Chameleon Run
recenze

Chameleon Run

Rychlá barevná výzva

Ihned po svém vydání začala tato česká hra okupovat světové žebříčky nejprodávanějších her. A není se čemu divit, přináší totiž svěží koncept, který je doplněn o okouzlující vizuální styl. Váš hrdina bude totiž muset převlékat barvy, aby se dostal do cíle v co nejkratším čase. Rozbije také vaši představu, že dnešní hry jsou jen jednoduché.

České hry zde v recenzích vidím nejraději, pokud tedy nejsou špatné. V takovou chvíli mě to mrzí, ale rovnou říkám, že to není dnešní příklad. Chameleon Run má ve světě evidentně slušně našlápnuto a vůbec se není čemu divit. Ačkoliv vstupuje na zcela saturovaný trh s něčím, co už tu bylo mockrát, tak vypadá svěže, inovativně a zcela jedinečně. Těšit nás může také to, že není free-to-play, s čímž ale samozřejmě přicházejí jistá očekávání.

Chameleon Run – videorecenze

Chameleon

Začněme u toho nejdůležitějšího. Tato hra přichází se skvělým nápadem, který už řada dalších her stihla okopírovat. Ťuknutím do levé poloviny displeje změní váš hrdina barvu – ve hře se střídají růžová a oranžová. Ty jsou zároveň na plošinkách a věřím, že těm pozornějším už to došlo. Smíte se dotknout jen té plošinky, která má s vámi totožnou barvu. Při té rychlosti to bude občas těžké sledovat.

Vaše postava prostě vyběhne a zastaví ji buď cíl nebo smrt. Běhání totiž neovlivňujete, ale pravou polovinou displeje skáčete. Hra vám postupně představuje, co všechno se s tím dá dělat formou drobných tutoriálů. Postava zvládne dvojskok a podržením doletí dál. K tomu si přidejte vysokou rychlost a vyjde vám z toho neuvěřitelně akční a v posledních úrovních také náročná zábava.

Prémiová běhačka

Ano, Chameleon Run je běhačkou… ale ne nekonečnou, jako řada jiných titulů. Ve hře dostanete balík předem připravených úrovní, které jsou poskládané tak, že otestují celou řadu různých situací a je na první pohled patrné, že se autoři nesnažili o generickou výplň. Každý level možná na první pohled vypadá podobně, ale hraje se úplně jinak. Vždy po vás samozřejmě vyžaduje maximální soustředění. A věřte mi, že ty poslední úrovně opravdu neuděláte na první pokus.

Možná ani na desátý. Přesto má hra jednu drobnou nevýhodu. Jedenáct úrovní (plus tutoriálové) skutečně není mnoho a i přes vyšší obtížnost je projdete za chvíli. Tím samozřejmě hra nekončí. V každém kole můžete získat tři trofeje za splnění úkolů. Ty si odemykáte postupně a je škoda, že se nemůžete sami rozhodnout, v jakém pořadí úkoly splníte. Prvně musíte posbírat všechny kuličky, pak všechny krystaly a nakonec úroveň projít bez změny barvy.

Nejrychleji v cíli

Tyto výzvy přináší další hratelnost a hlavně vás nutí projít úrovně nejen znovu, ale zároveň úplně jinak. Když budete hrát level prvně ,tak vám možná bude připadat, že je v něm až příliš různých nepotřebných plošinek. Jenže ty právě budete potřebovat při plnění výzev. Abyste si odemkli všechny úrovně, tak budete muset několik těchto úkolů splnit. A rozhodně se nebudete cítit špatně, že vás někdo tlačí do opakování. Pokud navíc chcete usilovat o nejrychlejší čas, tak se bez výzev neobejdete – získáte za ně zrychlovací bonusy.

Chameleon Run

Minimálně dvě poslední úrovně mi přišly hodně těžké a zápasil jsem s nimi. To je v tomto žánru jednoznačné plus. Hra po vás chce, abyste úroveň opakovali, učili se ji a po každé smrti došli o drobný kousek dál. A tak nějak to funguje i v praxi. Když nakonec úrovní prosvištíte, budete z toho mít skvělý pocit. Získat tři hvězdičky za rychlost je ovšem téměř nadlidský úkol – a hra skutečně cílí na snahu o „speedrun“, kdy se hráči budou předhánět kdo to zvládne nejrychleji.

Závěr

Chameleon Run je parádním překvapením, které sice nemá příliš úrovní a nabízí jen jedno prostředí, ale připravené mapy jsou skvěle navržené a představují ohromnou znovuhratelnost. Teoreticky by se v budoucnu mohly objevit další nebo třeba dokonce nekonečný mód. Zvýšená obtížnost je jednoznačným plusem a za zmínku stojí i skvělá grafika s bohatými efekty a svižnou hudbou. Jestli chcete nějakou výzvu, tak tohle je správná volba.

Stáhnout Chameleon Run

Google Play App Store Microsoft Store

Hodnocení
90%
Klady
  • svěží koncept
  • výzva
  • rychlá hratelnost
  • audiovizuální zpracování
  • znovuhratelnost
Zápory
  • málo úrovní
  • jen jedno prostředí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze