Nové sestavení Windows přináší klávesnici z mobilu a upravené centrum akcí

4
Nové sestavení Windows přináší klávesnici z mobilu a upravené centrum akcí
  • Členům programu Insider je k dispozici nové testovací sestavení Windows 16215
  • Pozvolna lze pozorovat přizpůsobování vzhledu celého systému novému Fluent Designu
  • Přibyla řada nových funkcí, jako je klávesnice z mobilních Windows

Microsoft uvolnil další testovací sestavení Windows v rámci programu Insider. To přináší řadu nových funkcí a změn, s jejichž finální podobou se budeme moci setkat v podzimním Creators Updatu.

Upravené Centrum akcí a nabídka Start

Čeho si lze na první pohled všimnout, je změna vzhledu Start nabídky a oznamovacího centra. Zmizel z něj nápis Centrum akcí a volba smazat všechny notifikace se přesunula dolů k dlaždicím nastavení.

Nedávno jsme viděli, že Microsoft pracuje na stejném vzhledu svého systému za pomocí jednotného jádra Shell, vzhled Centra akcí v mobilní a desktopové verzi tak bude nejspíše do budoucna totožný. Start i notifikační oblast mají průhledné pozadí vycházející z nového Fluent Designu, kterému se pozvolna přizpůsobuje celý systém.

Mobilní klávesnice

Klávesnice z mobilních Windows

Poprvé lze vyzkoušet klávesnici z mobilních Windows v počítači a tabletu. Lze na ní psát gesty podobně jako na mobilu. Zároveň byla kompletně změněna pro psaní stylusem, je teď mnohem přesnější. Přibyla tlačítka pro snadné vkládání smajlíků a symbolů.

Prohlížeč Edge

Microsoft Edge

V internetovém prohlížeči Edge je nově možné připnout si stránku na hlavní panel. Pokud má stránka vlastní ikonku, snadno ji rozpoznáte na panelu a můžete ji rychle otevřít. V Edge chyběla od začátku možnost otevřít si stránku přes celou obrazovku, nyní tak lze učinit tak, jak jsme zvyklí z jiných prohlížečů klávesou F11, nebo v rolovací nabídce vedle lupy novým tlačítkem.

Nové možnosti nastavení

V nastavení je nově možnost dálkově ovládat počítač pomocí aplikace Windows Remote Desktop. Stačí povolit přístup z jiného zařízení a můžete počítač ovládat telefonem či jiným počítačem.

Remote Desktop

Jistě znáte typický dotaz systému, když se připojíte k nové síti, zda se jedná o síť veřejnou nebo soukromou. Výběrem určíte viditelnost počítače v ní a přístup do něj v rámci sítě. Pokud jste ale chtěli volbu později změnit, bylo zapotřebí tak učinit v Ovládacích panelech, nově svou volbu změníte opět v nastavení.

Síť

Určení výchozí aplikace je přehlednější a jednodušší než před tím. Prostě vyberete aplikaci nebo program pro daný typ souborů.

Výchozí aplikace

Vylepšení se dočkalo i usnadnění přístupu, respektive barev a vysokého kontrastu. Nabízí několik voleb změny barevného schéma od odstínů šedé přes inverzi barev až po menší úpravy barevných složek.

Vysoký kontrast

Chcete-li si přizpůsobit rozložení ovládacích prvků třeba ve výchozí aplikaci pro přehrávání videí Filmy a TV pořady, měli jste do teď smůlu, ovšem s novou záložkou v nastavení určíte, jaké uspořádání tlačítek v přehrávači chcete mít. Když pak spustíte aplikaci postavenou na platformě Windows, tlačítka budou seřazena podle vašich preferencí. Podobně jako třeba v přehrávači VLC.

Přehrávání videa

Další vylepšení

V systému se objevil nový panel pro vkládání smajlíků, na dotykové klávesnici pro tablety a mobily je sice záložka pro emotikony, ale pokud používáte hardwarovou klávesnici u počítače, nabídku nešlo nijak vyvolat a nyní přibyly klávesové zkratky (Win+_ nebo Win+;), kterými panel otevřete. Cortana umí nově pracovat se stylusem, pokud třeba na fotografii zakroužkujete datum akce, Cortana vloží připomínku do kalendáře. V okně pro sdílení je nově možnost kopírování linku na stránku. V nastavení si lze nastavit i zálohu souborů, pokud dojde třeba ke smazání či poškození pro vás důležité fotografie, abyste ji mohli obnovit.

Na všechny nové funkce a změny se můžeme těšit v rámci podzimního Creators Updatu.

Zdroje: windowscentral.com