Huawei MatePad Paper
recenze

Huawei MatePad Paper

2v1, ale jinak než jste zvyklí
5

Pokud nedáte dopustit na ručně psané poznámky na papír, ale přesto byste rádi digitalizovali zašlé postupy, nabízí se Huawei MatePad Paper. Novinka čínského výrobce představuje netradiční kombinaci technologií, které se jen tak nevidí.

Huawei MatePad Paper kombinuje to nejlepší ze světa elektronických čteček knih a klasických tabletů. Kromě dlouhé výdrže totiž nabídne i dospělý operační systém a nouzi nemá ani o dostatek výkonu. Jak si vedl v našem testu?

Technické parametry Huawei MatePad Paper

Kompletní specifikace
Konstrukce225,2 × 182,7 × 6,7 mm, 360 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejE Ink, 10,3" (1 872 × 1 404 px)
Fotoaparát
ChipsetHuawei Kirin 820,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ne
Operační systémHarmonyOS
Akumulátor3 625 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 12 500 Kč

Obsah balení: včetně nabíječky, pera i pouzdra

Ve velmi pěkně zpracovaném dvoudílném balení Huawei MatePad Paper najdeme kromě tabletu samotného rovněž 22,5W adaptér doplněný o USB-C/USB-A kabel, pěkně zpracované ochranné pouzdro a také pero. K němu se v balení nachází i náhradní dvojice snadno vyměnitelných hrotů.

Líbilo se nám
  • včetně adaptéru, pouzdra i pera

Konstrukční zpracování: opravdu povedené

Huawei MatePad Paper je někde na půl cesty mezi čtečkou knih a tabletem, vzezřením však připomíná spíše hodně luxusní tablet. Největší podíl na tom mají záda, která imitují kůži a mají příjemnou zdrsněnou texturu. Boky zařízení jsou sice plastové, nic to však neubírá na velmi povedeném dojmu. Osobně si dokážu představit, že si někdo přinese MatePad Paper i na důležitá jednání, pokud si rád pořizuje ručně psané zápisky a ostudu s tímto 2v1 rozhodně neudělá. Rovněž hmotnost 360 gramů je (minimálně na poměry tabletů) poměrně nízká a neměl jsem žádný problém MatePad Paper dlouhodobě držet v jedné ruce. Pokud si však rádi čtete knihy v posteli vleže na zádech držíce čtečku jednou rukou nad sebou, i 360gramový Paper se samozřejmě brzy pronese.

Na těle zařízení najdeme rovněž bezproblémově fungující čtečku otisků prstů ukrývající se ve vypínacím tlačítko v horním pravém rohu, ovládání hlasitosti kousek vedle vlevo na boku, dvojici mřížek reproduktorů (nahoře a dole) a také USB-C klasicky usazené ve spodní části zařízení. Jediné, co mi na MatePadu Paper schází, je tak snad jen zvýšená odolnost. Přeci jen, některé čtečky jsou uzpůsobeny používání například ve vlhkém prostředí koupelny a poradí si i s vodou, i když Paper vyloženě čtečka není a zvýšená odolnost u tabletů příliš běžná rovněž není.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nízká hmotnost
  • prakticky umístěná čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • škoda absence zvýšené odolnosti

Displej: e-ink na čtení i práci

Technologie e-inkových displejů je s námi již poměrně dlouho a díky skvělé čitelnosti na přímém (slunečním) světle i velmi nízké energetické náročnosti je využívána u elektronických čteček knih. V případě MatePadu Paper přitom výrobce nasadil velký 10,3" panel s jemností 227 PPI, který má, pomineme-li levou stranu, kde se kolem boku prakticky obtáčí kus zad, i relativně tenké rámečky. U tabletu ostatně ani není účelem nechat rámečky zmizet úplně, neboť by pak mohlo být problematické zařízení držet a bezproblémově ovládat. Jak ale vlastně takový e-inkový displej funguje u tabletu?

Huawei MatePad Paper

V prvé řadě je potřeba uvést, že Huawei MatePad Paper je, co se operačního systému týče, tabletem, tudíž musí displej vykreslovat prostředí HarmonyOS 2.1, nikoliv jen jednoduší menu, jaké má například Kindle od Amazonu. Vzhledem k použité technologii je logicky také rychlost animací pomalejší, samotné překreslení však probíhá často lokálně na potřebném místě, pokud je to možné (tzn. nepřepisuje se celý displej) a příliš často nedochází ani k celkovému „smazání“ jeho zčernáním.

Logicky tak MatePad Paper není určen pro sledování videí či hraní her (i když je to možné), avšak pro čtení textu je použitelný zcela komfortně. Stejně tak není problém psát e-maily, pokud vám nevadí pomalejší odezva propisování znaků. Displej je také podsvícený, tudíž není problém si číst ani ve tmě a dodávané pero Huawei M-Pencil (druhé generace) lze elegantně přicvaknout přímo k tabletu díky integrovaným magnetům. Jeho využití je ideální k psaní ručních poznámek, čemuž nebrání ani 26ms odezva. Pomocí pera jsem napsal dobrých 20 stran textu a musím říct, že v tomto případě je odezva naprosto bezproblémová, stejně tak potěší rozpoznání více než 4 000 přítlaků, tudíž je linka dle úrovně zatlačení různě tenká/tlustá apod.

Líbilo se nám
  • komfortní ruční psaní dodávaným perem
  • jemnost displeje + podsvícení
  • dostatečně rychlé překreslování obsahu

Zvuk: dvakrát a slušně

O hlasitou reprodukci se starají dva reproduktory, které zajistí vcelku slušnou kvalitu zvuku, rozhodně tak není problém si s tabletem poslechnout audioknihu či hudbu. 3,5mm jack, který by se mohl v určitých situacích rovněž někomu hodit, však schází. Zájemci o kabelový poslech tak budou muset sáhnout po redukci či sluchátkách s USB-C.

Líbilo se nám
  • slušný stereo zvuk
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zcela postačí

Výkon zajišťuje nám nepříliš známý čipset Huawei Kirin 820E, který je pro potřeby tohoto zařízení zcela dostačující, stejně jako 4 GB RAM. Chod MatePadu Paper je svižný (tak, jak jen může být vzhledem k technologii displeje) a za dostatečné považuji i interní 64GB úložiště, z něhož je uživateli dostupných 51 GB. Podpora paměťových karet chybí.

Líbilo se nám
  • bezproblémový výkon
  • dostačující velikost úložiště

Výdrž baterie: skoro až na měsíc

Baterie o kapacitě 3 625 mAh sice na první pohled neboří rekordy, MatePad Paper má však díky použitému displeji výdrž přesto perfektní. Běžně se s ním dostanete na jeden týden bez nabíjení i při náročnějším používání se zapnutým podsvícením. Pokud byste jej využívali spíše jako čtečku knihu, není problém se dle výrobce přiblížit k metě jednoho měsíce bez nabíjení. Nabití z 0 na 100 % dodávaným 22,5W adaptérem pak trvá necelé dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhá výdrž

Konektivita: vše, co je třeba

MatePad Paper podporuje Bluetooth 5.2 (včetně BLE) i moderní Wi-Fi 6. Nic důležitého pro potřeby tohoto zařízení tak neschází. Bluetooth využívá rovněž pro propojení s chytrým perem, na které lze poklepat a vyvolat tak menu pro mazání ručně psaných poznámek.

Líbilo se nám
  • vše důležité zvládne

Software: HarmonyOS 2.1

Uvnitř MatePadu Paper je HarmonyOS 2.1, který je uzpůsoben potřebám zařízení. V levém okraji se tak nachází menu, pomocí něhož lze rychle přecházet z domovské obrazovky do poznámek, knihovny, knihkupectví a ostatních aplikací. Ovládání probíhá pomocí gest (či tlačítek dole) a stejně tak umí MatePad Paper tzv. Super Device, tedy propojení více zařízení najednou a jejich snadné ovládání.

Huawei MatePad Paper

Co se týče možností doinstalování aplikací, je zde k dispozici i AppGallery, které nabízí několik aplikací vhodných pro využití na MatePadu Paper. Dále nechybí e-mailový klient, diktafon, kalendář, kalkulačka či internetový prohlížeč s přímým odkazem na YouTube.

Líbilo se nám
  • intuitivní systém podobný Androidu

Zhodnocení

Huawei MatePad Paper se pravděpodobně nestane „masovkou“, ostatně na českém trhu zatím ani není stále oficiálně dostupný (koupit jej u nás však možné je), věřím však, že kombinace e-ink displeje a tabletu s praktickým perem může mnohé uživatele oslovit. Těšit se mohou kromě dlouhé výdrže také na stylový design, slušné reproduktory i vyspělý systém. Všichni ostatní mohou sáhnout po klasickém tabletu, který sice vydrží méně, ale je vhodný i na sledování videí či hraní her, což MatePad Paper logicky nezvládá. V neposlední řadě stojí za zmínku také líbivý design, který ze zařízení dělá stylový pracovní zápisník na schůzky.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

huawei-matepad-paper
Klady
  • intuitivní systém podobný Androidu
  • dostatečně dlouhá výdrž
  • dostačující velikost úložiště
  • slušný stereo zvuk
  • rychlé překreslování obsahu
  • jemnost displeje + podsvícení
  • komfortní ruční psaní dodávaným perem
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • chybí 3,5mm jack
  • potěšila by zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Jan Ježek
Jan Ježek
Dobrý den, mohu se zeptat, kde na českém trhu je tablet dostupný?
Děkuji za odpověď,
Jan Ježek
Hradil Jan
Hradil Jan
Tady Huawei šlape do vod, kde jsou poněkud jiní premianti.
Naprosto kritickým požadavkem tady je psaní ručních poznámek a možnost jejich editace, případně převodu z psaného textu do klasické textové digitální formy (včetně podpory češtiny). Jak tohle funguje, pochopitelně nikdo netuší.

Kdybych chtěl z téhle kategorie něco kupovat, tak jdu jednoznačně do Boox Note Air 2 (případně v další iteraci Plus), který běží na Android 11, ale hlavně je to prověřený kus HW, který je momentálně asi nejlepší na trhu - cena cca stejná, tj. 12 - 13t Kč. Zejména z hlediska psaní to bude o dost lepší zážitek.

Případně počkám na další vývojový krok, a to je barevný e-ink (momentálně je jenom na 7,8" displeji pro Boox Nova Air C, tj. realizace 10" e-ink barevného "tabletu" je jenom otázkou času)
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A není lepší spíš tohle?
TCL NxtPaper MAX 10
Franto Frantof
Franto Frantof
A čo prekladové slovníky Anglicko-Nemecko-Český-Slovenský ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze