Riptide GP: Renegade
recenze

Riptide GP: Renegade

Po všech směrech extrémní
2

Vodní závodění představuje naprosto jinou výzvu než prohánění motorových vozidel po zpevněném povrchu. Vlny jsou zrádné a vaše plavidlo není zrovna stabilní. Nejnovější díl série Riptide GP nás navíc zavede do světa po apokalypse. I díky tomu jsou mapy mnohem zajímavější než u předchozích dílů. Výrazně lepší je hra i po všech ostatních směrech.

Z telefonů na konzole a zase zpátky. Riptide GP je perfektní série netradičních vodních závodů, která před lety odstartovala na telefonech. Renegade měl posloužit jako opravdový vstup do vyššího herního světa – na konzole a počítače. Předchozí pokusy totiž nekončily úplným úspěchem, neboť vždy dříve vývojáři zvolili portování mobilní hry na výkonnější platformy. Dnes je tomu naopak. I díky tomu si všimneme mnoha změn a úprav. Povětšinou k lepšímu.

Riptide GP: Renegade – videorecenze

Nebojte se namočit

Kdo by si myslel, že pro vodní závody stačí vzít základ z těch klasických automobilových a jen přidat vodu, nikdo nehrál sérii Riptide GP. Pohybovat se po rozbouřené hladině, která nefunguje jako pevný základ, ale reaguje na vás, působí úplně jinak. A jinak se to rovněž ovládá. Zatáčky nejde jednoduše projet smykem – musíte myslet na náklon, ponoření a případné vlny, které vás mohou vymrštit prakticky do všech směrů.

Renegade v tomto směru působí nejpokročileji, a to díky fantastické práci se simulací vody. Tomu pomáhá i fakt, že jsme se z připravených závodních koridorů posunuli do skutečného světa. Tratí nám tak bude zatopené město, řeka, městský kanál i tovární stoka. Díky tomu se autoři mohli pustit do velkolepějších překážek a mnohdy se nebojí vodu vyloženě rozhoupat. Vlny pak mohou být velkým pomocníkem, ale i nebezpečím.

Sci-fi

Novinkou je také budování světa. Tratě nepůsobí jako náhodný výběr různých nápadů, ale tvoří ucelený svět po apokalyptické události. Nevíme, co přesně se stalo, ale můžeme si udělat vlastní obrázek. Závod začíná v hypermoderní čtvrti mezi mrakodrapy a skrz starou stoku se dostaneme do části se zřícenými a zatopenými domy. Nechybí ani hořící les nebo kasino, ve kterém vám plavbu ztěžuje policie. Pro výhru jsou důležité triky, které provádíte ve vzduchu. Zásadní je ovšem správný odhad, protože snadno spadnete a tím ztratíte rychlost i umístění.

Základním módem je kariéra, ve které si postupně odemykáte lepší stroje, vylepšujete je a zkoušíte těžší a těžší závody v různých módech, mezi kterými nechybí slalom, eliminace nebo duel. Trochu nepatřičně působí snad jen příběh o nelegálním závodění, vašem zatčení (protože vás prásknul odvěký rival) a nynějším novém vzestupu. Klišé nad klišé, ještě k tomu s nezajímavými monology a všudypřítomnými roboty. Radši už mě pusťte k závodění.

Nehrajte sami

Zatímco kariéra vám obsah hry postupně servíruje, sami máte přístup k rychlému závodu, online multiplayeru, výzvě, kde se postavíte nejlepším časům přátel, a dokonce i splitscreenu. K němu ale potřebujete ovladače a telefon či tablet poslouží skutečně jen jako obrazovka. Jinak je dotykové ovládání bez problému, a když najdete správnou polohu, i s nakláněním zařízení pro zatáčení se dá existovat.

Riptide GP: Renegade

Zmínit bych se měl i o grafice, která je fantastická. Voda nevypadá zle, modely jezdců a plováků jsou detailní, prostředí v žádném případě nepůsobí prázdně a všudypřítomné efekty (třeba kapek na displeji) z hraní dělají perfektní zážitek. Skvělá je i cena, kdy za 70 Kč dostanete zcela prémiový titul, který na rozdíl od předchozího dílu vůbec neobsahuje mikrotransakce.

Závěr

Riptide GP: Renegade nepůsobí jako další zbytečný díl, který by přinášel to samé s novými tratěmi. Místo toho dostanete mnohem otevřenější a zajímavější svět, komplexnější mapy i vylepšený vizuální zážitek. Příběh možná působí trochu zbytečně a místo robotů byste jako vypravěče viděli raději lidi, ale postapokalyptický svět nabízí skvělé zázemí. Za super cenu navíc dostanete plnohodnotnou prémiovou hru, která má co nabídnout nováčkům v sérii i věrným fanouškům.

Stáhnout Riptide GP: Renegade

Google Play App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • zajímavější mapy než dříve
  • poutavé prostředí
  • různorodé módy včetně multiplayeru
  • skvělý vizuální zážitek
Zápory
  • příběh plný klišé
Diskuze ke článku
ript
Už mám všetky skútre, niektoré trate som prešiel snáď na 30. pokus, najmä tie posledné
Verva
Zase po delší době mohu s autorem recenze jen a jen souhlasit. Hra je skvělá do všech detailů, atmosféra, fyzika, zábava i napětí ze samotných závodů. Určitě za ty peníze stojí a občas bývá i v akci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze