Recenze Alcatel One Touch 8HD: tablet od Alcatelu poprvé

Cenově dostupný osmipalcový tablet je určitě v hledáčku mnoha zákazníků, navíc za cenu pod 4 000 Kč se jedná o lákavou nabídku. Dokáže ale tablet s tak nízkou cenou uspokojit přinejmenším průměrného klienta? Podívejte se, jakou novinku posílá Alcatel na český trh.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl


8hd

Alcatel One Touch 8HD

Operační systém: Android 4.1 Jelly Bean
Displej: 8" IPS, rozlišení 1 024 × 768 pixelů (160 PPI)
Procesor: Rockchip RK3066, 2 × 1,6 GHz
Grafický akcelerátor: ARM Mali-400MP
Paměť: 1 GB RAM, 4 GB interní paměti, podpora microSD karet (až 32 GB)
Fotoaparát: zadní 2 MPx, přední 0,3 MPx
Bezdrátová komunikace: Bluetooth 2.1m, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microSD slot, microUSB, 
Senzory: G-senzor
Rozměry a hmotnost: 202 × 154 × 9,5 mm, 450 gramů
Baterie a výdrž: lithium-iontovo-polymerová, 4 150 mAh, cca 4hodinová výdrž                  
Cena a dostupnost: leden 2014, 3 800 Kč

Videopohled

Alcatel se zaměřil na 8“ segment hned z několika důvodů. Tím nejzásadnějším je stále rostoucí poptávka po této úhlopříčce. Tyto tablety jsou totiž mobilnější, než jejich desetipalcoví kolegové a stávají se tak společníkem na každou cestu. Ovšem dokáže One Touch 8HD nabídnout více, než jen kompaktní tělo?

Obsah balení

Balení odpovídá ceně. V miniaturní krabičce najdete jen to nejdůležitější. Jedná se tedy o samotný tablet, USB – microUSB kabel a nabíjecí adaptér. Další příslušenství v podobě obalu, OTG kabelu a dalšího si musíte dokoupit. Ostatně jinak tomu často není ani u těch nejdražších tabletů. 

Al1 Al2 Al3

 

Obsah balení:
  • Tablet
  • USB – microUSB kabel
  • Nabíjecí adaptér

Konstrukce a vzhled, displej

Osmipalcový tablet od Alcatelu se na první pohled (především podle přední strany) až nápadně podobá iPadu mini. Bohužel to je jedna z posledních podobností s highendovými tablety. Černé plastové tělo sice nikoho neurazí, ale rozhodně nezaujme. Na veřejnosti tablet zapadne, což u této cenové kategorie uvítáme.

Al5

Al4

 

Ihned po prvním kontaktu tablet hmotnostně pocítíte. Hmotnost se zdá být vysoká a není problém uvěřit ani chybnému internetovému údaji 600 gramů. Této hmotnosti jsme ze začátku skutečně věřili, teprve pro převážení a detailnějším hledáním jsme museli udělat opravu na 450 gramů. To ovšem nic nemění na pocitové hmotnosti. Vyvážení tabletu nepatří mezi nejlepší a držení jednou rukou na levé straně, ale i úchop rozevřenou dlaní na zádech tabletu nepatří mezi nejpohodlnější a velmi rychle vás začne ruka bolet. U 8" tabletu je to mírné zklamání. 

Alcatel One Touch 8HD nabídne rozměry 202 × 154 × 9,5 mm a již zmíněnou hmotnost 450 gramů. Na přední straně se následně nachází 0,3MPx fotoaparát pro videohovory. Zadní, mírně nejistá strana tabletu nabídne obstojný reproduktor. Ten je kvalitativně v naprostém kontrastu s fotoaparátem a krytkou pro microSD paměťové karty, která působí nekvalitním dojmem a při běžném užívání se nepříjemně zvukově projevuje. 

Al8

Al6

Al7

 

Při pohledu na výšku naleznete na pravé straně tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí. Horní hrana ukrývá již zmíněný slot pro microSD kartu, microUSB s podporou On-The-Go a 3,5mm jack.

Displej

8" IPS displej s rozlišením 1 024 × 768 pixelů je naprosto dostačující. V této cenové kategorii snad ani nemůžete čekat více. Slušná oleofóbní vrstva, dobré pozorovací úhly i pohled na přímém slunci. Rozlišení by mohlo být vyšší, ale k 160 PPI nemáme větších výhrad (samozřejmě pixely zde najdete, ale to až při bližším zkoumání).

Al5


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon

Alcatel One Touch 8HD je poháněn dvoujádrovým procesorem Rockchip RK3066 o frekvenci 1,6 GHz. K dispozici má tablet dále 1 GB paměti RAM. Pojďme se podívat, jak dopadl výkon v benchmarcích i na aplikacích, potažmo v běžném provozu. 

Na benchmark testy jsem standardně vybral naše oblíbené programy, tedy AnTuTu, NenaMark 2 a Quadrant Standart Edition. V prvním zmíněném – AnTuTu získal tablet 14 334 bodů. V NenaMarku, který testuje grafiku, dosáhl One Touch 8HD úctyhodných 60 bodů. Toto číslo udává celkový počet snímků, které je schopen tablet zobrazit za vteřinu. V případě Alcatelu se tedy jedná o 60 snímků za vteřinu. V Quadrant Standart Edition jsme získali 4 362 bodů a umístili jsme se před Asusem Transformer Prime TF201. 

antutu 60s qs

 

Jak již můžete z výsledku benchmarků soudit, Alcatel One Touch 8HD nepatří mezi extra výkonné stroje. I přesto zvládne spustit i náročnější tituly jako Dead Triger 2, Real Racing 3 a další 3D hry. Nápomocen je zde grafický akcelerátor Mali-400MP. Hráče ovšem Alcatel zklame. 3D hry jdou sice funkční, ale k plynulosti mají daleko. I přesto jsou s dávkou tolerance hratelné. Hraní her na One Touch 8HD si mnohem více vychutnáte u 2D her, které běží bez problémů. 

Testovaný model nabízí pouze 4 GB využitelné paměti. V reálu ovšem získáte pouze 1,27 GB. Omluvou může být možnost instalace obsahu na paměťovou kartu. Touch 8HD totiž podporuje paměťové karty typu microSD a to až do velikosti 32 GB. 

Výkonu by zde mohlo být více. S delší dobou načítání počítejte i u větších (PDF) dokumentů. Celkový pocit z tabletu kazí i špatná optimalizace systému, které také není plynulý. 

Výdrž

Samozřejmě jsem nezapomněl provést náš standardizovaný test výdrže. Streamovali jsme video na 360p (bohužel u 720p docházelo k občasnému zadrhnutí a stream se několikrát asi po třech hodinách přerušil) pomocí Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do špuntových sluchátek. Jas displeje byl nastaven na hodnotu 50 %, stejně tak jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Tablet vydržel video přehrávat pouze 4 hodiny a 9 minut. Při pracovním nasazení, čistě práce s dokumenty a vyhledávání na internetu, prodloužilo životnost na přijatelných 6 hodin a 32 minut. I v tomto případě byl nastaven jas displeje na 50 %. Tablet můžete vybít i za méně než 4 hodiny, k tomu dojde při hraní již zmíněných 3D her. 

Screenshot_2014-01-16-23-31-04

 

Po úplném vybití se tablet pustí až po 20 % nabití. Několikrát se nám podařilo tablet zapnout i dříve, ale sám se restartoval a neustále se zapínal a vypínal. Po 20 % nabíjení již tento nešvar nezpozorujete. 

Konektivita

Příjemně překvapila Wi-Fi. Tablety v této cenové kategorii mají často problém s příjmem Wi-Fi signálu. U One Touch 8HD jsem tento problém nezpozoroval a bez problémů se připojil po celém domě, přes dvě zdi a podobně. 

One Touch 8HD je na tom s konektivou dobře. Problém nenastal ani s Bluetooth a externí zařízení se bez problému párovala. Příjemnou funkcí je OTG, tedy možnost připojení USB zařízení, klasicky flash disku, přes OTG kabel. I zde vše fungovalo, jak má a tuto funkci mohou tabletu závidět mnozí majitelé několikanásobně dražších iPadů.

Al9

 

V horní části, pod ne příliš povedeným plastovým zakrytováním najdeme slot pro microSD kartu. Slot lze zaplnit kartou až do velikosti 32 GB. Samotný kryt je praktický, ale nešťastně řešený. Špatně se sundává, zacvakuje zpátky a někdy vrže. Alcatel asi nepředpokládá, že ho budete často sundávat. 

Za cenu One Touch 8HD snad ani nemůžeme čekat více, i když například GPS by byla velkým lákadlem. Ovšem GPS, NFC nebo třeba microHDMI konektor se zde jednoduše nekoná.

Systém a aplikace 

V Alcatelu One Touch 8HD se nachází čistý Android 4.1.1. Najdeme tak zde ještě některé prvky z verze Honeycomb (například lištu, ta se stále nachází v dolním rohu). I přes čistý Android zde najdeme mnoho neplynulostí a je škoda, že Alcatel svůj One Touch 8HD lépe neodladil. Bohužel u tabletů z kategorie low-end ani neočekáváme další aktualizace a povyšování na novější verze Andoridu, i když třeba Alcatel mile překvapí.

al10 al11 al12

 

Prostředí zde zobrazuje celkem 30 ikonek/aplikací na jedné ploše (6 × 5). Mimo standardních aplikací jako Gmail, Facebook a Google+ zde najdeme například TruMedia a Movie Studio. TruMedia slouží k upravení zvuku, můžete si zde nastavit i mód přímo na filmy a následné ho před spuštěním filmu pouze aktivovat. TruMedia funguje dobře a skutečně dokáže celkový zvukový výsledek značně ovlivnit (zdůraznit si můžete basy nebo celý zvuk zesílit a podobně). Následně zde máme Movie Studio pro editaci videa. Práci s videi pořízenými Alcatelem ovšem vzhledem ke kvalitě fotoaparátu neočekáváme.

Fotoaparát a webkamera

Optické možnosti Alcatelu One Touch 8HD jsou na velmi nízké úrovni a je téměř otázkou, proč Alcatel fotoaparát do One Touch 8HD vůbec zařadil. Především zadní o rozlišení 2 MPx (1 600 × 1 200 pixelů) je spíše do počtu. Výsledek je špatný a to téměř za každé situace. Fotoaparát doporučujeme nepoužívat, z výsledků totiž budete zajisté velmi zklamáni. Ještě horší je výsledek videa. 8,5 snímků za vteřinu, rozlišení 640 × 480 pixelů a extrémně vysoký šum absolutně zkazí celé video. 

IMG_20140117_154059 IMG_20140117_154344 IMG_20140117_154622

 

Ani samotné prostředí fotoaparátu nenabídne nic výjimečného. Můžete si zde zvolit noční režim, vyvážení bílé a případně panorama. Ovšem ani pestřejší nastavení by výslednou fotografii zřejmě nezachránilo, fotoaparát je zde skutečně špatný. 

IMG_20140120_152641

IMG_20000323_102343

IMG_20140117_153926

 

Uspokojivý je jedině přední fotoaparát. 0,3 MPx pro videohovory postačí, ale ani zde nečekejte žádný zázrak.

Zvuk

Zadní reproduktor hraje dostatečně hlasitě a čistě. Své místo zde má i již zmíněná aplikace TruMedia, která konečný výsledek dokáže značně ovlivnit. Zvuk je dostatečně hlasitý i ve sluchátkách a celkově se zvuková stránka řadí mezi to nejlepší na One Touch 8HD. 


Zhodnocení a závěr

Alcatel One Touch 8HD má určitě co nabídnout. Jednoduchý design, populárních osm palců, poměr stran 4:3, OTG a velmi zajímavá cena zajistí One Touch 8HD dostatek zákazníků. I přes mnohé klady zde máme několik mínusů. Jedná se především o nedostatek výkonu. I na načtení většího PDF si počkáte. Tablet není dobře optimalizován a i v základním prostředí zaznamenáte neplynulosti. Dále zde máme vrzající tělo. Zde jsme ovšem narazili na problém jednotlivých kusů. Během testu jsme se dostali i k druhému One Touch 8HD a ten na tom byl znatelně lépe. Naprosto zbytečně je zde zadní kamera. Alcatel by udělal mnohem lépe, kdyby tablet za ušetřené peníze za fotoaparát lépe odladil, případně šel s cenou ještě níže.

Al1 Al2 Al3

Za cenu do 4 000 Kč nemůžete mít ty nejvyšší nároky a delší načítání aplikací, případně větších dokumentů bychom Alcatelu odpustili. Škoda, že One Touch nenabídne něco jedinečného, něco, co většina jeho konkurentů nemá. Pokud bychom zde našli GPS, případně jiné lákadlo, byl by Alcatel téměř bezkonkurenční, takto se řadí „pouze“ mezi ty lepší v dané kategorii.

Za velkého konkurenta považujeme Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 PMP5785C. I tento tablet jsme testovali. Narozdíl od Alcatelu nabídne Prestigio vyšší výkon a lepší odladěnost. Disponuje také slotem na microHDMI a delší výdrží baterie. Naopak Alcatel Prestigio porazí v displeji, ten má lepší ochranné vrstvy i pozorovací úhly. Alcatel nabízí stabilnější Wi-Fi připojení a je o 200 korun levnější. Další konkurenci tvoří Acer Iconia Tab A1. Právě on by vás mohl nalákat na čtyřjádrový procesor a dobrou výdrž na nabití – stojí ovšem cca o 800 Kč více. Následně se můžete zaměřit i na sedmipalcové tablety typu Asus MeMO Pad HD 7.

Plusy Mínusy

+ Solidní displej

+ Slušné zpracování

+ Poměr stran 4:3

+ Stabilní Wi-Fi                           

+ Zvuk

+ OTG 

+ Cena

- Android 4.1.1 (s aktualizacemi se nedá příliš počítat)

- Podprůměrný výkon

- Občasné vrzání plastů

- Slabší fotoaparát

- Vyšší hmotnost

- Pouze 4 GB interní paměti

- Horší výdrž na baterii