Lenovo Yoga 920
recenze

Lenovo Yoga 920

Cvičí mezi nejlepšími
2

Řada Yoga se pro Lenovo stala během pár let ikonickou značkou. Právě Lenovo se pustilo s touto řadou jako jeden z prvních výrobců do přetočitelných dotykových displejů, přičemž stroje této rodinky najdeme v různých cenových kategoriích. Dnes se ovšem podíváme na zoubek tomu nejdražším z rodiny Yoga bez slůvka ThinkPad v názvu.

Yoga 920 je tou nejlepší a tím pádem i nejdražší Yogou, kterou si můžete pořídit. Nejnižší cena činí necelých 35 tisíc a za námi testovanou verzi si ještě 15 tisíc připlatíte. Co za takovou sumu tedy dostanete? Skvělou konstrukci z hliníku a dokonce i sklo na víku, dotykový 4K displej, který můžete otočit o 360 stupňů, procesor i7 osmé generace, 16 GB RAM, 512GB SSD, odemykání otiskem prstu nebo obří baterii. Ano, je toho hodně, ale to ještě neznamená, že se Yoga před konkurencí nezapotí.

Lenovo Yoga 920

Lenovo Yoga 920

Konstrukce323 × 224,5 × 14,3 mm, 1 380 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 840 × 2 160 px)
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (70 Wh)

Obsah balení: pero v balení

K notebookům se v balení moc pestré příslušenství nedává a podobně je tomu i zde. Krom Yogy najdete v krabici ještě rychlou USB-C nabíječku a pár prospektů. Jediný bonus představuje užitečné pero Active Pen 2 s náhradními hroty a potřebnou baterií.

Lenovo Yoga 920

Konstrukční zpracování: výjimečné

Po vzhledové stránce dokáže u této Yogy překvapit jen jedno, čehož si musí všimnout každý na první pohled – zadní část víka displeje zde totiž tvoří sklo a nikoli kov či plast. Řešení je to vcelku originální a určitě díky tomu budete s tímto notebookem vybočovat z davu. Ze začátku jsem měl sice obavy, že se sklo okamžitě poškrábe, ale ani po dvou týdnech každodenního přenášení se na něm výraznější škrábance neobjevily. Není ostatně divu, když jde o tvrzené Gorilla Glass. Po dlouhodobém používání už ale nemusí sklo vypadat dobře, nemluvě o případných pádech či tvrdších úderech.

Co už se ovšem objeví okamžitě jsou různé nečistoty a otisky, přičemž sklo nemá moc silnou oleofobní vrstvu, takže nejde snadno vyleštit. Všimnout jste si mohli také zajímavých ornamentů, které sklu dodávají trochu více šmrncu. V Česku dostupný motiv Vibes ale není naživo moc zajímavý a příliš nezaujme. Na ostatních trzích lze zakoupit mnohem pestřejší a odvážnější motivy.

Navíc má zasazení skla do jinak hliníkového rámu víka vcelku neblahý vedlejší účinek. Víko totiž není ani zdaleka tak tenké jako u konkurenčních zařízení, dokonce je skoro tak tlusté jako samotná základna u řady tenčích zařízení. Není to sice objektivní negativum, ale právě takovéto drobnosti přispívají k celkové vetší tloušťce zařízení, nemluvě o faktu, že je notebook kvůli své velikosti 13,9 palců s hmotností 1,4 kilogramu relativně těžší a není asi zdaleka tak kompaktní jako 13,3palcový konkurenti.

Lenovo Yoga 920
Skleněné varianty Yogy 920

Na dílenské zpracování jako takové si však nelze stěžovat ani v nejmenším. Základna je hliníková a celé tělo působí velmi robustně včetně typického pantu, díky kterému lze otočit dotykový displej až o 360 stupňů. Jen není úplně nejpohodlnější používat displej úplně otočený, jelikož na tablet je Yoga prostě moc těžká. Ocenil bych i gumové „nožičky“ u klávesnice, aby při režimu stojánku notebook nespočíval rovnou na svém těle. Zamrzí že pant není dostatečně tuhý, aby se displej vůbec nekýval při dotykovém ovládání v režimu notebooku nebo stojanu – modely XPS od Dellu jsou v tomto ohledu mnohem lepší. Na druhou stranu však není pant ani dostatečně poddajný, aby prošel notebook testem otevření jednou rukou, takže se prostě nešikovně pohybuje někde mezi.

Na dílenské zpracování si nelze stěžovat ani v nejmenším.

Zbytek této kapitoly se však ponese už jen v pozitivním duchu. Začněme výbornou klávesnicí, na které se píše opravdu výborně. Klávesy jsou dobře rozvrženy, nemají mělký zdvih jako někteří konkurenti, nepůsobí ani trochu „houbovitě“ a podsvícení je rovnoměrné, přičemž má dvě úrovně jasu, případně jej samozřejmě lze zcela vypnout. Hned pod skvělou klávesnicí se samozřejmě nachází také touchpad. Ten je vcelku prostorný, po povrchu prsty dobře kloužou a jeho mačkání vydává hezky mechanické cvaknutí – působí zkrátka velmi dobře.

Stejně tak musím i u tohoto stroje zdůraznit užitečnost čtečky otisků prstů. Může se to sice na první pohled zdát u takového zařízení jako zbytečnost, ale jde o opravdu neskutečně návykovou věc, obzvláště když máte k dispozici prakticky stoprocentně spolehlivou čtečku jako zde, která vás navíc dostane na plochu během chvilky. Jsem také rád, že Lenovo umisťuje čtečky dál od touchpadu a ne přímo do něj, což je dle mých zkušeností velmi nepraktické místo.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • originální použití skla
  • skvělá klávesnice a touchpad
  • výborná čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • sklo se může rozbít snáze než hliník
  • pant by mohl být tužší

Displej: ostudu nikdy neudělá

Yogy nedávno přešly na displeje s tenkými rámečky a ani tento model není výjimkou, jen tedy ten obří spodní rámeček by Lenovo do příště mohlo alespoň trochu zmenšit. Konkrétně tu najdeme 13,9palcový dotykový IPS panel s jemným rozlišením 3 840 × 2 160 pixelů. Displej vypadá zkrátka moc hezky, ať už jde o syté barvy, dobrý kontrast či skvělé pozorovací úhly. Jen jsem si občas všiml během editace fotografií lehce načervenalého nádechu, který mi práci rozhodně neulehčoval, ale to můžete upravit v nastavení. Stejně tak čitelnost displeje není venku nejlepší a maximální jas by mohl být vyšší. V noci jde ovšem ztlumit na velmi nízkou hodnotu, což vaše oči jistě ocení.

Lenovo Yoga 920
Líbilo se nám
  • nádherný 4K panel
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost venku

Zvuk a webkamera: nic extra

O zvuk se stará stejně jako u řady dalších konvertiblů Yoga dvojice reproduktorů od známé společnosti JBL. Dodávají přitom i na maximální hlasitost hezky čistý zvuk, ale hrají na můj vkus poněkud ploše bez výrazných basů a především by mohly reproduktory být krapet hlasitější. Někteří konkurenti mají kvalitnější výstup a především nemají reproduktory namířené dospod jako Yoga. Zvuk z 3,5mm jacku je ovšem kvalitní i hlasitý. Určitě se hodí také podpora Dolby Atmos se skvělým prostorovým efektem či užitečné nastavení zvuku včetně ekvalizéru. Webkamera poté nestojí ani za zmínku, jelikož se jedná o tradiční HD kamerku, kterou najdeme na prakticky každém dražším notebooku. Svou kvalitou prostě nepřekvapila.

Líbilo se nám
  • podrobnější nastavení zvuku
  • kvalitní výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • průměrné reproduktory by mohly být alespoň hlasitější

Výkon hardwaru: plná palba

Pod kapotou naší verze Yogy najdeme maximální možnou výbavu: nechybí výkonný čtyřjádrový procesor Intel Core i7 osmé generace, který je mnohem schopnější než jeho předchůdce, hned 16 GB RAM a aby toho nebylo málo, tak tu máme i dostatek úložného prostotu díky 512GB SSD. Toto SSD je přitom velmi rychlé a vůbec celkově nepocítíte něco jako nedostatek výkonu. Vše běží svižně a na nic nikdy nečekáte. Není to ovšem s integrovanou grafikou Intel UHD Graphics 620 žádný herní stroj, byť občas dokáže i tahle integrovaná grafika překvapit a některé starší či méně náročnější hry rozjet.

Co mě také překvapovalo, ale už ne tak pozitivně, byla dvojice ventilátorů. Stejně jako Yoga 720, kterou jsem před pár měsíci testoval, jsem se i zde setkával s bezdůvodným roztočením ventilátorů na plné obrátky i při běžné kancelářské práci, načež se po kratší minutce hlasitého foukání notebook opět uklidnil a ztichnul. Musím však upozornit, že se toto chování neprojevovalo tak často jako u levnější Yogy 720, třeba takový Dell XPS 13 ovšem tímto problémem dle mých zkušeností netrpí. Pochválit mohu také vcelku dobrý odvod tepla, jelikož se notebook nikdy úplně nerozžhavil, ale během náročnější práce bych s ním na klíně dlouhé hodiny nevydržel.

Líbilo se nám
  • pořádný výkon
  • velké a rychlé SSD
Nelíbilo se nám
  • ventilátory se občas bezdůvodně roztočí na maximum

Výdrž baterie: Prostě paráda!

Yoga 920 má velkou baterii s kapacitou 70 Wh a na každodenní výdrži to jde pořádně znát. Naprosto běžně jsem se dostával i přes 10 hodin na jedno nabití, přičemž jas byl nastaven zhruba na 80 procent a většinu toho času jsem strávil editací fotek, psaním ve Wordu a prohlížením webu s občasným zablouděním na YouTube. To však hovořím pouze o výdrži při zapnutém 4K rozlišení displeje. Pokud rozlišení snížíte na Full HD, dostanete navíc klidně i 2 až 3 hodiny navrch.

Lenovo Yoga 920
Pokud často cestujete, nesmí Yoga 920 chybět na vašem seznamu.

Pokud zkrátka hledáte nový konvertibilní notebook a velmi často cestujete, nesmí Yoga 920 chybět na vašem užším seznamu kandidátů na koupi. Vždyť i v našem redakčním testu výdrže zvládla Yoga streamovat Full HD video přes Wi-Fi na poloviční jas skvělých 11 hodin a 32 minut, přičemž samotný displej byl nastaven na 4K rozlišení. Krom výdrže musím dále pochválit také rychlé nabíjení skrz USB-C, které nakoplo notebook z 0 na 100 procent během hodiny a 42 minut.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž baterie i při 4K rozlišení
  • rychlé nabíjení skrz USB-C

Software: stará známá „Okna“

O systému v podobě Windows 10 od Microsoftu se nemá smysl více rozepisovat. Prostředí běželo skvěle a start systému trval jen pár sekund. Ocenil bych ovšem méně předinstalovaného softwaru, čímž nemyslím jen balast v podobě McAfee Antivirus. Už jsem si zvykl, že Windows 10 má v sobě vždy pár her z Microsoft Store, ale ty haldy aplikací od Lenova tu být nemusely. Opravdu nepotřebuji kupříkladu vlastní utilitu pro ovládání napájení, která dělá to samé jako nastavení ve Windows. Skoro pro vše má výrobce vlastní nastavení, která nejsou ani moc hezky zpracována. Namísto toho bych více ocenil třeba dobrý fotoeditor a videoeditor.

Lenovo Yoga 920
Líbilo se nám
  • rychlý start systému
Nelíbilo se nám
  • spousta programů od Lenova

Konektivita: postačí

V rámci bezdrátového připojení se můžete spolehnout na Wi-Fi ac nebo Bluetooth ve starší verzi 4.1. V notebooku se zkrátka s Bluetooth 5 ještě dlouho nesetkáme. Co jsem ale rád viděl je plnohodnotné USB-A 3.1 a hned dvě USB-C, přičemž obě dvě podporují i Thunderbolt 3, což se může hodit. Nerad vidím chybějící slot pro SD či alespoň microSD kartu. Určitě nejen mě by se tento slot opravdu velice hodil, ale Lenovo se mnou očividně tento názor nesdílí, takže jsem si musel shánět adaptér. Snad si i ostatní výrobci vezmou příklad z Dellu, který do svých modelů XPS slot pro microSD karty stále dává.

Líbilo se nám
  • plnohodnotné USB-A
  • dvě USB-C s Thunderboltem
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty

Stylus Lenovo Active Pen 2: precizní pomocník

Jsem velmi rád, že Lenovo dodává svůj stylus hned v balení, jelikož tak mnohem více lidí zjistí, že se takové pero může opravdu hodit. Active Pen 2 má hliníkovou konstrukci a funguje díky jediné, v balení rovněž přidané baterii, kterou si můžete případně vždy snadno koupit v kdejakém obchodě. Příjemným bonusem je poté trojice náhradních hrotů pera.

Active Pen 2 rozpozná 4 096 úrovní přítlaku a píše se sním stejně dobře, jako se s ním i kreslí, i když já vidím výhodu pera spíše v precizní editaci fotografií, kdy si notebook prostě jen otočím do režimu tabletu a použiji pero pro detailnější úpravy. Nemluvě o tom, že pero dobře reaguje i na náklony. Užitečná jsou poté také dvě tlačítka na boku pera a jedno na vrchu, které si můžete sami namapovat na různé funkce či otevření oblíbených aplikací. Zmínit musím také velmi užitečný držák na pero, který prostě jen zasunete do USB-A portu a máte stylus vždy po ruce.

Líbilo se nám
  • skvělé příslušenství navíc
  • kvalitní zpracování
  • příjemně se s perem píše

Zhodnocení: hraje nejvyšší ligu

Yogu 920 nemohu jinak než doporučit, byť osobně bych dal přednost jiným strojům. Jedná se o opravdu skvělý přístroj, který má jen pár menších nedostatků. Zvuk tu není předností, chybí slot pro paměťové karty, větráčky občas začnou bezdůvodně funět a ten spodní rámeček displeje by také mohl být menší. Jenomže to je nic v porovnání se skvělou a díky skleněnému víku vcelku ojedinělou konstrukcí, výbornou klávesnicí i touchpadem, rychlou a spolehlivou čtečkou otisků prstů, nádherným 4K displejem, špičkovým hardwarem a především velmi dobrou výdrží baterie s rychlým nabíjením.

Pokud si Yogu 920 koupíte, tak opravdu věřím, že budete spokojeni. A možná se naučíte využívat i ten stylus. Není pochyb o tom, že tento stroj patří mezi ty nejlepší své třídy, ale samozřejmě si za to také pořádně zaplatíte. Za naší konfiguraci byste dali necelých 50 tisíc korun, a to už si musíte svou koupi pořádně promyslet. Yoga si tuto cenu dokáže výbavou a svou kvalitou vcelku dobře obhájit, ale v této cenovce bojují ti nejlepší z nejlepších, takže to nemá Lenovo snadné. Každý ale nebude mít tak skvělou výdrž baterie a můžete sáhnout třeba i po Star Wars edici. V případě, že by vás však Yoga 920 zaujala, ale říkáte si, že by vám stačila méně vybavená a levnější verze s procesorem i5 za 36 tisíc, tak se už raději podívejte po něčem jiném.

Konkurence

Největším soupeřem je nepochybně největší průkopník tenkých rámečků u notebooků. Nový Dell XPS 13 lze pořídit za stejnou cenu jako naší Yogu 920 a za tu dostanete úplně stejný výkon a taktéž precizní zpracování. 13,3palcový 4K displej má ovšem ještě tenčí rámečky, nechybí odemykání obličejem, celkově je zařízení výrazně menší, tenčí i lehčí, což vyplývá z menší úhlopříčky, má lepší zvuk a nechybí mu ani čtečka microSD karet. Nedostanete k němu sice pero a nemá otočný displej, ale asi jste poznali, kterému stroji bych dal přednost já. Pokud trváte na konvertibilní konstrukci, dělá se v ní i tento Dell, jen vás už vyjde na 53 tisíc.

Dell XPS 13 (2018)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×2,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)

Pro fanoušky větších úhlopříček je tu poté 15,6palcový HP Spectre x360, který dokonce vyjde o pár stovek levněji a paradoxně v něm dostanete ještě lepší výbavu. Je zde procesor Core i7 osmé generace s dedikovanou a výkonnou grafickou kartou AMD Radeon RX Vega M 870, 16 GB RAM a hned 1TB SSD. Tomu se říká pořádný hardware, navíc tu nechybí třeba ani HDMI port, Full HD kamerka, čtyři dopředu namířené reproduktory, aktivní pero, otočný dotykový 4K displej s tenkými rámečky, odemykání obličejem i otiskem, čtečka paměťových karet, obří baterie a tak dále. Jde zkrátka o ultimátní stroj, ale větší rozměry a 2 kila hmotnosti mohou někomu překážet.

HP Spectre 15 x360

Zaujmout může rovněž Acer Spin 5 Pro, který má otočný displej i stejně výkonný hardware jako Lenovo. Zároveň nabídne lepší konektorovou výbavu a má rovněž stylus v balení, ale 13,3palcový displej tu má Full HD rozlišení, má mnohem větší rámečky a celkově je notebook dokonce i těžší. Poměr cena/výkon je ale zkrátka u Aceru lepší, jelikož vás vyjde na 33 tisíc korun. Za takovou cenu už lze ledacos odpustit.

Acer Spin 5 Pro

Pokud nejste fanoušci „Oken“, můžete si za cenu kolem 50 tisíc pořídit rovněž MacBook Pro 13 Retina (2017) od Applu. Ten bude mít sice jen 8 GB RAM, procesor i5 a samozřejmě se budete muset obejít bez otočného dotykového displeje, ale jinak už skoro v ničem nezaostává a macOS zkrátka jinde plnohodnotně nezprovozníte.

Apple MacBook Pro 13\" (2017)
lenovo-yoga-920
Klady
  • skvělá výdrž baterie i při 4K rozlišení
  • rychlé nabíjení skrz USB-C
  • pořádný výkon
  • nádherný 4K displej
  • kvalitní konstrukce
  • skvělá klávesnice a touchpad
  • čtečka otisků prstů
  • slušná portová výbava
  • stylus v balení
Zápory
  • ventilátory se občas roztočí při nečinnosti
  • sklo se může rozbít snáze než hliník
  • horší čitelnost displeje venku
  • chybí slot pro paměťové karty
  • pant displeje by mohl být tužší
Diskuze ke článku
René
Raději bych tam vyděl Ryzen 2700u.
Dusan
Od Lenova jsem měl několik notebooků, kratší dobu na cesty https://www.equiplo.cz/notebooky/#Lenovo_YOGA_510-14AST a pak ještě ideapad 720s, oba v pohodě. To 720s váží kolem 1kg, fakt dobré zpracování, moc si ale nedokážu představit v konstrukci sklo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze