Asus MeMO Pad 10
recenze

Asus MeMO Pad 10

Android pokrytý barvami

Přichází druhá generace tabletu Asus MeMO Pad 10. Ta je odlehčenou a zároveň cenově přijatelnou verzí výkonného modelu MeMO Pad FHD 10. Dokáže i přesto zaujmout a zaútočit na své mnohdy dražší konkurenty? Výdrž 9,5 hodiny a čtyřjádrový procesor o frekvenci 1,6 GHz je dobrým základem.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl

 

 

memo-pad

Asus MeMO Pad 10

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 10,1" IPS, rozlišení 1 280 × 800 pixelů
Procesor: Rockchip 101, 4 × 1.6 GHz
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměť, podpora microSD karet (až 64 GB)
Fotoaparát: zadní 2 MPx, přední 1,2 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 /b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microSD slot, microUSB
Senzory: G-senzor, gyroskop, kompas
Rozměry a hmotnost: 256 × 174,6 × 10,5 mm, 522 gramů
Baterie a výdrž: lithium-polymerová, 3 950 mAh, 9,5 hodin
Cena a dostupnost: prosinec 2013, 6 000 Kč

 

Videopohled

Asus MeMO Pad 10 oproti první generaci zhubl o 58 gramů. I všechny ostatní rozměry až na tloušťku jsou menší a MeMO Pad 10 jde se současným trendem. Společně s novou generací se můžeme těšit i na vyšší výkon. Ovšem ne všude zaznamenáme pokrok vpřed. Například fotoaparát ve druhé generaci doznal zhoršení a pohybuje se v té nejhorší lize. 

Obsah balení

V krabici najdete mimo samotného tabletu, nabíječky a microUSB – USB kabelu i OTG kabel a stručný návod. To ale není vše, po pečlivějším prozkoumání najdete maskovaný stojánek, který se určitě bude hodit. Stojánek je skutečně praktický a rozhodně si najde místo na vašem stole. Využití vidím například při sledování filmu. 

DSC_7796

DS7791

DSC_7799


Obsah balení

  • tablet
  • nabíječka
  • microUSB – USB kabel
  • OTG kabel
  • stojánek
  • návody
     

Balení obsahuje vše, co by mělo, plus Asus dodává malou pozornost v podobě stojánku a praktického OTG kabelu, který vám ušetří asi 100 Kč za případnou koupi. V tomto ohledu tak Asus nemůžeme nepochválit.

Konstrukce a vzhled, displej

MeMO Pad 10 se prodává celkem ve třech barevných kombinacích. K nám do redakce se dostala bílá varianta. Jedná se o lesklý plast, který překvapivě nepůsobí vůbec špatně. Možnost individualizace a barevného rozlišení je rozhodně dobrou volbou, i když barevná paleta bílá, černá a růžová by mohla být širší.

DSC_7773 DSC_7780 DSC_7789


Plastové tělo je relativně lehké, celkově se tablet dostal na 522 gramů. MeMO Pad 10 druhé generace se zmenšil na 256 × 174,6 × 10,5 milimetrů. To vše je zabalené v hladkém lesklém plastu, který sice nelze promáčknout, ale přináší jiný nešvar. Hladký povrch klouže a tablet se kvůli němu nedrží zrovna nejpohodlněji. 

Na přední straně nalezneme 10,1" IPS displej s rozlišením 1 280 × 800 pixelů. Následně se zde nachází 1,2megapixelový fotoaparát, které je umístěn netradičně vpravo od středu. Pokud jste puntičkáři a musíte mít vše dokonale uhlazené, mohl by vám i tento detail vadit. 

DSC_7819

DSC_7783


Zadní strana je již ze zmíněného lesklého, hladkého plastu. Dominantní je nápis Asus, dva stereo reproduktory umístěné až na kraji tabletu a 2megapixelový fotoaparát.

Levá strana tabletu nabídne ovládání hlasitosti a microUSB konektor k nabíjení a přenosu dat. Vrchní strana je využita k tlačítku pro zapínání a vypínání. Na pravé hraně nalezneme nezakrytovaný slot pro paměťové karty typu microSD a 3,5 mm jack. Spodní strana je čistá a microHDMI konektor nebo slot pro SIM kartu zde budete hledat marně. 

Displej

10,1“ s rozlišením 1 280 × 800 pixelů vás nezaujme, ale ani příliš nezklame. 149 bodů na palec je v dané cenové kategorii průměrem a displej je rozhodně dostatečně kvalitní pro sledování filmů i pro práci s dokumenty. Navíc pozorování je upevněno poměrně dobrou oleofóbní vrstvou bránící usazování mastnoty z prstů. 

DSC_7799 DSC_7802


Pozorovací úhel 170 stupňů udávaný Asusem je trochu přeceněný. Pohled na přímém slunci nedělá displeji, respektive vašim očím problémy a tablet se řadí mezi lepší průměr. Pokud budete skutečně pečliví, určitě si všimnete i pixelů. Na displeji nedostatky najdete, ale za tuto cenu zřejmě nečekáte displej s rozlišením nad 300 PPI. 


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon

Asus MeMO Pad 10 je poháněn čtyřjádrovým procesorem Rockchip 101 o frekvenci 1,6 GHz. K dispozici má tablet 1 GB RAM. Pojďme se podívat, jak dopadl výkon v benchmarcích i na aplikacích, potažmo v běžném provozu. 

Na benchmark testy jsem standardně vybral naše oblíbené programy, tedy AnTuTu, NenaMark 2, Quadrant Standart Edition a GeekBench 3. V prvním zmíněném – AnTuTu získal tablet 20 198 bodů. V NenaMarku, který testuje grafiku, získal MeMO Pad 10 úctyhodných 64,5 bodů. Toto číslo udává celkový počet snímků, které je schopen tablet zobrazit za vteřinu. V případě Asusu se tedy jedná o 65 snímků za vteřinu. V Quadrant Standart Edition jsme dosáhli na 5 700 bodů a umístili jsme se před HTC One X i před Asus Transformer Prime TF201. Na závěr jsem využil GeekBench ve třetí verzi. I zde byl výsledek velmi dobrý, konkrétně 1 427 bodů, tedy více, než dosáhl iPad 4. generace.

b3

b

b2

b4


Skvělé výsledky z benchmarků jsem chtěl ověřit v aplikacích. Vybral jsem Dead Triger 2, Real Racing 3 a Angry Birds Go!. Jak jsem se mohl přesvědčit, papírový výkon, ale i výsledky v benchmarcích nejsou vším. Z hraní jsem byl zklamán. Všechny hry se střídavě zasekávají a k plynulosti mají daleko. Hry se dlouho načítají a především po spuštění trpí významnou neplynulostí. Za chvíli je hratelnost lepší. Například Angry Birds Go! několikrát ukončilo aplikaci. Angry Birds Go! patří mezi tituly, které byly místy naprosto nehratelné, i když se našly kola, která běžela relativně plynule, jako ve videopohledu. Ovšem i zde si všimnete, že i to nejlepší kolo má k plynulosti daleko. Dead Trigger 2 lze označit za hratelný, ale ne za plynulý. Pokud chcete plynulou hru musíte šáhnout po klasickém Angry Birds a dalších 2D hrách. 

Testovaný MeMo Pad 10 má k dispozici 16 GB interní paměti, ze které tablet reálně nabídne 11,8 GB. Interní paměť lze rozšířit paměťovou kartou typu microSD až do velikosti 64 GB. 

pamet

Výdrž 

Samozřejmě jsem nezapomněl provést náš standardizovaný test výdrže. Streamovali jsme video (720p) pomocí Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do špuntových sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Tablet vydržel pouhých 5 hodin a 42 minut. Výrobcem uvedených 9,5 hodiny je dosaženo velmi úsporným režimem, který je v praxi téměř nepoužitelný a výdrž je tedy uměle nafouknuta. Při surfování na internetu, nahlížené do dokumentů a občasném zapnutí aplikace se výdrž prodlouží na 7 – 8 hodin dle konkrétní činnosti. Na 9,5 hodiny se zřejmě dostanete pouze s minimálním podsvíceným a velmi nenáročnou prací (v praxi nedosažitelné). Při nabíjení se na 80 % dostane za 3 hodiny a 1 minut, na 100 % si počkáte celkem 4 hodiny a 35 minut. 

baterie

Konektivita

S Wi-Fi připojením mít žádné problémy nebudete. Signál je adekvátní vzdálenosti a rozhodně se vám nestane, že byste s připojením nějak vyčnívali z davu. Tam, kde se připojí ostatní, se připojíte i s MeMo Padem 10. 

wifi

Bezproblémové je i Bluetooth 3.0. Zařízení se najdou rychle, spárují a fungují, jak mají. Stejně na tom je i GPS modul. Očekával jsem trochu rychlejší lokalizaci, ale MeMo Pad vždy polohu určil, jen to není ve stylu spustím a hned vidím. 

V případě MeMo Padu 10 můžeme litovat, že nám Asus nepřidal microHDMI konektor, případně technologii NFC. Částečně to kompenzuje OTG kabelem, který je velkým přínosem. Funkčnost jsem ověřil. Nejčastěji zřejmě budete používat flashová úložiště a podobně. Majitelé iOS zařízení mohu v tomto případě jen závidět. 

DSC_7796

konektorz

Systém a aplikace

MeMO Pad 10 vsadil na ověřený Android 4.2.2 Jelly Bean. Ten je vylepšen nadstavbou přímo od Asusu. Lišta je integrována do jedné, Asus nabízí přehledné miniaplikace a celkově je prostředí mnohem hezčí. Nadstavba se hodí k barevnému designu Asusu. 

Screenshot_2014-01-03-11-12-43 Screenshot_2014-01-03-11-12-49 Screenshot_2014-01-03-11-12-54

Nadstavba má své známé neřesti a tím je stabilita samotného systému. Někdy MeMo Pad 10 zaváhal i u běžných příkazů nebo při pohybu v systému a na vině bude právě tato nadstavba. Čistý Android by byl svižněji. Nutno podotknout, že Asus  bonus v podobě designové úpravy lze vypnout. Mě se ale líbil a i přes malá zaškobrtnutí jsem si ho nechal zapnutí prakticky po celou dobu testu.

Velmi praktické jsou i miniaplikace, kdy si například při načítání hry pustíte kalkulačku a spočítáte, co potřebujete, případně uděláte poznámku a podobně. Tuto funkci jsem často využíval a jsem si jistý, že se bude hodit každému uživateli. 

Screenshot_2014-01-03-11-13-23 Screenshot_2014-01-03-11-13-47 Screenshot_2014-01-03-11-14-44

MeMO Pad 10 nám přináší některé známé aplikace, které nalezneme standardně předinstalované u většiny Androidů. Jedná se například o Gmail, E-mail, Lidé, Chromě a podobně. Asus nám nabídne celkově jiný vzhled a nové ikonky. U tabletu se mírného vylepšení dočkal i obyčejný kalendář. Na jednu plochu se následně u MeMo Padu vejde až 40 ikonek (8 × 5).

Mimo standardních aplikací zde najdeme i mnoho předinstalovaných:

  • Amazon Kindle
  • Movie Studio – úprava videa
  • Zinio – čtení časopisů
  • Zrcadlo – přední kamera
  • Splendid – nastavení teploty barev
  • Story – fotografie jako příběh
  • SuperNote – vylepšené poznámky
  • MyLibrary – osobní knihovna

 

Fotoaparát a webkamera

Jednou z nejslabších stránek je fotoaparát. Ten je tu spíše do počtu. 2 MPx (1 600 × 1 200 px) jsou nouzovým řešením a tablet má problémy i při dobrém světle. Potěší snad jen samotné ovládání fotoaparátu, které je vyladěné, jako kdybyste ovládali tu nejlepší tabletovou optiku. Funkce fotoaparátu jsou zde široké, i když u tohoto rozlišení naprosto zbytečné. Od nastavení fotografie (sépie, negativ, šedá škála, žádný) přes délku expozice, ISO, vyvážení bílé až po detekci úsměvu, HDR, panorama a grafická vylepšení. Kvalitu fotek můžete posoudit sami, ale pokud to není nutné, doporučuji MeMO Pad 10 k focení nepoužívat. 

P_20131227_132625

P_20140103_111033

P_20131227_132032

P_20140103_112850 P_20131227_152819 P_20140103_112855

 Asus samozřejmě nabízí i natáčení videa, rozlišení 640 × 480 px, rychlost 8 snímků za vteřinu a vysoký šum již hraničí se snesitelností záznamu. 

Screenshot_2014-01-03-11-12-08

K dispozici zde máme i přední fotoaparát. Ten má v porovnání se zadním nezvykle vysoké rozlišení, 1,2 megapixelu. Přední kamera plní svoji funkci a přináší uspokojivé výsledky při video telefonování.

Zvuk

O zvukový výstup se starají dva reproduktory na zadní straně tabletu. Zvuk je jednou z nejsilnějších stránek tabletu a rozhodně za to může i umístění, které naplno využívá šířky samotného přístroje. Zvuk mi přišel čistý a dostatečně hlasitý. Rozhodně si ho vychutnáte u hudby i filmů. Hlasitost byla adekvátní i po připojení špuntových sluchátek. 

rl rr

Zhodnocení a závěr

Asus vás během používání několikrát potěší a následně zklame. Hezké barevné provedení zkazí lesklé zpracování. Skvělé výsledky v benchmarcích překazí reálný provoz, kde se ukáže, že papírové předpoklady ani benchmarky nejsou zárukou spokojenosti. Překvapivě kvalitní zvuk kompenzuje nepoužitelný fotoaparát. Snad pouze displej spadá do průměru, což se o ostatních parametrech skutečně říci nedá – někde výrazně dominuje, jinde zase ztrácí.

zaver1

yaver

zaver2

 
Osobně jsem očekával tablet, který nabídne především dlouho výdrž, jak uvádí výrobce. U nedávno testovaného Apple iPad mini Retina udává Apple výdrž 10 hodin na jedno nabití a v naše testu jsme se na 10 hodin dostali. Je jedno, že iPad mini Retina patří mezi špičku na trhu, Asus by měl u svého MeMO Padu udávat stejně pravdivé údaje, i když je jasné, že i Asus má metodiku pro měření výdrže. 9,5 hodiny je ovšem skutečně velmi optimistických a na tuto hodnotu se nedostanete ani při surfování na internetu a nahlížení do dokumentů. Pokud bychom měli tento nešvar kompenzovat, byl by to stojánek a OTG kabel v balení. Obě komponenty potěší.

U Asusu MeMO Pad se mi líbila nadstavba, ale celkově bych neváhal o pohledu ke konkurenci. Právě Asus MeMO Pad bych zřejmě nahradil mnou testovaným Lenovem S6000, které nabídne delší výdrž na baterii a 3G modul. Lenovo je také stabilnější, navíc design je oproti MeMO Padu povedenější, i když stále pokulhává. Cena S6000 je o tisíc korun vyšší než MeMO Padu 10.

Plusy Mínusy

+ kvalitní zvuk

+ GPS     

+ čtyřjádrový procesor

+ stojánek                             

+ Android 4.2 Jelly Bean

+ OTG kabel

- chybí microHDMI

- slot na microSD bez krytu

- viditelné pixely

- zadní fotoaparát

- lesklý povrch

- nevyužití dobrého papírového výkonu ve hrách