Huawei MatePad 11
recenze

Huawei MatePad 11

Výkonný tablet se 120Hz displejem
17

Bohaté portfolio Huawei nově rozšířil tablet MatePad 11, který láká na výkonný hardware s podporou magnetické klávesnice i pera M-Pencil. Podaří se mu prorazit mezi ostatními tablety s Androidem a iOS?

Huawei MatePad 11 přináší v relativně kompaktním balení 120Hz displej, výkonný Snapdragon 865 i kvalitní reproduktory odladěné společností Harman Kardon. Dále nechybí nový operační systém HarmonyOS či bohatá nabídka příslušenství. Jak si novinka vedla během používání? To prozradí náš test.

Technické parametry Huawei MatePad 11

Kompletní specifikace
Konstrukce246 × 159 × 7,2 mm, 460 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,95" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, , GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémHarmonyOS
Akumulátor7 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostzáří 2021, 10 990 Kč

Obsah balení: včetně nabíječky

V balení najdeme kromě samotného tabletu a sady příruček rovněž 22,5W napájecí adaptér s kabelem typu USB-A/USB-C. V rámci prodejních balíčků, které jsou dostupné na e-shopu výrobce, dorazil MatePad na test rovněž s magnetickou klávesnicí, která zároveň plní funkci pouzdra a perem M-Pencil. V jiném balíčku je k tabletu možné získat i námi dříve testované hodinky Huawei Watch GT 2 Pro.

Líbilo se nám
  • včetně adaptéru

Konstrukční zpracování: povedlo se

Huawei MatePad 11 se od svého většího sourozence liší hmotností (485 gramů) i rozměry (253,8 × 165,3 × 7,3 mm), které jsou dostatečně kompaktní na to, aby se tablet vešel i do tenké aktovky či kabelky. Dodávaná magnetická klávesnice, která je zároveň pouzdrem, pak umožňuje naklonění tabletu hned do dvou poloh. Díky tomu, že se nejedná o klávesnici v duchu Surface Pro, je možné si zařízení vcelku pohodlně položit na kolena a pracovat tak i na místech, kde není k dispozici stůl.

Ačkoliv je klávesnice velkou pomocí při psaní textů a vylepšuje tak produktivitu, nedisponuje touchpadem, takže v některých situacích budete muset velmi často „přeskakovat“ prstem mezi klávesami a obrazovkou. Potěší však, že podporuje funkční klávesy pro snížení/zvýšení jasu obrazovky nebo hlasitosti. Co mě naopak zklamalo, je absence podsvícení, které by přišlo vhod. Během používání jsem vyzkoušel i pero M-Pencil (druhé generace), na nějž má tablet pohotovou odezvu, můžete si tak pohodlně psát poznámky nebo kreslit.

Rozpoznání obličeje funguje pouze na bázi 2D skenu.

Samotný tablet působí elegantně a disponuje klasickou sestavou vypínacího tlačítka a kolébky ovládání hlasitosti. Výrobce implementoval rovněž haptickou odezvu, která je spíše průměrná. Jedinou možností biometrického ověření uživatele je pak rozpoznání obličeje, čtečka otisků prstů tedy schází. Rozpoznání obličeje však funguje pouze na bázi 2D skenu, takže je pro větší bezpečnost vhodné tablet zabezpečit číselným kódem.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • praktická klávesnice s funkcí pouzdra
  • relativně kompaktní rozměry a hmotnost
Nelíbilo se nám
  • klávesnice bez podsvícení
  • pouze 2D sken obličeje

Displej: 120 Hz přijdete na chuť

Čelní stranu tabletu vyplňuje 10,95palcová obrazovka s poměrem stran 16:10 a výslednou jemností 276 pixelů na palec. Jedná se přitom „jen“ o IPS LCD displej, který však podporuje 120Hz obnovovací frekvenci, což znamená, že se můžete těšit na krásně plynulé reakce, tedy i lepší uživatelský zážitek.

Displej má více než dostačující maximální jas, umožňuje podrobnější nastavení barevného podání i automatickou úpravu obnovovací frekvence dle potřeby. Ačkoliv se nejedná o OLED, nechybí ani tmavý režim, který zvládá obrazovka překvapivě dobře a má velmi pěkné podání tmavých odstínů. Výtky nemám ani k pozorovacím úhlům či symetrickým rámečkům, díky kterým se tablet lépe drží.

Huawei MatePad 11
Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • dostatečný maximální jas
  • symetrické rámečky na všech stranách

Zvuk: Harman Kardon na palubě

O hlasitou reprodukci se starají čtyři reproduktory, na kterých Huawei spolupracoval s vyhlášenou společností Harman Kardon. Těšit se můžete nejen na velmi vysokou maximální hlasitost, ale také solidní prostorový efekt i kvalitu zvuku obecně. Kvalitní zvuk potěší, ať už budete na tabletu sledovat filmy nebo se účastnit konference, menší kritiku si však MatePad podle mého názoru zaslouží za absenci 3,5mm jacku, pro který by se jistě místo našlo.

Líbilo se nám
  • špičkové reproduktory
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět 3,5mm jack

Výkon hardwaru: jistota jménem Snapdragon 865

Výkon tabletu zajišťuje osvědčený Snapdragon 865, kterému dělá společnost 6 GB RAM a 128GB úložiště, z něhož po zapnutí zůstane dostupných přibližně 110 GB. Na poměry tabletu se tak jedná o velmi výkonné zařízení, které se nezalekne ani multitaskingu či hraní graficky náročných her. Výhodou je také možnost rozšířit integrované úložiště o paměťové karty běžného typu microSD.

Líbilo se nám
  • naprosto dostačující výkon
  • možnost rozšíření úložiště o microSD karty

Výdrž baterie: nenechá vás na holičkách

Výdrž baterie tabletů je vzhledem k běžnému stylu používání obvykle několikadenní, což je případ i MatePadu 11. V těle se ukrývá článek o solidní kapacitě 7 250 mAh, díky kterému jsem tablet běžně nabíjel zhruba dvakrát do týdne s tím, že jsem jej používal doma na prohlížení internetu, videí apod. Nabití z 0 na 100 % dodávaným 22,5W adaptérem trvá přibližně 2 hodiny.

Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhá výdrž
  • na tablety relativně rychlé nabíjení

Konektivita: Wi-Fi 6, ale bez 5G

MatePad 11 se chlubí podporou Wi-Fi 6, GPS nebo Bluetooth 5.1, 5G či LTE však chybí. Jedná se tak opravdu spíše o tablet, který budete používat doma a na cestách jej připojíte k internetu pomocí hotspotu.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 i GPS
Nelíbilo se nám
  • bez LTE/5G

Fotoaparát: do počtu

Fotovýbava MatePadu 11 nijak zvlášť nenadchne. Zadní stranu obývá 13Mpx senzor s PDAF ostřením a světelností f/1.8, který pořizuje snímky jako smartphony z nižší třídy, zatímco selfie kamerka nabídne rozlišení 8 Mpx (f/2.0) se schopností zaznamenat 1080p video ve 30 FPS. Fotoaplikace je rovněž velmi základní a je evidentní, že fotoaparáty jsou v tomto případě spíše do počtu. Nízká kvalita hlavního snímače podle mě není u tabletu až takový problém (primárně v mnoha případech stejně poslouží pouze k vyfocení dokumentů), lepší však rozhodně mohla být zmíněná 8Mpx selfie kamerka, která je důležitá kvůli videohovorům.

Nelíbilo se nám
  • selfie kamerka mohla být kvalitnější

Software: HarmonyOS

Uvnitř tabletu je HarmonyOS 2, který se na první pohled (zejména pro uživatele laika) příliš neliší od Androidu. Stahování a vyhledávání aplikací probíhá skrze virtuální obchod AppGallery, který se neustále rozšiřuje o další aplikace, vyhledávání zase přes Petal Search. Vůbec špatné nejsou ani Petal Maps, které lze vzhledem k přítomnosti GPS použít i jako navigaci. Osobně se mi líbí také vizuál prostředí, které je pěkně barevné, méně pak již podle mě zbytečně předinstalované aplikace a odkazy na ně.

Během používání jsem chtěl vyzkoušet také možnost Super Device, kdy by mělo být možné propojit zařízení s HarmonyOS s ostatní HarmonyOS elektronikou, což se mi však v případě pokusu o propojení Huawei Watch 3 Pro a MatePadu 11 (obou zařízení přihlášených pod stejným účtem) nepovedlo. Funkce však může být postupem času teprve zpřístupněna.

Líbilo se nám
  • intuitivní systém podobný Androidu
Nelíbilo se nám
  • nevýhody spojené s absencí GMS
  • nefunkční Super Device (prozatím)

Zhodnocení

Huawei MatePad 11 mě potěšil kvalitním displejem, výkonným procesorem, skvělými reproduktory i slušnou výdrží na nabití. Za nevýhodu naopak považuji absenci LTE/5G nebo nepříliš bezpečné rozpoznávání obličeje pomocí 2D skenu. Pro některé uživatele bude představovat nevýhodu rovněž systém HarmonyOS, který se neustále zlepšuje, ale pokud jste zvyklí na komfortní používání aplikací, jako je Gmail nebo YouTube, musíte zde počítat s jistým omezením. Pokud jste na vážkách, jestli Huawei MatePad 11 pořídit, může vás přesvědčit také opravdu nevídaně štědrý balíček příslušenství v podobě klávesnice s pouzdrem a chytrého pera se sluchátky nebo již zmíněných hodinek se sluchátky.

Konkurence

Při nákupu nového tabletu pravděpodobně většina uživatelů zváží investici do iPadu, ať už základního modelu nebo iPadu Air. Těšit se můžete na dlouhou softwarovou podporu i velmi výkonný procesor přímo od Applu.

Apple iPad (10,2") 32 GB Wi-Fi

Rozměry250,6 × 174,1 × 7,5 mm, 483 g
DisplejTFT IPS, 10,2" (2 160 × 1 620 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A10,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 827 mAh, doba nabíjení: 4:01 hodin

Apple iPad Air (2020) 256GB Celullar

Rozměry247,6 × 178,5 × 6,1 mm, 460 g
DisplejTFT IPS, 10,9" (2 360 × 1 640 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 24 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
Paměťúložiště: 256 GBne
Akumulátor? mAh

Ze světa tabletů s Androidem může být zajímavou alternativou Samsung Galaxy Tab S6 Lite s 10,4" displejem a podporou chytrého pera.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Rozměry244,5 × 154,3 × 7 mm, 467 g
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 040 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

huawei-matepad-11
Klady
  • čtyři nadprůměrně hrající reproduktory
  • výkonný Snapdragon 865
  • kvalitní 120Hz displej
  • podpora klávesnice i pera
  • bohaté příslušenství
Zápory
  • bez podpory LTE/5G
  • nevýhody spojené s absencí GMS
  • rozpoznávání obličeje pomocí 2D skenu
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Mně se na všech těch tabletech nelíbí ta širokoúhlá obrazovka. Takový poměr stran 3:2 nebo 4:3 by byl mnohem lepší a smysluplnější... hlavně na produktivitu. Tenhle jejich 16:9 poměr, nebo co je to za hnus, se hodí leda na filmy a nic víc.😑
Pc Wifi
Pc Wifi
"možnost rozšíření úložiště o microSD karty"

nene, jen osklive a drahe nanoSD... tu bitvu Huawei vs Zbytek sveta nechapu.
Ben Ben
Ben Ben
No kdyz clovek proda ty hodinky a sluchatka... tak ma ten tablet za 5-6k. Skoda te absence gms. To by byla pecka. No i kdyz kdyby to melo gms tak by byl asi drazsi nebo bez darku.
Lukas Klima
Lukas Klima
Nevypadá úplně špatně. Bohužel obsažený Harmony OS sráží jeho využitelnost na minimum, jako u telefonů. Zatím mi pořád vychází nejlépe Mipad 5.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze