MEIZU POP
recenze

MEIZU POP

Pro milovníky hudby a odpůrce drátů
11

Bezdrátová sluchátka se stala novodobým hitem a na vlně prodejních úspěchů by se, stejně jako ostatní výrobci, ráda svezla i společnost MEIZU se svými sluchátky POP. Ta nabízejí za cenu pod dva tisíce korun opravdu hodně muziky a povedená jsou i po designové stránce. Jestli bychom je mohli s klidným svědomím doporučit, to vám rádi prozradíme v dnešní recenzi.

Výhod, které nabízejí bezdrátová sluchátka, je s vývojem technologií čím dál tím více, zatímco mezi nevýhody patří snad jen o něco horší zvuková kvalita nebo nutnost sluchátka nabíjet. To však zájemcům o ně zdá se příliš nevadí – bezdrátová sluchátka si pomalu získávají čím dál tím větší základnu uživatelů, kteří by již o drátová sluchátka nechtěli zavadit ani pohledem. My jsme měli příležitost po několik dnů testovat bezdrátová sluchátka MEIZU POP. Přiměli nás snad zapomenout na dobu drátovou a konvertovali nás na příznivce bezdrátového poslechu?

Obsah balení: co víc si přát

V malé bílé krabičce najdeme kromě samotných sluchátek uložených v nabíjecím a ochranném pouzdře také stejnobarevný USB-C kabel a dvojici průhledných silikonových nástavců do uší. V našem případě jsme byli plně spokojeni s těmi nasazenými na sluchátkách, avšak celkem máte k dispozici tři různé velikosti. V našem případě tomu tak nebylo, ale kromě nástavců do uší by zde měly být rovněž „háčky“ – jakési silikonové návleky na sluchátka, které zajistí ještě lepší držení v uších majitele. Kromě toho v krabičce najdeme již jen rozkládací manuál, čímž jsme vyjmenovali veškerý obsah.

MEIZU POP balení

Konstrukční zpracování: naprosto precizní

Konstrukční zpracování je rozhodně jednou z nejsilnějších stránek MEIZU POP. Jak sluchátka, tak nabíjecí pouzdro totiž snesou ta nejpřísnější měřítka a stěží bychom hledali něco, co bychom mohli vytknout. Začněme nejprve samotnými sluchátky. Ta jsou vyvedena z lesklého bílého plastu, obdobně jako pouzdro, a kromě samotného výdechu reproduktorku na jejich těle najdeme také zlaté piny pro připojení k nabíjecími pouzdru. Rovněž zde můžeme „nahmatat“ na první pohled neviditelné dotykové ovládání v oblasti loga výrobce. Kolem nápisu MEIZU se obtáčí průhledný plastový proužek mléčného zabarvení, který svítí modře při párování, respektive nabíjení při uložení do krabičky.

Jedno sluchátko s hmotností 5,8 gramů v uchu takřka nepocítíte. Přitom i samotné nasazování probíhá velmi rychle a pohodlně. Sluchátko stačí vložit do ucha a mírně pootočit, abyste měli jistotu, že správně drží. Kdybyste si nebyli jistí, které sluchátko patří do jakého ucha, pomůže vám písmenko R/L na vnitřní straně sluchátek. Výrobce tato sluchátka prodává jako sportovní a my jsme je proto mnohokrát vzali do posilovny. Po několika tréninzích můžeme vskutku potvrdit, že sluchátka drží skvěle i při cvičení, při kterém nám ostatní sluchátka ráda vypadávala. Běh nebo jakýkoliv jiný druh cvičení, u kterého nestačí jen sedět na stroji a zvedat mrtvou váhu, by tak s těmito sluchátky neměl být žádným problémem. Vrásky na čele vám nemusí dělat ani voda či pot – výrobce pro tyto účely garantuje odolnost dle standardu IPX5. Sluchátka nejenže dobře drží v uších, ale jsou i poměrně pohodlná. Jednoduše jim nemáme po stránce provedení co vytknout.

Nabíjecí pouzdro: elegantní a praktické

Nabíjecí pouzdro je rovněž vyvedeno z lesklého bílého plastu. Během testování jsme jej nosili po celou dobu v kapse od bundy, ve které se nacházely také další předměty jako klíčky nebo mince, které by mohly krabičku nějak poškrábat či poničit. S radostí však můžeme konstatovat, že krabička i po dvoutýdenním nošení vypadá stále pěkně a nemá viditelné škrábance. Na přední straně nalezneme čtyři podsvícené LED diody, které prozrazují kapacitu nabití. Na zadní straně se nachází tlačítko, kterým můžeme kapacitu baterie zkontrolovat. Dole se kromě údajů výrobce nachází také USB-C konektor, za což chválíme a jsme rádi, že jde MEIZU s dobou a nerozhodlo se pro microUSB.

Sluchátka vydržela hrát při 70% hlasitosti přes 4 hodiny.

Samotnému otevření krabičky napomáhá pružinka. Při zavření naopak pomůže magnet, který „poklop“ udrží pěkně zavřený a jako potvrzení při zavření vydá návykový cvakavý zvuk. Uvnitř se sluchátka přichytí pomocí magnetu a díky zlatým pinům se začnou okamžitě nabíjet, což je potvrzeno rozsvícením modrých diod na těle sluchátek a nabíjecího pouzdra. Sluchátka se přitom z plné kapacity baterie během poslouchání hudby přibližně na 70% hlasitost poprvé ozvala s hláškou „battery low“ až po 4 hodinách a 12 minutách. Po dalších dvou minutách se ozvala znovu a poté se vypnula. Výdrž něco málo přes čtyři hodiny považujeme za dostatečnou a jsme s ní spokojeni.

MEIZU POP bezdrátové nabíjení

Samotná krabička v sobě obsahuje baterii o kapacitě 700 mAh, která je schopna při plné kapacitě dobít sluchátka až čtyřikrát. Trumfem v rukávu nových MEIZU POP je také možnost dobíjet krabičku bezdrátově, což je velmi pohodlné, neboť můžete při návratu domů sluchátka jednoduše odložit na bezdrátovou nabíječku. Tu si můžete nechat třeba u botníku a sluchátka mít tak vždy plně nabitá při odchodu z domova. Zbývá dodat, že sluchátka uložená v nabíjecím pouzdře váží dohromady necelých 60 gramů.

Zvuk: spokojenost převládá

Zvukově nás sluchátka MEIZU POP mile překvapila. Přestože má každý posluchač jiné preference a může vnímat zvukové podání mírně odlišně, nebáli bychom se označit kvalitu zvuku za velmi povedenou. Z technických specifikací můžeme zmínit frekvenční rozsah 20 Hz – 20 KHz nebo impedanci 16 Ohmů (v případě bezdrátových sluchátek je preferována nižší hodnota). Citlivost reproduktorů je pak podle výrobce 101 dB. Jelikož mají sluchátka integrovaný mikrofon, nemůžeme zapomenout zmínit ani kvalitu telefonických hovorů, které probíhaly vcelku bezproblémově. V rušném venkovním prostředí je potřeba mluvit více nahlas, ale jinak si na kvalitu hovoru protější strana nestěžovala. Sluchátka mají zvukové podání, které inklinuje k silnějším basům. Špatně na tom však rozhodně nejsou ani výšky nebo středy a zvukový projev je poměrně vyvážený.

U námi testovaného kousku se bohužel u levého sluchátka vyskytovalo velmi jemné pískání, které uslyšíte ve chvílích, kdy máte sluchátka nasazená, ale nemáte puštěnou hudbu. Mohlo se jednat pouze o vadný kus, ale spíše se obáváme, že je to vlastnost sluchátek. Jemné pískání naštěstí není příliš rušivé a během poslechu hudby je takřka nepostřehnutelné.

Funkce a ovládání: nikdo není dokonalý

MEIZU POP přinášejí hned několik funkcí, které lze ovládat skrze dotykové plošky umístěné na obou sluchátkách v prostoru loga výrobce. Mezi námi nejvíce využívané rozhodně patřilo zvyšování hlasitosti, ke kterému jsme se museli uchýlit po každém zapnutí sluchátek, jelikož ta si nepamatují vámi navolenou hlasitost a při zapnutí jsou nastavena přibližně na poloviční hlasitost, která však obvykle nebyla dostatečná. Maximální hlasitost je ale dostatečná zcela. Dotykovým ovládáním je také možné pozastavit přehrávání skladby, přeskočení nebo návrat na předchozí skladbu. Uživatelé mohou rovněž přijímat a ukončovat hovory, případně hovor úplně odmítnout.

MEIZU POP funkce
Dotykové ovládání není vždy úplně spolehlivé.

Ovládání pomocí sluchátek jsme si však příliš neoblíbili. Často se bohužel stalo, že odezva nebyla úplně ideální a pokusy o přeskakování nebo zastavování skladeb se tak stávaly frustrujícími. Na základě těchto zkušeností jsme se raději uchýlili k ovládání pomocí smartphonu. Dotykové ovládání rozhodně není nefunkční, ale své mouchy jednoduše má. Chuť vám může spravit možnost aktivovat hlasového asistenta trojitým poklepáním na sluchátko.

Na co si rozhodně nemůžeme stěžovat je dosah sluchátek, která skrze Bluetooth 4.2 bez problémů zvládala vzdálenosti kolem 5 až 6 metrů, a to i s překážkami v prostoru. Ve volném prostoru by byla vzdálenost dosahu přibližně dvojnásobná.

Zhodnocení: jasná koupě

Sluchátka MEIZU POP můžeme i přes drobné výtky s klidným svědomím doporučit komukoliv, kdo nechce příliš utrácet, ale přitom požaduje vysokou kvalitu zvuku i dlouhou výdrž a se sluchátky by si občas také rád zasportoval. Obzvlášť sportovně založení uživatelé ocení bezdrátová sluchátka hned dvojnásobně. V posilovně nebo na cvičišti je totiž doopravdy osvobozující nebýt zamotaný do kabelů při střídání cviků a nechat svůj telefon ležet někde opodál.

MEIZU POP zhodnocení

Nadstandardní je také možnost bezdrátově nabíjet pouzdro se sluchátky nebo přítomnost moderního USB-C konektoru. Sluchátka jsou podle našeho názoru podařená i po designové stránce a jsou odolná vůči potu i dešti. Za cenu pod dva tisíce korun jsou tak MEIZU POP skvělou volbou, které není mnoho co vytknout.

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit LAMAX Dots 1, které však nabízí menší výdrž, starší microUSB konektor, absenci bezdrátového nabíjení a hůře zpracovanou krabičku. Další možností je sáhnout po Niceboy HIVE Pods, která stojí opět dva tisíce korun, ale pravděpodobně budou mít oproti MEIZU též menší výdrž. V této cenové hladině jsou podle nás tedy MEIZU POP i přes drobné nedostatky jasným vítězem.

Klady
  • kvalitní zvukové podání
  • dostatečná výdrž
  • kvalitní zpracování sluchátek
  • magnetické zavírání pouzdra
  • dobře sedí v uších
  • líbivý design
  • dlouhá výdrž
  • bezdrátové nabíjení pouzdra
Zápory
  • mírné pískání v levém sluchátku
  • po vypnutí zapomenou poslední hlasitost
Diskuze ke článku
Aleš
Kde je doporučujete objednat?
Tečka
To je mi zase recenze tohleto. O zvuku jsme se nedozvěděli vlastně vůbec nic,i když je to u sluchátek překvapivě ta nejdůležitější vlastnost. Žádné srovnání s jinými sluchátky,prostě nic. Ach jo, tak snad někdy příště,i když tady na tomhle webu o tom dost pochybuju.
Zdenek
Jaké podporují kodeky? Pískání ve sluchátku? Pokaždé nastavovat hlasitost? Jasná koupě? To snad ne! Spíše mi váš článek připomíná re-klamu.
Jak často chválím vaše recenze na mobilní telefony tak tady musím konstatovat opak. Zkuste to prosím příště jinak
Pesedm
Za jak dlouho se nabíjí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze