Nové podmínky používání WhatsApp. Co se stane, když s nimi nebudete souhlasit?

1
Nové podmínky používání WhatsApp. Co se stane, když s nimi nebudete souhlasit?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nové podmínky je nutné odsouhlasit do 15. května 2021
  • V případě odmítnutí nebudete moci odesílat ani číst zprávy
  • Zachována naopak, dočasně, zůstane možnost hlasových hovorů

Téměř každý uživatel chytrého telefonu zaznamenal změnu smluvních podmínek týkající se oblíbené aplikace WhatsApp. Společnost přistoupila k hlubší integraci s Facebookem a po odsouhlasení nových podmínek vyvstala otázka, na kolik jsou vaše zprávy či telefonní číslo v bezpečí. Pokud byste si staré i nové znění podmínek porovnali, zjistíte, například, že z nich zmizela věta o tom, že data nebudou nijak sdílena s Facebookem.

Tato skutečnost spustila lavinu odchodů, kdy uživatelé ve velkém migrují z na Telegram, případně Signal. Nejen díky tomu oslavil Telegram 500 miliónů uživatelů. Oznámení nových podmínek WhatsApp se objevilo většině uživatelů, kteří je mohli odsouhlasit, nebo tento krok odložit. Původně mělo být vše hotovo do 8. února, avšak zástupci WhatsApp si zřejmě uvědomili, že poměrně zásadní změna chce svůj čas. Termín na odsouhlasení nových podmínek proto posunuli až na 15. květen.

Aktuálně tedy máte necelé tři měsíce na to, abyste s novými podmínkami souhlasili. Možná vám však na mysli vyvstala otázka, co když jednoduše souhlasit nebudete? Scénář v případě nepřijetí nových podmínek nastínil WhatsApp na webových stránkách v sekci často kladených otázek.

Pokud se rozhodnete nové podmínky neodsouhlasit, čeká vás po 15. květnu poměrně zásadní omezení. V prvé řadě nebudete moci odesílat ani číst zprávy. Naopak funkční zůstanou příchozí hovory a notifikace, avšak jen na omezenou dobu. Hovoří se o několika málo týdnech, po kterých zřejmě nebude možné pracovat ani v omezené míře s hovory.

Podstatnou informací zůstává, že ani neodsouhlasení podmínek nepovede přímo ke zrušení vašeho účtu ze strany WhatsApp. Odsouhlasení budete moci provést také po 15. květnu. Nadále však platí, že jsou obecně mazány účty, u nichž nedošlo v posledních 120 dnech k žádné aktivitě. Zástupci WhatsApp upozorňují, že proces zrušení účtu je nevratný, uživatel tak přijde o všechna data.

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)