Přehled: které tablety mají největší výdrž na baterii?

Výdrž baterie a výkon. To jsou atributy, které hrají velmi důležitou roli při výběru tabletu. U obojího platí, že čím větší, tím lepší. Podívejte se s námi na to, které tablety jsou na tom nejlépe právě s výdrží na baterii, a které naopak v této disciplíně pokulhávají.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Logicky platí, že čím větší kapacita baterie, tím méně často musíte připojovat své zařízení k elektrické síti. Dopad na celkovou výdrž zařízení mají ovšem i jiné faktory, jako je optimalizace operačního systému, rozlišení a typ displeje, frekvence procesoru a další hardware, či styl užívání. Ze studie, kterou provedl britský server "Which?" vyplývá, že pokud hledáte co energeticky nejúspornější tablet, měli by jste se zaměřit na produkty společnosti Apple.

Test byl proveden celkem na 26 zařízeních, které byla rozdělena do dvou skupin rozlišených dle úhlopříček. Mezi 16 desetipalcovými zařízeními jasně dominoval Apple iPad s Retina displejem (tedy Apple iPad 4), druhé místo obsadil taktéž produkt Applu, iPad 2, bronzovou medaili si ze srovnání odnesl voděodolný tablet Sony Xperia S. Až na chvostu se umístil Asus Transformer Prime, nijak dobře si nevedl ani hlavní konkurent iPadu, nový Google Nexus 10, který má oproti iPadu zhruba poloviční výdrž. iPadu nemůže konkurovat ani ostře sledovaný produkt posledních týdnů, Microsoft Surface, který má i přes nižší rozlišení displeje zhruba o třetinu nižší výdrž, než právě iPad. Je ale pravda, že u iPadu je velká výdrž vykoupena velmi těžkým tělem, ve kterém dřímá baterie s velmi vysokou kapacitou.

I souboj mezi sedmipalcovými tablety vyhrál s přehledem Apple. Novinka Apple iPad Mini se v testu udržela celých 783 minut, druhý Amazon Kindle Fire HD i třetí Nexus 7 oproti němu ztratily více než 3 hodiny čistého času. Na posledním místě z 10 testovaných "sedmipalců" se umístil Samsung Galaxy Tab 2 7.0.

Pochlubte se, jak je na tom s výdrží váš tablet?

Zdroj: Tabletowo, Which?