Přivítejte Groove: nový hudební přehrávač, který bude ve Windows 10

10

Microsoft s příchodem nových Windows 10 přinese i další dílčí novinky ve svých službách. Jednou takovou bude i zbrusu nová hudební aplikace Groove, která nahradí současnou Xbox Music. Dočkat bychom se měli také možnosti předplatného a následného steramování až 40 miliónů skladeb.

Windows 10

Na svém blogu Microsoft tak trochu bez velkých ovací představil svou novou hudební službu, kterou nazval Groove. Ta nahradí stejnou aplikaci, která se doposud jmenuje Xbox Music. Sám Joe Belfiore uvedl, že přejmenování má k aplikaci dostat více uživatelů. Název Xbox Music totiž mohl být pro mnohé matoucí, neboť zdánlivě evokoval nutnost vlastnit také herní konzoli Xbox.

Microsoft Groove
Microsoft Groove – nový hudební přehrávač

Nová aplikace Groove samozřejmě nezůstane pouze u změny názvu. Dostane nový grafický háv. Ovládání má být přizpůsobené jako pro myš a klávesnici, tak pro ovládání prstem se všemi známými gesty. Pouhými tahy budete moci například přetahovat své oblíbené skladby či celá alba na hlavní obrazovku do formy dlaždice. Podobným způsobem, jen za pomoci myši, bude možné vše připnout do nabídky Start. Samozřejmostí bude možná změna celého barevného ladění aplikace, například dle vaší aktuální nálady.

TIP! Těšíte se na Windows 10? 29. července je nedostane každý

Důraz bude kladen také na snadný přístup k vaší hudební sbírce a to nejen na lokálním úložišti, ale také na cloudovém úložišti OneDrive. Dle dnešního trendu Microsoft nezapomněl ani na možnost streamování hudby. Jeho knihovna poskytne více než 40 miliónů skladem k poslechu on-line a bez reklam. Měsíční poplatek za službu Groove Music Pass bude činit 9,99 dolarů, případně si službu budete moci zaplatit na rok za 99 dolarů. Tato služba navazuje na současnou Xbox Music Pass a jelikož ta nebyla na českém trhu dostupná, lze předpokládat, že minimálně v počátku se nedočkáme ani Groove Music Pass. Pro Microsoft je to značná konkurenční nevýhoda.

Hudební aplikace a služba Groove se objeví nejprve v klasických Windows 10 a posléze mobilní verzi. Microsoft však již nyní uvedl, že později chystá také aplikace pro Android a iOS.

Zdroje: blogs.windows.com, microsoft.com

Diskuze ke článku
.
Neviete, či bude aj podpora prehrávania FLACu ?
tom2844
To znamená, že WMP už ve W10 tak nebude nebo bude?
Groove Music:
1) Bude umět FLAC a OGG?
2) Bude umět přehrávat i SLOŽKY (folder)?
3) Bude umět DLNA i přes NAS?
4) Bude umět i DTS zvuk?
5) Groove Music Pass - jaká bude kvalita (MP3 320kb/s)?
6) Kolik lze nahrát vlastní hudby na OneDrive (Apple umožní 100 tisíc skladeb, Google má 50 tisíc zdarma)?
7) Bude to konečně i v ČR?
Radek Spáčil
Radek Spáčil
WTF?? Groove, tím to teda vylepšili... Proč prostě nepoužít Microsoft Music?
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Takže čím ďalej tým je "WMP" osekanejší a osekanejší :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze