Nokia N97 v redakci: sledujte náš blog - 14.7.2009

19

Do redakce nám dorazila horká novinka na pultech českých obchodů - dlouho očekávaná Nokia N97. Chcete vědět, jaká Nokia N97 je? Ptejte se na to, co vás zajímá. Do tohoto blogu budeme postupně přidávat postřehy a informace. Aktualizováno 14.7. - 19:00

Pro velký zájem o tento telefon zakládáme speciální blog, do kterého budu postupně přidávat postřehy z každodenního používání Nokie N97. I když po stránce výbavy není tento telefon ničím převratný, mnoho uživatelů na podobný přístroj od Nokie dlouho čekalo. Dotykový displej, QWERTY klávesnice a špičková výbava je kombinace, která pasuje N97 do pozice nejlepší Nokie současnosti. Jaká je ale v praxi?

Chcete se nás na něco zeptat? Zajímá vás chování určité funkce? Otázky nám můžete pokládat přímo do diskuze pod článkem. Odpovědi pak naleznete v pravidelných příspěvcích v tomto blogu. Odpovědi zapracujeme i do připravované recenze.


Konstrukce: příjemné překvapení - 2.7.2009 - 12:00

Po vybalení z krabice mě okamžitě překvapila konstrukce, která je naprosto pevná. Nikde nic nevrže a ani se nepohne. Snad telefonu tato vlastnost vydrží. Výborné je i zpracování vyklápěcího mechanismu. Vyklápění je velmi hladké, pružina je nastavena ideálně a vše funguje velmi dobře.


Nokia N97 v redakci

Úhel naklopení displeje je takřka ideální, v některých situacích ale chybí možnost úhel změnit. Aretace je možná je jen v jedné poloze. Po vyklopení displeje je v prostoru mezi horním a dolním dílem přístroje vidět plochý vodič, spojující obě části telefonu. Je však dobře chráněn zadní lištou a při běžném používání by se mu nic nemělo stát.


Displej: mnohem lepší, než u Nokie 5800 - 2.7.2009 - 12:05

Zvědav jsem byl hlavně na dotykový displej, respektive na jeho ovládání. Zatímco rozlišení 640 x 360 bodů zůstalo stejné, jako u Nokie 5800 XpressMusic, úhlopříčka vzrostla na 3,5 palce. Výrazně lepší je ale odezva na dotyk. I když N97 používá stále pouze rezistentní technologii, na dotyk reaguje mnohem spolehlivěji a situací, kdy bylo nutno volbu opakovat, výrazně ubylo.

Citlivost na dotyk pochopitelně ale stále není taková, jako u telefonů s kapacitním displejem, jako například Apple iPhone nebo LG Arena. Stisk musí být zkrátka "poctivý", na nevýrazné jemné dotyky displej nereaguje. Každý dotek může být potvrzen lehkým zavibrováním, jehož intenzitu lze regulovat.


Klávesnice: tři řady kompromisem - 2.7.2009 - 12:10

Ačkoliv se Nokia N97 ovládá primárně přes dotykový displej, mnohdy se bude hodit i QWERTY klávesnice. Vzhledem ke konstrukci a rozměrům telefonu ale na ni nezbylo příliš místa a ve srovnání například s komunikátorem E90 nebo E75 je opravdu malá. Zatímco velikost tlačítek je dostačující, nezvyklé je uspořádání pouze do tří řad. Mezerník se tak musel přestěhovat na pravou stranu a chce to chvíli zvyku, než si na uspořádání zvyknete. České uživatele zamrzí nutnost stisku funkční klávesy při zadávání českých znaků.

I tak se ale na klávesnici píše mnohem rychleji a pohodlněji, než přes jakýkoliv dotykový displej. Klávesy nejsou tuhé, mají dobré rozestupy i velikost a poskytují dobrou odezvu. Hodí se také velká kurzorová klávesa s potvrzením, která mnohdy pomůže s ovládáním.


Fotoaparát - zázraky se nekonají, bohužel - 3.7.2009 - 12:00

Jednou z často kritizovaných vlastností Nokie N97 je fotoaparát Nokie N97, který nepřináší nic nového a chybí mu například xenonový blesk či pokročilejší funkce. Zajímalo nás tedy jak Nokie N97 fotí a co aplikace přináší.

Fotoaparát lze aktivovat posunutím zadní krytky nebo přidržením bočního tlačítka pro fotografování. Aplikace je podobná, jako u Nokie 5800 Xpress Music. K dispozici jsou standardní nastavení, včetně kompenzace expozice, barevného tónu, vyvážení bílé a kontrastu. Sekvenční snímání sice nechybí, ale postrádáme panorama. K fotografiím lze přiřadit automaticky GPS data a zapnout automatické otáčení.

A samotné fotografie? Nedočkali jsme se žádného zázraku. Na poměrně ostrých snímcích je bohužel patrná komprese, šum i slévání barev. Prozatím přinášíme interiérové snímky. Během dne přineseme také fotky exteriéru a vyzkoušíme také, jak si vede N97 ve tmě. Večer v blohu rovněž naleznete porovnání snímků z Nokie N97, Nokie N86 8MP a Nokie N82. Vypadá to však, že N97 dopadne z trojice nejhůře.


Widgety - možností mnoho, místa málo - 3.7.2009 - 13:30

Jednou z odlišností prostředí oproti modelu 5800 XpressMusic je možnost umístit na plochu v pohotovostním režimu widgety. Jedná se o šikovné boxíky s aktualizovanými off-line, či on-line informacemi. Nechybí facebook widget, seznam nadcházejících schůzek, výpis emailů a další funkce. Výpis všech standardních widgetů naleznete níže.

Widgety si můžete libovolně přeskládat, nebo nechat některá pole volná. Po klepnutí na widget se otevře příslušná aplikace. Tažením prstu ze strany na stranu lze všechny widgety skrýt a na tapetě nechat pouze čas, datum a profil. V případě, že cestujete do zahraničí, lze on-line widgety nastavit do off-line modu a ty se tak nebudou aktualizovat. Widgety jsou zajímavé, praktické a dobře použitelné.

Vše šlo ale udělat ještě lépe. Na widgety není dostatek místa, což šlo jednoduše vyřešit dalšími zobrazeními, mezi kterými by šlo přepínat tažením prstu ze strany na stranu. Bylo by možné tak mít pracovní a volnočasový pohled, případně displej plný výpisů RSS kanálů nebo emailových schránek. Hodila by se též možnost změny velikosti jendotlivých widgetů, což také možné není. V případě výpisu kalendáře či emailu bych rád viděl více než 2 nebo 3 poslední události. Doufejme, že se podobných možností dočkáme v jedné z aktualizací firmwaru.

Seznam dostupných widgetů

  • AccuWeather - on-line aktualizovaná předpověď počasí - funguje velmi dobře
  • Amazon - widget provázaný se stejnojmenným on-line obchodem
  • AP News
  • Bloomberg
  • FM vysílač
  • Hi5
  • Hudební přehrávač - lze skrze něj vstoupit do hudební knihovny a při přehrávání ovládat hudbu
  • RSS čtečka - možnosti jako widget nastavit zobrazování RSS kanálu, jehož aktualizace je nastavena v prohlížeči. Každý widget zobrazuje jeden kanál
  • Nej kontakty - Celkem lze mít 2 widgety, dohromady s 8 ikonkami pro rychlé volání vybraných kontaktů
  • Share online -
  • Slideshow - fotografie Reuters
  • Zástupce - Celkem lze mít 2 widgety, dohromady s 8 ikonkami pro rychlý přístup k vybraným funkcím.

HD VIDEO: ukázka práce s widgety - 4.7.2009 - 10:30


HD VIDEO: unboxing a konstrukce - 4.7.2009 - 14:30


Porovnání: jak fotí Nokia N97 ve srovnání s ostatními? - 4.7.2009 - 15:22

Podívejte se, jak si Nokia N97 vede ve srovnání s dalšími Nokiemi. Fotografie vlevo jsou vždy s z Nokie N97, uprostřed z Nokie N82 s podobným modulem fotoaparátu s 5 Mpx čipem a fotografie vpravo pocházejí ze zbrusu nové Nokie N86 8MP. Porovnejte, jak si N97 vede:

Nokia N97................................Nokia N82.........................Nokia N86 8MP


Malé i větší problémy s widgety - 5.7.2009 - 18:00

Nokia N97 začala trochu zlobit. Problém je konkrétně s widgetem RSS zpráv, který odmítá na domovském displeji zobrazovat výpis zpráv z vybraného RSS kanálu, i když jeho aktualizace v prohlížeči je bez problémů. Problém se nijak nedaří vyřešit a pomůže snad aktualizace firmwaru.

Méně příjemně se chová i Facebook aplikace, a to například při jízdě v metru. Vlivem toho, že mezi stanicemi není signál, se widget pochopitelně nemůže připojit. Automaticky se většinou opět připojí v další stanici. Někdy však vyžaduje znovu vyplnění přihlašovacích údajů. Vyplňovat několikrát denně email a heslo při výstupu z metra může být poněkud otravné. Uvidíme, co s touto vlastností provede update firmwaru.


Update firmwaru - N97 je zejména rychlejší - 5.7.2009 - 19:03

Updatovali jsme firmware na nejnovější verzi 11.0.021. Kromě změn, které jsme uvedli v , lze pozorovat zejména výrazné zrychlení odezvy telefonu. Pohyb po menu je takřka okamžitý a spouštění všech klíčových aplikací a funkcí je i po startu bleskové. Zlepšila se i odezva dotykového displeje. Pro zajímavost uvedu, že N97 má s novým firmwarem a zapnutými widgety po startu volných zhruba 45 MB RAM. Bez nich o pár MB více. I když se to může zdát málo, díky paměťové úspornosti Symbianu jsem při běžném používání nenarazil na situaci, kdy by paměť nestačila a bylo nutné běžící aplikace pozavírat.


Update firmwaru zlepšil i fotografie - 7.7.2009 - 18:00

Aktualizace firmwaru přinesla i zlepšení kvality pořizovaných fotografií. Menší je komprese, slévání barev i šum a zlepšila se míra detailů i věrnost barev. Na fotografiích z festivalu je vidět, že i v případě zamračené oblohy a méně příznivých světelných podmínek Nokia N97 vše velmi kvalitně zachytí.


Srovnání makro fotografií a fotek s LED diodou - 7.7.2009 - 18:15

Na žádost čtenářů přikládáme další testovací fotografie. Jedná se opět o srovnání tří telefonů Nokia v disciplínách makrofotografie a fotek za zhoršených světelných podmínek. Pokud je dostatek světla, produkuje N97 velmi dobré makrofotky, které jsou kvalitou lepší, než v případě N82 a plně srovnatelné s N86.

Nokia N97................................Nokia N82.........................Nokia N86 8MP

Problémem je logicky noční fotografie, kde N97 trpí absencí vysoce svítivých diod (jako v případě N86) nebo xenonového blesku (jako v případě N82). Nepříjemnou vlastností je i bílá záře v levé části snímku v případě plné svítivosti LED diody. Zbavit se toho nelze a zřejmě se jedná o odraz od krytu telefonu, což není příjemné. V případě snímků bližších předmětů a nižšího výkonu LED diody se nepříjemná aura nezobrazuje.

Nokia N97................................Nokia N82.........................Nokia N86 8MP

Výdrž baterie - dobrý výsledek - 8.7.2009 - 21:30

Jako dobrou lze označit výdrž baterie Nokie N97. Dnes jsem ji podrobil zátěžovému testu mého pracovního dne a od 7:00 až do této chvíle baterie stále drží, byť s jednou čárkou. V průběhu dne byl telefon pochopitelně přihlášen do UMTS sítě a hodně jsem využíval datocé přenosy. V průběhu dne jsem načetl desítky webových stránek, používal půl hodiny telefon jako modem, celý den automatiky stahoval emaily, měl s přestávkami puštěné IM+ i Skype a zhruba půl hodiny jsem využíval i navigaci s GPS. Samozřejmostí je pak zhruba 20 minut hovoru, asi 10 SMS zpráv a několik minut poslechu FM rádia a hudebního přehrávače.

Ještě nyní si vzpomínám, jak po podobné modelové testovací zátěži "umřela" Nokia N95 kolem 14.hodiny odpolední. Výdrž baterie u N97 je tedy pro mě velmi příjemným překvapením a s dalšími aktualizacemi firmwaru by se mohla ještě zlepšovat.


RAM paměť - bohužel kritika - 14.7.2009 - 18:00

Ke konci testování Nokie N97 jsem se zaměřil zejména na RAM paměť. Pozoroval jsme, jak se telefon vypořádá s relativně malým množstvím volné RAM paměti. I když se zprvu zdálo, že zhruba 45MB RAM po startu nebude problém (ostatně i u dalších Symbianových telefonů není volných o moc víc), v průběhu používání jsem poznal opak. Používání 3-4 paměťově náročných aplikací současně většinou není problém (web, navigace, emaily, zprávy), ale problém nastává, při spouštění dalších programů, například skypu nebo IM+. Telefon při nedostatku paměti (méně než zhruba 5 MB) začne aplikace uzavírat a většinou to "schytají" ty, které běží na pozadí delší dobu (typicky minimalizované komunikační aplikace). Čas od času tak zjistíte, že aplikace, které jste před půl hodinkou spouštěli, už neběží. Občas se navíc telefon rozhodne udělat velkou čistku a pro jistotu ukončí vše, kromě aktivní aplikace. Doufám, že s novou verzí firmwaru přijde i více volné RAM paměti k použití.


Zvuk - stereo, ale nic moc - 14.7.2009 - 19:00

V diskuzi jsem zaznamenal dotaz ohledně zvuku Nokie N97, konkrétně v porovnání s modelem 5800 XpressMusic. Musím říct že zvukový projev z vestavěných stereoreproduktorů byl pro mě zklamáním. Zvuku zejména chybí basy a obecně se jedná o takový nemastný, neslaný chrastící projev. Lépe hraje spoustu i mnohem levnějších telefonů. Konkrétně Nokia 5800 XpressMusic hraje taktéž mnohem lépe.

Diskuze ke článku
Jana
Zdravim.Velmi uvazuji o koupi tohoto telefonu jen by me zajimalo jestli dotykovy display reaguje na dotyk nehtu?Dekuji za odpoved
Martin Pultzner
Dobrý den. Jedná se o resistentní displej, který reaguje na tlak/dotyk čímkoliv, tedy i dotyk nehtu.
Sniper
Jestli chcete dobrý komunikátor tak mám pro vás alternativu buď sonyericsson xperia x1 a nebo sonyericsson satio(První 12Mpx fotomobil na svetě a pokud nechcete Windows Mobile Tak Satio má Simbian S60)

A radím vám s nokiema si moc nezačínejte je to ta nejhorší značka na světěěěěěěěěěě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Renatan
zdravim chtela bych se zeptat jestli s nokii n97 kdyz se pripojim na internet jestli jdou zobrazit vsechny sranky tak jak na pc a jestli jdou hrad online hry co jsou na netu dekuji moc.MOC uvazuji o kopeni toho mobilu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze