Epico 8in1 Hub
recenze

Epico 8in1 Hub

Tak trochu jiný stojánek

Máte notebook s nedostatkem konektorů a přemýšlíte o hubu, který nabídne „vše v jednom“? A co kdybychom vám představili hub, který poslouží i jako stojánek, přesto ho lze využívat i samostatně? Jeden takový nabízí značka Epico a nese příznačný název 8in1 Hub.

I když je dnes testovaný stojánek od Epica kompatibilní se všemi notebooky, které využívají USB-C pro přenos dat, nedostatek portů trápí především „jablečné“ uživatele. S příchodem MacBooku 14 Apple navrátil do modelové řady Pro HDMI a čtečku paměťových karet, přesto se nedá říci, že by byla nabídka portů kompletní. Mnohým může chybět například obyčejný konektor USB-A, ethernet, případně čtečka microSD karet.

Ještě horší situace panuje u MacBooků Pro 13 s TouchBarem, případně u MacBooků Air, u kterých Apple ponechal jen dvojici USB-C a sluchátkový konektor. Pokud máte notebook s chudou nabídkou portů a navíc by se vám hodil praktický stojánek na váš pracovní stůl, možná vás zaujme dnes testovaný hub od Epica s příznačným názvem 8in1 Hub.

Technické parametry Epico 8in1 Hub

Hmotnost 520 gramů
Vyvýšení až 10 cm
Materiál hliník
Konektory HDMI (4K/30 Hz), 2× USB-C PD 3.0, 2× USB-A 3.2 Gen 1, 1× gigabitový ethernet (RJ-45)
Čtečky 2×, SD (SDXC) a microSD karta (až 104 Mbps)
Spojení s notebookem USB-C–USB-C kabel
Maximální nabíjecí výkon až 100 W
Cena cca 3 500 Kč

Konstrukční zpracování: chladivý dotek hliníku

Velkou výhodou Epico 8in1 Hub je samotné konstrukční zpracování i jeho variabilita. Začneme ale postupně. Stojánek i podložka je vyrobena z tmavě šedého hliníku, díky čemuž působí luxusně jak na pohled, tak na dotek. Kvůli použitým materiálům stoupla hmotnost na 520 gramů, ovšem právě hmotnost stojánku dodává na stabilitě. Na první pohled to tak nevypadá, ale stojánek i hub, který se nachází ve válci na zadní straně, jsou dva komponenty, které lze odpojit. Stačí za válec lehce zatlačit, díky čemuž povolí spojení a vy si můžete na cesty vzít pouze hub, který jinak tvoří kloub stojánku. Za to dáváme velký palec nahoru.

Epico 8in1 Hub

Samotná podložka s rozměry 26 × 23 cm, na kterou se notebook posadí, i spodní část, jež dosedá na stůl, je opatřena gumovými nožkami, díky čemuž neklouže samotný stojánek ani notebook, který na podložku usadíte. Pochopitelně slouží i jako bezpečnostní pojistka, aby se například kovový povrch MacBooku nedotýkal na přímo kovu podložky. V takovém případě by mohlo dojít k poškrábání, což v případě Epico 8in1 Hub nehrozí.

Epico 8in1 Hub vypadá luxusně.

Zmínit musíme také variabilitu stojánku. Ten lze díky výklopné noze zvednout až o 10 centimetrů, což zpříjemní používání notebooku. Snadno můžete připojit myš a klávesnici a mít notebook v optimální výšce. Epico se chlubí, že stojánek zvládne unést notebook až do úhlopříčky 20 palců, takto velký notebook však zřejmě nemáte. My jsme vyzkoušeli položit 13palcový, 14palcový a 16palcový notebook (1,2 až 2,2 kg) a stojánek všechny pohodlně udržel v nastavené výšce. Výhoda rovněž je, že při složení stojánku vznikne velmi tenký a kompaktní „blok“, který lze pohodlně přenášet v tašce na notebook.

Epico 8in1 Hub

Ze spodní strany stojánku jsou pak dva gumové úchyty, do kterých můžete umístit kabel USB-C–USB-C, který spojuje notebook a právě Epico 8in1 Hub. Kabel je součástí balení a potěší, že má zahnuté konektory tak, aby zbytečně nevyčníval z notebooku i podložky. Jeho celková délka 27 cm je optimální, a to i pokud máte konektor USB-C jen na jedné straně notebooku. Samotný hub je totiž opatřen USB-C konektorem jak nalevo, tak napravo válce – díky tomu si sami zvolíte, jak kabel zapojíte, aby dosahoval na port vašeho notebooku. Zajímavostí je malý mechanický přepínač na jednom z konců USB-C kabelu, tím můžete vypnout/zapnout přívod napájení, avšak ostatní porty budou fungovat i nadále. Tím můžete ušetřit baterii vašeho notebooku.

Epico 8in1 Hub

Logo výrobce je na hubu i podložce, ovšem jen ze spodní strany. Navíc je jen velmi decentní, šedé a nijak nekřičí, což chválíme. Osobně jsem s konceptem hybridního stojánku s hubem maximálně spokojen, líbí se mi design, kvalita zpracování i možnost obě komponenty rozdělit a využívat dle potřeby jako kombinovaný stojánek, nebo jen samostatný hub. Chválím také možnost přichycení kabelu a gumové nožky, které brání posunu a poškození podložky či notebooku.

Líbilo se nám
  • luxusní zpracování
  • líbivý design
  • možnost obě části oddělit
  • kabel lze na konstrukci připnout
  • kabel má mechanický přepínač napájení
  • gumové nožky

Nabídka portů: tak co tu všechno máme?

Jeden hub a tolik možností. Epico 8in1 Hub nabízí hned 6 konektorů a 2 čtečky. Začneme právě jimi. Díky hubu můžete připojit microSD kartu, ale také klasickou SD (SDXC) kartu v plné velikosti. To ocení například fotografové, kteří nemají fotoaparát s bezdrátovou technologií. Dále tu máme dvojici USB-C konektorů PD 3.0. Jeden z nich vždy slouží pro propojení hubu a notebooku, druhý pro nabíjení připojeného zařízení, ne však pro přesun dat. Možná vás tato informace naštve, ovšem stále je nutné brát na zřetel, že propojením hubu a notebooku přijdete pouze o jeden USB-C konektor, který byste jinak používali k nabíjení. To obstará druhý USB-C port na hubu, navíc až výkonem 100 W. Druhý a další port vašeho počítače zůstane volný, proto můžete pro přesun dat stále využít USB-C port notebooku.

Epico 8in1 Hub

V nabídce je i 4K HDMI (4K/30 Hz), 2× USB-A 3.2 Gen 1 s maximální přenosovou rychlostí 5 Gbit/s a také 1× gigabitový ethernet (RJ-45). Na trhu samozřejmě existuje více specializovaných hubů, ovšem ne všechny se pyšní etherneem. Za něj dáváme velký palec nahoru. Co se týká dvojice USB-A 3.2 Gen 1, zkoušeli jsme i přenosové rychlosti. Vzhledem ke konceptu nelze využít plného potenciálu, přesun 1,5 GB filmu tak zabral asi 40 vteřin.

Epico 8in1 Hub

Zdůvodnění je jednoduché, data prochází konektorem USB-A 3.2 Gen 1 a následně USB-C, které propojuje notebook a hub. Osobně jsem však za nasazení USB-A konektorů velmi rád, protože stále mám poměrně velkou sbírku flashdisků, které jsou právě typu USB-A.

Líbilo se nám
  • ethernet
  • HDMI i čtečky paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • přenosové rychlosti USB-A by mohly být vyšší

Zhodnocení: tohle se povedlo

Ano, kdyby výrobci osazovali své notebooky více porty, nemusely by žádné huby existovat. Na druhou stranu bychom se nemuseli dočkat ultrapřenosných notebooků, kam se zkrátka starší velké porty nevejdou. Navíc Epico 8in1 Hub poslouží i jako praktický stojánek. Za zhruba 3 500 Kč jde o investici, kterou můžeme směle doporučit všem, kterým chybí širší nabídka portů. Když k tomu připočteme luxusní zpracování a vychytané detaily, není co řešit.

Foto: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Klady
  • dostatek portů
  • hybridní řešení stojánku a hubu
  • luxusní provedení
  • gumové nožky
  • kabel je možné připnout k základě
  • zabírá pouze jeden USB-C konektor notebooku
  • kompatibilní se všemi značkami
  • USB-C ve standardu PD 3.0 (až 100W napájení)
Zápory
  • nižší přenosové rychlosti USB-A
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze