Microsoft Surface Laptop Go
recenze

Microsoft Surface Laptop Go

Tak kompaktní, jak je jen možné

Nejnovější přírůstek do řady Surface má oslovit zákazníky, kteří hledají snadno přenosné zařízení jako Surface Pro, avšak pevně spojené s povedenou klávesnicí a dlouhou výdrží. Dokáže vše zmíněné naplnit nový Surface Laptop Go?

Pokud hledáte opravdu kompaktní notebook s dotykovým displejem, tady jste na správné adrese. Microsoft Surface Laptop Go navíc disponuje desátou generací procesorů Intel Core i5, praktickou čtečkou otisků prstů a dlouhou výdrží. Dojmy z jeho používání jsem popsal v této recenzi.

Microsoft Surface Laptop Go – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Laptop Go

Kompletní specifikace
Konstrukce205,7 × 278,2 × 15,7 mm, 1 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,4" (1 536 × 1 024 px)
Chipset
Paměťdisk: ? (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostříjen 2020, 16 990 Kč

Obsah balení: nutný základ

Po rozbalení bílé krabice najdete bezpečně uložený Surface Laptop Go s napájecím adaptérem a základními příručkami. Nic dalšího zde již není, na druhou stranu obdržíte vše důležité.

Líbilo se nám
  • nic zásadního nechybí

Konstrukční zpracování: malý sympaťák

Surface Laptop Go je, co se designu týče, v podstatě zmenšenou verzí Surface Booku. Těšit se můžete na prémiově vypadající notebook zpracovaný z hliníku o hmotnosti pouhého 1,1 kilogramu. Díky tomu se novinka snadno vejde i do tenké tašky. Zároveň se pohodlně přenáší pouze v jedné ruce, a to i v otevřeném stavu.

Design je velmi minimalistický, takže nepočítejte s nějakými výraznými prvky, které by se snažily šokovat nebo na sebe zbytečně upozornit. Decentní logo výrobce, v mém případě stříbrné barevné provedení i nenápadné konektory představují nenucenou eleganci a přiznám se, že mně osobně se Laptop Go hodně líbí.

Konektorová výbava čítá jedno USB-C (standard 3.1 Gen 2 s PD 3.0), jedno stále praktické USB-A (rovněž 3.1 Gen 2), 3,5mm jack a proprietární Surface konektor. Počet portů mi během používání zcela dostačoval, pochopitelně jej vždy můžete rozšířit připojením hubu.

Klávesnice má příjemnou odezvu, rozestupy i zdvih.

Kloub mezi základnou a víkem displeje má ideální tuhost a přestože úhel rozevření ani zdaleka nepatří k největším, vcelku pohodlně se mi na počítači pracovalo i ve chvíli, kdy jsem jej měl položený na kolenou. Klávesnice se s ohledem na rozměry zařízení rozprostírá na zmenšené ploše, na druhou stranu musím přiznat, že si s tím výrobce poradil velmi dobře, díky čemuž vás nebudou bolet prsty ani při delším psaní. Klávesy jsou navíc pěkně tiché, takže nebudete při psaní rušit své okolí a také bezproblémové rozestupy i zdvih.

Stejně tak mi nezbývá než pět chválu na touchpad, který je skleněný, díky čemuž po něm prst pěkně klouže. Podporuje také různá gesta a nabízí dostatečně rychlou reakci na každý váš pohyb. V neposlední řadě také zmíním vypínací tlačítko, v němž najdeme rovněž čtečku otisků prstů. Ta představuje jediný biometrický způsob rozpoznání uživatele a funguje velmi spolehlivě. Naskenování prstu je otázkou chvilky a poté jej místo zadávání kódů a hesel stačí letmo přiložit na klávesu. Samotnou klávesu navíc lemuje efektní bílé podsvícení.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • skvělá klávesnice i touchpad
  • kompaktní rozměry a hmotnost
  • praktická čtečka otisků prstů

Displej: v prvé řadě praktický

Displej s technologií PixelSense o uhlopříčce 12,4 palce a rozlišení 1 536 × 1 024 pixelů má pěkné podání barev a dle mého názoru i dostatečnou jemnost, ačkoliv má většina ostatních zařízení Surface vyšší rozlišení. Zároveň je dotykový, takže můžete například skrolovat prstem a podobně (nepodporuje však chytré Surface Pero). Výtku nemám ani k pozorovacím úhlům či podsvícení, které dokáže být dostatečně jasné. Zamrzí však horší automatická regulace jasu, zde má Laptop Go prostor ke zlepšení.

Microsoft Surface Laptop Go

Tradičně chválím také poměr stran 3:2, díky kterému si můžete pohodlně otevřít například dva dokumenty Microsoft Word vedle sebe, aniž by se nějak výrazně zdeformovaly.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • ideální poměr stran
  • dotyková obrazovka
Nelíbilo se nám
  • automatická regulace jasu by mohla být lepší

Zvuk: potěší i náročné

Zvuk v případě Laptopu Go vychází, podobně jako třeba u Surface Booku, přímo z klávesnice. S ohledem na rozměry zařízení nabídne nadprůměrné zvukové podání bez zkreslení ani při nejvyšší hlasitosti. Nepochybně potěší také 3,5mm jack s možností připojit vaše oblíbená drátová sluchátka.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Intel desáté generace

Microsoft Surface Laptop Go je možné pořídit v několika konfiguracích, bohužel v té nejnižší (základní) se budete muset spolehnout pouze na 4 GB RAM a 64GB úložiště typu eMMC, což v současnosti již málokoho oslní. V mém případě jsem však mohl testovat vybavenou konfiguraci s 16 GB DDR4 RAM (s taktem 1 064 MHz) a 256GB SSD.

Ať už sáhnete po jakékoliv konfiguraci, vždy se můžete spolehnout na 10nm procesor desáté generace Intel Core i5-1035G1. Jeho TDP činí 15 W, tudíž nelze očekávat žádný brutální výkon nebo možnost (plynule) rozpohybovat novější herní tituly, ale ke kancelářské práci je více než dostačující. Grafika je pak pochopitelně pouze integrovaná, konkrétně Intel UHD Graphics 920.

Během kancelářské práce se pouze výjimečně setkáte s tím, že byste uslyšeli aktivní chlazení, roztočí se až při náročnějších operacích, naštěstí je však i tak notebook poměrně tichý. Mnohé zamrzí také absence Thunderboltu, který Microsoft nevyužívá z bezpečnostních důvodů.

Líbilo se nám
  • desátá generace Intel Core
  • dostatek výkonu pro běžného uživatele
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět Thunderbolt 3
  • základní konfigurace má pouze 4 GB RAM a pomalé úložiště typu eMMC

Výdrž baterie: dlouhá výdrž a rychlé nabíjení

Surface Laptop Go 2 se i přes své kompaktní rozměry osvědčil jako schopný pracovní nástroj, který bez problémů zvládne klasický pracovní den. Pochopitelně záleží, jakým způsobem zařízení využíváte, v mém případě jsem však běžně dosahoval přibližně 8 až 9hodinové výdrže na nabití.

Nabíjení probíhá skrze dodávaný adaptér, který nově již neobsahuje samostatný konektor USB-A. Jedná se o poměrně malou „krabičku“, kterou hravě schováte do tašky. Samotný Surface konektor má magnetické přichycení, které oceníte zejména, pokud se vám povede o kabel zakopnout.

Samotné nabíjení je příjemně svižné. Z 0 na 80 % se dostanete zhruba za hodinku, což považuji za velmi slušný výsledek.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • magnetické nabíjení (i datový) konektor

Software a konektivita: bezproblémový přenos s Wi-Fi 6

Surface Laptop Go využívá Bluetooth 5.0 a také Wi-Fi 6, takže se můžete těšit na superrychlé připojení, pokud máte k dispozici adekvátní vysílač signálu. Jediné, co by tak někomu mohlo chybět, je slot pro paměťovou kartu. S ohledem na velikost zařízení a obecně vymírající notebooky se čtečkou paměťových karet to však lze akceptovat.

Z hlediska softwarové výbavy se nabízí klasický operační systém Windows 10 S, který dorazí bez jakéhokoliv balastu, což lze pouze chválit. „Přepnutí“ na klasický Windows 10, do něhož můžete instalovat aplikaci nejen z oficiálního obchodu, je otázkou chvilky a zcela zdarma.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6
  • čistý OS

Zhodnocení

Microsoft Surface Laptop Go je příjemným kompaktním notebookem, který je vítanou alternativou pro všechny, kteří hledají zařízení snadno přenosné jako Surface Pro, avšak pevně spojené s povedenou klávesnicí a dlouhou výdrží. To vše splňuje Laptop Go na výbornou, navíc se můžete spolehnout na rychlé nabíjení, velký počet dostupných konfigurací i praktickou čtečku otisků prstů. Za mírný nedostatek tak považuji snad jen horší automatickou regulaci jasu displeje a také fakt, že základní konfigurace disponuje pouze 4 GB RAM a malým úložištěm typu eMMC.

Microsoft Surface Laptop Go

Konkurence

Konkurencí pro Surface Laptop Go může být například MacBook Air, který je oblíbeným pracovním nástrojem milionů uživatelů po celém světě. U nejnovější generace se navíc můžete spolehnout na procesory M1 od Applu.

Apple MacBook Air (2020) 256/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 16,1 mm, 1 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)

Zajímavou alternativou je také Surface Pro 7, který podporuje rozpoznání uživatele podle obličeje i chytré pero Surface Pen.

Microsoft Surface Pro 7 Intel Core i7

Konstrukce292 × 201 × 8,5 mm, 775 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
ProcesorIntel Core i7, 4×3,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (? Wh)
microsoft-surface-laptop-go
Klady
  • pohodlná klávesnice s přihlédnutím k rozměrům
  • čtečka otisků prstů
  • kvalitní dotykový panel
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • praktická konektorová výbava
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • prémiový design a kvalitní zpracování
Zápory
  • bez funkce rozpoznání obličeje
  • slabší základní konfigurace
  • horší automatická regulace jasu
Diskuze ke článku
Radek Volf
Radek Volf
Klávesy ... nabízí bílé podsvícení. Opravdu? Tento NTB má podsvícenou klávesnici? Děkuji
Lukas Klima
Lukas Klima
Velice pěkný notebook. Ovšem. Základní konfiguraci nemá cenu uvažovat, takže cena za lepší výbavu se potom přehoupne přes třicet tisíc? Ten základ je za dvacetosum tisíc? Nějak nechápu, co na tom stojí tak nehorázné peníze.
Daniel Macák
Daniel Macák
Nevím tedy jak u nás v ČR, ale všude jinde ve světě o nepodsvícené klávesnici píšou a informují. Je to hloupé od MS že to neimplementovali, ale věřím že se dá bez toho žít. Člověk musí taky vnímat tu cenu, která není až tak vysoká, za jinak velice pěkný kus hardwareu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze