Nokia 6500 Classic: finská princezna
recenze

Nokia 6500 Classic: finská princezna

2

RECENZE - Kvalitní displej, sítě 3.generace UMTS, 1 GB paměti a 2 Mpx fotoaparát přináší Nokia 6500 Classic v 9,5 mm tenkém hliníkovém těle s elegantním designem. Přímý konkurent Sony Ericssonu W880i je v České republice podporován také velkou reklamní kampaní. Jak se první skutečně tenký telefon Nokii povedl? To se dozvíte v našem podrobném testu. VIDEO

Nokia dlouho s výrobou tenkých telefonů otálela. Donedávna byly nejtenčími zástupci výrobce oblíbené modely 6300 a N76. Nový model 6500 Classic však jde dál a poprvé v historii finského výrobce překonává magickou 10 mm hranici. Tloušťka činí konkrétně 9,5 milimetru, což je pouze o milimetr více, než má Sony Ericsson W880i. Nová Nokia je tedy vzhledem k velmi podobné výbavě jeho přímým konkurentem. Někde na Sony Ericsson ztrácí, v něčem má navrch. Pojďme se podívat, jak se Nokii povedl jeden z jejích klíčových modelů.


Nokia 6500 Classic: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 109.8 x 45 x 9.5 mm
Hmotnost94 gramů (zjištená: 88 gramů)
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + Dual-band 3G UMTS 850 / 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť25 MB provozní paměť
1 GB vnitřní multimediální paměť
Operační systém ne / (vlastní UI Series 40)
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, stopky, odpočítávací měřič, kalkulačka, webový prohlížeč, Opera Mini,
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, AAC+), JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, hry
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), LED diody, pokročilé funkce
video 176 x 144 bodů
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) skrze micro-USB, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem (A2DP)
GPRS (třídy 12), EDGE (třídy 12), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-iol BL-6P 830 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 330 minut
Cena a dostupnost10 500 Kč
říjen 2007

V tenké krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset HS-82 s peckovými sluchátky
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii BL-6P s kapacitou 830 mAh
  • USB kabel (microUSB – USB)
  • CD se softwarem

Stejně jako u modelu 6500 Slide se i zde setkáváme s tenkým designem krabice, která je nyní mnohem skladnější. V balení nechybí nic důležitého.

Sony Ericsson W880i Plusy

  • tenká a kvalitní konstrukce
  • celkově malé rozměry a nízká hmotnost
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • 1 GB vnitřní paměti
  • Dvoupásmové 3G UMTS pro rychlá data, EDGE
  • kvalitní hudební přehrávač
  • hlasitý reproduktor s dobrou reprodukcí i basů
  • aktivní pohotovostní režim nabízí přehled o dalších událostech v kalendáři apod.
  • kvalitní kalendář, telefonní seznam a další organizační funkce
  • přes USB kabel lze konečně nabíjet

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • chybí FM rádio
  • alfanumerická tlačítka příliš natěsnána na sebe
  • hodilo by se také HSDPA
  • podprůměrný fotoaparát
  • špatné rozlišení a kvalita videosekvencí
  • přiložená sluchátka hrají pouze průměrně
  • omezení velikosti odesílaného emailu
  • chybí čtečka dokumentů Word, Excel nebo PDF
  • vestavěný webový prohlížeč zobrazuje plnohodnotné internetové stránky rozhozeně

Pro koho je Nokia 6500 Classic?

  • Pro všechny, kteří chtějí Nokii s kvalitní výbavu a minimálními rozměry.
  • Pro milovníky tenkých telefonů.
  • Pro ty, kterým záleží na elegantním a tenkém designu jejich telefonu.



VIDEO s popisem: Nokia 6500 Classic - pohled ze všech stran, design, konstrukce, ovládání

Design, konstrukce – obdiv ze všech stran

Je zajímavé, jak málo stačí k tomu, aby telefon přitahoval pohledy lidí doslova jako magnet. Tenká 6500 Classic však přesně toto umí. Se svou tloušťkou pouze 9,5 mm je nejtenčím telefonem v nabídce finského výrobce. Tenká konstrukce, kterou lidé v poslední době opravdu vyhledávají, je však pouze polovinou úspěchu. Finská novinka však těží také z elegantního designu. Černé kovové tělo se stříbrnými prvky a ladnými liniemi – to je kombinace, která se líbí. U málokterého telefonu se mi stávalo, aby si jej ženy i muži z mého okolí prohlíželi a obdivovali.


Nokia 6500 Classic je štíhlá a k tomu velmi elegantní.

Nyní trochu suchých čísel, které o novince také mnoho prozradí. Celkové rozměry činí 109.8 x 45 x 9.5 mm, hmotnost je rovněž velmi příjemná. Nokia oficiálně mluví o 94 gramech, my jsme navážili dokonce jen 88 gramů. Telefon je tak poměrně lehký a v kapse jej sotva ucítíte.


Nokii to prostě sluší a nenašel jsem člověka, kterého by její design neoslovil

Jednoduché tvary a zaoblené boky způsobují, že se Nokia 6500 Classic drží a ovládá pohodlně. I tak to chce chvíli zvyku. U tenkého telefonu mohou mít uživatelé, kteří přešli z tlustších přístrojů, pocit, jako by jim měl přístroj každou chvíli vypadnout z ruky. To je ovšem pouze o zvyku a za pár dní se s tenkou konstrukcí sžijete a nebudete si ji moci vynachválit. Nadávky si od vás telefon vyslouží pouze při hledání telefonů po kapsách, taškách či kabelkách – snadno se vzhledem k nízké hmotnosti a tenkému tělu ztratí.


9,5 milimetru v podání Nokie: 6500 Classic je nejtenčím telefonem finského výrobce


Porovnání s legendární Nokií 6230, která je o pár let starší a centimetr tlustší

Horní polovina telefonu je vyrobena z broušeného hliníku, který dodává telefonu jistou dávku luxusu. Ten je evokován také elegantními stříbrnými linkami kolem displeje nebo sluchátka nad ním. V úrovni kontextových kláves kovový povrch končí a spodní část je tvořena plastovou ulitou, která se celá pro přístup k baterii odsouvá. Zatímco kovové povrchy jsou vůči otiskům prstů imunní, lesklé černé plasty bude potřeba občas otřít. Hlavně na krytu baterie otisky a nečistoty ulpívají.

Boky telefonu jsou zaoblené a nenesou žádné ovládací prvky. Postrádali jsme zejména užitečná tlačítka pro ovládání hlasitosti nebo spoušť fotoaparátu. Ani na spodní straně kromě mikrofonu nic nenalezneme. Jediným konektorem je na vrchní straně microUSB port, který slouží pro nabíjení, připojení kabelu i sluchátek. Chrání jej přichycená pryžová krytka, která dobře doléhá a nehyzdí tak lesklý vršek telefonu.


Také zadní strana oplývá jednoduchostí a elegancí

Zadní strana je ve vrchní části opět kovová. Zakomponována je sem nechráněná čočka 2 Mpx fotoaparátu, LED dioda a výstup reproduktoru. Spodní strana je vyrobena z lesklého černého plastu. Po jeho odsunutí se lze dostat k baterii a SIM kartě. Slot pro paměťové karty Nokia 6500 Classic bohužel nemá, vystačit si budete muset s 1 GB vnitřní paměti. Plastový kryt baterie však ne úplně dokonale doléhá k hliníkovému povrchua i když konstrukce nevrže, nevypadá tento detail pěkně. Jinak je telefon zpracován na výbornou a působí jako vyrobený z jednoho kusu.

Baterie – průměrná výdrž v ulitě

Li-ion baterie typu BL-6P disponuje kapacitou 830 mAh, což je spíše podprůměrná hodnota. Je to daň za tenkou konstrukci, do které se inženýrům Nokie nepodařilo vpasovat větší baterii. Na druhou stranu, stejně tenký přímý konkurent Sony Ericsson W880i má baterii s mnohem vyšší kapacitou – 950 mAh. Při intenzivním používání v síti 3G vydrží 6500 Classic den a půl bez vypínání na noc. Běžné používání včetně datových funkcí v síti 3G povede k dvěma dnům. Při připojení do GSM sítě si můžete připočítat vždy půl dne k dobru.

Klávesnice – tenké protiklady

Pokud se podíváme na funkční klávesy pod displejem, nelze k nim mít jedinou výtku. Jsou velké, pohodlné a s ideálním stiskem. Totéž platí i ke čtyřsměrné klávese s potvrzovacím tlačítkem uprostřed.

Tlačítka alfanumerické klávesnice již zdaleka tak velká nejsou, jednotlivé klávesy jsou natěsnány na sebe. Lidé s většími prsty tak budou mít zpočátku problém psát bez překlepů. Pomohlo by zvýraznění jednotlivých tlačítek, které od sebe nyní těžko hmatem rozlišíte. Jejich kvalita je však dobrá, poskytují příjemný stisk a dobrou odezvu. Po pár dnech proto není problém si na klávesnici zvyknout. Podsvětlení je bílé a dostatečné, jeho intenzitu společně s podsvícením displeje reguluje světelné čidlo. Trochu zamrzí absence vypínacího tlačítka navrchu. Na pohodlné přepínání profilů pomocí něj tak zapomeňte, je třeba lovit v menu.

Zvuk - mono, ale kvalitní

Reproduktor na zadní straně telefonu si zaslouží pochvalu. I na nejvyšší hlasitost poskytuje velmi kvalitní zvuk, neskřehotá a nechybí mu ani poměrně dobrá basová složka. Reproduktor se i přes tenké tělo telefonu povedl. Dobrý zvuk se line také ze sluchátka. Je však doplňován šumem, který sice neruší, ale bez něj by byl hovor kvalitnější.


Reproduktor je umístně u fotoaparátu a produkuje čistý a kvalitní zvuk včetně basů

K telefonu je přibalen headset HS-82 s klasickými peckovými sluchátky a dálkovým ovládáním s mikrofonem regulací hlasitosti. Sluchátka náleží už do nové řady, která přináší o třídu lepší zvuk, než předchozí „pecky“ od Nokie. Zvuk je čistý a i přes naladění do vyšších frekvencí se dočkáváme také uspokojivých basů. Ke kvalitním sluchátkům, která by uspokojila náročnější posluchače, však mají ještě daleko. Kvůli micro-USB konektoru bohužel nepřipojíte svá vlastní sluchátka. Částečným řešením je však koupě kvalitních Bluetooth sluchátek, která lze díky A2DP profilu s Nokií použít.

Displej – 2 palce a QVGA

Displeji nemám co bych vytkl, snad jen že mohl být o něco větší. Úhlopříčka 2 palce je ale spíše maximem, co lze do takto malého telefonu dostat. Potěší rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev i aktivní TFT technologie, díky níž jsme si pochvalovali dobrou čitelnost na slunci. Jas je upravován světelným čidlem, ale změny nejsou příliš výrazné a jedná se pouze o mírné korekce. Zajímavostí je nová ochranná fólie, která na displeji je z výroby. K displeji perfektně přiléhá a pozorování vůbec neruší, protože její hrany nejsou takřka viditelné.

Prostředí a ovládání – nová generace a její repríza

Poznámka: následující text je s mírnými úpravami převzat z recenze Nokie 6500 Slide, která nabízí totožné prostředí a velmi podobné funkce.

Nokia 6500 Classic je dalším telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Poprvé jsme si mohli nové prostředí vyzkoušet v modelu 7500 Prism, následoval vysouvací model 6500 Slide nebo 5610 Xpress Music. Nová verze prostředí přináší vesměs příjemné novinky, po kterých uživatelé volali již dlouho. Pojďme si zopakovat, co jiného nová generace přináší na přehledu níže.

  • nový emailový klient s automatickým stahováním a přílohami, který již není v Javě
  • jednotný editor pro psaní SMS i MMS zprávy (typ se mění automaticky i ručně)
  • hudební přehrávač sjednocen s videopřehrávačem
  • možnost měnitelných skinů hudebního přehrávače
  • nové prostředí pro přehrávání videí na celé obrazovce na šířku bez popisků a s přetáčením
  • nový animovaný ekvalizér médií
  • u příchozích zpráv nebo zmeškaných hovorů se přímo v pohotovostním režimu zobrazuje i jméno odesílatele a obrázek
  • vylepšený webový prohlížeč, který však stále není plnohodnotný a složitější stránky rozhodí
  • vylepšené možnosti rozpoznávání hlasu – učící mód
  • možnost přímé synchronizace údajů s jiným telefonem Nokia


Aktivní pohotovostní režim je přehledný a užitečný. Zde Nokia boduje. (Poznámka: screenshoty jsou původně z modelu 6500 Slide, který má i rádio. V pohotovostním režimu i v menu Nokie 6500 Classic volby pro Rádio zcela chybějí)

Start telefonu je velmi rychlý: již 6 vteřin po zapnutí můžete vytočit číslo a telefonovat. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď jen tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Ten v klasických telefonech umí pouze Nokia - a za to ji patří pochvala. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Pokud se vám aktivní pohot. režim nezamlouvá, lze jej vypnout a zobrazit pouze tapetu | Jdi na | upozornění na zprávu

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii. Pokud ale nechcete, lze toto chování vypnout. Zamrzí absence jakékoliv diody či jiného způsobu upozornění na nové události. Pro jejich kontrolu tak musíte vždy displej aktivovat.


Čtyři možné podoby hlavního menu

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme 7 povedených témat s elegantními vzory a příjemnými barvami, které vkusně doplňují reprezentativní vzhled telefonu. Samozřejmě si lze z internetu stáhnout nová témata. Jak je vidět z předchozích odstavců, možnosti personalizace jsou skutečně široké a menu je rozsáhlé. Oproti Nokii 6500 Slide je 6500 Classic rychlejší a také mnohem stabilnější. Mírné prodlevy tak zaznamenáme snad pouze při vstupu do hlavního menu a aktivaci podmenu.


Vzhled nabídky lze měnit pomocí barevných témat

Telefonní seznam a telefonování – 2000 jmen bez videohovorů

Nokia 6500 Classic je kvadrální GSM telefon – přihlásí se tedy do všech čtyřech GSM pásem. Poradí si také se dvěma pásmy sítě 3. generace UMTS, díky čemuž si užijete videovolání a rychlých dat. U nás ale marně čekáme, až se operátoři probudí a pokryjí sítí 3. generace alespoň větší města. V současné době UMTS nabízí pouze O2 v Praze, Brně a centru Ostravy. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí skvělých 2000 vícepoložkových záznamů. Pryč jsou doby, kdy měly manažerské Nokie nepochopitelně místo jen pro 500 jmen. Kontakty v telefonu je možno abecedně seřadit buď podle jména, nebo příjmení. Vybrat si lze ze tří pohledů na telefonní seznam a navíc si zvolit i z různých velikostí písma. Ideální zobrazení si tak najde téměř každý. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu se dá přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít maximálně 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Zobrazení telefonního seznamu je několik | úprava kontaktu

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména a povely. Systém hlas automaticky úspěšně rozpoznává. Pokud by vám telefon přesto nerozuměl (např. kvůli vadě řeči), dá se v menu spustit učení výslovnosti a během několika minut naučit telefon vaši výslovnost. Režim učení telefon nabídne i při prvním pokusu o hlasové vytáčení. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Bohužel ale chybí možnost nahradit zvuk videa jiným hudebním souborem. Telefon kromě 72-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Telefon sice podporuje UMTS, ale budete se muset obejít bez videohovorů. Z telefonu jej nelze bohužel nijak iniciovat, volby pro něj v menu zcela chybí.


Hovor | Úprava skupin volajících | kapacita telefonního seznamu | příchozí hovor

Zprávy – tenký, ale schopný

V sekci zpráv jsme Nokie pravidelně kvůli některým neduhům kritizovali. Tomu je nyní konec, protože Finové většinu nedostatků v nové generaci uživatelského prostředí odstranili. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ je možno změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Nabídka zpráv | psaní SMS se třemi velikostmi písma | vytváření MMS

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nejde. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je klasicky 300 kB. Dají se do nich vkládat obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji.


Práce s emaily. Klient je kvalitní, umožňuje automatickou aktualizaci několika účtů současně.

Milým překvapením a konečným zadostiučiněním je nový e-mailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace, kterou jsme v minulosti tolikrát kritizovali. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Editor e-mailů je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Bohužel je zde trochu nepochopitelně limit pro velikost odesílané zprávy, a to maximálně 594 kB. Zapomeňte proto na odesílání fotografií a videí z vestavěného fotoaparátu, telefon odmítne vložit, i když jsou menší. Nokia však nabídne jejich zmenšení. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech je telefon oznámí i hlášením stejně jako příchozí zprávy. Vybrat si lze samozřejmě z několika režimů načítání: pouze záhlaví, záhlaví a text nebo celý email i s přílohami. Díky podpoře 3G je stahování rychlé a bezproblémové. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Telefon má ojediněle problém s kódováním v předmětu zprávy, jinak je vše v pořádku. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Organizační funkce – modelka manažerkou

V oblasti organizačních funkcí je Nokia 6500 Classic zcela shodná se sesterskou Nokií 6500 Slide. Do kalendáře uložíte až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček | stopky

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém se pohodlně prochází také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.). V aplikacích dále nalezneme světový čas, převodník jednotek, aplikaci pro stahování a Operu Mini. Stále však chybí paměť na kódy. S nostalgií vzpomínám na aplikaci peněženka ze starých Nokií. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat se nechá i na paměťovou kartu.


Aplikace: Presenter, Převodník jednotek, Světový čas, Sensor, Stahování

Datové funkce – záchranou je Opera Mini

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha o mírné zlepšení ve zpracování plnohodnotných stránek. Většina velkých stránek už se jakž takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není dodrženo téměř nikdy. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je opravdu pomalý. Česká diakritika mu ale nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, s níž lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. S novou verzí je navíc dostupný i režim na šířku a náhled na stránky a Opera Mini tak tvrdě válcuje nedostatečný prohlížeč v telefonu.


Vestavěný webový prohlížeč: zde Nokia za konkurencí zaostává - prohlížeč je pomalý a webové stránky rozhodí

Pokud si potrpíte na rychlá data a používáte telefon i jako modem, nebude na tom z vašeho pohledu 6500 Classic tak špatně. Pro připojení totiž slouží GPRS, EDGE (oboje třídy 10), nebo mnohem rychlejší UMTS. Chybí snad jen HSDPA, kterým Nokia vybavuje jen chytré telefony s operačním systémem Symbian. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení skrze dodávaný USB 2.0 kabel. Nokia přesedlala na nový typ konektoru microUSB, který se postupně stane standardem u spotřební elektroniky. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite nebo Tisk a média; telefon se tak připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem. K dispozici je také mód Ukládání dat, kdy se celá 1 GB paměť telefonu přihlásí jako nový disk (klasické Mass Storage) v počítači. I v tomto režimu je telefon přihlášen do sítě a lze na něj volat. Nokia 6500 Classic se při připojení USB kabelu i nabíjí, což u starších Nokií citelně chybělo.


Na pohodlné surfování webem je určena spíše předinstalovaná Opera Mini

Hudební funkce – kde je rádio?

Velké změny se udály v hudebních aplikacích. Jedná se ale spíše o vzhledové vylepšení, než změnu funkčnosti. Samozřejmostí u hudebního přehrávače je roztřídění skladeb dle ID3 tagů. Skladby se dají prohlížet podle interpreta, alba a žánru. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy hudby nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně songů je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme.


Hudební přehrávač je povedený

Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s novou grafikou. Novinkou je možnost vybrat si z odlišných barevných motivů, a zcela tak změnit vzhled přehrávače. V Nokii 6500 Slide jsou na výběr pouze dva motivy, přičemž motiv Bubble Steel je doprovázen i zajímavými animacemi. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je ke skladbě přiřazen. Po vzoru Sony Ericssonů se pohybem nahoru a dolů zobrazí rovnou menu přehrávače nebo přehrávaný seznam skladeb. Pohybem doprava a doleva se dá přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu. Hudební přednes je přes dodávaná sluchátka dobrý, pro nenáročný poslech stačí. Chybí ale hlavně basy. Pro připojení vlastních sluchátek je nutné zakoupit redukci na klasický 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu jde hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth .


Hudební přehrávač lze převléknout do jiného kabátku | FM rádio bohužel chybí

Multimédia – chtěli bychom kromě rádia i pam.karty.

Rovnou zmíním, že tenká Nokia 6500 Classic postrádá slot pro paměťové karty. To je zřejmě největší problém jinak velmi kvalitně vybaveného telefonu. Pro hudbu, obrázky i videa tak musí stačit 1 GB vnitřní paměti. Pro většinu uživatelů to bude dostatečné, jisté omezení to ale je. Celá 1 GB paměť se může při připojení telefonu kabelem k počítači přihlásit jako nový disk. Práce s ním je průměrně rychlá, přenosová rychlost činí zhruba 550 kB/s. 100 MB hudební album jsem do telefonu kopíroval asi 2 a půl minuty. Telefon má ještě jednu paměť o velikosti 25 MB pro účely ukládání kontaktů, zpráv nebo příchozích souborů.


Videa jsou přehrávána v přehrávači hudby | potěší přehrávání na celém displeji na šířku bez rušivých popisků

Samozřejmostí u hudebního přehrávače je roztřídění skladeb dle ID3 tagů. Skladby se dají prohlížet podle interpreta, alba a žánru. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy hudby nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně songů je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s novou grafikou. Stejně jako u jiných nových Nokií, i zde si lze vybrat ze čtyč povedených témat hudebního přehrávače, doplněné o zajímavé animace. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je ke skladbě přiřazen.


Pro práci se soubory slouží přehledná Galerie | obrázky lze prohlížet i na šířku (Poznámka: screensoty jsou z Nokie 6500 Slide, která má místo 1GB vnitřní paměti klasické paměťové karty. Prostředí a funkce jsou však shodné.)

Kvůli absenci bočních kláves je horní a dolní směr kurzorové klávesy vyhrazen regulaci hlasitosti, do menu hudby se tak dostanete pouze skrze kontextové menu. Pohybem doprava a doleva se dá přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu. Hudební přednes je přes dodávaná sluchátka dobrý, pro nenáročný poslech stačí. Díky A2DP profilu jde hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth. Opravdu zamrzí absence FM rádia, což může mnohé kupující odradit. Co Nokii vedlo k tomuto kroku opravdu nechápu.


Předinstalovaných her je mnoho a dokáží na dlouhou dobu zabavit

Všechny multimediální soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých si soubory třídíte. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji, dají se také tisknout nebo upravovat v editoru přímo z telefonu.

Za zmínku stojí nový videopřehrávač, který je sjednocen s tím hudebním. Přímo v menu hudby tak máte odkaz i na všechna videa, která telefon v pamětích nalezl. Přehrávač videa přebírá nastavené téma z toho hudebního, jedná se totiž o stejnou aplikaci. Velmi potěšující je možnost přehrávat videa na šířku na celém displeji, přičemž sledování konečně neruší otravné popisky. Videa je možno navíc ještě přetáčet. Za sebou jsou přehrávána stejně, jako například hudba. Trochu nesmyslné je, že když opustíte přehrávač, hraje video stále na pozadí (stejně jako hudba). Vždy je tedy nutné video manuálně zastavit a až poté přehrávač opustit (pokud si ovšem nechcete vychutnávat hudbu z filmu na pozadí, v takovém případě se to hodí). Bohužel při pozastavení videa a vyskočení z přehrávače je při návratu nutné pustit video od začátku. Jinak se ale jedná o velký pokrok kupředu.

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Již klasikou je třetí pokračování hada s 3D grafikou. V nabídce dále nalezneme povedené Golf Tour, Highroller Casino nebo Backgammon. Screenshoty z her naleznete pod tímto odstavcem. Nokie si již tradičně poradí také s animacemi a hrami ve formátu Flash Lite. Nové JAVA a flash hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním skrze Bluetooth. Java je rychlá a ani náročnější 3D hry se v žádném případě nebudou sekat.

Fotoaparát – 2 Mpx?

Na zadní straně nalezneme nezbytný fotoaparát, který slibuje rozlišení 2 megapixely – 1600 x 1200 pixelů. Jeho čočka bohužel nijak chráněna a její stříbrný ozdobný okraj se časem poškrábe. Fotoaparátu asistuje LED dioda, ale chybí automatické zaostřování. S Nokií 6500 Classic se sice fotí standardně na výšku, režim je ale možno přepnout. Telefon si však volbu nepamatuje a fotoaparát se vždy spouští v režimu na výšku (kdy i fotografie jsou na výšku – 1200 x 1600 pixelů). Možnosti nastavení jsou standardní. Nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť ani přepínání režimu blesku. Všechny volby je ale nutné zdlouhavě provádět skrze kontextové menu, žádní klávesové zkratky nejsou. LED blesk je docela silný a dokáže pomoci za zhoršených světelných podmínek, například v klubech a nebo večerních fotkách v interiéru.


Prostředí fotoaparátu je důvěrně známé. Vše se musí nastavovat přes menu (poznámka: screenshoty pocházejí z Nokie 6500 Slide, která má 3,2 Mpx fotoaparát. Prostředí je však totožné.

Fotografie mají na nejvyšší kvalitu průměrně 500 kB, na střední kvalitu kolem 300 kB. I na nejvyšší kvalitu však snímky hyzdí vysoká komprese a nepěkný šum. Patrné je i slévání barev, což je patrné obzvláště na obličejích lidí nebo zelených plochách a stromech. Snímky tímto pro Nokii typickým nedostatkem opravdu trpí. Nepříjemná je rovněž vysoká hladina šumu, která se objevuje už při zatažené obloze. V interiéru nebo na nočních fotkách je pak šum opravdu výrazný a snímek je téměř nepoužitelný. LED dioda na nočních fotografiích sice pomůže, ale šum je přesto nepatřičný. Z předchozích negativ je jasné, fotoaparát je v Nokii 6500 Classic spíše doplňkovou funkcí. Kdo tedy od svého telefonu požaduje i kvalitní fotoaparát, bude se muset poohlédnout po jiném telefonu. Zklamáním je rovněž video, které novinka natáčí pouze v rozlišení 176 x 144 bodů, a to je dnes už málo. Přisvícení diodou v režimu videa není možné.


Normální a noční režim. Na makro se Nokia 6500 Classic nehodí

Ukázka videa (3GP, 386 kB)

Zhodnocení – úspěšná, tenká, ale celkem drahá

Nokia 6500 Classic bude díky designu a poměrně kvalitní výbavě vcelku úspěšný telefon. Oproti svému předchůdci, velmi úspěšnému modelu 6300, přináší podporu 3G, lepší emailový klient nebo propracovanější organizační a datové funkce. Tenká novinka však přišla o slot pro paměťové karty i FM rádio. Třetí nevýhodou je poměrně nekvalitní fotoaparát. Nebýt těchto tří nedostatků, byla by Nokia 6500 Classic jedním z nejlepších telefonů na trhu, navíc s tenkým designem. Většina lidí si však novinku koupí díky velmi štíhlé konstrukci, elegantnímu designu a kvalitním organizačním funkcím. Cena telefonu je však zatím poměrně vysoká, a to mnoho uživatelů odradí. Až cena spadne zhruba na 8 tisíc, budou prodeje o mnoho vyšší.

nokia-6500-classic
Klady
  • tenká
  • elegantní a kvalitní konstrukce
  • celkově malé rozměry a nízká hmotnost
  • kvalitní QVGA displej
  • 1 GB vnitřní paměti
  • 3G i EDGE
  • přes USB kabel lze konečně nabíjet
  • hlasitý reproduktor s dobrou reprodukcí
Zápory
  • chybí FM rádio
  • alfanumerická tlačítka příliš natěsnána na sebe
  • podprůměrný fotoaparát
  • špatné rozlišení a kvalita videosekvencí
  • přiložená sluchátka hrají pouze průměrně
  • omezení velikosti odesílaného emailu
  • chybí čtečka dokumentů Word
  • Excel nebo PDF
  • vestavěný webový prohlížeč se nehodí na surfování po plnohodnotných st
Diskuze ke článku
BeBe
Citace autora: "Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně songů je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Problémem není ani zaplněná 2 GB paměťová karta." Zřejmě tato část byla zkopírována z jiné recence, jelikož tento telefon má vestavěnou paměť 1 GB, slot na karty nemá, tudíž o 2 GB nemůže být řeč.
Zdenek
Display je sice více než dobrý ale protože není ,narozdíl od jiných tel, krytý sklíčkem je brutálně křehký a praskne opravdu lehce!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze