Amazfit Cheetah Pro
recenze

Amazfit Cheetah Pro

Originální chytré hodinky

Segment chytrých hodinek do značné míry ovlivňuje Amazfit. Převážně však cenově dostupnějšími a dobře vybavenými modely. Letos zkouší proniknout i do vyšších pater a novinka Cheetah Pro se snaží zaujmout vzhledem, displejem i výbavou. Obhájí si ale cenu nad hranicí 7 tisíc korun?

Když se řeknou sportovní chytré hodinky, možná se vám vybaví Garminy či Fitbity. Málokomu však značka Amazfit. Výrobce by to ale zřejmě rád změnil. Do letošní nabídky zařadil zajímavě vypadající novinku s originálním jménem Cheetah Pro. Cenově dostupný model spadá zhruba do středu portfolia výrobce, nároky na něj tudíž nebudou nikterak malé. Hodinky se mohou pochlubit dvoupásmovou GPS, zvýšenou odolností či osobním trenérem založeným na umělé inteligenci. Praktická je možnost instalovat nové aplikace či vyřídit telefonní hovory přímo z hodinek.

Technické parametry Amazfit Cheetah Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce47 × 47 × 11,8 mm, 34 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,45" (480 × 480 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.3, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor440 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostčervenec 2023, ?

Amazfit Cheetah Pro jsou sportovní hodinky s jednou drobnou vadou (RECENZE)

Obsah balení: nic neočekávaného

V krabičce čekají hodinky s nasazeným látkovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Amazfit Cheetah Pro
Nelíbilo se nám
  • hodil by se náhradní pásek z jiného materiálu

Konstrukční zpracování: netradiční, ale líbivé

Zaměření na aktivní uživatele dávají Cheetah Pro znát na první pohled. Rozhodně po nich nesáhnou konzervativněji smýšlející lidé. Polymerové tělo vyztužené vlákny působí obyčejněji, vidět můžete také bronzovou statickou lunetu kolem displeje. Ta pomyslně rozděluje displej na pár částí a současně působí jako prostor pro popis bočních tlačítek.

Látkový řemínek zkombinoval šedý povrch s červeným lemováním, osobně se mi líbí nejen vzhledově, ale i zpracováním. Při nošení je totiž nesmírně pohodlný a také lehký, váží jen 9 gramů. Výhodou látkového řemínku je i fakt, že velmi dobře dýchá pokožka pod ním, což pro některé uživatele může být poměrně zásadní. Při sportování také skvěle vstřebává pot. To má i nevýhodu pro všechny, kteří se s hodinkami i sprchují. Látkový řemínek nasákne vodu a je nezbytné počítat s tím, že alespoň pár minut po koupeli či sprše je mokrý. Na každý pád mohu potvrdit, že látkový řemínek se suchým zipem drží naprosto perfektně na ruce a přesně si nastavíte velikost pro vaše zápěstí.

Amazfit Cheetah Pro

Nakousli jsme i boční tlačítka. To horní funguje jako otočná korunka, ale i jako potvrzovací tlačítko, spodní vás vrací o úroveň zpět. Oběma klávesám lze přiřadit rychlé spuštění vybrané funkce skrze aplikaci Zepp. Značnou část ovládání tak zvládnete jen přes tlačítka, aniž byste se museli dotýkat displeje, který je však samozřejmě taktéž připraven.

Líbilo se nám
  • překvapivě pohodlný a dobře sedící pásek
  • zvýšená odolnost
  • praktická tlačítka, včetně korunky
  • originální vzhled
Nelíbilo se nám
  • pro někoho příliš extravagantní

Displej: skvělý v každém ohledu

Samotný kruhový AMOLED panel má 1,45" a jemné rozlišení. Displej potěší skvělým podáním barev i výbornou čitelností. V tomto ohledu patří ke špičce. Výborně funguje automatická regulace jasu i rozsvícení displeje gestem otočení zápěstí. Decentní a přesto praktický je Always-On, kdy pro zjištění aktuálního času není potřeba hodinky celé rozsvítit. Solidně je řešena také ochrana displeje, který je mírně zapuštěný, chráněn 2.5D odolným sklíčkem Gorilla Glass 3 a povrch je upraven proti ulpívání otisků prstů. To funguje poměrně dobře a při běžné práci je zobrazovač po většinu dne skutečně čistý.

Amazfit Cheetah Pro
Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený Always-On
  • automatická regulace jasu

Systém a výkon: snadné ovládání

Prostředí hodinek působí jednoduše, ale je přehledné a velmi snadno ovladatelné. Vše je doprovázeno vkusnými a v drtivé většině případů plynulými animacemi. Sluší se dodat, že je vše kompletně lokalizováno do češtiny. Hlavní menu si můžete přeskládat skrze aplikaci v telefonu, což se může hodit. Domácí obrazovka může být osazena ciferníkem, hned 7 jich udrží v paměti hodinky, další najdete v obchodě, kde je zdarma stáhnete. Z hlavní obrazovky lze každým směrem otevřít nějakou nabídku. Odshora to jsou zástupci rychlého nastavení, zprava menu, zleva notifikace a zespoda jakýsi denní komplexní přehled.

Schopnosti hodinek lze rozšířit skrze stahovatelné aplikace. Celý proces probíhá skrze aplikaci Zepp, ta je mimochodem také česky a vcelku přehledná. Na výběr je pár praktických aplikací a jednoduchých her, většina z nich je zdarma. Příliš užitečných věcí ale prozatím nenajdete, vhod může přijít třeba konvertor jednotek, ale jak často jej využijete na svém zápěstí, je otázkou.

Cheetah Pro dokáží přijímat notifikace z jakékoliv aplikace, které to povolíte. Nedělají jim problém dlouhé zprávy například z Telegramu, celý text si přečtete klidně jen na hodinkách. V omezené míře lze i reagovat, a to buď předpřipravenou odpovědí (prostým děkuji či OK), případně smajlíky. Psaní na hodinkách bohužel možné není.

Aplikace Zepp v telefonu

Jako výhodu spatřuji podporuje Bluetooth hovorů. Na těle se nachází mikrofon i reproduktor, stačí opět vše správně napárovat, nastavit a můžete na vybrané kontakty rovnou volat. Plusem je dostatečná kvalita i hlasitost. Protistranu skvěle slyšíte, stejně tak ona vás.

Párování telefonu s hodinkami probíhá přes Bluetooth 5.0. Ve výbavě hodinek se však objevuje také Wi-Fi. Ta slouží výhradně k přenosu větších objemů dat mezi hodinkami a telefonem. Jde tak například o hudbu. Tu lze poslouchat buď skrze reproduktor, nebo sluchátka spárovaná s hodinkami. V souvislosti s konektivitou je nezbytné zmínit, že Cheetah Pro chybí NFC. To bohužel znamená, že s nimi nejde a v budoucnu ani nebude možné bezkontaktně platit. Jde o poměrně závažný nedostatek a Amazfit by s ním měl už konečně něco udělat.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • pěkný vizuál
  • paměť na hudbu
  • podpora Bluetooth telefonování
  • lze doinstalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • jen omezené reakce na notifikace
  • chybějící NFC

Výdrž a nabíjení: za očekáváním

V útrobách hodinek je baterie s kapacitou 440 mAh a výrobce velkoryse slibuje 14 dní běžného používání, případně 7 dní intenzivního. Bohužel jsme se skoro nepřiblížili ani týdenní výdrži při náročnějším používání s aktivním režimem Always-On a spoustou notifikací. Hodinky se po necelých 5 dnech vypnuly. I když intenzita používání poklesla, přes 5 dní jsem se během měsíčního testování nikdy nedostal. Zamrzí i zdlouhavé nabíjení inovovanou nabíječkou, která však vypadá téměř identicky jako ta od starších modelů. Výsledkem ale je, že starší nabíječky nejsou kompatibilní. Připravte se každopádně na téměř 2 hodiny, které hodinky stráví na nabíječce.

Amazfit Cheetah Pro
Nelíbilo se nám
  • výdrž je slabší
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: změří takřka vše

Přesuňme se k sportovním aktivitám, na které se Cheetah Pro hodně soustředí. Dokáží monitorovat přes 150 aktivit, mezi kterými nechybí různé druhy běhu, chůze, plavání, ale i silový trénink, skákání přes švihadlo, míčové sporty či deskové hry. Samozřejmostí je i plavání, hodinky jsou odolné do 5 ATM. Výhodou tohoto modelu je dvoupásmová GPS, která velmi přesně a rychle nalezne signál. Zjištění polohy venku zabere sotva pár vteřin.

Během jakékoliv aktivity vidíte na rozměrném displeji vše potřebné. Délku aktivity, tepovou frekvenci, čas, případně i rychlost. Například při chůzi či běhu vás hodinky umí hlasově informovat o každém dokončeném kilometru a průměrné rychlosti a vzdálenosti. Sice v angličtině, ale i tak se to může hodit, neboť se nemusíte soustředit na samotný displej. Podrobnější statistiky získáte po skončení aktivity. Hodinky měří i okysličení krve, naprostou samozřejmostí je pak měření spánku včetně fáze REM.

V hodinkách, respektive aplikaci Zepp, je připraven i váš osobní trenér založený na umělé inteligenci. Ten vám má umožnit lépe běhat a měnit plánování tréninků dle vašich výsledků. Komunikuje s vámi textově, případně i hlasem, avšak český text čte velmi krkolomně. U běhu navíc trenér počítá, že už máte začátky za sebou a rovnou vám i jako začátečníkovi naordinuje dlouhé běhy na první dny, což příliš ideální není.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS
Nelíbilo se nám
  • trošku nedotažený osobní trenér

Zhodnocení

Amazfit Cheetah Pro vypadají minimálně zajímavě, příjemně se nosí, mají skvělý displej, umí telefonovat a sportovně zaměřené uživatele jistě zaujmou. Na českém trhu je seženete za 7 190 Kč a řadí se do středu portfolia výrobce. Každopádně jde již o dražší kousek, po kterém případně sáhnou ti náročnější. Z tohoto důvodu nelze prominout chybějící NFC, hodinkami tak nelze platit. Zamrzí i spíše uzavřenější systém, nemožnost plnohodnotně reagovat na zprávy a výdrž baterie zůstala za očekáváním.

Velmi rozhodne, pro jaké účely budete chtít hodinky používat. Pokud hledáte originální a sportovněji založené hodinky, přičemž oželíte NFC, jsou Amazfit Cheetah Pro zajímavou volbou. V jiných případech se však ke slovu hlasitě přihlásí konkurence.

Konkurence

Pakliže naopak chcete hodinkami platit a oceníte širší výbavu, můžete sáhnout třeba po Samsung Galaxy Watch5 Pro, případně Apple Watch SE.

Samsung Galaxy Watch5 Pro LTE

Konstrukce45,4 × 45,4 × 10,5 mm, 46,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor590 mAh, nabíjení: bezdrátové

Apple Watch SE 44mm

Konstrukce44 × 38 × 10,4 mm, 36,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Sportovněji ladění zájemci mají možnost vzít třeba model Venu2 od Garminu. Veškeré zmíněná konkurence je navíc pouze mírně dražší.

Garmin Venu2 45

Konstrukce45 × 45 × 12 mm, 49 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,3" (416 × 416 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

amazfit-cheetah-pro
Klady
  • originální vzhled
  • špičkový displej
  • rychlá a přesná GPS
  • svižné a pohodlné ovládání
  • přehledné prostředí v češtině
  • možnost telefonování
  • praktický textilní pásek
Zápory
  • jen průměrná výdrž
  • omezené možnosti reakcí na notifikace
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze