OnePlus One se CyanogenModem oficiálně představen

55

Po několikaměsíčním čekání je prvotina čínské společnosti OnePlus na světě. Světlo světa dnes oficiálně spatřil model One, který by měl být ušit na míru zákazníkům. Prostředí zajišťuje CyanogenMod, nechybí ani velmi výkonný procesor, silná baterie nebo kvalitní fotoaparát. Telefon se navíc již brzy dostane oficiálně na mnohé evropské trhy.

OnePlus One

Slyšeli jste o čínském výrobci OnePlus? Mnozí jistě ještě ne a není se čemu divit. Společnost existuje teprve od loňska a v podstatě celou dobu vyvíjela svůj první telefon, který měl být ušit na míru náročným zákazníkům, jenž chtějí výkonný smartphone, na kterém se nešetřilo, ale který je stále dostupný za rozumnou cenu. Dnes došlo k jeho oficiálnímu představení a pojďte spolu s námi posoudit, jaké naděje OnePlus One do budoucna má.

Plast vyhrál nad ocelí a hliníkem

Začněme zevrubně. Telefon na první pohled nepůsobí nijak zvlášť originálně, což je však v dnešní době mnohdy neřešitelný problém. Očekávejte tedy černou či bílou placku s oblými boky a spíše ostřejšími rohy. Výrobce dlouhou dobu zvažoval, jaké materiály použít pro kryt telefonu. Zkoušena byla nerezová ocel, avšak v jejím případě hmotnost telefonu činila závratných 198 gramů. Na řadu přišel hliník, který hmotnost stlačil na 175 gramů, což však dle výrobce není stále dostatečně málo. Nakonec i z důvodu kvalitního příjmu signálu došlo na plastové materiály a hmotnost tak klesla na konečných 162 gramů. Výrobce nicméně přiznává, že by svůj One viděl raději v kovu.

OnePlus One – oficiální fotografie

Na druhou stranu se OnePlus může pyšnit světovým primátem, neboť má nejlehčí telefon s 5,5palcovým displejem. Zmiňme rovnou rozměry, které činí 152,9 × 75,9 × 8,9 milimetrů. Nyní se navrátíme k displeji, jenž nabízí úhlopříčku 5,5 palců a rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, které zajistí výslednou jemnost 401 PPI. Bezpochyby dále potěší, že OnePlus použil stereo reproduktory od společnosti JBL a údajně máme čekat velmi kvalitní zvuk. Škoda jen, že jsou oba reproduktory na jedné hraně.

Nechybí stereo reproduktory

Baterie a výměnné kryty

Nasazení plastové konstrukce sice výrobci neudělalo velkou radost, avšak i z této varianty dokázal vytěžit maximum. Rozhodl se, že zadní kryt bude odnímatelný a uživatelé si budou moci dokoupit nové kryty z netradičních materiálů. Namátkou zmiňme například dřevěný, bambusový či kevlarový kryt. Ačkoliv kryt bude možné sundat, k baterii se uživatel nedostane. Ta bude pevně integrována. Jedná se o Li-Pol baterii s kapacitou 3 100 mAh.

Maximální výbava

Prostředí telefonu zajišťuje CyanogenMod 11s, který je založen na Androidu 4.4 KitKat. OnePlus úzce spolupracuje s komunitou a k dispozici bude hned několik speciální motivů a ikonek výhradně pro OnePlus One.

Výkon telefonu rozhodně chybět nebude. Pod kapotou se totiž nachází čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 (typ 8974AC) s taktem 2,5 GHz. Mimochodem tak jde o totožný typ, který nabízí Samsung Galaxy S5. Více než dostatečná je operační paměť RAM se 3 GB, která je navíc typu LPDDR3.

Baterie není uživatelsky vyměnitelná

Fotoaparát pro OnePlus One zajistilo Sony, jedná se o 13megapixelový snímač IMX214 s 6 čočkami a světelností f/2.0. Výsadou fotoaparátu by měla být jeho rychlost, pořízení jednoho snímku zabere 0,3 vteřiny. Samozřejmostí je záznam videa v rozlišení 4K. Na čelní straně se pak nachází 5megapixelový fotoaparát.

Nejen videa ve vysokém rozlišení spotřebují mnoho prostoru. Výrobce proto připravil variantu s 16GB úložištěm a 64GB úložištěm. O paměťových kartách prozatím řeč nebyla. Samozřejmostí je pak podpora rychlý datových přenosů LTE s globálními frekvencemi nebo nejnovější Bluetooth 4.1 a NFC.

Cena a dostupnost

Pokud vás OnePlusOne zaujal, je tu dobrá zpráva. Výrobce se nehodlá omezit na domácí trh, ale okamžitě bude expandovat do světa. V průběhu 2. čtvrtletí se objeví v Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Německu, Francii, Itálii, Hong Kongu, Nizozemsku, Portugalsku, Španělsku a Taiwanu. Vůbec prvně zasáhne Velkou Británii a USA. Další trhy by měly později přibývat.

Nyní se dostáváme k cenám. Za 16GB verzi si bude výrobce účtovat 269 €, což je v přepočtu zhruba 7 300 Kč. Pokud byste prahli po 64GB verzi, připravte si 299 €, tedy přibližně 8 100 Kč. Jedná se o oficiální evropské ceny, za které bude telefon v prodeji například v sousedním Německu či Rakousku. Snadno se dopočítáme, že jsou mnohem nižší, než nabízí konkurence. Však i sám výrobce model One nazývá zabijákem vlajkových lodí roku 2014.

OnePlus One

Technické parametry OnePlus One

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 75,9 × 8,9 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014, 10 000 Kč

Zdroje: twitter.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Patrik
Tak za tuhle cenu pecka!
Pitrs
Prosim prosim :D, moc vas prosim o recenzi na tento telefon az ho budete mit po ruce :)
Ferrari
"zasáhne Velkou Británii....." To jako vážně? Přijde vám to česky napsáno správně, že někdo bude zasahovat Velkou Británii? Já vím, že GSMArena ta píše "hit Great Britain", ale ono hit v tomto významu určitě neznamená česky zasáhnout, tak ty články zkuste překládat správně.. ;) Jinak super foun, snad první, který bych z číny bral. dokonce i ty promo videa už vypadají poutavě a na Čínu velice kvalitně.. Uvidíme, jsem zvědav na recenzi, kde doufám nebude nikoho ten telefon zasahovat. :)
St
Krásný telefon za super cenu. Ještě ta být slot na paměťovku, tak by snad neměl žádnou chybu. I když za ty peníze u 64 GB verse se to dá přežít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze