Lenovo Tab 2 A7
recenze

Lenovo Tab 2 A7

Do každé kapsy a kabelky
7

Hledáte opravdu kompaktní tablet s telefonními funkcemi a nízkou cenou? Za co nejméně peněz chcete co nejvíce muziky? V tom případě vás dnešní recenze určitě zaujme, Lenovo Tab 2 A7 totiž dokáže více, než jeho cenovka prozrazuje. Podívejte se, co všechno tento malý šikula všechno umí.

Poměr ceny a výkonu je vždy rozhodující. Lenovo Tab 2 A7 stojí pouze 3 000 Kč a jednu položku tak máme vyřešenou. Otázkou zůstává, jak je na tom výkon a na jakých místech se nejvíce šetřilo. To v následujících řádcích odhalíme.

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
obsah balení

Technické parametry Lenovo Tab 2 A7-30 16 GB 3G

Kompletní specifikace
Konstrukce190,5 × 104,1 × 8,9 mm, 269 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 8382, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:39 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 3 000 Kč

Lenovo Tab 2 A7 – videopohled

Design a konstrukce: téměř do kapsy

Levné tablety mají mnoho nedostatků, které objevíte již na první pohled. To ovšem neplatí u Lenova, které byste klidně zařadili i do high-endů. Jednoduchý, čistý design společně s příjemnými rozměry 190,5 × 104,1 × 8,9 mm a hmotností 269 gramů je silnou stránkou tabletu.

Lenovo Tab 2 A7-30

Lenovo Tab 2 A7 na přední straně mimo 7palcového displeje nabídne také 2Mpx fotoaparát. V dané cenové kategorii nehledejte čidlo pro automatickou regulaci jasu či další vymoženosti. Příjemný je ale reproduktor, který slouží i pro hovory. Ostatně rozměry tabletu ještě nejsou tak velké a s tabletem lze rozumně telefonovat. Reproduktor má výhodu i při dalších činnostech, protože zvuk jde přímo k uživateli.

Lenovo Tab 2 A7-30

Záda společně s boky jsou z jednoho kusu bílého a vkusného plastu. Boky nabídnou ovládací tlačítka, 3,5mm jack, microUSB a zakrytovaný slot pro SIM kartu a microSD kartu. Na spodní hraně samozřejmě nechybí mikrofon pro hovory. Na stranu zadní již zbyl jen 2 Mpx fotoaparát bez přisvícení.

Celková ergonomie i zpracování konstrukce je na velmi vysoké úrovni. Nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Tablet se navíc skvěle drží a to i jednou rukou. Při procházení brožury jsem ho držel a ovládal i jednou rukou, a to je rozhodně příjemný fakt. Jedná se taky o jeden z mála tabletů, který se vejde do volné kapsy nebo do zadní kapsy u riflí. Můžete ho tak mít všude po ruce.

Displej: někde se ušetřit muselo

Rozlišení 7palcového IPS displeje se sklem Infinity Glass činí 1 024 × 600 pixelů. Jemnost je pouhých 170 bodů na palec. V samotném prostředí je ještě vše v pořádku, ale při brouzdání internetem nebo při čtení dokumentů již narazíte na nepříjemné kostičky. Displej je naštěstí technologie IPS, nabídne slušné pozorovací úhly, podání barev i čitelnost na slunci, škoda toho rozlišení, ale někde se šetřit muselo. Stejně tak zde nehledejte čidlo pro regulaci jasu nebo LED diodu.

Lenovo Tab 2 A7-30

Zvuk: dobře směřovaný průměr

Reproduktor je na přední straně kvůli hovorům. Jeho hlasitost je sice vysoká, na filmy postačí, ale pro poslech hudby není zrovna nejlepší. Hudba nemá žádnou energii, tedy žádné basy ani výšky a pro kvalitní poslech jsou nutná sluchátka.

Baterie a výdrž: poctivé Lenovo

Lenovo udává, že Li-Ion baterie s kapacitou 3 450 mAh má vydržet 8 hodin surfování na internetu. Při našem testu streamování HD videa s 50procentním jasem a zvukem do sluchátek přes Wi-Fi vydržel tablet úctyhodných 8 hodin a 18 minut. To je dokonce ještě více, než uvádí výrobce a o 30 minut více než například sedmipalcový Asus MeMO Pad 7. Lenovo Tab 2 A7 zvládne i velmi náročný den, běžné i dva. Pokud potřebujete nabíjet, připravte si 2 hodiny a 49 minut na 80 procent a 3 hodiny 39 minut na 100 procent.

Hardware a výkon: tak akorát

Lenovo vsadilo na čtyřjádrový Mediatek 8382 a 1 GB RAM, ze kterého po spuštění zůstane 642 MB. . Po dobu testu byl výkon zcela dostačující a plynulost systému byla na vyšší úrovni, než u některých výrazně dražších modelů. Problém navíc nebudete mít ani u hraní her, na ně by mohl být kvalitnější displej a více místa v zařízení. V základu dostanete pouze 8 GB paměti, ze kterých lze využít 3,7 GB. Naštěstí lze instalovat aplikace i na paměťovou kartu typu microSD a problém tak elegantně vyřešit.

Benchmarky

Výsledky benchmarků jsou mírně lepší než u ASUSu MeMo Pad 7 ME70C. V AnTuTu jsme získali 19 916 bodů a v testu Ice Storm 2 816 bodů.

Operační systém a uživatelské prostředí: aktualizace, aktualizace...

Lenovo potěší péčí o zákazníky. Po vybalení z krabice vás sice čekají desítky minut aktualizací, ale nakonec skončíte na verzi Androidu 5.0.1 Lolipop. Prostředí od Lenova je ovšem téměř shodné jako u KitKatu. Aktualizaci si ovšem rychle připomenete stažením horní lišty. Bohužel i v Lolipopu zůstal zbytečný balast, který v malé vnitřní paměti zabírá zbytečně místo. Aplikace pro sdílení a zálohu bychom pochopili, ale hry již ne, naštěstí je lze odinstalovat. V každém případě je prostředí plynulé a to je základ, nechybí v něm ani aplikace pro telefonní funkce a vše je tak plně funkční.

Fotoaparát a videokamera: pevná ruka a světlo

Zadní 2Mpx fotoaparát bez přisvětlení a s automatickým ostřením již na papíře nevzbuzuje zrovna důvěru. Je nutné přiznat, že na 2 Mpx to není úplně špatné, ale rozlišení je prostě nedostatečné. S pevnou rukou a dobrým světlem ofotíte dokumenty, ale pozor na ostrost. Okamžiky lze zachytit, ale za rámeček ani na chlubení na sociálních sítích to není. Nezachrání to ani režimy, jako je krása, makro nebo panorama. Posuďte sami.

To stejné platí i pro nahrávání HD videa s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je špatná, ale v případě potřeby objekt zachytíte.

Lenovo Tab 2 A7 – testovací video, exteriér, 720p

Uspokojivé výsledky podá snad jen přední snímač s 0,3 Mpx. Ani on sice není dokonalý, ale na videohovory plně dostačující.

Multimediální funkce: základ

I když Lenovo předinstalovalo hned několik aplikací, žádné nadstandardní služby nečekejte. Film bez českých titulků si přehrajete, problémy nebudete mít ani s hudbou a aktuálně používanými formáty. Těšit se můžete na zvukové profily, respektive modifikace v aplikaci od DOLBY, kde si vyberete vhodnou reprodukci zvuku. Pro další modifikaci médií nebo více aplikací či hudby navštivte Google Play.

DOLBY

Telefonování: jako telefon

Jak již bylo několikrát zmíněno, Lenovo Tab 2 A7 podporuje i telefonní funkce. Přes aplikaci kontakty, které lze snadno synchronizovat přes Google účet, využíváte telefonní funkce jako na svém telefonu. I přes rozměry je telefonování celkem pohodlné a dnes již ani s takto velkým zařízením nebudete vzbuzovat pozornost.

Zprávy: ty si zamilujete

Pokud aktuálně raději voláte, než píšete, Lenovo Tab 2 A7 vás to odnaučí. Díky větším rozměrům se na něm skutečně velmi dobře a rychle píše. Než by dotyčný zvednul telefon, SMS zpráva je napsaná a odeslaná.

Rychlé a pohodlné je i odepisování na e-maily a to jak přes aplikaci E-mail, tak G-mail, která zvládne i schránky založené u jiných poskytovatelů jako je například seznam, atlas a podobně.

Organizační funkce: funkčnost především

Jednoduchý a přehledný kalendář je základem všeho. Lenovo to splňuje a nám nezbývá nic jiného než chválit. Zde rozhodně palec nahoru. Z organizačních věcí se může hodit i předinstalovaný WPS Office pro vytvoření dokumentů doc, txt, pptx nebo xls.

Navigace a GPS: neztratíte se

GPS společně s A-GPS je dobrým parťákem na cestách. Fixace je hotová do půl minuty a vy můžete vyrazit. K navigaci lze využít Google Mapy, ty jsou ale dostupné pouze online s možností stáhnout určitou lokaci předem, případně načtení do mezipaměti. K hlasové navigaci již potřebujete internetové připojení. Pro plnohodnotnou navigaci navštivte Google Play, doporučit můžeme například HERE mapy.

Datové funkce a konektivita

Mimo průměrné Wi-Fi 802.11b/g/n a úsporného Bluetooth čtvrté generace se můžete těšit také na 3G síť. Na LTE bohužel musíme zapomenout, ale vzhledem k ceně to lze pochopit. K přístupu na internet lze následně zvolit předinstalovaný Google Chrome.

Lenovo Tab 2 A7-30

Zhodnocení a závěr: za minimum peněz maximum

Lenovo Tab 2 A7 nabízí za 3 000 Kč poměrně slušnou nálož hardwaru a softwaru. V testu jsme s ním byli nadmíru spokojeni, ale i tak má Lenovo Tab 2 A7 některé nedostatky, které mohou někomu vadit.

Lenovo Tab 2 A7

Pokud jste citliví na rozlišení displeje a nesnášíte pohled na pixely, tento model pro vás není. Lenovo Tab 2 A7 také není určeno pro fotografy, a že tabletových fotografů v centru Prahy najdete. Pokud jste ovšem ochotni tyto nedostatky přejít, čeká vás jen to příjemné.

Lenovo Tab 2 A7

Vyzdvihnout musíte především skvělou ergonomii, dostatek výkonu, plynulé prostředí, slušnou výdrž na baterii, telefonní funkce a také samotné lákadlo tabletu, nízkou cenu. Důvodů proč Lenovo Tab 2 A7 koupit je rozhodně více, ale raději se ještě podívejte na konkurenci.

Konkurence

Asus MeMO Pad 7 ME572C za necelé 4 000 Kč nabídne sedmipalcový FullHD displej, větší interní paměť, 2 GB RAM a kvalitnější fotoaparát. Navíc nabídne atraktivní design a ukazuje, že lze za příplatek 1 000 Kč získat vše, co Lenovu vytýkáme. I zde je ale jeden kompromis, přijdete o telefonní funkce.

ASUS MeMo Pad 7

Sedmipalcový model s HD rozlišením displeje vyrábí také Acer, konkrétně Iconia Tab 7. Za stejné peníze nabídne vyšší interní paměť. Lenovo zase boduje nižší hmotností a celkově menšími rozměry.

Acer Iconia Tab 7

Téměř za stejnou cenu lze mít i Windows tablet, a to dokonce ze stejné stáje. Konkurentem je Lenovo Miix 3. V rozhodování zřejmě bude důležité celkové využití. S Androidem si užijete více zábavy a zvládne i trochu práce. Čistě na práci bych ale zvolil Windows.

Lenovo Miix 3 8
lenovo-tab-2-a7-30
Klady
  • plynulé prostředí
  • dobrá výdrž na baterii
  • hezký design
  • kompaktní rozměry
  • 3G modul
  • telefonní funkce
  • nízká cena
Zápory
  • nekvalitní fotoaparát
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Nick Cave
V tabulce je uvedena interní paměť 16GB a v textu píšete o paměti 8GB
mrtvá žížala
3G ? k nicemu...jen polozka v soupisu funkci. skoda ze neni pouzit SD410 nebo Intel...
mir
Tohle za ty penize? Odys Xelio Phonetab 3 LTE lepsi displej,procesor,rozmery za 130€,-
Gary
Ten nekompromisny displej s brutalne jemnym rozlisenim 1024x600....na tom si urcite kazdy rad vychutna browsing a fhd filmy.Na buduci rok sa dockame snad 800x480.
Dat tam 5mpx a 1280x800 bol by to tablet pre masy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze