Nokia 2660 Flip
recenze

Nokia 2660 Flip

Véčkový ideál pro seniory
5

Véčkové telefony mají svá nejlepší léta za sebou, alespoň prozatím. Zcela však nevymizely. Kromě pokusů s ohebnými displeji zde máme i závan starých časů od koho jiného než značky Nokia. Nejnovější model 2660 Flip láká na dva displeje, osvědčené ovládání a obrovskou alfanumerickou klávesnici.

Pod pojmem klasický telefon si spousta uživatelů dodnes vybaví Nokii. A právě toho se snaží nový vlastník značky, společnost HMD Global, bohatě využít. Důkazem je i letošní novinka Nokia 2660 Flip, která se pokouší držet při životě původní telefony véčkové konstrukce. A chce přitom ponechat veškeré výhody, mezi které lze zařadit bezpečně chráněný vnitřní displej, venkovní displej a velmi pohodlnou klávesnici. Bude to však stačit na to, aby novinka s cenou těsně pod hranicí 2 tisíc korun obstála i dnes?

Technické parametry Nokia 2660 Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 55 × 18,9 mm, 123 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), LED dioda
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémNokia S30+
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2022, 1 999 Kč

Obsah balení: mini krabička

Při koupi nové Nokie 2660 Flip vás možná překvapí prodejní balení, které je až nezvykle malé. Záhy zjistíte, že důvodem je fakt, že výrobce v podstatě nic nepřibalil. Kromě telefonu je v krabičce už jen nabíječka a štos návodů. Upozornit musíme i na fakt, že jde skutečně jen a pouze o nabíječku s neodpojitelnou kabelovou částí. Pakliže budete chtít telefon propojit s počítačem, musíte využít vlastní datový kabel.

Nelíbilo se nám
  • chybí USB kabel

Konstrukční zpracování a klávesnice: vše pěkně praktické

Telefon vsadil dle očekávání na plastovou konstrukci, která je z větší části matná. Lesklý povrch je pouze na čelní straně v zavřeném stavu kolem displeje a přitahuje otisky prstů. Zařízení má zaoblené boky a velmi příjemně se drží, případně i přenáší v kapse. Takřka o něm nevíte. Samotný kloub je na poměry levného telefonu vcelku bytelný, ale drobná vůle mu zůstala. Prozatím to ničemu nevadí a odhadovat, co se stane za dva roky, se rovná věštění z křišťálové koule.

Na levém boku nalezneme konektory, jde o 3,5mm jack a microUSB, jehož je už vážně škoda a raději bychom viděli USB-C. Pravý bok je naopak domovem tlačítek – odemykacího tlačítka + dvojtlačítka regulujícího hlasitost. Posledním prvkem je spodní hrana, kde jsou piny pro nabíjení ve stojánkové nabíječce.

Nokia 2660 Flip

S trochou snahy lze mobil efektně rozevřít jednou rukou, kdy zasunete palec mezi obě části telefonu a odklopíte vrchní díl směrem nahoru. Ve finální fázi již otevření pomůže i pružina. Ta úřaduje i při opětovném zavření. Zmínit musíme také zadní kryt, který je uživatelsky odnímatelný kvůli vložení SIM karet, baterie a paměťovky.

Dostáváme se ke klávesnici, která získala nebývalý prostor. Základem je velké čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem, funkční klávesy, tlačítka pro ukončení/zahájení hovoru a nakonec ještě dvě pomocné a jinak zcela zbytečné klávesy, neboť jen často duplikují funkci přiraženou kontextovým tlačítkům výše. Maximální pohodlí však zažijete u bloku alfanumerických kláves. Jsou obrovské, každá stejně velká a ačkoliv mezi sebou nemají rozestupy, píše se na nich skvěle a pohodlně. Je třeba dodat, že klávesnice má všechny předpoklady, aby se na ní psalo dobře i starším osobám.

Nokia 2660 Flip
Líbilo se nám
  • perfektně padne do ruky
  • pohodlná klávesnice

Displej: spíše špatný

V případě TFT TN displeje se vracíme zhruba o dekádu nazpět. Úhlopříčka se zastavila na 2,8 palcích a rozlišení na tradiční hodnotě QVGA. Displej přitom na véčku mohl být klidně ještě větší, ale to už by muselo být nasazeno i vyšší rozlišení. Rastr je totiž jasně viditelný a veškerá písmena v prostředí nepříjemně kostrbatá. Jas má vcelku široký rozsah, nicméně na čidlo automatické regulace se nedostalo. Vystačit si musíte s 5 manuálními kroky úrovně jasu. Čitelnost je slušná i venku, opět s přihlédnutím k ceně. Problémem je ale čitelnost z úhlů. Pokud si Nokii 2660 Flip pohodlně chytíte, je kvůli naklopení pramenícího z véčkové konstrukce displej již takřka v inverzním módu. Ochrana zobrazovače není svěřena odolnému sklíčku, avšak prozatím se na něm škrábance neobjevily.

Nokia 2660 Flip

Sekundární displej zvenku telefonu má úhlopříčku 1,77" a je barevný. Je dobře čitelný a po stisku tlačítka vám ihned zobrazí čas a datum, případně zmeškaný hovor.

Líbilo se nám
  • praktický venkovní displej
Nelíbilo se nám
  • mizerné rozlišení
  • špatné pozorovací úhly

Zvuk: nezbytný standard

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně, což logicky příliš vhodné umístění není, ale moc často jej zřejmě využívat nebudete. O kvalitě se příliš hovořit nedá, ale pro hlasitý odposlech hovorů či občasný poslech rádia je dostačující. K dispozici je i 3,5mm jack, není tak problém připojit jakákoliv sluchátka. Kvalita zvuku sice nijak nenadchne, ale nenáročnému uživateli to vadit určitě nebude.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • kvalita reproduktoru mohla být lepší

Hardware a software: nenadchne

Nokia 2660 Flip je vybavena procesorem UniSoc T107, 8MB operační pamětí a po prvním zapnutí na vás bude čekat zhruba 27MB interní paměť. Jednotky jsme si nespletli… Naštěstí prostor můžete rozšířit paměťovou kartou o velikosti až 32 GB. U telefonu tohoto typu však na specifikacích tolik nesejde. Mnohem více záleží na operačním systému, jeho možnostech a optimalizaci.

Nokia 2660 Flip

HMD Global nasazuje v drtivé většině tlačítkových modelů prostředí Series S30+. Na první pohled působí podobně jako dávné S40, případně S30, avšak zdaleka již nemá tolik možností, navíc je tentokrát i vcelku pomalé. Pohotovostní displej je poměrně chudý a zobrazuje jen nutné informace. Hlavní menu lze zobrazit jako matici seznamu ikonek 3×3, případně formou jedné obrovské ikony s popiskem. V nastavení lze měnit velikost písma pro menu, zprávy a kontakty. V praxi jsem však žádnou změnu nepozoroval. Kombinace velkých ikonek a tlačítek dělá z Nokie 2660 Flip zajímavou volbu pro osoby se slabším zrakem.

Menu je až překvapivě bohaté na funkce, avšak brzy zjistíte, že tolik toho telefon zase neumí. Telefonní seznam je například jen jednopoložkový a ke každému jménu lze přidat jen jedno číslo. V seznamu kontaktů lze naštěstí vyhledávat pomocí postupného psaní jména. Vyzvánění je možné přiřadit každému kontaktu, což se může hodit. Editor zpráv je podobný starším Nokiím a je společný pro textové i multimediální zprávy. Nechybí informace o počtu zbývajících znaků, dokonce ani slovník T9. Pro mladší ročníky: jde o způsob rychlého zadávání textu stiskem každé klávesy jen jednou. Slovník se snaží nabídnout slovo, které by se vám mohlo hodit, přepnutí slov probíhá hvězdičkou.

Nokia 2660 Flip

Ve znamení jednoduchosti pokračuje kalendář s pouze měsíčním náhledem. Událost jde přidat, avšak jen jednoho druhu a s obyčejným připomenutím. Na opakovaní zapomeňte. Mezi aplikacemi lze nalézt prohlížeč Opera mini či Počasí. Dokonce zde figuruje logo Facebooku, avšak jde pouze o odkaz, který v Opeře mini otevře mobilní verzi webových stránek Facebooku. V Extra nabídce lze najít stopky, minutku a převodník měn. Bohužel nikde nenajdete ani základní e-mailový klient.

V telefonu se nachází také poměrně hodně her, a to na různých místech. Velkým zklamáním však je, že takřka vždy jde o demo verze s omezenými pokusy na hraní. Celé hry si musíte dokoupit. Jedinou hrou, kterou můžete hrát bez omezení, je oblíbený Had. Telefon díky podpoře paměťových karet a 3,5mm jacku poslouží i jako hudební přehrávač. Ten je opět jednoduchý a například nezvládá třídění dle interpretů či alb. Jednoduše hraje vše ze složky. Zvládá hrát opakovaně, náhodně a bonusem je zobrazení obrázku alba, pokud je k souboru přiřazen. Pokud vám nebude stačit vlastní hudba ve formátech MP3 či AAC, můžete zapnout rádio. To mimochodem dokáže automaticky naladit stanice ve vašem okolí a hraje i bez připojených sluchátek.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • rádio hraje i bez sluchátek
Nelíbilo se nám
  • velikost písma reálně měnit nejde
  • velmi jednoduché základní aplikace
  • zbytečná nabídka her

Výdrž baterie: týden standardem

Baterii s kapacitou 1 450 mAh můžete uživatelsky vyměnit. Výdrž je značně variabilní. Pokud budete pouze volat a psát SMS, počítejte přibližně s 10denní výdrží. Jakmile začnete mobil více využívat, například poslouchat hudbu nebo se odvážíte využít datové přenosy, klesá stav baterie o poznání rychleji. Obecně však lze říci, že týden nebudete muset hledat nabíječku. Mobil si na ní pobude většinou necelé dvě hodiny. Kaňkou na kráse je, že potenciálně praktická stojánková nabíječka se na českém trhu neprodává a prodávat nebude.

Nokia 2660 Flip
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • vyměnitelná baterie

Konektivita: internet nepříliš použitelný

Již jsme si řekli, že je telefon vybaven microUSB. Konektor slouží k nabíjení i přenosům dat, a to i do interní paměti. Bezdrátově mobil komunikuje skrze Bluetooth 5.0. Pokud jde o mobilní sítě, můžete se spolehnout i na podporu 4G a též hovorů skrze VoLTE. Díky zmíněné Opeře mini se lze i poměrně svižně dostat na internet. Bohužel dnešní webové stránky nejsou, a to ani v těch nejúspornějších variantách, uzpůsobeny takto malému displeji a konzumovat jakýkoliv obsah je velmi nekomfortní.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • podporuje LTE

Fotoaparát: ani dioda nepomůže

Na zadní straně je integrovaný digitální fotoaparát, který nijak nevyčnívá nad okolní povrch. To je sice fajn, ovšem jen do doby, než zjistíme, že má VGA rozlišení. Abychom absurdnost přítomnosti fotoaparátu náležitě demonstrovali, napíšeme si rozlišení číselně – 640 × 480 pixelů. Telefon samozřejmě nemá automatické ostření, ale tentokrát již nechybí přisvětlovací dioda. Ta však v praxi reálný dopad nemá, neboť za zhoršených světelných podmínek již telefon fotit v podstatě nezvládá.

V nastavení aplikace je však až nečekaně mnoho možností. Můžete si například zapnout vysokou kvalitu, ačkoliv to zní úsměvně, dále nechybí úprava expozice, kontrastu, jasu, vyvážení bílé i noční režim. Počítat můžete se samospouští či několika základními efekty. Netřeba dodávat, že ať budete s nastavením dělat cokoliv, dopad na snímek to v podstatě nebude mít.

Ukázkové fotografie

Na testovacích fotografiích můžete vidět, že je špatně vše, co jen může být. Vyjmenovávat zde veškeré problémy by bylo poněkud zdlouhavé. Vše lze shrnout tím, že snímky jsou i ve dne tak zašumělé a neostré, že je občas problém rozpoznat, co jste vlastně vyfotili. Nešvary vyplouvají na povrch i na malém displeji, prohlížení na větším zobrazovači počítače je vyloženým utrpením.

Nelíbilo se nám
  • fotografování standardně v režimu na výšku
  • velmi nekvalitní snímky

Zhodnocení: cílovka je (asi) jasná

Nokia 2660 Flip rozhodně výbavou neoslnila a mohli bychom ji kvůli nedostatkům v podobě příšerného fotoaparátu či nepoužitelného internetu odsoudit do propadliště dějin. To bychom však zcela opomenuli jednu cílovku, která po véčkové novince možná ráda sáhne. Jde například o seniory či osoby s horším zrakem, které ocení displej s velkými ikonkami + obrovskou a pohodlnou klávesnici. Díky tomu jde o ideální telefon pro volání a SMS, přičemž díky podpoře 4G je případně připraven i na situaci, kdy by došlo k vypnutí 2G sítí. Uživatelé ze zmíněné cílové skupinu ocení i FM rádio, svítilnu či snadné přijímání hovoru pouhým otevřením telefonu.

Nokia 2660 Flip

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit podobné telefony shodné konstrukce. Nabízí se tak například EVOLVEO EasyPhone FP s o něco lepším fotoaparátem a nižší cenou. Na druhou stranu ale nepodporuje sítě 4G a má horší výdrž na nabití.

Evolveo EasyPhone FP

Rozměry120 × 58 × 14 mm, 93 g
Displej?, 2,8" (320 × 240 px)
Fotoaparát3 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor1 000 mAh

Pakliže nelpíte na véčkové konstrukci, můžete sáhnout například po prověřené Nokii 3310, která sice nemá 4G, ale psaní na klávesnici je vcelku pohodlné a cena o několik set korun nižší.

Nokia 3310 (2017) 3G

Rozměry115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px
Procesor
Paměťúložiště: 16 MB, microSDHC
Akumulátor1 200 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

nokia-2660-flip
Klady
  • velká a pohodlná tlačítka
  • poměrně bytelná konstrukce
  • kvalitní hovory VoLTE
  • velmi dobrá výdrž
Zápory
  • mizerný vnitřní displej
  • velmi špatný fotoaparát
  • jednoduché kontakty a kalendář
  • zbytečné demo verze her
Diskuze ke článku
Jan Sztacho
Jan Sztacho
Dobrý den, možná by nebylo od věci dát do recenze fotku jak velký je font písma v SMS a při hledání v kontaktech (s tím senioři nejvíce bojují - samotné menu není až tak důležité, protože se ho většinou naučí zpaměti, či ho nevyužívají)! Dále jste při představení telefonu ve článku z 12.7.2022 (bohužel sem nelze vložit odkaz na web. adresu) zmiňovali, že u tohoto modelu bude dodávána stojánková nabíječka (ta by trochu eliminovalo nevýhodu microUSB konektoru), ale zde v recenzi není uvedena jako součást balení - jak to tedy je? Popř., dá se dokoupit? Děkuji.
Marhule Humule
Marhule Humule
Pokud chce někdo pro seniora véčko, určitě bych doporučil spíš Aligator V710, Panasonic z řady KX-TU4xx nebo třeba Gigaset GL590 a GL7. To jsou telefony dělané přímo pro seniory s obrovským písmem, velkou hlasitostí, možností vyhledat na dálku, podporou naslouchátek atd. Tenhle paskvil od Nokie se nehodí ani pro klasického uživatele a ani pro seniora.
Jan Sztacho
Jan Sztacho
To Marhule Humule:
Aligator V710 je jako každý mobil od tohoto výrobce neskutečná sračka - osobní zkušenost: nízká citlivost na signál a problémy s hovory, po roce používání baterie KO, nemá venkovní LCD.
Gigaset GL590 nemá venkovní LCD (pokud již senior měl mobil s ním, tak bez něj již nechce).
Panasonic KX-TU4xx - to samé jako předchozí model.
Gigaset GL7 je super v parametrech: venkovní LCD, již USB-C + stojánek, ale obrovské negativum: má KaiOS (pro seniora složitější ovládání a hlavně velmi malý font písma u SMS a kontaktech).
Ono to vypadá, že je obrovský výběr, ale najít ideál je těžké...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze