Huawei P8 Lite
recenze

Huawei P8 Lite

Výkonný mistr kamufláže

Po nedávné recenzi vlajkové lodi Huawei P8 přichází na řadu i jeho odlehčená varianta s přídomkem Lite. Ta se bude snažit zaujmout především poměrem ceny a výkonu, v některých aspektech se však možná až zbytečně šetřilo. Potěší 13Mpx fotoaparát, osmijádrový procesor a podpora LTE, naopak zklamou použité materiály a také horší zvukový výstup.

Představení Huawei P8 doprovázely ovace a pozitivní emoce, trochu v zákrytu však byla odlehčená verze Lite, o které jsme se více dozvěděli až po samotné prezentaci. I tak ovšem nebylo jasné vše. Některé tiskové zprávy hovořily o tom, že i odlehčená verze bude kovová a změny se tak měly udát především ve velikosti a ve vnitřnostech. Změn je však nakonec více, než by bylo záhodno, na druhou stranu se Huawei vše snaží vykompenzovat cenou pod hranicí 7 000 Kč. Elegantní a dobře vybavená tenká stylovka za takovou cenu – to zní dobře, nemyslíte? Zda se někde neskrývají ta pomyslná „ale“, se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Huawei P8 Lite na produktových snímcích

Technické parametry Huawei P8 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 70,1 × 7,7 mm, 131 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 620, CPU: 8×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:25 hodin
Dostupnostkvěten 2015,

Huawei P8 Lite (recenze)

Obsah základního balení: luxusní standard

Také model P8 Lite vsadil na zajímavé balení v podobě na výšku stavěné kazety, ve které je umístěn vertikálně jak samotný telefon, tak také boxy s příslušenstvím. V těch bohužel moc zajímavých věcí nenalezneme, jedná se o standardní základ v podobě synchronizačního USB kabelu, adaptéru do sítě, peckových sluchátek a také zde v druhém boxu nalezneme základní dokumentaci pro první kroky s novým telefonem. Nic více, nic méně, zkrátka běžný a očekávaný standard i v této cenové relaci.

Huawei P8 Lite

Výčet obsahu základního balení

  • mobilní telefon Huawei P8 Lite
  • synchronizační USB kabel
  • cestovní adaptér do sítě
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • základní dokumentace
  • záruční list

Design a konstrukce: na materiálech se šetřilo

Okolo designu a použitých materiálů panuje od začátku velmi prapodivná situace. V některých tiskových zprávách (dokonce i v té od společnosti Huawei) nalezneme tvrzení, že i verze Lite je vyrobena z leteckého hliníku, který je speciálně broušen tak, aby byl pevný, přesto ale lehký a tedy příjemný v běžném životě. Opak je ale pravdou, model P8 Lite je z vnějšku čistě plastovým smartphonem, jehož vnitřní konstrukce je kovová, na jeho povrchu však žádné kovové materiály bohužel nehledejte.

Huawei P8 Lite

První část jsme nezačali úplně optimisticky, rozhodně ale není velký důvod k obavám, případně k automatickému vyřazení modelu P8 Lite z vašeho hledáčku. Huawei totiž nijak nešetřil na výrobě a plasty jsou tedy velmi kvalitní, ani úchop telefonu nenaznačuje, že byste dostali bakelitovou hračku pro děti. Například zadní kryt dokonale maskuje svůj původ a díky zajímavému žebrování si ho většina lidí splete právě s leštěným hliníkem, kterým se chlubí například model P8. Také boční rám se na první pohled tváří jako matný hliník, bohužel, i zde jde pouze o zdařilou imitaci.

Srovnání Huawei P8 a P8 Lite

Přední straně dominuje 5palcový displej, který ještě po bocích obepíná černá lišta. I zde si Huawei trochu hraje s naší představivostí, ve vypnutém stavu totiž displej vypadá, jako by svými bočnicemi sahal až k okraji. Bohužel, po zapnutí zjistíte, že mezery jsou jasně viditelné a displej má ještě od bočnic rezervy. Nad displejem nalezneme kromě standardního sluchátka také čočku sekundárního fotoaparátu, nalevo se pak nachází průchod senzoru jasu, přiblížení a také nenápadný průchod notifikační LED diody, která je i přes svůj malý rozměr poměrně výrazná a při běžných světelných podmínkách nepřehlédnutelná.

Huawei P8 Lite

Obě tlačítka na pravém boku, pro vypnutí i regulaci hlasitosti, disponují příjemnou zpětnou vazbou, tlačítko pro odemknutí je navíc ještě ukryté v malé prohlubni. To není pouze na efekt, tlačítko je díky tomu kryté proti nechtěnému zmáčknutí například v kapse kalhot, na druhou stranu i přesto vystupuje dostatečně výrazně na pohodlné zmáčknutí za jakékoliv běžné situace. Chválíme také vhodné umístění tlačítek, s jejich dosažením neměli problém ani lidé s menší rukou, tedy typicky zástupkyně něžného pohlaví.

Levý bok je na druhou stranu úplně prázdný, spodní hrana pak hostí vstup microUSB konektoru a také zde nalezneme dva děrované průchody. Nejedná se však o stereo reproduktory, reproduktor je jen jeden a nachází se pod levým výstupem, napravo je pak pouze efektním způsobem zakrytý primární mikrofon. Na vrchní straně už pak nalezneme pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru spolu se sekundárním mikrofonem.

Huawei P8 Lite ze všech stran

Nyní se podíváme na zadní část, které záměrně neříkáme kryt – ten totiž nelze žádným způsobem odejmout, a to ač je telefon plastový. Ve vrchní části je dominantním prvkem čočka fotoaparátu a také jednoduchá přisvětlovací LED dioda, dále už zde nalezneme pouze logo výrobce a již zmíněné efektní žebrování. Rozměry se ustálily na hodnotě 143 × 70,1 × 7,7 mm, potěší tedy především tloušťka, i když zařízení (bohužel) opticky vypadá díky plastovému rámu trochu tlustší. Zde tedy záměr příliš nevyšel. Hmotnost 131 gramů lze považovat za velmi příjemnou, v tomto ohledu nemáme problém a Huawei chválíme.

Huawei P8 Lite

Suma sumárum, Huawei P8 Lite klame tělem. Ač je plastový, z dálky byste klidně řekli, že kovem se tělo jenom hemží. Bohužel, plast na úchop tolik reprezentativním dojmem nepůsobí, přesto se za P8 Lite rozhodně stydět nebudete – tedy, nemáte proč. Chválíme konstrukční zpracování, které je díky nemožnosti sundat zadní kryt nadstandardní a celkový design je také povedený a P8 Lite je jedním z nejelegantnějších přístrojů střední třídy na trhu.

Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Rozměry 143 × 70,1 × 7,7 mm 145,5 × 72,6 × 7,3 mm 139,8 × 68,8 × 7,5 mm 148,5 × 76,4 × 7,8 mm
Hmotnost 131 gramů 140 gramů 135 gramů 158 gramů
Konstrukce (materiál) plast sklo/plast plast broušený kov/sklo

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Displej: téměř bez výhrad

Displej s úhlopříčkou 5 palců nabídne na svoji kategorii očekávané rozlišení 1 280 × 720 pixelů, výsledná jemnost 294 pixelů na palec však zaručuje pixely nerušenou podívanou. Velice povedené je také barevné podání, a to vzhledem k IPS technologii zobrazení, problém nenastane ani s viditelností na přímém slunci, a to díky vcelku vysokému jasu a bezproblémově fungujícímu senzoru okolního osvětlení.

Huawei P8 Lite

Na druhou stranu některé konkurenční modely nabídnou jas ještě o trochu vyšší, což se samozřejmě hodí. Zde můžeme mluvit o lepším průměru. Hlavně v zimních měsících pak oceníte zvýšenou citlivost displeje, která umožňuje povrch displeje ovládat i v rukavicích, případně jiným předmětem. Tuto funkci stačí povolit v menu nastavení. Displeji nechybí ani odolné sklo Gorilla Glass verze 3.

Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Úhlopříčka displeje 5" 5" 5" 5,5"
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 294 ppi 294 ppi 441 ppi 267 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Zvuk: špatné i na střední třídu

Co se týče maximální hlasitosti, problém nebudou mít ani uživatelé s horším sluchem, hlasitý reproduktor je totiž opravdu hlasitý, a není tak nutné nastavovat zvuk příchozích notifikací na maximální hodnotu. Maximální hlasitost budíku je dostatečná i pro probuzení osazenstva ve vedlejší místnosti. Co se týče kvality reprodukce, nejedná se o žádnou špičku a zvuk působí lehce plechovým dojmem, bohužel tak znatelně, že občas vlastně přemýšlíte, co vlastně posloucháte. Pochválit můžeme umístění reproduktoru na spodní straně zařízení. Díky tomu není výstup utlumen v případě položení zařízení na podložku, jako je tomu běžné u přístrojů s reproduktorem „na zádech“.

Huawei P8 Lite

Pokud si budete chtít užít poslech vašich oblíbených alb do sluchátek, vyvarujte se raději těm přibaleným. Vyloženě špatná nejsou, ale s vlastními sluchátky lze dosáhnout celkem solidních výsledků, a není tedy nutné s sebou přibalit i doplňkové zařízení pro přehrávání hudebních souborů. Na krátkou chvíli se zastavíme také u kvality hovoru. Zde není důvod k obavám, zvuk je poměrně čistý a také hlasitý. Vcelku tedy spokojenost.

Baterie a výdrž: příjemný nadprůměr

Huawei vsadil na nevyměnitelný akumulátor s kapacitou 2 200 mAh, což už samo o sobě není zrovna ideální kapacita pro náročné používání. Dlouhodobý test však ukázal, že není důvod k obavám a P8 Lite nijak nezaostává za všeobecným průměrem dnešních zařízení.

Huawei P8 Lite

Novinka bez problémů vydrží i jeden a půl dne běžné zátěže, a to telefon rozhodně nemusíte nijak zvláště šetřit (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií). Většinou ale budete muset nabíjet každou noc nebo minimálně každou druhou při mírnějším používání. Vícedenní výdrž je už pak pouze výjimečná a musíte se opravdu snažit, a to přímo pomocí spořícího režimu. Úsporný režim funguje na principu dočasného vypnutí připojení k Wi-Fi a mobilním datům po čas vypnuté obrazovky, případně potlačí výkon zařízení (opět samozřejmě za účelem dosažení co nejlepší výdrže).

Huawei nezapomněl ani u P8 Lite na ultra úsporný režim, který sice výdrž výrazně prodlouží (a to až několikanásobně), ovšem za cenu dostupnosti jen některých funkcí, jako je například telefonování, SMS zprávy, budík a fotoaparát. Připojení k internetu (jak pomocí Wi-Fi, tak i přes mobilní data) je v takovémto režimu potlačeno, displej se navíc celý zahalí do černobílé.

Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Xiaomi Mi4 Lenovo Vibe Z2
Stream 7:55 hod. (720p) 7:38 hod. (720p) 7:33 hod. (1 080p) 6:57 hod. (1 080p) 8:18 hod. (720p)
Nabíjení (100 %) 1:25 hod. 1:44 hod. 1:11 hod. 3:05 hod. 1:59 hod.
Verze OS Android 5.0.2 Lollipop 5.0.2 Lollipop 4.4.2 KitKat 4.4.4 KitKat 4.4.2 KitKat

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 55 minut, což je nadprůměrný výsledek. Potěší také doba nabíjení, na 80 % se Huawei P8 Lite nabije za 1 hodinu a 4 minuty, na 100 % si počkáte o dalších 21 minut déle.

Hardware a výkon: slušné výsledky

Huawei P8 Lite disponuje osmijádrovým procesorem HiSilicon Kirin 620 s taktem 1,2 GHz na každém jádru. Sekunduje mu grafický akcelerátor Mali-450MP4 a paměť RAM se ustálila na hodnotě 2 GB, přičemž po spuštění je pro uživatele dostupné něco málo přes polovinu. Integrovaná paměť nabídne 16 GB, samotný systém a předinstalované aplikace však zaberou v paměti zhruba 6 GB, pro uživatele je tedy dostupných zhruba 10,5 GB. Jak jsme již zmínili, vrchní ze slotů je hybridní a lze do něj umístit místo microSIM karty také paměťovou kartu o kapacitě až 128 GB. Na ni lze navíc přesouvat i data aplikací. Výběr tedy závisí jen na uživateli.

Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Procesor Huawei Kirin 620 Qualcomm Snapdragon 615 Huawei Kirin 920 Qualcomm Snapdragon 410
Takt procesoru 8×1,2 GHz 8×1,5 GHz, 28 nm 8×1,7 GHz, 28 nm 4×1,2 GHz, 28 nm
Uživatelská paměť 16 GB 8/16 GB 16/32 GB 32 GB
Paměť RAM 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
Paměťové karty microSDHC (max. 128 GB) microSDHC (max. 32 GB) microSDXC (max. 128 GB) ne

Osmijádrový procesor je dostatečný pro hraní náročných 3D her a bezproblémovou práci s multitaskingem, ani operační paměť RAM nijak nelimituje uživatele. Celkově můžeme označit P8 Lite jako výkonný smartphone, jediným problémem se tak zdá grafická nadstavba EMUI 3, která má občas problémy se správným dokončením některých přechodů či animací. O tom si však více povíme v následujících odstavcích.

Výsledky benchmark testů

Co se týče benchmark testů, Huawei P8 Lite nijak nezaostává za očekáváním, více než 30 000 bodů v testu AnTuTu naznačuje, že se jedná o poměrně výkonné zařízení, které postačí i náročnějším uživatelům. V tomto ohledu tedy panuje spokojenost a my můžeme P8 Lite pochválit, ač samozřejmě na aktuální TOP smartphony pochopitelně nedosahuje.

Uživatelské prostředí: „emjůáj“

I když uvnitř Huawei P8 Lite stále nalezneme operační systém Android ve verzi 5.0.2 Lollipop, na první pohled nic nepoznáte. Huawei již typicky sází na poměrně agresivní grafickou nadstavbu EMUI ve verzi 3.0, která se od vzhledu standardního prostředí Androidu odklání téměř ve všech aspektech. Začneme vzhledem. Ten se nejvíce inspiroval u iOS, a to jak vzhledem ikon, tak také provedením. U EMUI se totiž nově nainstalované aplikace řadí na obrazovky, žádné menu aplikací nehledejte. Všudypřítomné jsou také různé animace a přechody, již zmíněný vzhled ikon je také dosti krkolomný.

Uživatelské prostředí nadstavby EMUI 3

Celkově je ale prostředí grafické nadstavby EMUI až přehnaně barevné, protkané zbytečnými efekty a animacemi. Na zamčené obrazovce si můžete nechat zobrazovat přednastavené tapety. Vždy při novém odemknutí displeje se může zobrazit jiná tapeta. Vysunutím spodního okraje displeje se dostaneme po vzoru iOS k ovládacímu panelu, ve kterém máte možnost ovládat hudební přehrávač, případně se okamžitě přesměrovat do aplikace kalendář, kalkulačka, svítilna, zrcadlo nebo fotoaparát, který se však „vysouvá“ samostatně. Pokud je pro vás vzhled úvodní obrazovky příliš zmatečný, můžete telefon přepnout do jednoduchého režimu, známého z většiny Huawei smartphonů již po dlouhá léta. Na obrazovce se po spuštění tohoto režimu zobrazí velké karty s nejčastěji používanými aplikacemi, dobře tedy může tento režim posloužit například pro uživatele se slabším zrakem.

Uživatelské prostředí nadstavby EMUI 3

V nastavení nechybí ani různá gesta, tedy ovládání pohybem, k dispozici jich je celkem 5. Klasicky zde nalezneme možnost ztlumení zvuků překlopením, snížení hlasitosti při zvednutí telefonu, přijmutí hovoru přiložením k uchu. Zajímavostí je pak možnost zatřesení, kdy se ikony na aktuálně zobrazené stránce obrazovky seskupí, stejně jako možnost naklonění, která usnadní přetahování ikon mezi stránkami.

Multimediální funkce: bez výhrad

Huawei P8 Lite pochopitelně nezaostává ani co se multimediální výbavy týče, čekali jste snad něco jiného?. Samozřejmostí je pak hudební přehrávač, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší i přítomnost FM rádia, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů.

Multimediální funkce

Huawei nezapomněl ani na předinstalované hry, v nabídce jich nalezneme hned několik. Jedná se o zástupce jako Green Farm a Spider-Man, další si bez problému doinstalujete skrze Obchod Play. Multimediální dovednosti bohužel nezavršil infraport, který by si jistě i v této cenové relaci našel mezi zákazníky uplatnění. Tak třeba příště.

Fotoaparát: průměr, bohužel

Ještě než se pustíme do hodnocení kvality samotných fotografií, zaměříme se jako obvykle na fotoaparát jako celek, a samozřejmě i na jeho prostředí. Jak již víme, čočka 13Mpx fotoaparátu se nachází na zadní straně v levém rohu, hned vedle čočky se nachází přisvětlovací LED dioda, která bez problémů osvítí prostor na vzdálenost zhruba 2 až 3 metrů. Focení, respektive ostření samotné je opět velmi rychlé, sázet tak doslova můžete jeden snímek za druhým, využít navíc můžete i rychlého spuštění dvojitým zmáčknutím tlačítka pro regulaci hlasitosti. Fotoaparát se automaticky probudí a pořídí snímek, přičemž na obrazovce vidíte i celkový čas, za jaký to smartphone stihl. Běžně se tento čas pohybuje okolo 1,3 sekund.

Huawei P8 Lite

Při fotografování máte na výběr hned mezi několika rozlišeními (13, 10, 8 a 6 Mpx), spolehnout se můžete také na samospoušť, zachycení úsměvu, sledování objektu, pohrát si můžete i s nastavením expozice, sytosti a kontrastu.

Prostředí aplikace Fotoaparát

A jak je na tom Huawei P8 Lite v praxi? Výsledné snímky nejsou vyloženě špatné, avšak na druhou stranu o žádný zázrak se bohužel nejedná, výsledky jsou tak nepatrně za očekáváním. Snímky musíme pochválit za slušné zachycení barev, které odpovídají realitě, líbí se nám také zachycení detailů při ideálních světelných podmínkách, stejně jako rychlost fotografování celkově. Špatně na tom Huawei P8 Lite není ani po stránce makro snímků, kdy bez problému zaostří na předmět vzdálený zhruba 8 cm. Problémy nastanou při zhoršeném osvětlení, kdy má telefon sklony snímky rozmazávat, respektive úroveň detailů je na nižší hodnotě. Nepříjemné jsou také přepaly za velmi jasných dnů. Zkrátka Huawei P8 Lite stojí na pomezí toho, co jsme od něj očekávali a co by nezasvěcený jedinec od zařízení za 7 000 Kč očekával.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: pěkné FullHD

Huawei P8 Lite samozřejmě umožní také nahrávání libovolně dlouhých videoklipů v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů, tedy ve FullHD. Na 4K si bohužel musíme nechat zajít chuť, stejně jako na vysokorychlostní záznam. Tak či tak, pořízené videoklipy opět patří k tomu lepšímu, co můžeme ve světě mobilních telefonů spatřit. Kvalitu výsledného záznamu můžete ohodnotit na následujícím příkladu, pro úplnost informací dodáme, že zhruba 20vteřinový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 45 až 50 MB, což je pro toto rozlišení typické. Huawei sice nedisponuje optickou stabilizací obrazu, přesto nabídne alespoň tu softwarovou.

Huawei P8 Lite – testovací video, exteriér (1080p)

Abychom byli přesní, můžete si vybrat i nižší rozlišení videí, stejně jako je možné na ně aplikovat některý z přednastavených efektů. Zpomalené videoklipy bohužel novinka nahrávat neumí, každopádně ty zrychlené ji problém nečiní. Kvalita je v tomto případě bohužel horší, rozlišení pak klesne na 1 280 × 720 pixelů. I přesto hodnotíme videokameru celkově jako povedenou.

Navigace: dovede vás kamkoli

V Huawei P8 Lite naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí ani A-GPS, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, P8 Lite pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Fungují s potřebou on-line připojení, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z off-line alternativ.

Navigace

Pokud offline navigaci potřebujete, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme jako vždy doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 380 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zdarma a hlavně zcela offline.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: přehledný základ

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má, a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+. Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí, o tom jsme ale již mluvili.

Telefonní funkce

Vzhledem k podpoře technologie Dual SIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Správa karty SIM. Zde můžete aktivovat/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení. SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu dual standby. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Organizační funkce: kalendář a další

Pro lepší organizaci svého času Huawei přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let. Celkově všechny základní aplikace prošly v rámci EMUI 3.0 značným redesignem, který však působí poměrně podařeným dojmem. Samozřejmě ale záleží na vkusu daného uživatele.

Zprávy: výběr je jen na vás

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství věcí k přizpůsobení), tak také standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 5.0.2 Lollipop. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Zprávy a e-mail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: bravo

Huawei P8 Lite je na tom dobře i co se týče konektivity, nechybí dokonce ani NFC, které se postupně začíná stávat součástí všech lepších zařízení od společnosti Huawei. Ani v dalších ohledech však kompromisy nedělá, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA (42/5,76 Mb/s), LTE (150/50 Mb/s) s podporou všech tuzemských pásem, na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem.

Internetový prohlížeč Google Chrome

Závěrečné zhodnocení: lehce pod očekáváním, přesto ale skvělý

Huawei P8 Lite v nás vyvolával pozitivní emoce ještě před samotnou recenzí, dlouhodobý test však prozradil, že některé ústupky byly možná až zbytečně agresivní.

Klady jsou víceméně jasné. Na střední třídu se povedl displej, stejně tak potěší vcelku výkonný osmijádrový procesor. Potěší také elegantní design a výborné konstrukční zpracování. Konektivitě nechybí nic důležitého, vyzdvihnout musíme především přítomnost NFC čipu a také LTE, které podporuje tuzemské frekvence. Z celkového hlediska se tak dá Huawei P8 Lite pochválit za výborný poměr ceny a výkonu.

Huawei P8 Lite

Bohužel, ne vše se ale povedlo dotáhnout k dokonalosti. Mluvíme především o použitých materiálech, protože víceméně až po uchopení telefonu do rukou zjistíte, že se jedná pouze o plastovou konstrukci. Nepotěšil nás bohužel fotoaparát a ani grafická nadstavba EMUI nepatří mezi ty nejpovedenější.

Huawei P8 Lite i přesto můžeme doporučit. Jedná se o dobře vybavené zařízení za slušnou cenu, onen pomyslný WOW efekt se však s největší pravděpodobností nedostaví. Minimálně můžeme říci to, že styl, jakým se zařízení prezentovalo, byl ve výsledku mnohem zajímavější, než jaká je vlastně realita. To ovšem nic nemění na našem doporučení, P8 Lite si jistě své zájemce najde. Pokud byste však i přesto měli zájem podívat se po konkurenci, čtěte dále.

Konkurence

Honor 6

Velkým konkurentem je Honor 6, který zaujme cenou okolo 7 500 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Sony Xperia M4 Aqua

Pokud by vám nevadilo pár stokorun připlatit, zaujmout by mohla také Sony Xperia M4 Aqua, která za zhruba 7 000 až 7 500 Kč nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a také výkonný osmijádrový procesor. Hlavním plusem je však trochu stylovější konstrukce, velká výhoda spočívá také ve voděodolnosti a prachuvzdornosti.

TIP: Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua

Lenovo Vibe Z2 a X2

Za stejnou cenu, za jakou se prodává Xperia M4 Aqua lze zakoupit také poměrně zajímavý smartphone Lenovo Vibe Z2. Ten za 8 000 Kč nabídne 5,5palcový IPS HD displej, 2 GB paměti RAM a 32 GB interní paměti. Co se týče procesoru, spolehnout se můžete na čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410. Zamrzí ovšem absence paměťových karet. To stejné platí i o trochu dražším Lenovu Vibe X2, to se ovšem chlubí 5palcovým FullHD IPS displejem, 32GB interní pamětí a luxusním sendvičovým designem. Celkově se navíc jedná o velmi profesionálně zvládnuté zařízení s osmijádrovým procesorem MediaTek.

TIP: Recenzi Lenova Vibe Z2 si můžete přečíst zde.

TIP: Recenzi Lenova Vibe X2 si můžete přečíst zde.

Lenovo Vibe Z2 a X2

Meizu M1 Note

Pokud by se vám hodil větší displej, opravdu velkým konkurentem je jednoznačně Meizu M1 Note, které za zhruba 6 000 Kč nabídne špičkový 5,5palcový FullHD displej s technologií IGZO, osmijádrový procesor MediaTek MT6752 a také 13Mpx fotoaparát. Baterie má kapacitu 3 140 mAh.

TIP: Recenzi Meizu M1 Note si můžete přečíst zde.

Meizu M1 Note

Nokia Lumia 830

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Nokia Lumia 830 za zhruba 8 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový HD IPS displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 nebo také 10Mpx fotoaparát s Carl Zeiss optikou.

TIP: Recenze Nokia Lumia 830 – Dostupnější vlajková loď

Nokia Lumia 830
huawei-p8-lite
Klady
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • příjemné rozměry a hmostnost
  • elegantní design
  • konektivitě neschází nic důležitého
  • odladěný procesor Kirin 620
  • příjemný poměr ceny/výbavy/designu
Zápory
  • tělo je pouze plastové
  • občasné záseky při vysokém zatížení
  • zbytečná kamufláž rámečků okolo displeje
  • pouze průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Akože keď som videl tie čierne rámčeky okolo displeju myslím že to má aj P8 tak som ostal zhrozený... vyzerá to ako lacný odfláknutý kus roboty ala čínska kópia telefónu za 80 €... Proste na tomto mali určte popracovať lebo to vyzerá hrozne
Radim
Dobrý den,

bylo by možné natáčet videorecenze tak, ať tam nejsou odlesky od osvětlení, popř. okna?
Karel
V srovnávací tabulce máte u Sony M4 FullHD rozlišení. Přece má "jen" HD
Juraj
Bude recenze Honoru 4c?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze