DJI Osmo Mobile 6
recenze

DJI Osmo Mobile 6

Nic jej nerozhodí

Novodobé smartphony se nás mimo jiné snaží oslovit i neustále se zlepšující stabilizací videa, ať už se jedná o optickou, softwarovou či kombinaci obou. Každému je však jasné, že mechanismus stabilizace, která se musí vměstnat do kompaktního telefonu, stále podléhá fyzikálním zákonům a softwarová alternativa má rovněž své nedostatky. Pro tyto případy stojí zvážit nákup zařízení jménem gimbal, jejichž známým výrobcem je společnost DJI.

Mírně netradičně jsme se rozhodli v rámci připravovaného obsahu zaměřeného na stabilizaci videa u vlajkových lodí připravit i samostatný test na gimbal od známého výrobce DJI, jehož miniaturní přenosnou gimbal kamerku Pocket jsme v minulosti testovali. Jaké jsou dojmy z používání v současnosti nejlépe vybaveného gimbalu čínského výrobce s označením DJI Osmo Mobile 6?

Technické parametry DJI Osmo Mobile 6

Rozměry 276 × 111,5 × 99 mm a 189 × 84,5 × 44 mm (nesložený a složený stav)
Hmotnost 309 gramů
Kompatibilní hmotnost telefonu 170 až 290 g
Kompatibilní tloušťka telefonu 6,9 až 10 mm
Kompatibilní šířka telefonu 67 až 84 mm
Kapacita baterie 1 000 mAh
Udávaná výdrž na nabití až 6,5 hodiny
Typ konektoru USB-C
Podporovaná konektivita Bluetooth 5.1
Cena 4 499 Kč (169 eur)

Obsah balení: štědřejší, než byste čekali

V balení najdeme kromě samotného gimbalu rovněž držák na telefon, tripod, napájecí kabel a velmi pěkně zpracované pouzdro pro ochranu gimbalu i zbylého příslušenství.

Líbilo se nám
  • včetně praktického pouzdra a tripodu

Konstrukční zpracování: padne do ruky jako ulitý

DJI Osmo Mobile 6 ihned po rozbalení zaujme sympatickými rozměry i hmotností (viz tabulka), které umožňují vcelku pohodlné držení i po delší dobu. Líbí se mi také tvarování držáku a celková ergonomie zařízení, kdy bylo dbáno na snadnou dosažitelnost všech ovládacích prvků. Jejich středobodem je joystick se zdrsněným povrchem, dále však na těle najdeme také tlačítko pro spuštění natáčení, otočení telefonu do požadované polohy, tlačítko pro navolení režimu a zadní trigger. Velmi praktické je rovněž kolečko pro regulaci ostření či přiblížení, přesná regulace však vyžaduje cvik, neboť je poměrně dost citlivé.

Pokud hodláte během natáčení často sundávat smartphone z gimbalu, jistě oceníte držák telefonu, který se ke gimbalu připíná magneticky. V případě, že vlastníte některý z novějších iPhonů s MagSafe, můžete si dokonce „naprogramovat“ automatické spuštění aplikace DJI Mimo po připnutí držáku k telefonu. Praktický je i přibalený tripod, tudíž není problém si zapnout sledování objektu v záběru a nechat zbytek práce na gimbalu. Vychytávkou tohoto modelu je rovněž integrovaná teleskopická tyč.

Líbilo se nám
  • magneticky přichycený držák telefonů
  • pohodlně se drží i po delší dobu
  • ovládací prvky v dosahu palce
  • praktický tripod
Nelíbilo se nám
  • citlivější ovladač regulace zoomu/ostření

Stabilizace: konec cukání a roztřepaných záběrů

DJI Osmo Mobile 6 umožňuje natáčení v několika režimech, mezi kterými najdeme sledování, kdy se bude gimbal natáčet s telefonem směrem, kterým si budete přát, či uzamčení vertikální osy, aby zůstal fotoaparát v horizontální poloze. Nechybí ani režim SpinShot, který bude telefon natáčet doleva/doprava pro dynamické záběry (viz ukázka), a nakonec FPV, tedy pohled z první osoby. Tyto režimy lze přitom měnit i v průběhu natáčení videa, což se může hodit. Samozřejmě není problém telefon zmáčknutím tlačítka na gimbalu rychle přetočit z horizontální do vertikální polohy v případě natáčení obsahu, který poputuje na sociální sítě, jako je Instagram či TikTok.

Samotná stabilizace tří os pak zvládne vyhladit i relativně ostré a cukavé pohyby. Výsledkem jsou krásně stabilizované hladké záběry, které následně můžete sestříhat v aplikaci DJI Mimo.

Líbilo se nám
  • několik režimů
  • špičková stabilizace

Aplikace: preferuje iPhony

Spolu s gimbalem je vhodné využívat aplikaci DJI Mimo, která přichází s funkcí ActiveTrack 5.0. Ta je v podstatě vcelku běžným trackováním objektů v záběru, a to nejen osob, ale třeba i psů. Tento režim funguje velmi dobře a kromě domácích mazlíčků jej oceníte třeba i při natáčení ratolestí. Dále v aplikaci najdeme možnost vytvoření gest, která fungují tak, že při vykonání pohybu rukou se například automaticky spustí natáčení.

V nabídce rovněž najdeme sadu tutoriálů a presetů, s nimiž lze videa upravovat. Škoda jen, že zatímco majitelé iPhonů najdou aplikaci přímo v AppStoru, uživatelé Androidu si musí stáhnout APK soubor (v Obchodu Play není). Stejně tak zamrzí, že některá nastavení jsou dostupná pouze pro iPhony, včetně již zmíněného rychlého spuštění aplikace po připnutí k držáku.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • uživatelé Androidu nemají některé funkce k dispozici

Výdrž: nenechá vás ve štychu

DJI Osmo Mobile 6 je vybaveno zabudovanou baterií, která se nabíjí skrze USB-C. Při opravdu dlouhém natáčení tak teoreticky není problém gimbal nabíjet skrze dostatečně dlouhý kabel a powerbanku v kapse. Nabíjení z telefonu by příliš vhodné nebylo, pokud hodláte využívat plný potenciál gimbalu a otáčet sním ve všech osách.

DJI Osmo Mobile 6

Po stránce výdrže výrobce slibuje více než 6 hodin, když je telefon správně vyvážený. Nikdy jsem tak dlouho vkuse nenatáčel, avšak nemám důvod takto dlouhé výdrži nevěřit, samozřejmě, že pokud budete mít v držáku telefon na horní hranici 290 gramů, bude výdrž kratší než s telefonem o hmotnosti 170 gramů. Nabíjení zcela vybitého gimbalu pak zabere necelé dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Zhodnocení

DJI Osmo Mobil 6 je povedený gimbal, který sice není nejlevnější, ale na druhou stranu s ním získáte praktické příslušenství, špičkovou stabilizaci i dlouhou výdrž. Škoda jen mírného znevýhodnění uživatelů telefonů s Androidem a možná až příliš citlivého kolečka pro regulaci ostrosti/zoomu.

DJI Osmo Mobile 6

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • špičková stabilizace
  • snadné ovládání
  • bohaté příslušenství
  • dlouhá výdrž
  • několik režimů natáčení
  • zabudovaný teleskop
Zápory
  • uživatelé Androidu nemají některé funkce k dispozici
  • citlivější ovladač regulace zoomu/ostření
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze