Oppo Find X je tu: když si fotoaparáty hrají na schovávanou

29
Oppo Find X je tu: když si fotoaparáty hrají na schovávanou
  • Oppo Find X je oficiální a víceméně potvrzuje funkce, o kterých již pár dní víme
  • Oppo má důmyslně ukryté fotoaparáty, celý blok s přední a zadními kamerami vyjíždí automaticky dle potřeby
  • Potvrzuje se přítomnost osmijádrového procesoru Snapdragon 845, duálního fotoaparátu a skenování obličeje

O Oppo Find X jste si již na mobilenet.cz mohli přečíst hodně, přinesli jsme vám i kompletní specifikace, které se dnešním dnem díky serveru The Verge, jenž měl telefon exkluzivně k dispozici, víceméně potvrzují. Oppo Find X je bezesporu vlajkovou lodí, která může směle konkurovat těm nejlepším telefonům současnosti, navíc s jednou opravdu zajímavou funkcí navíc.

Začneme ale popořadě. Přední strana je osazena zaobleným OLED displejem s úhlopříčkou 6,4 palce s Full HD+ rozlišením (není to již trochu málo?) a zobrazovač zabírá impozantních 92,25 % přední strany. Ano, jedná se o výpočty výrobce, při pohledu na přední stranu však nemáme důvod nevěřit, rámečky jsou opravdu extrémně tenké.

O výkon se stará osmijádrový procesor Snapdragon 845, kterému sekunduje 128/256 GB prostoru. RAM nabídne špičkových 8 GB a baterie má slušnou kapacitu 3 730 mAh, která by měla spolu s úsporným procesorem zajistit celodenní výdrž. Potěší také přítomnost rychlého nabíjení VOOC skrze USB-C. Uvnitř pochopitelně nalezneme operační systém Android 8.1 Oreo s nadstavbou Oppo (Color OS), která se nápadně podobá iOS.

Kuk

Hledáte fotoaparáty? Hledali jsme je také, Find X totiž v běžném režimu neukazuje čelní, ale dokonce ani zadní sestavu fotoaparátů. Jak už prozradily úniky (hlavně s předstihem uvolněná reklama v TV), fotoaparáty se vysunou jen když jsou zapotřebí. Během půl vteřiny se vysune část středního dílu, automaticky a motorizovaně, ten následně odhalí jak čelní kameru s extrémním rozlišením 25 Mpx, tak dvojici zadních fotoaparátů s rozlišením 16+20 Mpx. Čtečka otisků prstů chybí, ale nahrazuje ji 3D skenování obličeje.

Oppo dále přináší i Dual SIM a také globální podporou LTE. Novinka bude na čínském trhu dostupná od 29. června v červené a modré variantě. Cena se zastavila na přibližně 990 eurech, což je v přepočtu téměř 30 tisíc korun s daní.

Technické parametry Oppo Find X

Kompletní specifikace
Konstrukce156,7 × 74,2 × 9,6 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 730 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
Drak_Tovikrov
Když na okamžik zapomeneme na to, že androidová nástavba té firmy je naprosto nestydatě vykradená z iOS (že to těm číňanům už není blbý, fakt), tak:

- Chceme vůbec bezrámečkové telefony, pokud to znamená různé další zbytečné pohyblivé části, výřezy v displeji apod.? Čemu vadí úzké rámečky se senzory jako třeba u Galaxy S9, Pixelu 2 apod.? A komu? Nemáte pocit, že to volání po bezrámečkových telefonech přichází jen z technologicko-novinářské obce? Osobně snad neznám nikoho (žádného běžného uživatele), kterému by na tom nějak záleželo. Naopak věci, na kterých jim záleží (třeba výdrž baterie, audio jack) výrobci ignorují nebo záměrně odstraňují.

- Proč proboha je to vysouvání potřeba i na focení hlavním foťákem? Chápal bych to u selfie kamerky, kterou jsem v životě použil asi 3x, z toho dvakrát omylem, takže bych ji vesele ignoroval dál, ale hlavním foťákem fotí člověk často. Neustále vyjíždění a zajíždění bude nejspíš peklo z hlediska opotřebení a možných poruch a bude zbytečně zpomalovat.

- Pokud to chápu správně, chybí tam snímač na otisky prstů, takže kamera musí vyjíždět při každém odemykání telefonu. Další zbytečné zdržení a opotřebovávání mechanismu.


Upřímně doufám, že se z tohohle nestane standard jako z výřezů v displeji a podobných hovadin, které uživatelsky nepřináší nic hodnotného. Posedlost designem už zašla fakt daleko a nyní aktivně škodí uživateli (tenké telefony s malou baterií, chybějícím audio jackem, vystupujícími kamerami, výřezy v displeji, zahnutým displejem, na který nejde nalepit ochrané sklo a snadno se rozfláká při pádu na bok, skleněnými zády, které se rozbijí, když se na ně člověk škaredě podívá, atd. atd. atd.).
mental.disease
Tak toto mi príde elegantnejšie, praktickejšie a bezpečnejšie riešenie ako u VIVO Nex.
Pripomenulo mi to zašlé časy keď boli foťáky chránené krytkou (SE K810i, Nokia N82..)
MrQuick
Šest a půl palce, sto osmdesát gramů - to není pro každého.
Saul Tigh
No mne se Vivo Nex líbí víc. Ale tohle je taky vypadá dobře. Jen to vyjíždění kamery při každém odemykání telefonu se mi moc nelíbí, hlavne když je to bez čtečky.
Konečně je to něco jiného jak ty kopírky iphonu z výrezem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze