První mobilní telefon slaví 35. narozeniny. Podívejte se na Motorolu DynaTAC 8000x

2
První mobilní telefon slaví 35. narozeniny. Podívejte se na Motorolu DynaTAC 8000x
  • Před 35 lety prošel americkou certifikací historicky první mobilní telefon
  • Motorola DynaTAC 8000x vážila téměř 800 gramů
  • Dokázala uskutečnit až půlhodinový hovor
  • Cena se šplhala ke 4 tisícům dolarů

Píše se 21. září roku 1983 a americkým certifikačním úřadem FCC prochází Motorola DynaTAC 8000x. Jistě správně tušíte, že šlo historicky o vůbec první mobilní telefon, který posléze zamířil mezi běžné uživatele. Jelikož máme aktuálně rok 2018, není obtížné si spočítat, že první mobil dnes slaví 35. narozeniny. Vývoj trval na dnešní poměry opravdu velmi dlouho. Různé testovací prototypy vznikaly již od roku 1973, a cesta k finálnímu produktu tak trvala 10 let. Pojďme si jej při dnešním výročí připomenout.

Motorola DynaTAC 8000x

Již víme, že představení proběhlo v září roku 1983, přičemž prodej byl zahájen přibližně o půl roku později, a to samozřejmě zpočátku pouze na trhu v USA. Cena byla stanovena na 3 995 dolarů, což odpovídá zhruba 9 500 dolarů v současnosti. V přepočtu by se tak první Motorola prodávala za přibližně čtvrt miliónu korun. Co byste za nemalou částku obdrželi? V prvé řadě zcela mobilní telefon, který současně mohl posloužit jako obranná zbraň. Jeho rozměry činily 330 × 44,5 × 89 milimetrů a hmotnost se zastavila na 790 gramů. Telefon tak rozhodně nebyl kapesní a v ruce jste jej dlouho držet nechtěli.

Ohledně mobility je také nutné říci, že Ni-Cd baterie neoplývala nijak dlouhou výdrží. Pohotovostní výdrž byla výrobcem stanovena na 10 hodin, avšak pokud jste se rozhodli telefonovat, mohl být hovor dlouhý maximálně 30 minut. Poté se telefon dožadoval přísunu nové energie.

Kromě klasické alfanumerické klávesnice se zde nacházel ještě blok dalších kláves pro vypnutí, vytáčení hovoru či regulaci hlasitosti. V horní části byl umístěn také malý LCD displej schopný zobrazit číslice. Telefonní číslo jste mohli klasicky vyťukat, případně vyvolat jedno z 30 uložených čísel. Motorola tímto modelem položila základní bezdrátového telefonování a postupně se katapultovala do pozice největšího výrobce mobilních telefonů v 90. letech 20. století.

Diskuze ke článku
Lukes
Hezký článek, díky za něj.. :-)
xx
LCD display? Na tomto webu bych podobnou chybu nečekal. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze