O2 hlásí úspěšné první pololetí. Pomohly rodinné balíčky

O2 hlásí úspěšné první pololetí. Pomohly rodinné balíčky
Fotografie: O2
  • V prvním pololetí společnost O2 Czech Republic oznámila nákup práv na vysílání Ligy mistrů UEFA, hokejové extraligy a české první fotbalové ligy
  • Počet zákazníků digitální televize O2 TV se meziročně zvýšil o více než 11 % a O2 tak registruje již 287 tisíc aktivních set top boxů
  • Za nárůstem nových zákazníků stojí především tarifní balíčky O2 Spolu obsahující O2 TV
  • Konsolidované výnosy se v prvním pololetí 2018 meziročně mírně zvýšily o 0,6 % na 18,6 mld. Kč, provozní zisk EBITDA vzrostl o 5,6 % na 5,4 mld. Kč
  • Valná hromada O2 schválila vyplatit dividendu za rok 2017 ve výši 17 koruny na akcii a rozdělení části emisního ážia ve výši 4 korun na akcii

V první polovině roku jsme se soustředili na nabídku výhodných balíčků kombinujících mobilní služby, pevný internet na doma a naší digitální televizi. Tuto nabídku jsme do budoucna posílili nákupem nejatraktivnějšího sportovního obsahu – první české fotbalové Fortuna ligy a Ligy mistrů. Ty zákazníkům O2 TV nabídneme v unikátní multidimenzi, kde má divák možnost výběru z více zápasů, zpětného zhlédnutí až 7 dní, a pauzy či opakovaného přehrávání klíčových momentů. Kromě sledování v televizi nabízíme kompletní program O2 TV rovněž na počítači, v mobilu nebo tabletu,“ komentuje výsledky předseda představenstva a generální ředitel O2 Czech Republic Jindřich Fremuth, a pokračuje: „V souladu s požadavky našich zákazníků jsme uvedli novou produktovou řadu mobilních tarifů O2 Data s výrazně vyšším datovým objemem a pro studenty a mladé jsme zpětinásobili objem dat v tarifech bez navýšení ceny. Pro zákazníky předplacených služeb jsme oživili nabídku GO.

Přes pokračující tlak na výnosy u našich tradičních služeb se nám díky úspěchu nové nabídky podařilo výnosy v prvním pololetí meziročně stabilizovat,“ vysvětluje Tomáš Kouřil, místopředseda představenstva a finanční ředitel společnosti a dodává: „V souladu s naším plánem ze začátku roku zintenzivníme ve druhém pololetí naše investice v České republice. Ty směřují zejména do již oznámených nákupů exkluzivních sportovních práv a transformace informačních systémů. Na Slovensku budeme pokračovat v investicích do dalšího posílení vlastní mobilní sítě,“ dodává Tomáš Kouřil a uzavírá: „Našim akcionářům jsme na začátku července vyplatili v dividendě a emisním ážiu za rok 2017 více než 6 miliard korun.

Přehled provozních výsledků

Mobilní segment

O2 nadále registruje zájem zákazníků o tarif O2 Spolu, který rodinám, skupinám přátel a drobným podnikatelům přináší v jednom balíčku flexibilní kombinaci až čtyř SIM karet s neomezeným voláním a SMS, mobilními daty (3 až 10 GB na SIM kartu), digitální televize O2 TV a/nebo Internet HD. Díky tomu roste počet mobilních zákazníků smluvních služeb i zákazníků digitální televize O2 TV. Od května O2 zařadilo do své nabídky novou tarifní řadu O2 Data s měsíčním objemem dat 4 až 20 GB. Tyto tarify jsou určeny nejen pro surfování v mobilech, ale také pro tablety a notebooky. O2 Data, společně s balíčky O2 Spolu, a pokračujícím přesunem zákazníků k tarifům s většími objemy dat a dále rostoucím počtem zákazníků mobilního internetu na doma, stály za růstem mobilní datové spotřeby zákazníků O2 meziročně o téměř 120 %.

Již dvě třetiny telefonů v síti O2 spadá do kategorie chytrých zařízení, 51 % podporuje technologii 4G LTE. Z těch, kteří vlastní chytrý LTE telefon, má 91 % také vyměněnou SIM kartu za novou, která tuto technologii podporuje.

Segment pevných linek

Počet zákazníků služby O2 TV (IPTV a OTT verze), která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, dosáhl k 30. červnu 2018 celkem 250 tisíc. Mezi zákazníky je stále oblíbená doplňková služba MULTI, která domácnostem umožňuje sledovat O2 TV na více televizorech najednou. Tuto službu na konci června 2018 využívalo již více než 37 tisíc domácností, a O2 tak eviduje již 287 tisíc aktivních set top boxů.

V průběhu prvního pololetí oznámilo O2 nákup několika exkluzivních vysílacích práv u nejoblíbenějších sportů. Prestižní fotbalovou Ligu mistrů UEFA bude exkluzivně nabízet od roku 2018 do roku 2021. Od sezóny 2018/2019 do roku 2023 uvidí všechny zápasy hokejové Tipsport extraligy pouze diváci O2 TV, chybět nebude ani play off či finále. Vysílací práva hokejové extraligy na tři hrací dny drží O2 TV Sport. Dvě utkání týdně pak nabídne stanice ČT Sport, kterou zákazníci O2 TV najdou ve všech tarifech. Díky nové smlouvě nabídne O2 TV v následujících čtyřech letech poprvé v historii exkluzivně všechny zápasy 1. české fotbalové Fortuna ligy.

Slovensko

O2 Slovakia nadále registruje rostoucí zájem o své portfolio chytrých telefonů. K 30. červnu 2018 dosáhl podíl zákazníků s LTE telefony 52,5 %. Díky nárůstu pokrytí 4G LTE sítě, růstu penetrace LTE telefonů a rostoucímu zájmu zákazníků o tarify s vyšším množstvím dat vzrostla spotřeba mobilních dat v prvním pololetí 2018 meziročně o 89 %.

Přehled finančních výsledků

Celkové konsolidované provozní výnosy dosáhly v prvním pololetí 2018 výše 18 599 mil.Kč, meziročně o 0,6 % více. V České republice zůstaly výnosy meziročně stejné a dosáhly 15 114mil. Kč. Výnosy mobilního segmentu vzrostly o 1,9 % na 9 968 mil. Kč i přes negativní dopad evropské regulace roamingu a pokračující pokles hlasových výnosů a výnosů z SMS a MMS. Ty byly více než kompenzovány nárůstem výnosů z mobilních dat a z prodeje zařízení. Výnosy v segmentu pevných linek se snížily o 3,8 % na 5 146 mil. Kč, když pokles výnosů z tradičních hlasových a datových služeb nebyl kompenzován nárůstem výnosů z O2 TV.

Na Slovensku vzrostly celkové provozní výnosy o 9 % na 141 mil. EUR. Meziroční srovnání v českých korunách bylo negativně ovlivněno posilujícím kurzem koruny vůči euru. V korunách dosáhly celkové provozní výnosy 3 597 mil. Kč, což představuje meziroční nárůst o 3,8 %. Podobně jako v České republice stály za tímto nárůstem vyšší výnosy z mobilních datových služeb a prodeje zařízení.

Konsolidovaný provozní zisk EBITDA vzrostl v prvním pololetí 2018 meziročně o 5,6 % na 5 378 mil. Kč, díky úspoře ve většině kategorií nákladů. V České republice dosáhl provozní zisk EBITDA výše 4 091 mil. Kč, což představuje 3,3% meziroční nárůst, zatímco na Slovensku vzrostl o 13,6 % na 1 285 mil. Kč (+19,3 % na 50,4 mil. EUR). Konsolidovaný čistý zisk za prvních šest měsíců roku 2018 se zvýšil meziročně o 5,4 % a dosáhl 2 776 mil. Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze