Alto's Odyssey
recenze

Alto's Odyssey

Čekání, které se vyplatilo
4

Alto's Adventure dodnes patří mezi nejoblíbenější mobilní hry. Druhý díl tak měl na co navazovat a co překonávat. Po prvním spuštění jsem si nebyl jistý, zda zvolil nejlepší cestu. Jak se po chvíli ukázalo, nových triků má ale v rukávu více než dost.

Jsou hry, na které si rádi počkáte. Jen si vzpomeňte na Alto's Adventure, který jsem před lety recenzoval. Tehdy vyšel jako prémiová hra pro iOS a s několikaměsíčním zpožděním zdarma pro Android. U očekávaného pokračování se situace opakovala. Dnes si ale Alto's Odyssey zahrajete i na Androidu. S velkým očekáváním se může skloubit velké zklamání. Rovnou si ale řekněme, že to není tento případ, i když jsem si tím zprvu nebyl jist.

Alto's Odyssey – videorecenze

Z hor do pouště

První díl se stal ukázkovým příkladem toho, co znamená relaxační ježdění v nekonečném a náhodně generovaném terénu. Alto na svém snowboardu zvládl salta, skákal přes propasti a klouzal po lanech. Druhý díl na první pohled mění především prostředí. Místo na sněhobílé vrcholky vyrazíte do písečných dun, kde na vás dýchne romantická východní kultura. Alto má stále na nohou prkno a stále zvládá stejně povedené triky.

Po prvním zapnutí a několika kolech jsem se začal opravdu strachovat. „Na čem ti vývojáři pracovali tak dlouho?“ říkal jsem si. Měl jsem ze hry pocit, že jen změnili prostředí, vyměnili barevnou paletu a nechali složit novou hudbu. Na první dobrou bych možná nepoznal, který díl vlastně hraji. Jenže to se mělo brzy změnit. Odyssey totiž nabízí přesně to co první díl a ještě jednou tolik. A aby vývojáři neodradili nové hráče, představují prvky postupně.

Nové triky

Klepnutím na obrazovku se hrdina odrazí, podržením prstu se začne otáčet. To je základní interakcí. Přejíždíte duny, odrážíte se a provádíte salta. Pokud se vám otočka podaří a dobře přistanete, Alto se na chvíli zrychlí. K tomu stále patří přeskakování kamenů, propastí a ježdění po lanech. Velmi nenápadně však tvůrci začnou přidávat nové prvky, které druhý díl posouvají skutečně na další úroveň. Nejprve to jsou balóny, od kterých se odrazíte a po chvíli přijdou třeba skály, po nichž zvládnete klouzat.

Novinek je opravdu hodně. Lana se promění v provazy, které po chvíli prasknou, drobné skokánky nahradí velkolepé chrámy či konstrukce, na poušti potkáte vzdušné víry a v džungli zase vodopády nebo řeky, po kterých se svezete. Druhý díl tak nabízí především mnohem větší variabilitu prvků, ze kterých se tratě budou skládat. Odemknou se vám ale až po dosažení určité úrovně. Zásadní je splnit alespoň prvních deset úrovní. Získáte navíc i novou postavu.

Radost pohledět

Jedním z důvodů úspěchu prvního dílu bylo také zpracování. I to se posunulo o výrazný kus dopředu. Na první pohled si hry jsou podobné, ale Odyssey nabízí propracovanější efekty a častější změny počasí. Taková písečná bouře může být opravdu úchvatná, i když výrazně nepřehledná. Jízda pod nočním nebem posetým hvězdami se jen tak nezapomíná a zlatem zalitá poušť při východu slunce vás ohromí pokaždé. Na slabších telefonech se hra může sekat.

Ohromná škoda by byla hrát titul bez zvuku. Hudební podkres je totiž stejně působivý jako výtvarné zpracování. Má titul nějaké mouchy? Pokud jste jedničku hráli, prvních pár úrovní vám bude připadat nudných. Počkejte si, vyplatí se to. Verze pro Android je zdarma, což znamená pomalejší odemykání obsahu, a především otravné vyskakující reklamy. Těch se za poplatek zbavíte, což bych vám doporučoval, pokud vás hraní bude bavit.

Závěr

Zprvu ve mně Alto's Odyssey vyvolal strach, že hraji jen převlečený první díl. Nové mechaniky si však teprve musíte odemknout a po nějaké půlhodině hraní se začalo ukazovat, že toho titul nabízí více, než bych čekal. Úrovně jsou mnohem variabilnější, nové prvky vás zabaví na dlouho a změna prostředí výtvarné stránce hry jen prospěla. Právě před sebou máte jednoznačně nejlepší relační hru.

Stáhnout Alto’s Odyssey

Google Play (zdarma) App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • působivá grafika a hudba
  • relaxační hratelnost
  • plejáda nových prvků a možností
Zápory
  • náročnější na výkon
  • zpočátku málo novinek
Diskuze ke článku
ing. anton
Na iphone bez problemov co sa tyka vykonu. Konstantnych 60 fps bez jedineho zavahania. A11 je proste bestia ktora ponuka desktop class cpu. Powerhouse ktory vdaka efektivnym a vykonnym jadram nebude mat este niekolko rokov jediny problem.
HOWGH!
halucino
Jo, tohle to je náročná pařba, bez A11 procesoru to nemá smysl.
Pripravte se na pořádnou slideshow. Honem pro iPhone inženýři ????.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze