Nokia 7070 Prism: levná stylovka
recenze

Nokia 7070 Prism: levná stylovka

4

Nokia 7070 Prism je třetím zástupcem módní řady Prism. Stylové véčko s líbivým trojúhelníkovým vzorem a základní výbavou bez pokročilých funkcí zaujme převážně ženy. Nehledejme například fotoaparát nebo Bluetooth. Telefon potěší svými rozměry a hmotností, přítomností EDGE, 2,5 mm konektorem Jack a velmi příznivou cenou.

Otestovali jsme nejlevnějšího zástupce stylové řady Prism. Véčková Nokia 7070 Prism nepřináší převratné funkce, zato ale dokáže oslnit svým šarmem. Vzhledem k propracovanému a líbivému designu by tak jen málokdo odhadoval cenu této stylovky pod hranici 1 500 Kč.


Nokia 7070 Prism - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 87,5 x 44 x 15,8 mm
Hmotnost 78 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení růžovo-černé, modro-černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 128 x 160 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,8"
Paměť 11 MB vnitřní (dále nerozšiřitelná)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, SMS, MMS
Multimédia 24-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), Java 2.0, xHTML prohlížeč, světelné efekty
Fotoaparát ne
Datové funkce USB (Easy Flash II konektor), GPRS (multi-slot třídy 10), EDGE (multi-slot třídy 6)
Baterie a výdrž Li-Ion 700 mAh
Doba hovoru: až 5 hodin, pohotovostní režim: až 416 hodin
Cena a dostupnost 1 500 Kč
4. čtvrtletí 2008

V krabici se nachází:

  • uživatelská příručka
  • mobilní telefon Nokia 7070 Prism
  • nabíječka


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 7070 Prism

Design a konstrukce: trojúhelníkový vzor

Nokia 7070 patří mezi stylové modely řady Prism, ve které najdeme zatím pouze dva zástupce – Nokii 7500 Prism a 7900 Prism. Testovaná véčková Nokia 7070 přináší opět charakteristický trojúhelníkový vzor, jejž najdeme i tentokrát téměř po celém telefonu. Telefon se zatím prodává ve dvou barevných provedeních, a to růžovo-černém a modro-černém. Zatímco varianta s růžovou má za úkol oslovit ženy, druhá barevná varianta by mohla do oka padnout i některým pánům.


Stylová Nokia 7070 Prism v ruce

Véčko s rozměry 87,5 x 44 x 15,8 mm a hmotností pouhých 78 gramů padne krásně do ruky. Telefon v kapse pak není téměř vůbec znát. Výrobce si tak rozhodně zaslouží pochvalu. Kryty mobilu jsou zhotovené z černého plastu s trojúhelníkovým vzorem, ve kterém je zhruba polovina trojúhelníků lesklých a polovina matných. Na lesklé části povrchu se samozřejmě ochotněji uchycují otisky prstů. Na černém plastu však naštěstí nejsou příliš vidět. Ochranné plasty na sebe prvotřídně lícují. Rozevírací mechanismus také nejeví žádné známky nejistoty. Zhruba od poloviny nám do horní úvratě pomůže silná pružina. Stejné je to i naopak. Konstrukční zpracování tedy můžeme označit za velmi precizní.


Boky s růžovým proužkem a zadní strana pohledného véčka

A nyní je na řadě rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. V zavřeném stavu najdeme na přední straně Nokie 7070 Prism název finského výrobce a barevný trojúhelník, což je šikovná informační dioda, která se v pravidelných intervalech rozsvěcí například při nové přijaté SMS zprávě. Na zadní straně telefonu se nachází opět název výrobce a reproduktor. Levý bok přináší pouze mikrofon. To na pravém boku toho najdeme mnohem více. Místo si tu našel 2,0 mm konektor Jack pro připojení nabíječky, 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek a systémový konektor Easy Flash II.


Telefon zepředu a zezadu

Baterie a výdrž: podprůměrných 700 mAh

V Nokii 7070 Prism se nachází baterie typu Li-Ion s kapacitou, v dnešní době podprůměrných, 700 mAh. Jelikož však telefon nemá příliš funkcí, které by ji dokázali rychle vyčerpat, pohybuje se výdrž přístroje na jedno nabití při běžném zatížení zhruba okolo 3 až 4 dnů. Oficiální údaje pak hovoří o době hovoru až 5 hodin a pohotovostním režimu až 416 hodin. SIM karta se do patřičného slotu pod baterií vkládá zcela bez potíží.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Ovládací blok a klávesnice: ve stylu „Prism“

Ovládací blok spolu s numerickou klávesnicí se nese ve stylu „Prism“. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Té sekunduje dvojice kontextových kláves a tlačítka pro přijmutí a ukončení hovoru. Klávesnice je v klasickém rozložení 3 x 4 klávesy. Odezva všech tlačítek z plastu je dobrá. Po jejich stisknutí je slyšet mírné cvaknutí. Chvályhodná je také úroveň podsvícení tlačítek i intenzita. Otisky prstů se na matném povrchu téměř vůbec neuchycují.


Ovládací blok a klávesnice ve dne a v noci

Displej: zamrzí malé pozorovací úhly

TFT displej nabízí podprůměrné rozlišení 128 x 160 px, dokáže zobrazit až 65 tisíc barev a úhlopříčka činí 1,8“. Bohužel však zamrzí malé pozorovací úhly a horší čitelnost displeje na přímém slunečním světle. Zásadní chybou je, stejně jako u dalších telefonů s uživatelským prostředím Series 40, absence regulace jasu displeje. V této souvislosti proto také zamrzí fakt, že Nokia 7070 Prism nenabízí ani světelné čidlo, které by automaticky upravovalo úroveň podsvícení displeje, a tím nejen šetřila baterii, ale zlepšila čitelnost na slunci.


Detail TFT displeje, který má bohužel malé pozorovací úhly

Prostředí telefonu, ovládání: klasika

Nokia 7070 Prism přináší uživatelské prostředí Series 40. Postrádáme ale aktivní pohotovostní režim, který už většina současných modelů s tímto prostředím nabízí. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být velmi matoucí.


Prostředí telefonu ... menu ve stylu matice 3 x 3 ikony

V pohotovostním režimu lze rychle vstoupit levou kontextovou klávesou do nabídky „Jdi na“, ve které si každý může nastavit libovolné zkratky k důležitým funkcím. Ideálně tak téměř vůbec nemusíte spouštět hlavní menu. Hlavní menu lze zobrazit ve dvou možných režimech. Klasický seznam s položkami nebo matice ikonek v rozložení 3 x 3. Ikonky v menu však nejsou animované, na druhou stranu je ale lze libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému.

Zvolení položky v menu je možné pomocí odpovídajících čísel numerické klávesnice. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem. Jelikož je Nokia 7070 Prism véčkový telefon, lze se obejít i bez zámku kláves. Co nás mile potěšilo, je indikace zmeškaných událostí. Pravidelně po zhruba pěti vteřinách se vždy na chvíli rozsvěcí a zhasíná indikační dioda na přední straně telefonu v zavřeném stavu a tím upozorní na novou zprávu, nepřijatý hovor atd. V nastavení lze tuto funkci vypnout.

Telefonování a telefonní seznam: až 1000 záznamů

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Na paměťovou kartu bohužel kontakty není možné kopírovat. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.


Telefonní seznam ... vytváření skupin ... vyzváněcí profily

Zprávy: nic nového pod sluncem

Nokia 7070 Prism má na zprávy přichystanou volnou vnitřní paměť telefonu. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, posledních použitých čísel či oblíbených kontaktů, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) již od prvního zadaného znaku a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 300 KB. Během psaní je možné využít slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.


Editor zpráv, časovač a stopky

Multimédia: potěší akorát přítomnost Javy

Véčková Nokia 7070 Prism má přichystanou vnitřní paměť o velikosti 11 MB. Tu však dále není možné rozšířit pomocí paměťových karet. Telefon nabízí jednoduchého správce souborů a umí přehrát hudební soubory ve formátu MP3. V telefonu jsme našli čtyři hry: Galaxy Balls, Miki’s World, Snake EX2 a Sudoku. Potěší přítomnost Javy, díky které lze do telefonu doinstalovat další hry a aplikace. Nokii 7070 Prism chybí FM rádio i fotoaparát.

Organizační a datové funkce: jen to nejnutnější

Telefon nabízí základní organizační výbavu, která zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky a diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček.


Budík, kalendář, kalkulačka a diktafon

Stejně jako převážná většina modelů Series 40 postrádá i Nokia 7070 Prism paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů a multitasking. Z hlediska datových služeb telefon přináší dvojici GPRS/EDGE. Zamrzí absence Bluetooth. Potěší alespoň jednoduchý xHTML prohlížeč.

Zhodnocení: stylovka za dobrou cenu

Nokia 7070 Prism boduje svým designem se zajímavým trojúhelníkovým vzorem. V její výbavě toho příliš mnoho nenajdeme. Chybí například fotoaparát, Bluetooth a zamrzí také malá paměť bez možnosti rozšíření. Telefon je proto dobrou volbou spíše pro méně zdatné uživatele, kteří vyžadují pouze základní funkce jako je volání a psaní zpráv. Vše podtrhuje příznivá cena, kterou by jen málokdo odhadoval u takto stylového telefonu.

Klady
  • svěží design
  • rozměry a hmotnost
  • podpora EDGE
  • 2,5 mm konektor Jack
  • nízká cena
Zápory
  • čitelnost displeje
  • malá vnitřní paměť bez možnosti rozšíření
  • absence fotoaparátu a Bluetooth
Diskuze ke článku
jan
malá poznámka-uživatel nemůže telefon připojit k pc přes datový konekor, ten slouží jen pro servisní techniky
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, děkujeme za upozornění. V článku opraveno.
Petr
Diky za recenzi, hodne mi pomohla a rozhodl jsem si telefon poridit... prijde mi uzasne stylovy a jednoduchy... a cena je koneckoncu taky spise smesna :)... Jen bych rad poznamenal ze telefon pracuje jen s technologii Dualband, nikoli Quadband.. tudiz funguje jen ve 2 frekvencnich pasmech
Zuzana
Aj ja si idem telefon kúpiť. Veľmi sa mi páči a je jednoduchý, elegantný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze