Amazfit T-Rex Pro
recenze

Amazfit T-Rex Pro

Neohrožený predátor
5

Chytré hodinky dnes bývají velmi obvyklým příslušenstvím k mobilnímu telefonu, avšak mnohdy mohou působit poněkud křehce. Naštěstí existují i výjimky. Tou jsou jednoznačně hodinky Amazfit T-Rex Pro, které na první pohled působí až nebezpečně. Mají navíc kvalitní displej, slibují dlouhou výdrž, nechybí jim GPS a monitorují přes 100 sportovních aktivit.

Amazfitu se v poslední době daří produkovat velmi zajímavé kousky v segmentu wearables. Jako by si výrobce všiml, že zejména mezi levnými hodinkami je situace neutěšená a rozhodl se ji vylepšit. Zatímco řada Bip U představuje opravdový základ, přesto s pestrou paletou funkcí, modely GTR už míří na náročnější klientelu, která hledá především klasicky vypadající hodinky. Výrobce se však zaměřuje i na skutečně odolné hodinky pro aktivní jedince. Příkladem je řada T-Rex, ze které na dnešní test dorazila novinka zvaná T-Rex Pro. Za 4,5 tisíce korun nabízí robustní tělo, vysokou odolnost, GPS či přehledné a lokalizované prostředí.

Technické parametry Amazfit T-Rex Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce47,7 × 47,7 × 13,5 mm, 59,4 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,3" (360 × 360 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor390 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostbřezen 2021,

Obsah balení

V krabičce čekají hodinky s nasazeným silikonovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Konstrukční zpracování: nepřehlédnete je

Amazfit T-Rex Pro rozhodně nevypadají jako běžné chytré hodinky, které můžete zpravidla vídat ve vitrínách prodejců či na zápěstí kolemjdoucích. Na první pohled je patrné, na jaké uživatele budou mířit. Nepřehlédnete je například kvůli rozměrům. Tloušťka totiž činí 13,5 mm, což je více než u většiny dnešních telefonů a nyní si představte, že takového cvaldu máte na zápěstí. První dny se tak nesou ve znamení sžívání se s hodinkami. Překvapivě si však na tlustší hodinky lze snadno zvyknout, problém může občas činit jen například rukáv kabátu či bundy.

Amazfit T-Rex Pro
Na tlustší hodinky si lze snadno zvyknout.

Pokud vás nezaskočí tloušťka, pak bezpochyby vzhled ano. Kromě námi testovaná modré varianty existuje i o něco konzervativnější černá. Na každý pád jsou však hodinky velmi výrazné, displej zapuštěný, nechybí nespočet nápisů a tlačítka. Při bližším zkoumání se odhalí i spíše levněji působící plast, který je na těle hodinek jasně dominantní. Výrobce možná mohl zauvažovat nad gumovými prvky, ale na ty se nedostalo.

Hodinky jsou také těžší, včetně řemínku váží bezmála 60 gramů a při pohledu do tabulky specifikací to může působit až přehnaně. Opět se ale ukázalo, že zkušenost je nade všechny papírové parametry. Při běžném nošení jsem o hodinkách na zápěstí téměř nevěděl. Stejně jako celé hodinky, není ani pásek nijak hodnotný – je ze silikonu a ladí s hodinkami.

Amazfit T-Rex Pro

Za pozornost stojí hned čtyři tlačítka, která jsou rovnoměrně rozdělena na levou a pravou stranu hodinek. Jde o nebývale vysoký počet, avšak má to svůj důvod. Hodinky lze totiž ovládat i výhradně tlačítky, což přijde vhod například v terénu, kdy se nechcete strefovat do dotykového displeje, případně máte rukavice a podobně.

Amazfit T-Rex Pro

Hodinky plní vojenský standard MIL STD-810G, což znamená, že mají odolat extrémní podmínkám i pádům na zem. Za pozornost stojí i odolnost proti vodě až do 10 ATM, což je dvojnásobek oproti běžným chytrým hodinkám. V praxi to znamená, že se s hodinkami nemusíte bát plavat ani rekreačně potápět.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • robustní design
  • ovládání i tlačítky
Nelíbilo se nám
  • plasty mají laciný vzhled

Displej: velký a kvalitní

Hodinky mají 1,3palcový dotykový displej kruhového tvaru, který je výrazně zapuštěný pod okolní povrch, nebo chcete-li lunetu. Ta má na sobě zvýrazněné čtvrthodiny, což případně usnadní orientaci na ciferníku. Displej je tak mimochodem skvěle chráněn proti poškrábání.

Amazfit T-Rex Pro

Samotný panel je typu AMOLED s jemným rozlišením. Výsledkem je brilantní barevné podání a působivá černá, která se především u ciferníků opravdu hodí. Zobrazovač je skvěle čitelný venku i z ostrých úhlů, plní tedy přesně to, co od něj očekáváte. Dostalo se také na automatickou regulaci okolního jasu. Nechybí ani režim Always-On, který dokáže neustále zobrazovat čas na displeji. Režim se navíc dokáže přizpůsobit právě nastavenému ciferníku, což je funkce vlastní právě hodinkám Amazfit.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený režim Always-On
  • zapuštěný displej

Systém a výkon: ovládnete jej snadno

Amazfit T-Rex Pro běží na proprietárním operačním systému, který se vyznačuje poměrně svižným chodem i pěkně zpracovaným prostředím. Drobné nedostatky jsem spatřoval v dlouhých nabídkách, kdy procházení občas působilo trhaně.

Amazfit T-Rex Pro

Ovládací prvky jsou vcelku běžné: tahem od levého okraje se vrátíte o krok nazpět, stisknutím horního fyzického tlačítka se dostanete do hlavního menu (nebo jen rozsvítíte displej), spodním tlačítkem otevřete nabídku sportovních režimů (nebo si jej nastavíte dle přání) a posunutím od spodního okraje vytáhnete seznam notifikací. Na přijaté zprávy však bohužel nelze nijak zareagovat, což je trochu škoda. Stejně tak není možné do hodinek doinstalovat jakoukoliv aplikaci, ale to je zcela běžné v této cenové relaci. Naopak vyzdvihněme příkladnou českou lokalizaci.

Amazfit T-Rex Pro

Pakliže jde o hovory, hodinky na ně upozorní, avšak bohužel často se mi stávalo, že se na displeji objevilo pouze telefonní číslo, nikoliv jméno daného kontaktu, který jsem měl uložený ve spárovaném telefonu. Hovor můžete vzdáleně přijmout i odmítnout. Nic jiného však hodinky bohužel neumí, neboť nemají reproduktor ani mikrofon.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • pěkný vizuál
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat žádné aplikace
  • na notifikace nelze odpovídat

Výdrž a nabíjení: spíše jen průměrná

V útrobách hodinek je baterie s kapacitou 390 mAh, přičemž výrobce sebevědomě udává až 18 dní výdrže na jedno nabití. Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše, k této hodnotě se vůbec nepřiblížíte. Nikdy. Reálná výdrž se pohybuje maximálně kolem 6 dnů, což ovšem i tak považujeme za slušné. Pokud jsem hodinky používal aktivněji, klesala výdrž běžně ke 4 dnům. Nabíjení jedenkrát/dvakrát týdně není vyloženě obtěžující, navíc když zabere slabou hodinu a půl. Sedmidenní výdrž je výsledkem při zcela běžném používání, kdy hodinky využíváte k notifikacím, měření srdeční aktivity a po celou dobu je aktivovaný režim Always-On.

Amazfit T-Rex Pro

Výrazně se výdrž zkrátí, pokud do hry vstoupí sportovní režimy spjaté s GPS. Baterie následně mizí před očima a hodinky s aktivní GPS vydrží maximálně 8 hodin.

Nelíbilo se nám
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku
  • výdrž neodpovídá tomu, co uvádí výrobce

Sportovní a zdravotní funkce: nabídka je bohatá

Hodinky nabízí dle poslední módy stovku sportovních režimů pro venkovní i vnitřní aktivity. Zájemci se mohou těšit na cyklistiku, plavání, horolezectví, běh či chůzi, ale i exotičtější možnosti, jako je kriket, biatlon nebo curling. Nechybí ale například i společenský tanec, lukostřelba nebo prostá chůze do schodů. Podobně jako u konkurence tak velké množství sportovních režimů počítá spálené kalorie primárně na základě srdečního tepu.

Amazfit T-Rex Pro

U běžných aktivit, jako je chůze, běh či cyklistika, se do hry vloží GPS, vy tak získáte přesně zaznamenanou trasu, a to i v případě, kdy u sebe nebudete mít mobilní telefon. Amazfit T-Rex Pro vám po ukončení aktivity zprostředkují velmi přehledné statistiky včetně mapy, a to i na displeji samotných hodinek.

Kromě sportů lze monitorovat také zdraví, a to nejen srdeční tep, ale i hodnoty stresu či ukazatel PAI známý i z dalších hodinek. Prezentace naměřených hodnot je přehledná a můžete si prohlížet grafy z různých časových období. Naměřená zdravotní či sportovní data však exportovat do podoby, se kterou by bylo možné dále pracovat, bohužel nelze.

Prostředí aplikace Zepp

Podrobněji a zdánlivě přehledněji si vše prohlédnete v aplikaci Zepp, kterou pro spárování musíte mít ve svém telefonu. Aplikace na mě působí poměrně přehledným dojmem a v jednotlivých boxech pod sebou zobrazuje naměřené hodnoty. Po rozkliknutí vidíte podrobnosti v grafech. Kaňkou na kráse je jen částečná lokalizace do češtiny. Na tom by výrobce měl zapracovat.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS
Nelíbilo se nám
  • nedokonalá lokalizace do češtiny

Zhodnocení

Chytré hodinky Amazfit T-Rex Pro vás upoutají již názvem. Pokud ne, bezpochyby pak obrněným vhledem, který však působí přeci jen poněkud laciněji. Na druhou stranu, cena jen lehce převyšuje hranici 4 tisíc korun a ústupky ve vzhledu bohatě kompenzuje výrazně zvýšená odolnost, která poskytuje mnohem větší volnost při vodních sportech než u jakýchkoliv jiných hodinek v této kategorii.

Amazfit T-Rex Pro

Ve výbavě se nám líbí stovka sportovních režimů, všechny důležité senzory, a to včetně GPS, či dostatečně kvalitní displej, který zobrazí vše potřebné a čitelně i na sluníčku. Kaňkou na kráse je jen průměrná výdrž či aplikace Zepp, která má své mouchy. Někomu také může chybět možnost reagovat na notifikace či příchozí hovory.

Konkurence

Přímého konkurenta T-Rex Pro nemají, v cenové hladině do 4,5 či 6 tisíc korun nenajdeme žádné takto odolné a robustní chytré hodinky. Alternativou jsou tak jen běžné modely s podobnými funkcemi, ale nikoliv tak odolným tělem. Například Honor MagicWatch 2 nebo Amazfit GTR 2.

Honor MagicWatch 2 42 mm

Konstrukce41,8 × 41,8 × 9,4 mm, 29 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Xiaomi Amazfit GTR 42mm

Konstrukce42,6 × 42,6 × 9,2 mm, 25,5 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (42 mm)
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, NFC
Akumulátor195 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:35 hodin

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

amazfit-t-rex-pro
Klady
  • robustní vzhled
  • odolný proti pádům
  • možnost potápění se
  • kvalitní displej
  • přehledné prostředí
  • 100 sportovních režimů
  • podpora GPS
Zápory
  • větší tloušťka
  • obyčejně vyhlížející plasty
  • jen průměrná výdrž
Diskuze ke článku
Hugo Sobb
Hugo Sobb
Zdravim, podporuju individualne nastavenie HIIT treningu (intervalovy trening)?

Napriklad:

30s workout
pipnutie/vibracia
90s rest
pipnutie/vibracia
30s workout
pipnutie/vibracia
atd

Vdaka.
Martin Vozka
Martin Vozka
Mám T-Rex PRO a s tou výdrží co uvádíte nesouhlasím. Mám vypnuté AOD i rozsvěcení displeje na zvednutí zápěstí (rozsvěcím tlačítkem), jinak všechny zdravotní funkce včetně stresu zapnuty a měření tepu co 1 minutu. V létě každý všední den měření aktivity s GPS (chůze) kolem 50 minut a výdrž 8-10 dní. Přes zimu moc aktivit s GPS neměřím a výdrž 12-14 dní.
Jinak, pokud máte rozsvěcení displeje na zvednutí zápěstí a třeba řídíte auto, tak hodinky prakticky pořád svítí. Tam bych té vaši výdrži i věřil.
Vincenzo Bombardino
Vincenzo Bombardino
S tou vydrží nesouhlasím ,nenabijel sem je už 41 dní 👌 a to je používám každý den. Jen si to stačí přizpůsobit svému používání
Simon Racer
Simon Racer
Souhlasím s pány Vozkou a Bombardinem - výdrž 18 dnů je naprosto běžná. Používám hodinky denně, mám nastavené rozsvěcení na zvednutí zápěstí s výlukou od 21:00 do 6:00, aby se mi nerozsvěcely na ruce v noci. Počítadlo kroků, měření tepové frekvence a sledování spánku mám imrvére, sportovní aktivity zapínám cca 4-5x týdně na 1-1,5 hodiny. A nabíjím je cca jednou za 3 týdny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze