Oficiální instagram společnosti Apple obsadily snímky českých fotografů

Oficiální instagram společnosti Apple obsadily snímky českých fotografů
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Dva fotografové z České republiky zachytili pomocí iPhonů krásu českého sklářství
  • Fotografie byly pořízeny v pražském PRAGLu, české sklářské dílně

Často slýcháme, že moderní smartphony jsou schopny nahradit klasické fotoaparáty, a minimálně z důvodu toho, jak jsou telefony vždy po ruce, je to nepochybně pravda. Postupem let od uvedení prvních fotomobilů však také výrazně vzrostla kvalita snímků, což dokazuje i nejnovější příspěvek na sociální síti technologického giganta Apple.

V něm zazářili dva fotografové z České republiky, Jakub Fišer a Matúš Tóth, kteří zachytili pomocí iPhonů krásu uměleckých předmětů vytvořených českými skláři. Fotografie byly pořízeny v pražském PRAGLu, české sklářské dílně sídlící v samém srdci Prahy v budově chráněné UNESCO. Na jednom ze snímků je zachycen skleněný kůň vyrobený Jiřím Pačinkem, jedním z nejlepších českých sklářů.

Při focení skla mě zaujaly detaily a abstraktní obrazce, které se dají ve skle najít. Během fotografování na iPhone jsem zvolil hlavní objektiv, který má podle mého názoru nejlepší světelnost a moje doporučení je si ještě manuálně nastavit expozici, kterou většinou lehce ztmavuji. Jsem nadšený a poctěný, že se moje fotografie uveřejnily na Instagramu společnosti Apple,“ řekl český fotograf Jakub Fišer.

Fotografování českého skla je pro mě jedinečnou zkušeností. K pořízení těchto snímků jsem použil portrétní režim na iPhonu, kdy 'rozostření' dodává fotografiím hloubku. České sklo je světový unikát a sklo v kombinaci se zajímavými tvary krásně vede světlo, takže už samotné makrosnímky byly krásné a fascinující. Fascinovalo mě, jak Jiří Pacinek vyráběl skleněného koně, aniž bych do poslední chvíle věděl, jaký bude výsledný produkt,“ komentuje Matúš Tóth, fotograf z Prahy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze