O2 zrychluje pevný internet nasazením bondingu a plánuje zasíťování sídlišť

4
O2 zrychluje pevný internet nasazením bondingu a plánuje zasíťování sídlišť
Fotografie: o2.cz
  • Společnost O2 začíná ode dneška nabízet svým zákazníkům nové řešení v rámci technologie xDSL, tzv. bonding, díky kterému je možné dosahovat až dvojnásobných rychlostí na metalických přípojkách
  • Operátor tak reaguje na zvýšený zájem o Internet na doma i na narůstající potřebu vyšších přenosových rychlostí
  • Na vysokorychlostní internet díky tomu dosáhne 85 % českých domácností

Operátor O2, největší poskytovatel internetu v Česku, reaguje na rostoucí nároky svých zákazníků a pokračuje ve zrychlování internetových přípojek. Díky výstavbě předsunutých DSLAMů, kombinaci pevných a mobilních služeb i investicím do nových technologií je dnes internet od O2 dostupný pro naprostou většinu českých domácností. Novinkou, kterou operátor začne nabízet od prosince, je tzv. bonding, který dokáže zdvojnásobit rychlosti pevného internetu. O2 o tom informuje v tiskové zprávě. Ve více než 1,5 milionech domácností tak bude možné zajistit přípojku s rychlostí 100 Mb/s., dvě pětiny domácností dosáhnou dokonce na rychlost 250 Mb/s.

O2 - domácí internet

Dvojnásobné rychlosti díky bondingu

Bonding je technické řešení, které je dostupné pro více než milion českých domácností. Novým zákazníkům díky němu nabídneme ještě vyšší rychlosti, stávajícím zákazníkům, kteří mají bonding dostupný, pak můžeme zrychlit jejich připojení na dvojnásobek,“ vysvětluje Martin Čejka, ředitel fixních služeb v O2, s tím, že novou rychlost na své adrese si zákazníci mohou ověřit zde.

O2 - domácí internet

Princip fungování bondingu je jednoduchý. Na adresu, kde bude zákazník využívat pevný internet od O2, přivede operátor dva páry metalických drátů namísto jednoho, čímž se výsledná rychlost dvojnásobí. Aby bylo možné rychlost internetu z prvního páru sečíst s rychlostí internetu z druhého páru vedení, a tím pádem doručit dvojnásobnou rychlost, je nutné tyto dvě rychlosti sloučit. To zajistí zařízení zvané Terminátor, které v domácnosti vždy instaluje technik. Zákazníci jej získají zdarma.

Stabilní připojení na optice

K významnému zrychlení přispějí také další investice do optických přípojek, a to nejen v rámci nových developerských projektů. V plánu je i zasíťování stávající zástavby, zejména velkých sídlišť. „Už nyní je optické připojení dostupné pro desítky tisíc domácností. V příštích třech letech by měl jejich počet vzrůst na 400 tisíc,“ dodává Čejka.

Rychlý internet vzduchem

V místech, kam nedosáhne optická nebo metalická síť, pak O2 nabízí svůj vysokorychlostní internet šířený vzduchem. Síť je dostupná v nové zástavbě v okolí větších měst, ale i v menších obcích a na vesnicích napříč celou republikou. Na dalším rozšiřování pokrytí O2 pracuje. Díky vyhrazeným frekvencím jen pro tuto službu je přitom internet stabilní a umožňuje bezproblémové stahování velkého množství dat, sledování videí i hraní online her.

Diskuze ke článku
Radek Mrázek
Radek Mrázek
Jo, pevný internet. Ve vesnicích, kde to jinak nejde než vzduchem, tak jsou rychlosti žalostné, tam to nikdo z nich řešit nebude. Ve městech je přeinternetováno a tam se pořád bude řešit vyřešené.....
Karel Zatloukal
Karel Zatloukal
Asi další blábol. Mám pevnou linku a za poslední rok klesla rychlost na polovinu, možná ještě více. Například internetová televize zde nejede (linka VDsL). Raději se nezajímám v jakém stavu jsou linky a jaká je skutečná agregace. Obé jistě tristní a o ceně raději nemluvím. Levný a kvalitní internet ještě dlouho, dlouho nebude.
Franta Kulisek
Franta Kulisek
To je jak stary clanek? Bonding a terminator se uz nekolik mesicu (mam pocit, ze uz snad od lonska) dava zcela standardne na pripojky. Nam to primo na dedine technik nabidl pro vymenu misto modemu (ktery mimochodem uz asi 4x odesel kvuli prepeti od blesku). Ted uz shorely terminator cloveka netrapi, proste prijede a vymeni. A to to mame v obci s 400 obyvateli, uplne na konci na kopci, kde nic jineho neni:o) A mame 100mbit jak z praku. Bohuzel upload je zalostnych 10mbit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze