Podívejte se na španělská města Girona a Besalú objektivem kompaktního Galaxy S22

Fotoreportáž z místa natáčení seriálu Game of Thrones
Podívejte se na španělská města Girona a Besalú objektivem kompaktního Galaxy S22
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Vydejte se s námi na místo, které je proslulé krásnou architekturou i bohatou historií
  • Vyzkoušeli jsme všechny objektivy i maximální digitální zoom

Jednou z oblíbených turistických destinací fanoušků seriálu Game of Thrones je nepochybně španělské město Girona (také známé jako Gerona) nacházející se v Katalánsku asi hodinu a půl jízdy autobusem od Barcelony. Vydejte se s námi na místo, které je proslulé krásnou architekturou i bohatou historií.

Naše prohlídka odstartovala na Plaça de la Independència (v překladu náměstí nezávislosti). Dominantou náměstí je socha znázorňující obránce Girony před invazí francouzských vojsk, k němuž došlo v letech 1808 až 1809. Kvůli nedostatku potravin a také nemocím město 12. prosince 1809 kapitulovalo. Zároveň si můžete prohlédnout fotoschopnosti kompaktního Samsungu Galaxy S22, u něhož jsme testovali primárně hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv a trojnásobný teleobjektiv, některé snímky však mají ještě vyšší (digitální) přiblížení, viz popisky fotografií. Opodál pak volně přecházíme přes řeku, na kterou se skýtá výhled z přilehlých bytů. Cena bydlení je podle místního průvodce poměrně vysoká, a to kvůli cizincům, kteří si zde hojně kupují či pronajímají nemovitosti. Girona je zároveň považována za mekku všech cyklistů, kteří se sem sjíždí v obrovských počtech a můžete je potkat takřka na každém kroku. O popularitu se postarala dvojice Lance Armstrong a George Hincapie, kteří se sem v roce 2000 přestěhovali kvůli lepším podmínkám pro trénink.

Typické pro Gironu je velké množství kamenných staveb, větších i menších kostelů, ale například i lázní, jež údajně vybudovala arabská menšina, která se následně odstěhovala.

Pohled na vnitřní prostory lázní a také pohled ze střechy

Na schodech se odehrávala jedna ze scén seriálu Game of Thrones. Místo natáčení bylo zastavěno vysokými stěnami a obyvatelé přilehlých bytů dostali zaplaceno za to, aby nevycházeli v době natáčení ven a nevyhlíželi z okna.

Na těchto schodech bylo během natáčení seriálu Game of Thrones vybudováno tržiště

Katedrála Panny Marie, jejíž stavba započala v 11. století a byla dokončena až o 9 století později, je jedním z míst, které rozhodně stojí za návštěvu, ať už jste věřící, nebo nikoliv. Samsung Galaxy S22 jsme zde vyzkoušeli ve zhoršených světelných podmínkách, což znamenalo pro většinu kostelů typické přítmí.

Katedrála Panny Marie v Gironě

Besalú

Pokud se rozhodnete z Barcelony vycestovat na návštěvu Girony, stojí za to navštívit i nedaleké Besalú, které obývá pouze 2,5 tisíce obyvatel a je protkané fotogenickými úzkými uličkami. Mezi zajímavosti patří kostel, v němž se údajně nacházel úlomek dřevěného kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. Ten se na nějakou dobu ztratil, nyní byl však údajně úlomek znovu nalezen v Barceloně a momentálně se zkoumá jeho autenticita a případný návrat do kostela. Městečko ve strategické vyvýšené poloze s hradbami a příjezdovým mostem nabídne rovněž fantastické výhledy, které vybízí k pořízení krásných fotografií.

Besalú
Samsung Galaxy S22 256+8 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Samsung Galaxy S22 256+8 GB

Samsung Galaxy S22 256+8 GB

Rozměry146 × 70,6 × 7,6 mm, 168 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 700 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze