Pomoc si nově zavoláte i přes Wi-Fi. Službu spouští jako první Vodafone

Pomoc si nově zavoláte i přes Wi-Fi. Službu spouští jako první Vodafone
Fotografie: Vodafone
  • Skrze VoWi-Fi bude možné se dovolat na všechny čtyři tísňové linky
  • Nově bude možnost na tato čísla zaslat také SMS zprávu

Službu VoWiFi v České republice každý měsíc využívají statisíce zákazníků, přičemž dle Vodafonu o tom někteří dokonce ani nevědí. Moderní chytré telefony se totiž rozhodují dle toho, jaký signál je aktuálně silnější a k němu navážou svou konektivitu. Klasické hovory skrze Wi-Fi mají smysl v místech, kde je běžný signál mobilní sítě velmi špatný, případně žádný. To se může týkat budov a suterénů, kde je naopak připojení k internetu.

Wi-Fi volání

„Pravděpodobnost, že si v nouzi zavoláte včas pomoc, je nyní vyšší. Díky spolupráci a provázání služby VoWi-Fi se složkami integrovaného záchranného systému si třeba sanitku může zavolat i člověk, který je mimo dosah mobilního signálu,“ říká Business Continuity manažer Ladislav Suk, který ve Vodafonu zajišťuje chod služeb i za mimořádných událostí.

Wi-Fi volání na tísňové linky už zvládají všechny telefony Apple od modelu iPhone 6 a novější, u ostatních značek telefonů se služba zavádí s tím, jak jednotliví výrobci aktualizují potřebný software.

V oblasti kontaktu tísňových linek je ovšem novinek více. V souladu s novelou zákona o elektronických komunikacích mohou lidé od loňského roku na tísňové linky posílat také SMS zprávy. To znamená v praxi především podporu osob se zdravotním postižením a sníženými komunikačními schopnostmi.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze