Objevte svět rozšířené reality na Androidu s těmito aplikacemi

1
Objevte svět rozšířené reality na Androidu s těmito aplikacemi
Fotografie: Google
  • V obchodě Google Play se začínají v posledních týdnech konečně množit aplikace využívající rozšířenou realitu pomocí ARCore
  • Rozhodli jsme se vám tedy přinést výběr několika aplikací, které vás mohou do světa AR dostat
  • Nejde pouze o praktické aplikace pro měření vzdálenosti či umisťování nábytku, ale i zábavné hříčky, které přidají na oblohu třeba gigantický Měsíc

Vcelku snadno by mohl někdo zapomenout, že i Android má vlastní rozšířenou realitu. Ta je zpřístupněna díky funkci ARCore, kterou měly jako první Pixely od Googlu. Vzhledem k prodejům Pixelů je však logické, že se na rozšířenou realitu (AR) v Androidu zapomíná. Nyní už ale uplynulo od představení ARCore několik měsíců a rozšířilo se na řadu dalších zařízení. Mají jej kupříkladu všechny vlajkové modely od Samsungu od Galaxy S7 a pár telefonů střední třídy, vlajkové Xperie z minulého roku, LG G7 ThinQ, OnePlus 5, Huawei P20 Pro, Nokia 6.1, Xiaomi Mi MIX 2S a ještě mnohé další. Kompletní seznam najdete zde.

Stáhnout ARCore

Google Play (zdarma)

To už je pořádné množství potenciálních uživatelů, kteří však nemusí mít ani ponětí, že jejich telefony podporují rozšířenou realitu. Proto jsme se rozhodli tento fakt napravit a představit vám v krátkosti pár aplikací, které vám ukáží, jak si lze v současnosti s AR v Androidu vyhrát. Snad se nám povede probudit vaší zvědavost a podíváte se do obchodu Google Play na další aplikace. Už nyní je jich tam totiž hromada, přičemž některé mohou být skutečně praktické a užitečné, zatímco s jinými si můžete jen na chvilku pohrát a pobavit se.

Horizon Explorer

Horizon Explorer určí, jak daleko je od vás nějaký objekt, na který jednoduše zamíříte pomocí křížku na obrazovce. Aplikace může být zajímavým společníkem zejména na túrách a podobně. Dejme tomu, že uvidíte na obzoru třeba horu či stavbu, zapnete aplikaci a namíříte telefonem na toto místo. Aplikace vám řekne jméno místa či stavby, jak daleko je od vás, nadmořskou výšku, a dokonce ukáže místní mapku, abyste věděli, jak se k danému místu dostat.

Stáhnout Horizon Explorer (ARCore)

Google Play (zdarma)

INSIGHT HEART

Pokud se chcete něčemu přiučit, nebo jste studentem medicíny, můžete si koupit také aplikaci INSIGHT HEART. Ta vám ukáže v prostoru velký 3D model lidského srdce s kvalitními 4K texturami. Každou jeho část si poté můžete prohlížet, lze nahlédnout, jak srdce pracuje uvnitř a zároveň si přečíst o každé jeho části informace.

INSIGHT HEART

Stáhnout INSIGHT HEART

Google Play

Just a line

Následující aplikace pochází přímo od Googlu a rozhodně se zalíbí všem kreativně zaměřeným uživatelům, kteří mají rádi třeba malování světlem během nočního focení. Pomocí Just a line můžete trojrozměrně malovat do hledáčku kamery a poté natočit krátký klip. Ten si můžete jen uložit pro pozdější shlédnutí i jej sdílet.

Stáhnout Just a Line - Draw Anywhere, with AR

Google Play (zdarma)

IKEA Place

Jednou z těch nejpraktičtější aplikací bude nepochybně IKEA Place, díky které si můžete doma vyzkoušet různý nábytek od známého prodejce. Jedná se tedy o neocenitelného pomocníka při zařizování bytu, jelikož si můžete vybavit v podstatě celý pokoj produkty z nabídky IKEA v reálné velikosti. Zároveň však umí aplikace rozpoznat věc, na kterou namíříte fotoaparátem a navrhne vám podobné věci z nabídka IKEA. Můžete ji použít i čistě jako pomocníka při nákupu. Když se vydáte přímo do prodejny IKEA, stačí namířit na nějaký objekt z nabídky a aplikace vám řekne, jak se jmenuje a kolik stojí.

IKEA Place

Stáhnout IKEA Place

Google Play (zdarma)

Ještě více nábytku!

Dalšími podobnými aplikacemi jsou Potter Barn 3D Room View a Curate by Sotheby’s Realty. Obě slouží pro umisťování nábytku v životní velikosti do vašeho pokoje. Nenabízejí sice praktické ukázání cen jako aplikace IKEA, ale určitě se hodí mít ještě větší výběr nábytku, abyste viděli, co se vám zalíbí nejvíce.

Stáhnout Pottery Barn 3D Room View

Google Play (zdarma)

Stáhnout Curate by Sotheby’s Realty - AR for Real Estate

Google Play (zdarma)

Porsche Mission E

Jestli vás nezajímá nábytek, ale spíše třeba jak by vypadal koncept automobilu Porsche Mission E ve vaší garáži, máme aplikaci i pro vás. Nejde o nic komplexního, prostě jen můžete zasadit do prostoru zmiňovaný automobil, změnit mu barvu a dívat se na jeho různé části a přečíst si o nich v aplikaci pár zajímavých informací.

Porsche Mission E

Stáhnout Porsche Mission E

Google Play (zdarma)

Giant Moon

Giant Moon není nijak zvlášť užitečná aplikace, ale může s ní být zábava. Co dělá? Přesně to, co slibuje její název. Dosadí do nebe obří Měsíc. Ve skutečnosti v podstatě jen přemístí měsíc do vzdálenosti pouhých 408 kilometrů nad povrch Země, což je mimochodem vzdálenost, ve které obíhá kolem planety třeba Mezinárodní vesmírná stanice. Proto bude vypadat Měsíc v aplikaci tak obří, jelikož běžně je od nás více jak 384 tisíc kilometrů daleko. Jak už jsme psali, nejde o nic užitečného, ale můžete s touto appkou vykouzlit pár zajímavých fotek a předvést ji kamarádům. Jen mějte na paměti, že aplikace funguje pouze za dne. Večer si na nebe obří Měsíc bohužel nedáte.

Stáhnout Giant Moon AR

Google Play

ARuler

Na závěr nesmí chybět ani nějaká aplikace čistě pro měření ploch v reálném světě. Kupříkladu namíříte na začátek stolu, klepnete na tlačítko, poté namíříte na konec stolu, opět zmáčknete tlačítko a dostanete šířku vašeho stolu. Podobně však můžete s ARuler měřit i komplexnější údaje jako průměr kruhů, úhly, plochu, objem a podobně. Navíc dokáže aplikace změřit délku cesty před vámi, odhadnout, jak daleko je od vás daný objekt a mnohé další.

ARuler

Stáhnout ARuler - AR Ruler app and Floorplanner

Google Play (zdarma)