformuje energické pole, které se však odpálí až se zpožděním. Všichni hrdinové mají ještě další schopnosti, jejichž využíváním mohou získat nad ostatními výhodu.

Unikátní hrdinové

Overwatch však titul nepřipomíná jen kvůli některým zjevně inspirovaným hrdinům, ale především základním herním módem. V něm se jedna strana snaží udržet prostor ve středu mapy a následně dotlačit vozík s výbušninou na stranu protivníka. Druhý herní mód je pak mnohem komplikovanější a může také trvat delší dobu. V něm bojujete o tři body na mapě a jejich aktivováním vyvoláte bojovníka, který vám pomůže zničit nepřátelskou základnu.

Největší kouzlo hry tkví v objevování hrdinů a zkoušení jejich schopností. Jak byste čekali, s každým se hraje skutečně jinak. Je tedy možné, že vám někteří sednou více než jiní. Do začátku dostanete na výběr ze šesti základních hrdinů, přičemž další si odemykáte placením či hraním. Ale i ta šestice zdarma vám vydrží poměrně dlouho. Velkou nevýhodou hry je pak především značná nepřehlednost soubojů, kdy nemusí být kvůli všem těm efektům úplně zřejmé, co se děje.

Komplikovaně zdarma

Za zmínku stojí drobné chyby, kdy tlačítka špatně reagují na dotyky (hlavně v menu, ale občas i ve hře) a opakovaně se ukazují upozornění o kvalitě připojení. Jde o drobnosti, které se snad vyřeší. Větším problémem je robustní free-to-play systém. Nejenže si můžete kupovat nové hrdiny, ale každý má po vzoru zmíněných her i několik převleků, čímž se na bojišti ještě více odlišíte. Tyto věci získáte buď opravdu dlouhým hraním, nebo placením skutečnými penězi.

Hra však pracuje i se zlaťáky, které slouží k nákupu dalších, méně zajímavých předmětů. Každého hrdinu můžete vylepšovat umisťováním mocných kamenů. Ty však získáváte náhodně ze zakoupených truhel a jen těžko si vylepšíte zrovna toho hrdinu, který vás nejvíce baví. Tento systém podporují i denní odměny, náhodné výhry a podobně. Vzniká tu tak úplně zbytečná vrstva nad hrou samou, která by pohodlně fungovala i bez ní.

Závěr

Paladins Strike se nechlubí originalitou, místo toho hledá inspiraci u populárních her z počítačů. Díky tomu nabízí rychlé a zábavné souboje, které se dobře ovládají a jsou dostatečně akční i taktické. Důraz je také kladen na týmovou spolupráci. Největší zábava tkví v objevování nových hrdinů, jejichž odemykání vás však může přijít pěkně draho. Celý free-to-play model je pak mnohem komplikovanější, než by bylo potřeba, a souboje se občas propadají do nepřehlednosti.

Stáhnout Paladins Strike

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • pohodlné ovládání
  • rychlá a zábavná akce
  • rozlišní hrdinové
Zápory
  • nepřehlednost soubojů
  • druhý mód je zdlouhavý
  • sbírání kamenů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze