Portal Pinball
recenze

Portal Pinball

Aperture Science bez kompromisů
2

Portal je bezesporu jednou z nejzajímavějších her vůbec. A to je látka, se kterou se dá skvěle pracovat. Vědí to i vývojáři v Zen Studios, protože pro nás přichystali pinballový stůl právě s tématikou Portalu. A nejde jen o pouhý vzhled, dočkali jsme se opravdu komplexního zpracování, jak si ukážeme v dnešní recenzi. A slibuji, že bude i dort!

Začátkem května unikla informace o tom, že se dočkáme nového pinballového stolu od Zen Studios. Pokud nás čtete pravidelně, tak vám možná neušla zmínka o Zen Pinball ve FreeBoxu 49 a recenze her South Park Pinball či The Walking Dead Pinball. Nyní je tu další stůl, který také vychází jako samostatně stažitelná aplikace nebo jako součást Zen Pinball 2. Výběr je už nechán na vás. My hodnotíme hru tak, jak je.

Portal Pinball – videorecenze

Testovací laboratoř

Portal je jednou z nejosobitějších a nejzajímavějších her vůbec. Z malého titulu, který vznikl jen jako jakýsi doplněk k Half-Life, se stal hit, který si nakonec vysloužil i plnohodnotný druhý díl. Pro neznalce: ocitnete se uvnitř testovací laboratoře, kde za pomocí portálů musíte plnit úkoly a logické hádanky. Vše je okořeněno stylovým humorem, skvělou umělou inteligencí GLaDOS a druhý díl dokonce přišel s napínavým příběhem a dalšími povedenými postavami.

Byly jen dvě možnosti, jak tento pinballový stůl mohl dopadnout. Buď naprosto genericky, kde prostředí jen odpovídá předloze, nebo se do toho mohli tvůrci skutečně opřít a přenést zážitek z Portalu do úplně jiného světa. A hned po prvním ozkoušení mi bylo jasné, že tady máme co dočinění s druhou možností. Během hraní jsem měl neuvěřitelnou radost z toho, že jsem zpět v Aperture Science.

Vítejte zpět

A celé to tedy funguje dvojím způsobem. Po stránce vzhledu je stůl poskládán z prvků známých z obou dílů Portalu. Je to jakási místnost, po které se Chell může pohybovat. Prochází během toho portály, mačká tlačítka a bojuje se střílnami. Jsou tu také lasery, typický výtah, v rohu se točí GLaDOS a jednou za čas se staví i P-body nebo Atlas. Po vizuální stránce je stůl parádní. Vývojáři ze Zen Studios využili prvků z Portalu opravdu skvěle a stůl tak rozhodně nezapadne.

Už jsem to zmiňoval. Vizuální stránka není jedinou podmínkou. Stále je to sice pinball, ale i tak je otázka, zda se bude nějak předloze přibližovat. A skutečně to dělá. Nejviditelnější jsou asi mise. Ty aktivujete vstřelením kuličky do výtahu. Po zajetí si vyberete jednu z šesti nabízených v misí. A ty odpovídají tomu co známe z Portalu. Stále je to o trefování vybraných cílů, ale chce to trochu taktiky a znalost postupu. Jinak mise nesplníte.

Těžší než Portal

Možná je to mnou, ale hrát Portal Pinball je těžší než hrát původní Portal. Není to první stůl co hraji a už jsem zjistil, že se skutečně dá docela dobře mířit. Můžete si kuličku zastavit a odpálit ji s rozmyslem. Můžete stolem zatřást, a pokud si nebudete vědět rady s úkolem, tak v menu máte průvodce. Ale stejně není vůbec snadné se trefit přesně tam, kam potřebujete. Jakmile vám kulička propadne, tak se mise ruší. A pokud chcete něčeho dosáhnout, tak to musíte udělat během jednoho pokusu. Jestli mi něco nesedlo, tak skill-shot, kdy se snažíte kuličku na začátku trefit do portálu.

Portal Pinball

Velmi mě potěšily takové prvky, jako je kooperativní mise po přivolání dvou parťáků, míření laserů nebo sekundární stůl, kam se dostanete během jedné mise nebo při souboji s GLaDOS (ano, je zde i boss-fight). Fantastické je i ozvučení, kde opět dominuje nelítostná umělá inteligence. Ta má jako vždy jízlivé poznámky a nebojí se vám říci, že vaše pokusy jsou chabé a raději byste to měli přestat zkoušet.

Závěr

Máme tu co dočinění s jedním z nejlepších stolů vůbec. Fanoušci Portalu budou potěšeni, že se podařilo zachytit nejen vzhled předlohy, ale i další prvky, které dělaly Portal tak skvělou hrou. Jsou tu úkoly, věžičky, je tu humor. Není to vůbec snadné, ale při hraní budete mít pocit, že se to povedlo a někdo odvedl opravdu dobrou práci. Opět to kazí akorát dokoupitelné žetony, které dělají online soupeření lehce nespravedlivým.

Stáhnout Portal Pinball

Google Play App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • vizuální zpracování
  • úkoly
  • zachycení podstaty Portalu
  • humor
Zápory
  • skill-shot
  • žetony
Diskuze ke článku
anton
problem je ze treba aspon ipad air 2 ale to uz v recenzii nepoviete. je to neskutocne narocne na procesorovy vykon. pokial mate od apple cokolvek ine ako air 2 tak radim nekupovat lebo je to slideshow.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze