ASUS ROG Phone II
recenze

ASUS ROG Phone II

Nejlepší herní telefon současnosti?

Stejně jako se nároční počítačoví hráči nespokojí s obyčejným vybavením, nespokojí se ani nároční mobilní hráči s obyčejným smartphonem. A právě z toho důvodu existuje na trhu společnost, jako je ASUS, která hráče zásobuje speciálním herním příslušenstvím značky Republic of Gamers. Nový ASUS ROG Phone II jde ve šlépějích svého předchůdce a hráčům chce nabídnout bezprecedentní výkon i vychytané herní funkce. Podaří se mu obhájit pozici krále herních smartphonů i letos?

Pokud je vám svět hraní počítačových her alespoň trochu blízký, jistě vám není neznámá značka Republic of Gamers. Herní divize společnosti ASUS stojí za notebooky, monitory nebo herními sluchátky a není tomu tak dávno, co své pole působnosti rozšířila i na herní smartphony. První generace ROG Phonu, který jsme si důkladně otestovali, se stal splněným snem každého mobilního hráče a u druhé generace by tomu nemuselo být jinak.

ASUS ROG Phone II – videorecenze

Technické parametry ASUS ROG Phone II

Kompletní specifikace
Konstrukce171 × 77,6 × 9,5 mm, 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/d, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2019, 24 999 Kč

Obsah balení: odpovídá ceně

Začněme balením, které si získalo naši pozornost již loni. Černá krabička vzdáleně připomínající vesmírné plavidlo v sobě ukrývá telefon, speciální ochranný kryt, 30W nabíjecí adaptér s textilním kabelem typu USB-C/USB-C a samozřejmě se nezapomnělo ani na přídavný větráček Aeroactive Cooler II.

Pro naše věrné čtenáře mobilenet.cz jsme si, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit telefon ASUS ROG Phone II za cenu 21 591 Kč. Slevu 10 % získáte po zadání slevového kódu mobilenet1310 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás!
ASUS ROG Phone II

Konstrukční zpracování: poctivý kus hardwaru

Nenechte se mýlit. Přestože jde u herního smartphonu hlavně o to, co je pod kapotou, i design je velmi důležitý a nutno podotknout, že jej ASUS opět zvládl na jedničku. Po uchopení telefonu okamžitě víte, že máte čest s něčím speciálním a o běžné zařízení se rozhodně nejedná. Jednak je to kvůli hmotnosti 240 gramů a také kvůli poměrně velkým rozměrům 171 × 77,6 × 9,5 mm. Tělo se skládá z kombinace skla (displeje s ochranou Corning Gorilla Glass 6) a hliníku a ROG Phone II je k dispozici v jedné barevné variantě s matným a lesklým povrchem zad. Zde najdeme rovněž nápis Republic of Gamers, otvor pro chlazení, RBG logo či sklíčko fotoaparátu, které lemují ostré hrany. Design doplňují šedé linky, které působí futuristickým dojmem a vzhled zařízení koreluje s dalšími ROG produkty.

Dodávaný aktivní větráček má být oproti první generaci o něco tišší a rovněž disponuje RGB logem, stejně jako USB-C konektorem či 3,5mm jackem. Stejné konektory přitom najdeme i na těle samotného smartphonu. Na levém boku se navíc usídlil proprietární konektor skládající se z USB-C a 48pinového konektoru. Gumová záslepka, která konektory kryje, je poměrně obtížně vytažitelná, na druhou stranu to však značí, že jen tak nevypadne. Musíte si však dávat pozor, abyste ji neztratili, neboť s telefonem není nijak spojená. Za pozornost stojí rovněž RGB logo, které dokáže svítit v pestré paletě různých barev a speciálních efektů. K dispozici má hráč kromě standardního blikání či nepřetržitého svícení například také efekt „dýchání“, kdy se logo plynule rozsvítí a zhasne.

Ergonomie je u telefonů velmi důležitá a u herního smartphonu to platí dvojnásob. ASUS vsadil na klasické umístění vypínacího tlačítka i kolébky hlasitosti na pravý bok. Obě tlačítka mají příjemnou odezvu na zmáčknutí a vydají tiché lupnutí. Telefon musím pochválit za to, že v dlani příliš neklouže, což jistě ocení nejeden hráč. Při držení na široko navíc můžete využít speciální tlačítka AirTriggers, která se ukrývají v rámečku, kde jsou skryty senzory tlaku. Po nastavení intenzity síly, kterou hodláte na tato imaginární tlačítka vyvíjet, musím uznat, že funkce fungovala velmi dobře a při hraní her hráčům dává v podstatě konkurenční výhodu. Mapování tlačítek probíhá jednoduše po zapnutí vámi zvolené hry. Rovněž vibrační odezva je skvělá a umocňuje herní zážitek.

ASUS ROG Phone II
Telefon lze díky bočnímu USB-C konektoru bez problémů nabíjet a hrát zároveň.

Na levé straně dále najdeme slot pro dvojici nanoSIM karet (nikoliv karty paměťové), k jehož vysunutí je zapotřebí jehly. Díky umístění USB-C konektoru na levé straně lze navíc bez problémů hrát a nabíjet telefon zároveň. Na konstrukci ROG Phonu II je opravdu jasně viditelné, že byl tento telefon navržen s myšlenkou na hráče, kteří se na jeho tvorbě také podíleli. Rozložení jednotlivých prvků a celkově ergonomie tak dává smysl a vše má své opodstatnění. Díky tomu lze odpustit i vyšší hmotnost, celkově větší rozměry i absenci zvýšené ochrany IP68.

Líbilo se nám
  • decentní herní design
  • nastavitelné RGB logo
  • podpora AirTriggers
  • ochrana Corning Gorilla Glass 6
  • dvojice USB-C
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • bez podpory paměťových karet

Displej: když vyžadujete jen to nejlepší

Přední stranu okupuje obří 6,59palcový AMOLED displej, který se chlubí uživatelsky nastavitelnou 120Hz obnovovací frekvencí, která přináší ještě plynulejší herní zážitek. Jde o něco, co se podobně jako haptická odezva, relativně obtížně popisuje a nejlepší je osobní zkušenost. Obecně vzato je však hraní her podstatně plynulejší a hry díky tomu vypadají lépe. Displej je přitom standardně nastaven na 60 Hz, které lze přepnout v nastavení na 90/120 Hz. Asi není potřeba dodávat, že čím vyšší obnovovací frekvence, tím vyšší nároky na baterii.

ASUS ROG Phone II
Displej má extrémně rychlou dotykovou odezvu pouhých 49 ms.

Kromě toho má však ASUS ještě jedno eso v rukávu a tím je 240Hz odezva samotné dotykové plochy displeje, což se díky skvělé optimalizaci na softwarové i hardwarové úrovni projevilo v rychlé odezvě na dotyk pouhých 49 ms. I to je jedna z vlastností, která může dát hráčům on-line her náskok před ostatními. Například Xiaomi Black Shark 2 má odezvu 82 ms a OnePlus 7 Pro 85 ms. Samotná obrazovka bez výřezu se chlubí krásnými barvami a maximální svítivostí zcela dostatečnou i k venkovnímu hraní. Teplotu barev lze navíc upravit přímo v nastavení stejně jako lze nastavit i Always-On displej, u kterého je možné vybrat ze tří stylů hodin. Jedinou výtku by tak někdo mohl směřovat k rozlišení, které činí „pouze“ 2 340 × 1 080 pixelů. Mně osobně to nijak nepohoršovalo, ale věřím, že se objeví někteří, kteří by raději viděli jemnější 4K. Na závěr zmíním, že v displeji se nachází rovněž optická čtečka otisků prstů, která nepatří k těm absolutně nejrychlejším na trhu a například na rychlost odemykání u Galaxy Note10 či Galaxy S10 nestačí, avšak pomalá rozhodně není.

Líbilo se nám
  • displej bez výřezu
  • ochrana Corning Gorilla Glass 6
  • špičkový AMOLED panel
  • nastavitelná 120Hz obnovovací frekvence
  • 240Hz obnovovací frekvence dotykové plochy

Zvuk: kvalitně nahlas i do sluchátek

Přední strana je rovněž domovem dvojice hlasitých reproduktorů, které směřují k hráči a hrají opravdu nadstandardně hlasitě a navíc i velmi kvalitně. Reprodukce je čistá a k chrčení nebo zkreslení nedochází ani při nejvyšší hlasitosti. Díky jejich umístění navíc nedochází k zakrývání jako u telefonů, které mají reproduktor umístěný na spodní hraně. Již u první generace jsem reproduktory chválil a zde tomu nebude jinak. Oba disponují vlastním zesilovačem (NXP TFA9874) a telefonu nechybí ani 3,5mm jack s podporou s podporou prostorového zvuku DTS:X nebo audio standardu Hi-Res (192kHz/24-bit). Posluchače rádia potěší přítomnost FM přijímače v telefonu a hráči ocení čtveřici mikrofonů, které se chlubí redukcí šumu. K telefonním hovorům nemám žádnou výtku a s protistranou jsme se vždy slyšeli jasně a zřetelně.

ASUS ROG Phone II
Líbilo se nám
  • nadprůměrně kvalitní duální hlasité reproduktory
  • kvalitní výstup do sluchátek s podporou DTS:X
  • čtveřice mikrofonů
  • FM rádio

Výkon hardwaru: investice do budoucna

Uvnitř se nachází vylepšený Snapdragon 855+ ve složení jader 1× 2,96 GHz Kryo 485 + 3× 2,42 GHz Kryo 485 + 4× 1,78 GHz Kryo 485. Jedná se o přetaktovaný čipset Snapdragon 855 a ROG Phone II se může chlubit prvenstvím, neboť jde o první smartphone s vylepšenou plusovou variantou. Grafický čip Adreno 640 s maximálním taktem 700 MHz je v současnosti rovněž tím nejlepším na trhu a pochopitelně se nešetřilo ani na dalších interních komponentách. ASUS tak přibalil až 12GB operační paměti typu LPDDR4X a nechybí ani půlterabajtové rychlé úložiště typu UFS 3.0.

V telefonu tak jednoduše najdete ty nejvýkonnější komponenty, které jsou v současnosti na trhu a na výkonu to jde rozhodně znát. Zahrát si tak můžete jednoduše jakoukoliv hru, a to klidně na nejvyšší nastavení. To by vám však umožnily i jiné, ne vyloženě herní telefony. Výhodu tak shledávám v provázání výkonného hardwaru se softwarem. V tomto ohledu je velmi užitečná aplikace Game Genie, kde si můžete připravit scénáře nastavení při spuštění jednotlivých her, vypnout či povolit notifikace, vytvářet makra nebo živě vysílat vaši herní seanci. Během hraní stačí vysunout lištu z levého rohu. Neméně důležitý je dedikovaný herní režim, který přetaktuje čipset a lze jej spustit zmáčknutím boků telefonu nebo kliknutím na vyčleněnou ikonku. V tu chvíli dojde k přetaktování komponent a telefon je připraven na to podat ten nejlepší výkon v průběhu hraní her.

Zde zároveň můžete pozorovat využití jednotlivých komponent, nastavit RGB logo na zádech či aktivní ventilátor dodávaný v balení. Ten se postará o to, že i při dlouhých herních seancích zůstane telefon pěkně chladný a nedochází k throttlingu. Kladně lze rovněž hodnotit neustále rostoucí seznam her, které podporují 120 Hz. Jeho aktualizovanou verzi najdete přímo na stránkách výrobce.

Líbilo se nám
  • účinné chlazení
  • výkon na roky dopředu
  • herní software

Výdrž baterie: jasný rekordman

Nabíjení probíhá maximálním výkonem 25 W, a to i přesto, že dodávaná nabíječka má výkon 30 W. Rozdíl výkonu 5 W funguje jako rezerva pro případ, že se rozhodnete nabíjet telefon skrze připojené herní příslušenství. Telefonu nechybí ani Quick Charge 4.0 a nabíjení je poměrně rychlé. V potaz je potřeba vzít fakt, že se jedná o nadprůměrně velkou baterii o kapacitě 6 000 mAh, se kterou můžete hrát opravdu dlouho. Pochopitelně vždy záleží na nastavení komponent, jasu displeje, obnovovací frekvenci a dalších faktorech, ale dovolím si tvrdit, že i nároční hráči, pro které je telefon primárně určen, budou více než spokojeni. I s velmi častým hraním her telefon bez problémů zvládne jeden den.

ASUS ROG Phone II

Pokud byste hráli jen příležitostně, není problém dosáhnout výdrže až tří dní. Jedinou výtku lze mít snad pouze k absenci bezdrátového nabíjení, čímž by však rozměry ještě o něco více nabobtnaly a neumožňovalo by hraní a nabíjení zároveň. Jeho absenci tedy podle mě nelze považovat za mínus.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 42 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 50 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 58 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 69 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 86 minut
Líbilo se nám
  • nadprůměrná výdrž
  • rychlé drátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: spojení vždy a všude

ASUS myslel na vše i po stránce konektivity. Uvnitř telefonu je čtveřice Wi-Fi antén s podporou standardu 802.11a/b/g/n/ac (2×2 MIMO). K dispozici je rovněž Wi-Fi na frekvenci 60 GHz, která je určená k propojení s příslušenstvím WiGig. Šuplíček pro dvojici nanoSIM karet podporuje na obou slotech 4G pohotovostní režim. Z další výbavy stojí za to zmínit Bluetooth 5.0 (s podporou Qualcomm aptX, LDAC, AAC) či NFC pro bezkontaktní platby. Pro navigaci do cíle poslouží GPS, GLONASS, BDS, Galileo nebo QZSS. Nejvybavenější 1TB verze ROG Phonu II navíc podporuje LTE Cat.20, takže umožňuje přenosové rychlosti až 2 Gbps.

Z drátové konektivity stojí za povšimnutí, že pouze boční konektor disponuje nabíjením Quick Charge 4.0, zatímco spodní podporuje „pouze“ Quick Charge 3.0.

Líbilo se nám
  • skvělá drátová i bezdrátová konektivita

Fotoaparát: sázka na jistotu

Přestože se jedná primárně o herní telefon, nemá se ROG Phone II za co stydět ani v oblasti fotografií. Na zádech je hlavní 48megapixelový snímač (Sony IMX586), který skládá čtyři pixely do jednoho a vytváří 12megapixelové výsledné snímky. Společnost mu dělá 13megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát o rozsahu 125 stupňů. Bystřejší si již jistě všimli, že jde v podstatě o stejné složení jako u ASUS ZenFonu 6 a stejně jako tento telefon pořizuje i ROG Phone II za dobrého světla pěkné snímky, kterým nechybí detaily a nabízí slušné podání barev. Škoda jen chybějící optické stabilizace, která by rozhodně přišla vhod, ovšem i elektronická v mnoha případech postačí. Rovněž fotografie z ultraširokoúhlého snímače, který disponuje korekcí efektu rybího oka, nevypadají špatně. Nabízí se i dedikovaný noční režim, který prosvětlí noční snímky a obstojně si vede také přední 24megapixelová kamerka se světelností f/2.2, kterou budou hráči využívat pravděpodobně primárně k přenosu obrazu během hraní her. Videa lze natáčet v maximálním rozlišení 4K při 60 FPS.

ASUS ROG Phone II testovací video 1080p 30 FPS

ASUS ROG Phone II testovací video 1080p 60 FPS

ASUS ROG Phone II testovací video 2160p 30 FPS

ASUS ROG Phone II testovací video 2160p 60 FPS

Líbilo se nám
  • široký rozsah ultraširokoúhlého snímače
  • slušné výsledky vzhledem k hernímu zaměření
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějící OIS

Software: tmavý Android 9

Výrobce vsadil na Android 9 s lehkou nadstavbou pro ROG Phone, která se vyznačuje několika aplikacemi navíc a optimalizací propojení hardwaru a softwaru tak, aby se dosáhlo co nejvyššího výkonu a nejlepších herních parametrů. Game Genie i spuštění herního režimu bylo již popsáno v předchozích kapitolách. V telefonu jsem po zapnutí narazil rovněž na aplikaci ASUS Data Transfer, která usnadní přenos dat z jiného telefonu, a také sadu běžných aplikací od Googlu. Kromě toho byl v telefonu předinstalovaný rovněž Messenger, Facebook, Netflix či Instagram. Tyto aplikaci by si podle mě mohl každý uživatel doinstalovat v případě potřeby individuálně, ale alespoň je lze odinstalovat. Nezbývá tak než doplnit, že pro pohyb v prostředí je možné využít kromě Android tlačítek také gest a vzhledem k designu telefonu je prostředí zahaleno do tmavého režimu, což lze změnit. Po spuštění telefonu zůstane z interního úložiště 512 GB dostupných zhruba 485 GB. V budoucnu se dá počítat s aktualizací na Android 10.

Líbilo se nám
  • hladký běh prostředí
  • možnost navigace gesty
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace typu Instagram, Facebook, Messenger, Netflix

Zhodnocení

ASUS opět dokázal, že herní telefony zkrátka umí. Kompromisy byste totiž hledali velmi obtížně a případné nedostatky v podobě chybějící zvýšené ochrany IP68 či absentujícího 4K displeje podle mého názoru snadno vynahradí ostatní špičkové vlastnosti telefonu. Hráči ocení zejména dlouhou výdrž, krásný displej s vysokou obnovovací frekvencí a v neposlední řadě také brutální výkon, který umocňuje promyšlený herní software. K telefonu jsme navíc tentokrát neobdrželi značné množství herního příslušenství, které ASUS vyrábí a které z ROG Phonu II činí ultimátní herní stanici u vás doma i na cestách. Pro lepší představu o všem, co ROG Phone II dokáže, vám rovněž doporučuji přečíst si recenzi na první generaci tohoto telefonu.

Konkurence

Konkurencí pro ROG Phone II může být Xiaomi Black Shark 2, který disponuje standardním Snapdragonem 855, 6,4" AMOLED displejem, ale také o třetinu menší kapacitou baterie.

Xiaomi Black Shark 2 256 / 12 GB

Rozměry163,6 × 75 × 8,8 mm, 205 g
DisplejAMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Razer Phone 2 nabízí rovněž displej o 120Hz frekvenci, avšak o podstatně menší uhlopříčce a také zastaralejší Snapdragon 845.

Razer Phone 2

Rozměry158,5 × 79 × 8,5 mm, 222 g
DisplejTFT IPS, 5,72" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
asus-rog-phone-ii
Klady
  • podpora bohatého herního příslušenství
  • nadprůměrně hlasité a kvalitní duální reproduktory
  • skvělý zvukový výstup do 3,5mm jacku
  • špičkový displej s 120Hz obnovovací frekvencí
  • chytrý herní design
  • nadstandardní výdrž
  • brutální výkon
  • herní software
  • skvělá konektivita
  • bohaté příslušenství
Zápory
  • absence slotu pro paměťové karty
  • chybějící OIS u fotoaparátů
Diskuze ke článku
Porydge
To je už minimálně podruhé, co tu čtu u highend mobilu "Obsah balení odpovídá ceně" a nechápu proč u žádného iPhonu není "Obsah balení ani zdaleka neodpovídá ceně".
Nik
No kdyz nebudem resit cenu tak je to rozhodne nejlepsi herni telefon.
T
Hezký design, konečně něco co vybočuje z řady. Hrát střílečky z prvního pohledu na mobilu je ale solidní nesmysl :-)
αΩ
K aktuální hw dokonalosti chybí pouze OIS a telas, slot na mSD vážně netřeba :)

Jinak až na to takřka čtvrtkilo, což je vzhledem ke všem těm mnohdy unikátním parametrům více než skvělé číslo, absolutně bez připomínek :))

Je to navíc supr arbajt pocket tablet - jen ta kapsa musí být dostatečně velká a pevná.

Za mě celkově tutově 10,8 (ty -2 desetinky jsou za ty dva chybějící výše ;) z 10 :)))

konečně někdo realizoval ideu pravého Stachanovce, co se nezakecá, nezadejchá a nic mu ani omylem nerozhodí s(k;)andál, JO !!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze